Tévedések végjátéka
2015. augusztus 23. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Tévedések végjátéka

Mindeddig úgy hittük, hogy a vörösiszap perben befejeződött a bizonyítási eljárás. A bíróság eddig mintegy 170 tárgyalási napot tartott. Ez alatt a 15 vádlott vallomásán kívül tanúk és szakértők garmadát hallgatta meg, iratok ezreit ismertette, pótolva ezáltal számos nyomozati mulasztást is. Az eljárás most jutott volna el a „végjátékhoz”: a perbeszédekhez, a vádlottak utolsó szó jogán tett nyilatkozataihoz, majd az elsőfokú ítélethez.

 targyalas-08_17.jpg

Nem ez történt. Az e heti tárgyaláson az ügyész egy úgynevezett végindítványt nyújtott be, ami nem azonos a vádbeszéddel. Szinte valamennyi vádlottal szemben módosította, illetve kiterjesztette az eredeti vádat. Három év után.

fejes_peter.jpg

Fejes Péter ügyész

Tévedtek, akik első hallásra úgy értették, hogy az ügyész eltekintett attól a korábbi vádtól, hogy a vádlottak szándékosan akadályozták a károk elhárítását. Ebből a módosításából ugyanis logikusan ez következett volna. De az ügyészi logika elég nehezen követhető.

A vádlottakat éppen az a vádpont érintette legérzékenyebben, amely szerint ők csak több mint egy órával a katasztrófa bekövetkezése után kezdtek intézkedni, csak ekkor értesítették a katasztrófa elhárításában, illetve a károk enyhítésében illetékes szerveket. A vád ezt egy olyan, számítógép által mutatott időpontra alapozta, amelyről kiderült, hogy annak órája nem követte a téli-nyári időre való átállást. Vagyis kizárólag az óra szerint telt el idő a gátszakadás és a vádlottak intézkedése között. És emiatt vádolta az ügyészség többüket közveszélyokozás szándékos bűntettével.

ok_sem_ertik.jpg

Próbálják megérteni a végindítványt. Nem könnyű.

A bizonyítás alapján Fejes Péter ügyész most megállapította, hogy az óra járt rosszul. Ennek ellenére sem változtatott azon az álláspontján, hogy a vádlottak szándékosan akadályozták a kár elhárítását. Az elsőrendű vádlott védője, Bánáti János úgy fogalmazott: ez meglehetősen abszurd.

banati_janos.jpg

Dr. Bánáti János, Bakonyi Zoltán védője 

Mostanáig a vád tényállása nem tartalmazta, hogy a katasztrófa bekövetkeztében nem csak a tönkrement X. számú, hanem a már részben rekultivált (befedett) IX.-es tározó is szerepet játszott. A vádmódosításban az ügyész azt állította, hogy a vádlottak a X. számú tározóból engedély nélkül szivattyúztak át vörösiszapot a IX.-esbe. A bizonyítékok szerint azonban ilyen nem történt.

A 8 halálos áldozattal járó, több mint 200 ember sérülését és tetemes kárt okozó vörösiszap-katasztrófa kulcskérdése az, hogy mi volt a gátszakadás oka, hogy volt-e előjele a tragédiának, és természetesen az, hogy a vádlottak felelősek-e a bekövetkezett haváriáért.

 tarozo-index_hu.jpg

Az ügyész most úgy nyilatkozott, hogy a gátszakadást „talajtörés” okozta. Egyszerűen fogalmazva: a gát alatti iszapos föld megcsúszott és kifelé mozdult, ennek következtében süllyedt meg és tört ki a gát sarka. Az eredeti vádból mellőzte, hogy a terület kiválasztása is közrejátszott volna a gátszakadásban. Még jó, hiszen a tározót mások építették hosszú évekkel korábban, akkor, amikor a MAL Zrt. még nem is létezett. Cserébe számos, az elmúlt 3 évben meg sem említett olyan szabályszegést sorolt fel, amelyekért most tette felelőssé a vádlottakat.

