Mindenkinek megvolt a saját rámpája
2015. június 12. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Mindenkinek megvolt a saját rámpája

(Jegyzőkönyv helyett)

A 93 éves Oskar Gröning talán az utolsó SS tiszt, akit német bíróság elé állítottak náci múltja miatt. Auschwitzban teljesített szolgálatot, egyebek közt a „magyar akció” ideje alatt is. Az ő feladata volt, hogy a zsidóktól elvett értékeket összegyűjtse, lekönyvelje és elvigye a berlini központba.

groning-dailymail_co_uk.jpg

A mai német joggyakorlat szerint mindenki, aki „csavar volt a gépezetben”, felelős a holokausztért, még akkor is, ha konkrétan „nem tapad vér a kezéhez”. E szemlélet jegyében vádolták meg Gröninget azzal, hogy 300.000 magyar zsidó kegyetlen elpusztításához nyújtott segítséget.

A lüneburgi bíróságon Gröning kihallgatásával kezdődött meg az érdemi tárgyalás. A német bírósági eljárásban – ellentétben a mi gyakorlatunkkal - a tárgyaláson nem vezetnek az ott elhangzottakról jegyzőkönyvet, sőt az újságírók is csak papírt, tollat vihetnek be. Én így próbáltam a vallomásokat szinte szó szerint rögzíteni.

a-birosag-200x150.jpg

A bíró először azt kérdezte, hogy az auschwitzi tábor melyik részében volt az a rámpa, ahol a szelektálások történtek.

Gröning azonban hosszú kitérőt tett, mielőtt a kérdésre válaszolt volna. Részletesen beszámolt arról, hogy kiütéses tífusza miatt jó ideig karanténban volt Katowicében, és csak felgyógyulása után került Birkenauba.

- Ott léptettek elő Unterscharführerré. A foglyok pénzével és értéktárgyaival foglalkozó részleg tiszthelyetteseként nem kellett őrszolgálatot teljesítenem. Persze mások elmondásából tudtam, mi történik és tudomásul vettem, hogy Birkenauban ez van. Mindössze három esetben voltam a rámpán, egyszer 24 órás, egyszer 6 órás és egyszer 4 órás szolgálatban. Mindig valamelyik bajtársam kért meg, hogy helyettesítsem.

Aprólékosan elmagyarázta, hogy Birkenau „minőségileg” különbözött az auschwitzi tábortól.

- Amennyire emlékszem, Birkenauban kizárólag zsidók voltak. Oda érkeztek a magyar zsidók is. Amikor egyszerre három transzport jött, akkor nagyon turbulens volt a helyzet. Nem volt elég hely. A peron mellett egymáshoz közel helyezkedtek el a rámpák. Úgy, ahogy ez egy rendező-pályaudvaron szokásos. Egy-egy rámpa úgy 50-60 méter széles és legalább 500 méter hosszú volt. Ide azért kellett kevesebb őr, mint Auschwitz I.-be – fejtegette személytelen stílusban - mert a rámpák mindkét oldalán áram alá helyezett szögesdrót volt. Ez választotta el a rámpát a szomszédban lévő női és cigánytábortól.

 

birkenau-freepik.jpg

Kép: freepik.com

A bíró, aki a tárgyalást mindvégig higgadtan, objektíven és lényegre törően vezette, ekkor azt kérdezte: Gröning úr, hogyan zajlott a szelektálás? Mit látott?

- Az őrök segédkeztek a szelektálásban is. Ez nagyon gyorsan ment végbe. A rámpán szerzett első tapasztalataim szörnyűek voltak. Ott értettem meg, hogy a Harmadik Birodalomnak a zsidókkal szemben tanúsított erőfitogtatása elképesztő ideológiai gyűlölettel párosult.

A bíró arra is kíváncsi volt, hogy mi volt a vádlott feladata a transzportok érkezésekor. Gröning a kérdést megkerülve arról kezdett beszélni, hogy a rámpán nem voltak „szélsőséges megnyilvánulások”, nem volt pánik.

