Érpataki akasztás
2014. augusztus 11. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Érpataki akasztás

Érpatak hivatalos honlapján olvasható: „Eredményeinkre nemcsak országos szinten, de külföldön is felfigyeltek már.” Ha Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere a – nem először elkövetett – nyilvános szimbolikus akasztásokat eredménynek tekinti, akkor igaza van. Valóban nem csak országos, de nemzetközi botrányt is sikerült kavarnia.

[caption id="attachment_5025" align="alignleft" width="300"]Érpatak polgármestere Érpatak polgármestere
Fotó: 444.hu[/caption]

A sújtásos maskarába bújt polgármester vezetésével „önkormányzati és civil tiltakozást” rendeztek „tiltakozásul az izraeli szabadkőműves terrorállam népirtása ellen”. A polgármester nyilvánosság előtt elmondott beszéde szerint „Izrael ma a palesztinok ellen ugyanolyan brutális népirtást, ugyanolyan holokausztot folytat, mint amiről állandóan pofáznak nekünk a médiában.” Beszéde végén egy szabadkőműves jelvényhez hasonlító ábrával tarkított izraeli zászlót taposott el, mondván: „így fogjuk eltaposni őket”. Majd a jelen lévő „hóhérral” felakasztatta a Simon Perez volt izraeli államfőt és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt ábrázoló bábukat. (Az igen tájékozott polgármester még nem értesült róla, hogy Izrael államelnöke már nem Simon Perez, hanem Reuven Rivlin.)

[caption id="attachment_5026" align="alignright" width="300"]érpataki akasztás Kép: atv.hu[/caption]

Ahhoz, hogy a rendőrség és az ügyészség megmozduljon, Izrael magyarországi nagykövetének kellett feljelentést tennie. Valahogy mostanában egyik szerv sem képes hivatalból észlelni, ha a szélsőjobbhoz tartozók bűncselekményt követnek el. Mint ahogyan a kormányhivatal sem él azzal a jogával, hogy „pert indíthat a sorozatos törvénysértést elkövető polgármester tisztségének megszüntetése iránt, illetve fegyelmi eljárást kezdeményezhet ellene”.

Nehéz elhinni, hogy ebben az országban egy polgármester így „garázdálkodhat”. No, nem a szó jogi értelmében. Jogilag ugyanis ezúttal közösség elleni uszítással gyanúsítható, emiatt rendelték el a nyomozást is. Ez a bűntett 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. De hogy eljut-e az ügy a bíróságig, arról – ismerve a Polt Péter vezette ügyészséget – nem vagyok meggyőződve. Mint ahogy – a bírósági gyakorlatot is ismerve - arról sem, hogy az érpataki polgármestert valóban el is ítélik.

[caption id="attachment_5032" align="alignleft" width="300"]Érpataki akasztás Fotó: mandiner.hu[/caption]

A Külgazdasági és Külügyminisztérium is csak a fejét csóválja és „megdöbbenésének ad hangot”. Nem kellene esetleg megkövetnie Izraelt?

Érpatak valóban nemzetközi „hírnévre” tett szert. Az osztrák Die Presse, a Standard és a Kurier, valamint a brit Independent is beszámolt az érpataki „performanszról”. A német Die Welt szerint a Magyarországról szóló hírekből egy "fasisztoid, antiszemita, kicsi, de nagyhangú és általában véve kissé nevetséges" ország képe bontakozik ki.

 Die Welt

[caption id="attachment_5029" align="alignleft" width="175"]Die Presse Kép: dooyoo.de[/caption]

Én viszont nem nevetségesnek nevezném azt az országot, ahol egy 2000 lakosú település teljhatalmú „fura ura” egy rasszista, antiszemita, homofób polgármester. Egy olyan országot, ahol egy miniszter, nem is akármelyik, hanem éppen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere következmények nélkül állíthatja, hogy nem volt Magyarországon roma holokauszt, mert csak Ausztriából deportáltak cigányokat. És mindkettő ma is bátran szónokolhat a maga kisebb, illetve nagyobb szemétdombjáról.

Ez nem nevetséges. Ez katasztrofális.

 

[caption id="attachment_5030" align="aligncenter" width="300"]Holokauszt tagadás Kép: demotivalo.net[/caption]

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr717443080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Keszthelyi Gyula 2014.08.13. 07:43:40

Érpatak csak kicsiben képezi le a nagy gonddal felépített Orbán-féle magyar maffiaállamot. Az ország tele van hasonló településekkel. Mind ugyanarra amintára készült. Mégis, ebben az államban nem a maffiózók magatartása jelenti a tragédiát, hanem a lakosság többségének totális, lobotómiára hajazó közönye. Ebben az országban, ez a maffia, már másodszor!, kétharmados választási többséggel demokratikusan garázdálkodhat. Ezért bizony joggal kapja az ország a kritikát.

Jenő Ferincz 2014.08.19. 18:59:58

Egy normális világban ez a polgármester másnap már nem lehetne polgármester.

Jenő Ferincz 2014.08.19. 19:02:24

Balog Zoltán megnyilvánulását és szemléletét pedig az súlyosbítja, hogy - civilben - lelkész.
süti beállítások módosítása