Dr. Szabó Györgyi bíró – aki már úgy ismeri ezt az ügyet, hogy akár maga is el tudná vezetni a gyárat – megállapította, hogy a benyújtott végindítványt szinte valamennyi vádlottal szemben teljesen új vádnak kell tekinteni. Így a törvény alapján a tárgyalást elnapolta, hogy a védelem felkészülhessen az új tényállításokkal szemben.

szabo_gyorgyi.jpg

Dr. Szabó Györgyi a bírói tanács elnöke

Joga van-e az ügyészségnek ennyi idő után újabb vádakkal előállni? Igen. Ezt a törvény nem tiltja. De azért furcsa. Talán meggyengült a vád eredeti (pre)koncepciója? Az emberben óhatatlanul felmerül a kérdés: vajon nem az időhúzás-e a célja ennek a késői „végjátéknak”?

vadmodositas.jpg

 Vádmódosítás

 Fotók: Láng András

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr887725466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Kozéky 2015.08.23. 21:15:05

Ez egy piszkos, koerografált szerecsenmosdatás! Mert amikor 2008. végére betelik a X-es kazetta, az Egységes Környezethasználati Engedély szerint, és nem lenne szabad egy kilót sem tovább tölteni bele, akkor nem 2010. okt. 4. után kell a hirtelen kitalált "talajtörés" okait feszegetni! Ez a tározó a mérnökök által tervezett időtartam alatt hibátlanul működött --- mindenféle hékulafaktorok nélkül --- egyszerűen csak tudomásul kellett volna venni, hogy MEGTELT! és akkor semmi katasztrófa nincs. Ami meg a "bíróság" munkáját és szakértőit illeti, a Biblia jut eszembe (Példabeszédek 24.) : És tudomány által telnek meg a kamarák minden drága és gyönyörűséges marhával.

SacraCorona2010 2015.08.24. 13:48:38

Tisztelt Kozéky úr! Mivel támasztja alá azt az állítását, hogy az Egységes Környezethasználati Engedély szerint a kazetta 2008 végére betelik, és ettől kezdve nem szabad többet tölteni bele? Mert bizonyítékok nélkül ez csak egy jól koreografált gyűlöletszító propaganda, semmi több.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.08.24. 16:32:19

Szeretem ezt az MSZMP-s szerecsen mosdató oldalt.

Mikor milliárdos vagyonokat privatizált egykori kádereket védenek blogokban.

Akik leszarták a beruházást, csak a lopott pénzből akartak mégtöbbet, és ez emberi életekbe került.

Érdemes megnézni kiket védett eddig ez a blog.
Pl Hagyó, Hunvald, meg a többi MSZ(M)P-s tolvaj.

Netuddki. 2015.08.24. 18:51:53

@Ballib Cenzúra: Hol vannak már az mszmpsek ostoba fidesztroll? A fideszedben kéne keresni őket.

Azért ne feledkezzünk meg a fidesz által ellopott adományokról se.

csak egy néző 2015.08.24. 19:30:13

@Ballib Cenzúra:
Kopizd már ide azt a több, mint 1500 linket a bírósági ítéletekről, amikről a kis patkányképű Budai tett "megalapozott" feljelentést.

quisum 2015.08.24. 20:51:10

Nekem erről az egészről, ez jut eszembe:
Virág elvtárs: Nem akarja még egyszer átnézni a vallomását, Pelikán?
Pelikán: Nem, annyit gyakoroltuk az elvtársnővel, nem akarom!
Virág elvtárs: Egy kis frissítés sosem árt, jó pap holtig tanul. Tudja, ki mondta ezt, Pelikán?
Pelikán: Tudom, tessék ideadni!
Virág elvtárs: Mi egy nagyon szép vallomást várunk magától, Pelikán elvtárs!
Pelikán: Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet!
Virág elvtárs: Ejnye, az álmatlan éjszakák...

efi 2015.08.24. 20:54:13

Elég szomorú, hogy az iszap nem olvasta el a jelentést, miszerint minden rendben van:
index.hu/belfold/2010/10/06/illes_volt_titkara_all_a_tarozot_vizsgalo_felugylet_elen/
Gondolom ők is a vádlottak padján ülnek. Ja, hogy nem ?