- Minden nyugodtan zajlott le. Megérkezett egy transzport, a szerelvény betolatott az auschwitzi vágányra. A marhavagonokban azt mondták nekik, hogy még a bőröndjeiket sem kell maguknak kihozniuk, mert erre van külön személyzet. Ők voltak a pénzzel és értéktárgyakkal foglalkozó kommandósok és a Kanadások.

(Az úgynevezett Kanada kommandó a deportált zsidók értékeit kezelő és szortírozó, főleg zsidókból álló takarító munkacsapat elnevezése volt.)

kanada-kommando-theholocaustexplained_org.jpg

A Kanada kommandó   Kép: theholocaustexplained.org

- Az őrszemélyzet nyitotta ki a marhavagonokat. Egy transzport 40-50 vagonból állt, és minden vagonban 80 magyar zsidó volt. Nem tudom fejben pontosan kiszámolni… Meg tudná mondani valaki, hogy ez pontosan mennyi ember lehetett? Teherautó nem volt, úgyhogy gyalog mentek – ki jobbra, ki balra. A rámpa végén állt a krematórium. Ott történt az elgázosítás.

krematorium_iv-auschwitz_org.jpg

A IV. számú krematórium - kép: auschwitz.org

Volt-e önnél fegyver – kérdezte a tanács elnöke.

- Volt egy pisztolyom, amelyet a kabátom alatt hordtam, mindig a tokjában tartva. A személyes biztonságom védelmére szolgált. Sohasem hallottam, hogy az én részlegemből bárki valaha is elővette volna a fegyverét, vagy lelőtt volna valakit.

A következő kérdés úgy hangzott: Hallotta-e, hogy az embereknek azt mondták, fertőtleníteni viszik őket?

- Én magam sohasem hallottam, hogy ezt mondták volna nekik – vágta rá először a vádlott. – Azt persze el tudom képzelni, hogy ezt mondták a megnyugtatásukra. – Majd önmagának ellentmondva így folytatta: - Az egyes rámpán tanúja voltam, hogy ilyesmit mondtak.

A bíró firtatta, vajon előfordult-e, hogy „dugó” alakult ki amikor több transzport egyszerre érkezett.

- Megesett, hogy három transzport is egyszerre jött. Ilyenkor két szerelvényt nem engedtek be a táborba. Ezért nem volt „dugó”. A második, vagy a harmadik szerelvény vagonjainak ajtaját csak akkor nyitották ki, amikor az elsőt már teljesen kiürítették és már a rámpán sem volt senki. Amikor már mindent és mindenkit elvittek. Ha nem így tettek volna, az rendetlenséget okozott volna. Mindenkinek megvolt a saját rámpája. A gázkamrák és a krematóriumok kapacitása is nagyon kicsi volt, korlátozott volt a befogadó képességük. 24 óra alatt ötezer embert lehetett ellátni.

gazkamra-www_maszol_ro.jpg

Kép: www.maszol.ro

„Ellátni”. Ezt a hihetetlenül cinikus kifejezést használta Gröning többszázezer ember megsemmisítésére. Öregek, betegek, nők és gyerekek elgázosítására. A vádlott szóhasználata semmit nem változott 1944 óta.

A bíróság ekkor a vádlott elé tárta egy 1978-ban tett vallomását, amelyben – a most elmondottakkal ellentétben - elismerte, hogy rendszeres szolgálatot teljesített a rámpánál.

- Ha akkor tudtam volna, hogy ma ezeket itt felidézik, óvatosabb lettem volna. Tény, hogy amikor jött egy transzport, mindenki egyszerre kiözönlött oda és hatalmas össze-visszaság alakult ki. A magyar transzport érkezésekor én egészen másként szerveztem volna meg a dolgokat.

1943_auschwitz-birkenau_magyar_transzport_szelektalasa_eloterben_egyenruhaban_a_dohanyzo_mengele_szemelyesen_felugyelte_a_valogatast_-ritkanlathatotortenelem_blog_hu.jpg

1943. Auschwitz-Birkenau. Magyar transzport szelektálása, előtérben egyenruhában a dohányzó Mengele személyesen felügyelte a válogatást  Kép: ritkanlathatotortenelem.blog.hu

Ezt hallván Gröning védője a tárgyalás elnapolását kérte arra hivatkozva, hogy védence már nem tud megfelelően koncentrálni.