SacraCorona2010 2015.08.24. 23:04:20

@Ballib Cenzúra: Hunvaldot pl. hol védi ez a blog? Ez a kis hibácska biztos bérlevonást fog maga után vonni. Trollkodni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen... :-D

SacraCorona2010 2015.08.24. 23:19:02

Kozéky úrtól meg még mindig várom a bizonyítékot... (Ja, minek az? A jobbikos gyűlöletgerjesztő propagandát anélkül is mindenki beszopja. Így ment ez az ötvenes években is.)

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2015.08.25. 11:32:23

@SacraCorona2010: Kozékynak egészen más szakvéleménye volt eddig, amit egy polgári perben elő is adott. Nem beszélt "megtelt" kazettáról, viszont igen logikusan, fizikai törvényekkel próbálta bizonyítani, hogy valamiféle külső behatás, pl. egy kisebb robbanás/robbantás történt, ami elegendő volt arra, hogy tönkretegye a merev és szögletes gátfalakat, még akkor is, ha nem ez volt a cél. Nekem is furcsa - őt ismerve -, hogy most itt ezt állítja.

csak egy néző 2015.08.25. 11:56:10

@Dr. Sándor Zsuzsa:
Már a középiskolában is ez volt az egyik tanárom mondása, hogy "éles sarok, kezdődő repedés"
" Minden mérnöki tapasztalattal egyezően, az ábra is meggyőzően bizonyítja, hogy a feszültséggyűjtő helyek szerepe a meghatározó a törések kiindulási helyei vonatkozásában („éles sarok, kezdő törés”). Erre a tényre a konstrukció tervezése során mindig tekintettel kell lenni."

hirhatar.com/wp-content/uploads/vorosiszap_10.jpg

SacraCorona2010 2015.08.25. 13:42:43

@Dr. Sándor Zsuzsa: Valószínűleg akkor a pártfegyelem köti (mint annak idején sokakat), és ez készteti arra, hogy ellentmondjon önmagának - és a tényeknek is. A Jobbiknál ezek szerint nem nagyon tolerálják az önálló gondolatokat. A robbanás, robbantás tényleg logikusabb ok lehet, de nem annak állhatott ez érdekében, akiket a szélsőjobboldali összeesküvés- elméletek ezzel vádolnak.

csak egy néző 2015.08.25. 13:52:59

@Dr. Sándor Zsuzsa:

"Felrobbantották a Vörösiszap Tárolót, Kolontárnál ?!! Nem BALESET történt ?! A DRÓNOK ide is elértek ?!"
Stanyecli elvtárs remekel.

www.youtube.com/watch?v=KPOJ9mk-9s4

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2015.08.25. 16:40:27

@SacraCorona2010: Van olyan hely ebben az országban, ahol tolerálják az önálló gondolatokat?

SacraCorona2010 2015.08.30. 16:33:55

@Ballib Cenzúra: Ja, arra a Hunvaldra gondolsz, akit jogerősen felmentettek a csalás vádja alól? ... és arra a Hagyóra, akinek az ügyében a koronatanú visszavonta a vallomását, és kiderült, hogy a ,,Nokiás doboz"-sztori nem más, mint egy nem túl ügyesen megkomponált koncepciós per fő vádpontjának alapja? Ez elég gyenge próbálkozás volt ennek a blognak a mocskolására. (Az mellékes, hogy a Hunvald-üggyel nem is foglalkozott ez a blog. :-D)

László Kozéky 2015.09.06. 17:56:50

T. SacraCorona2010, és T. Bírónő!
Elnézést, de csak most és csak így tudtam belépni erre a lapra. Dr. Sándor Zsuzsa Bírónő ismeri a véleményem. T. SacraCorona! Én párton kívüli, de patrióta és megrögzött műszaki vagyok. Kérem nézze meg az Egységes Környezethasználati Engedélyt! Ott a MAL számára megengedett betöltés MAL_KÖFEeng10897-05-2(1).doc (17/62. old.): 9.02 Az engedélyezett kezelési technológiák: a.) Az engedélyezett kezelési tevékenység A vörösiszap és a szennyvíziszap lerakása. Kezelés kódja: D1-nem veszélyes hulladék lerakása A Bakonyi Erőmű Rt. tevékenysége során keletkező salak és pernye hasznosítása technológiai céllal a kazetta építésénél és lefedésénél. Hulladéklerakó kategóriája: nem veszélyeshulladék-lerakó Lerakott hulladék: VI-VII. számú kazetta: 4.500.000 m3 (7.110.000 t) VII. számú kazetta: 6.500.000 m3 (8.250.000 t) IX. számú kazetta: 7.090.000 m3 (11.203.000 t) X. számú kazetta: 1.287.000 m3 (2.037.000 t) Szabad kapacitás: X. számú kazetta: 2.913.000 m3 (6.232.000 t), X/a számú kazetta: 400.000 m3 (632.000 t) --- azaz 632 ezer tonna.
Ezután nézze meg az előző 5 év KÖFÉ-nek lejelentett X-es kazetta tározói vízmérleg adatait! Látható, hogy a katasztrófakor a tározóban csaknem 8.5 millió tonna állt (amiből kb. 2 millió tonna volt a lúgos víz), és ha a töltődési ütemet felvázoljuk az idő függvényében (sajnos itt nem tudok grafikont mellékelni), akkor az is látható, hogy a megengedett 6millió 232 ezer tonna betöltése 2008. végén történt meg. Úgy tudom, hogy a KÖFE jogerős határozatát a KÖFE szokta módosítani, de a KÖFÉ-től én nem láttam engedélyt a betöltés módosítására! Így a hivatkozgatott balti szintű betöltésre történt engedély váltást sem láttam sehol a KÖFE anyagában. Persze lenne még pár tisztázandó kérdésem is:
A vízmérlegeket megnézte már valaki? Miért kellett a "száraz technológiára" költeni, amikor a gyár a kitárazott víz 3-4-szeresét vette vissza a tározóról? A KÖFE engedélyben és módosításaiban hol ez a betöltési mBf-i szint hablaty? Hol a KÖM Hulladékminősítő Bizottság engedélye? Mi a vörösiszap --- ami a X-es csövén dől a tározóba, vagy ahol már karbonátosodott, meg vízüvegesedett a nátronlúg (I.-- IX.kazetták)? Az I.--IX. alapján miért "nem veszélyes" a X.? Ha az I.-IX. alatt folyamatosan ment a lúgos csurgalékvíz az övárokba, ott miért nem ment tönkre a gát? Ugyanez a tehnológia miért működött közel 60 éven át? Miért nem mentek tönkre az almásfüzitői földgátak? Hol van az É-i fal középső gáttörésének a helyszínelési jkv-e? Hol vannak az ott kiszakadt csövek és csavarok? Miért nincs a csatlakozó csőkarimákon szakadási erőhatás nyoma a gátközépnél? Miért pont 300 000 tonnára volt a katasztrófavédelmi tervben méretezve a kénsav?
Amúgy, privát véleményem, hogy ez a gát kibírta volna az egyébként szabálytalan túltöltést, ha egy dinamikus erőhatás nem repeszti meg az É-i fal közepét --- de ez egy szubjektív vélemény marad a bizonyítékok eltűnése miatt --- kivéve az ezeket egyértelműsítű korebeli helyszíni képeket! És hogy ezt nem az általam kedvelt és tisztelt Bakonyi kollégám csinálta, abban teljesen biztos vagyok!

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2015.09.06. 18:08:44

@László Kozéky: Ez utóbbiban én is. Már csak azért is, mert B.Z.-nak, mint fizikusnak, egyetlen szakmai ellenérve sem volt az Ön elmélete ellen.

jog-ász 2015.09.08. 07:52:10

én meg azt gondolom hogy van az az ügyészi karrier(vagy éppen bukás) ami miatt érdemes három év után vádat módosítani, és időt húzni, még ha a Be szerint meg is teheti..ha az elmúlt fél év bizonyításának eredményét nézzük vajon mi olyan egetrengetően új dolog derült ki ami miatt pont a vád és védőbeszédek előtt kellett ezt meglépni?
csak szakmai kérdés! meg kell ilyenkor ismételni az eljárást újra? mert annyira kínosan pontosan részletbemenőek a tárgyalások ahogy olvasom, látom, mintha tartana a bíróság attól, hogy az ügyész majd hatályonkívül helyezésre fog játszani másodfokon.