Az első néhány hetet követően a vádlott rosszullétei miatt több tárgyalási nap elmaradt. Az igazságügyi orvosszakértő szerint azonban Gröning egészségi állapota nem akadályozza az eljárás folytatását. A bíróság jelenleg csak fél napokat tárgyal, így még az elsőfokú ítélet meghozatalára is jócskán várni kell. Hacsak a sors közbe nem avatkozik...

groning-news_yahoo.jpg

 Kép: news.yahoo.com

(A cikk megjelent a 168 órában)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr807537376

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gulyás Gergely: Sándor Zsuzsa bírónő, Biszku Béla, Oskar Gröning és a totalitárius bűnök 2015.06.24. 11:00:06

Jogi segítségnyújtást kérünk Sándor bírónőtől, hogy miként tudjuk a Németországban a náci bűnök esetében érvényesített elvet – ennél szűkebb körben –, neki is elfogadható formában a kommunista tömeggyilkosságok elkövetőivel szemben érvényesíteni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.06.13. 19:14:57

Még egyszer ízlelgessétek ezt a mondatot nácik, ha jönnétek!

"A mai német joggyakorlat szerint mindenki, aki „csavar volt a gépezetben”, felelős a holokausztért, még akkor is, ha konkrétan „nem tapad vér a kezéhez”. E szemlélet jegyében vádolták meg Gröninget azzal, hogy 300.000 magyar zsidó kegyetlen elpusztításához nyújtott segítséget."

Ortodox 2015.06.13. 19:20:32

Mindennapi holoposztunkat add meg nékünk ma

Ortodox 2015.06.13. 19:25:17

'„Ellátni”. Ezt a hihetetlenül cinikus kifejezést használta Gröning többszázezer ember megsemmisítésére. Öregek, betegek, nők és gyerekek elgázosítására. A vádlott szóhasználata semmit nem változott 1944 óta.'

- ez inkább azt bizonyítja hogy soha senkit nem gázosítottak el Auswitzban.

'A gázkamrák és a krematóriumok kapacitása is nagyon kicsi volt, korlátozott volt a befogadó képességük. 24 óra alatt ötezer embert lehetett ellátni.'

- a biztonság kedvéért azért azok a történészek akik ezt konkrét kísérletekkel cáfolták, börtönbe mentek.

Traktoros lány 2015.06.13. 19:56:50

Úgy néz ki az öreg, mint egy zsidó! :)

sanyix 2015.06.13. 20:09:13

a földet nem akarják bíróság elé állítani amin (állítólag) állt a tábor? Hiszen elengedhetetlen volt a Holokauszt™. Lehet perelni a megyéket amikhez tartozik a földterület.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.13. 20:21:03

Ez abszolút helytelen. Nem lehet a nem közvetlen végrehajtókat felelősségre vonni. Ebben a formában ez már boszorkányüldözés és gyilkos bosszú csak.

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.06.13. 20:35:27

Hogyhogy 2015-ig vártak az üggyel? Ráadásul 78-ban már elővették. Mi miatt nem tudták akkor elítélni?

Chris Lamb 2015.06.13. 22:18:50

@Dr. Sándor Zsuzsa: Az öngyilkosságba menekült náci háborús bűnösök mikor jönnek? Azaz megéljük hogy valami woodoo szertartással feltámasszák Göringet hogy utána esetleg nagy dérrel-dúrral elítéljék? Mert számomra ez a kérdés vetődik fel bennem amikor előkerülnek a halál szélén tántorgó öregek akiket elért az igazságszolgáltatás keze 70 év után. De miért csak ennyi idő után? Úgy látszik a malmok lassan őröltek.

Ortodox 2015.06.13. 22:27:11

@Chris Lamb: Minnél többet müsoroznak a zsidók, annál tovább fizet nekik a német állam, csak hogy ne ajvékoljanak. Aztán egy idő után betelik a pohár és mehetnek táborba.