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2015.09.08. 10:43:33

@jog-ász: Elvileg nem kell megismételni az eljárást. De mindegyik vádlottnak joga van kiegészíteni a vallomását az új vádakra tekintettel, és arra is, hogy további bizonyítási indítványokat terjesszenek elő. Szóval, megy az idő rendesen.

László Kozéky 2015.09.08. 12:48:52

A joghoz változatlanul semmit sem értve, azért érdekelne a dolog, hogy a termelési tények miért nem érdekelnek senkit?! Pl. a X-es kazetta katasztrófát okozó lúgos vizének mindössze 11%-a a gyári eredetű, de ha ez nem lenne elég: a gyár ennek a kitárazott víznek a többszörösét (konkrétan: átlagosan a három, négyszeresét) le is emelte a tározóról, vissza a saját termelési rendszerébe. Akkor mi a fenéért kellett visszaállíttatni a gyárat felügyelő bizottság(?)nak a Horthy rendszer "száraz tehnológiai" eljárását milliárd forintokért?! Nem érez felelősséget az a szakmai analfabéta csapat, hogy ezzel végleg becsődöltette a bajban vergődő gyárat? Meg hogy a károsultak pénzét ezen úton is elverte? Ráadásul a vörösiszap hasznosítható (!!!) és a hasznosításával több ezer milliárd adózás előtti eredmény is megtermelhető lenne (erre a helyi civilek külön levélben hívták fel Áder figyelmét, mások meg Varga Mihályét stb. No, persze válasz nem volt sehonnan...) A halottak életét nem tudjuk visszaadni, de a környék jólétét igen. Ehhez képest itt tartunk 5 év után... Láttak már közelről gyárat az itt ítélkezők? Vagy gyári életet? Pl. életszerű-e az, hogy leteszi az asztalomra az ellenőrző hatóság írásban, hogy minden a lehető legnagyobb rendben, és én ahelyett, hogy elővenném a követkető ügyem, kötözködni kezdek vele, hogy nem úgy van az ... ? :) Avagy a negyedévenkénti vízmérleg ccsak arra való, hogy azt lefűzze a KÖFE --- pusztán műszakilag érdekelne, hogy mi volt a véleménye róla, és az új KÖFE engedélybe miért rittyentette bele a száraz technológiát? --- úgy a gyárnak kötelezően betartandó határozatként... A bíróság is azon rúgózik, hogy ment-e az övárok szivattyú.... Nem tűnt még fel, hogy honnan volt a kazettán a víz? Bárcsak robbantt volna le úgy 1 millió tonnával előtte az az előírt szivattyúzás... Mennyibe kerülhetett ez az 5 év ideáig?

Ámon Farkas 2015.09.19. 00:20:16

@efi: Biztos, hogy rendben volt minden a tározó körül 2010. szeptember 23-án, mert a hatóság igazgatóját, aki szignózta a jkv-t, 2013. augusztus 20-án kitüntette a kormány a környezetvédelem területén végzett több évtizedes kitünő munkájáért.
Megtalálható aWikipedianó is.

Ámon Farkas 2015.09.19. 00:21:21

@efi: Biztos, hogy rendben volt minden a tározó körül 2010. szeptember 23-án, mert a hatóság igazgatóját, aki szignózta a jkv-t, 2013. augusztus 20-án kitüntette a kormány a környezetvédelem területén végzett több évtizedes kitünő munkájáért.
Megtalálható a Wikipedian is.

László Kozéky 2015.09.19. 11:07:55

@Ámon Farkas: ezt a kitüntetésesdit nem tudtam, de nagyon tetszik, :) , majdnem olyan szép, mint egy Búbosbanka :)
Meg kitüntetést kapott a tárgyban érintett akadémikus úr is, akinek munkássága eredményeként az I.-IX. kazettákból vett minták alapján megállapították, hogy a X.-es kazetta "vörösiszapja" nem veszélyes hulladék :) , valamint az iszap öntési szöge 5 fok. (Ehhez az 5 fokhoz passzol 25 hektárra számítva a 300 et kénsav mentesítőanyag, busásan... ! ---- tehát nem a gyár volt felelőtlenül hülye a katasztrófatervnél sem ---- de a gyakorlat nem járt akadémiára, és ez a szög valójában 12--24 fok volt... Adatolva! Nem gond, csak +1 mio tonna lúg...)

SacraCorona2010 2015.10.08. 23:13:11

@László Kozéky: Tisztelt Kozéky úr! Mi a véleménye az ügyész vádbeszédéről, és arról a szakértői véleményről, amelyre mindez épült. Engem megdöbbentett, hogy szinte minden felelősséget egyedül Bakonyi Zoltánra hárít, és olyan vádakat tartalmaz, amelyek szerintem megalapozatlanok.

SacraCorona2010 2015.10.08. 23:27:07

@Dr. Sándor Zsuzsa: Úgy látom, hogy az ügyészi vizsgálati szakaszban a vádlottaknak nem nagyon tették lehetővé, hogy bizonyítékokat terjesszenek elő, mindenáron a bűnösségüket igyekezett bizonyítani. Nem hinném, hogy ez az ügy teljesen politikamentes, és hogy semmiféle nyomás nem nehezedett a nyomozó hatóságokra, az ügyészségre.

SacraCorona2010 2015.10.09. 13:38:53

Idézem Kozéky urat: ,,Amúgy, privát véleményem, hogy ez a gát kibírta volna az egyébként szabálytalan túltöltést, ha egy dinamikus erőhatás nem repeszti meg az É-i fal közepét --- de ez egy szubjektív vélemény marad a bizonyítékok eltűnése miatt --- kivéve az ezeket egyértelműsítű korebeli helyszíni képeket! És hogy ezt nem az általam kedvelt és tisztelt Bakonyi kollégám csinálta, abban teljesen biztos vagyok!"
Ez azért nem egy lényegtelen részlet!! Miért maradhatott ki a szakvéleményből? Valamiből csak következtetett erre Kozéky úr annak ellenére, hogy a bizonyítékok eltűntek.

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2015.10.09. 21:07:33

van egy kráter az É-i fal középső részénél, ami Kozéky szerint robbantási kráternek felel meg. Fölötte repedt meg a gát fala, és az ő véleménye szerint csak utána szakadt ki a kazetta sarka a falban keletkezett feszültség miatt.