Arról írt különben zsuzsa, hogy Hitler előtt is volt holokauszt ipar?

www.youtube.com/watch?v=b5SsNCvlZoM

lehet más a propaganda 2015.06.13. 22:27:51

@Zombi elvtárs:
Kétlem hogy ezzel véget érnek majd a náciperek. Mivel egyre inkább rituális aktusról van szó, találnak majd indokot, hogy feláldozzanak akkori kisiskolásokat mert énekeltek valami dalt a Führer nevenapján és ezzel részeseivé váltak a náci bűnöknek. Vagy az utódaik, akikre a római jogot sutba vető deklarációval kiterjesztik a felelősséget

Fő hogy legyen kit a vuduszertartásnak alávetni, mert rituális áldozat nélkül elégedetlenné válnak az istenek

2015.06.13. 22:28:41

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: hiába ajvékolsz, átlépett rajtatok a történelem. Már csak liberó blogokon ugathattok be a pálya széléről, ez maradt nektek.

Ha a nácizáson túl nem terjedne a történelmi reflexiós képességed: nézz utána, mi volt a nácik előtt és mi vezetett a megjelenésükhöz, ill. a weimari köztársaság totális kudarcához. Elárulom: pont ugyanaz, ami a ti eltűnésetekhez is vezetett a magyar politikai palettáról.

Chris Lamb 2015.06.13. 22:46:46

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Aki mindig farkast kiált, annak nem hisznek, ha jön.

Pepibubó 2015.06.13. 22:49:52

@maxval bircaman szerkesztő:
A KGB bolsevik birkájaként ehhez is van pofád hozzáhazudni?
A Hitler - Sztálin paktummal mi a helyzet?

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2015.06.13. 22:56:48

Ez egyszerűen szánalmas..... Most jött egy brüsszeli kis törvényecske, hogy szegíny romákok akik halálra verdestek időseket nagyon elszomorodnak a tényleges életfogytiggal, mert ugy hát a remény is elvész, hogy kikerülhetnek.......
Node, ebben az esetben még a föld alól is kikaparnak mindenki aki akkor szolgált a német seregben.
Én azért megnézném, hogy mit tett volna liberóska blogocska írója 1943-ban mikor becsönget a fekete autó., hogy most menni kell szolgálni. A jólöltözött géppuskás katonák tessékelik a sorozó teherautóra. Már látom ahogy kijeleni, hogy ő "nem megy"...... aha, meg amit a paci himbál..... Ott helyben le is lőtték volna vagy a másik, munkatáboros teherkocsira tették volna fel.
Amit a zsidó kézben lévő igazságszoltatás művel az a lehető legaljasabb legálszentebb cselekedet amit véghezvihet. No ennyit a krisztusi megbocsájtásról....

Nicktolvaj 2015.06.13. 23:53:56

@Ortodox:

"Mindennapi holoposztunkat add meg nékünk ma"

...és hagyjatok fel a holobiznisszel, mert az Úristen sose fogja megbocsátani nektek, hogy üzletet és politikát csináltok a halottaitok emlékéből.

Lattimer 2015.06.14. 00:19:54

@retrovírus: Ha ezt megértené, sosem lett volna libsi.

ózdi cigány 2015.06.14. 06:28:23

@Ortodox: Látom új nicked van. A Tiszteletem Brüsszeletet már figyeli a rendőrség?

ózdi cigány 2015.06.14. 06:31:24

@maxval bircaman szerkesztő: Szóval akkor Hitler ártatlan volt. Értem. Legelj tovább!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.14. 07:46:36

@Pepibubó:

"A Hitler - Sztálin paktummal mi a helyzet?"

Konkrétan mi a kérdésed?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.14. 07:47:22

@ózdi cigány:

Hitler hogyan lenne ártatlan, mikor ő adta ki a parancsot???

2015.06.14. 07:57:00

Azokat a zsidókat is elítélték, akik a sonderkommandóban voltak? Erről valahogy nem hallok minden nap.

2015.06.14. 08:08:40

@roli101: Nem, mert ők belülről bomlasztották a rendszert.

"A 93 éves Oskar Gröning talán az utolsó SS tiszt, akit német bíróság elé állítottak náci múltja miatt."

Nem hiszem. Most jönnek majd az 1945-ben kb. 6-8 éves Hitlerjugend tagok, akik halál-táborosdit játszottak a homokban.
süti beállítások módosítása