László Kozéky 2015.10.10. 11:17:13

@SacraCorona2010: Az ügyész vádbeszéde hemzseg a szakmai félreértésektől. Alapvető kérdés lenne részéről a Környezethasználati Engedély ismerete!... A másik dolog, amin ki vagyok akadva: a vonatkozó, jogerős, joghatályos KÖFE Környezethasználati Engedély (az MTA szakvéleménye alapján) egyértelműen NEM VESZÉLYES! hulladéknak minősíti a vörösiszapot! (Amivel én nem értek egyet, az Akadémikus úrék a szilikát és karbonátképződésnél szúrták el a dolgot, de ennek a szakmai baklövésnek most nincs jelentősége...!) A parancs az parancs, a vörösiszap a MAL számára jogerősen nem veszélyes volt! De pl nem veszélyes hulladéktároló egy szemétdomb, ahol nincs gátállékonyság ellenőrzés, a monitor rendszer meg az, hogy a háziasszony közli, hogy büdös van, a riasztórendszer meg a kakas kukorékolása! Akkor most mi a vád? Az, hogy sz@r volt a KÖFE előírás? A víz mennyiségére semmiféle előírás nem volt, hanem a betölthető víz és iszap együttes tömegére --- tonnában --- volt egy 6 millió 232 ezer tonnás limit. ( Aminek utólagos megváltoztatásának KÖFE dokumentumát keresném a Bíróság helyében!, hogy van-e, és ki adta, vagy nem adta, és miért...) A 300 ezer tonn vizet én számolgattam, hogy ha igaz lett vona (már megint az Akadémia... által) megadott 5 fok öntési szög, akkor a kb. 25 hektáros tározón ennyi víznek kellett volna állni ahhoz, hogy ne porozzon. (Ez az adat kiszivárgott, de ez, ismétlem, egy íróasztali firkálgatás volt, és nem előírás!) Ehhez képest ez a szög valójában (mint UTÓLAG!) kiderült, 12-24 fokos volt, ami +1 millió tonna lúg ottlétét jelentette... Amit én láttam az ügyész vádbeszédéből a sajtóban, azt műszakilag darabjaira lehet (és kéne) szedni, és így semmi nem igaz belőle. A szubjektív, meg lelki dolgokat, sem a jogi részt nem tudom megítélni, de az is feltűnő számomra, hogy egy vezérigazgató normálisan nem a gyár hulladékával foglalkozik, hanem a gyára ipari és kereskedelmi stratégiával --- hol vannak a műszakijai? (Pl. a vízmérleget sk. aláírásával a KÖFÉNEK leadó műszaki felsővezető miért nem elemezte saját adatait, és miért nem jelentette a nem kívánatos változást? Miért nem vette azt észre a KÖFE?! A Katasztrófavédelem miért nem rendelt el vészhelyzeti gyakorlatot --- az én időmben ez még szokás volt, és így mindenki tudta, hogy hol a helye, mi a teendője és ki kit helyettesít, ha arra szükség van...) Többször elmondtam, hogy a legnygyobb műszaki tévedés az a nyomorult övárok volt, könnyű belátni a vízmérleg adatok elemzésével --- akkor miért az övárokra vonatkozó riasztáson lovagol a vád? Igen, lehetett volna semlegesíteni és leengedni. Sőt a X/A kazetta töltésének megkezdése is enyhíthetett volna a töltöttségi szinten. De adott helyzetben az illetékes műszaki úgy döntött, hogy még vár. Megint privát véleményem, ha nincs az a gátközépi "törés", akkor meg is úszták volna... Egyebekben meg csak elemezni kéne a gátközépi törés és csőszakasz akkori fényképeit!....

SacraCorona2010 2015.10.10. 14:13:15

@László Kozéky: Ez a szerintem minden szempontból helytálló szakvélemény miért nem válhatott a parlamenti vizsgáló bizottság jelentésének részévé, és mi az oka annak, hogy az igazságügyi szakértői vélemények ezeket a tényeket nem tartalmazzák? Ez nekem nagyon furcsa!! A másik pedig az, hogy egy jogállamban hogy fordulhat elő az, hogy igazságügyi szakértőket befolyásolnak, befolyásolni próbálnak a szakvéleményük kialakításában?

SacraCorona2010 2015.10.10. 14:19:13

Elnézést kérek, hogy ennyit kérdezek, de jogász vagyok én is, a kutatási területem a jogtörténet, ezen belül a koncepciós perek. Nem valami megnyugtató az ilyen jellegű perek egyes jellemzőit viszontlátni a jelenben, a mai Magyarországon.

László Kozéky 2015.10.10. 19:18:21

@SacraCorona2010: A parlamenti bizottság 10 paritásos alapon felálló képviselőből állt, akik egyikének sem volt ipari-szakmai vezetői gyakorlata (ami meg a műszaki hozzáállást illeti, volt, aki már általánosban megbukott matekból :) ). Kettőnket választottak szakértővé, a társam az egyik fideszes képviselő asszisztense, alkalmazottja volt. Termelés és technológia elemzés, nem volt, hanem politikai szimpátia alapján alakultak ki a felületes vélekedések. Normális szakmai elemzésre az a néhány hónap néhány napja egyébként sem lett volna elegendő. Szakértőtársam vízügyesként megállapította, hogy az akkori szél az akkori vízen nem alakíthatott ki akkora hullámokat, hogy az eltörje a gátat --- tehát onnan nem jöhetett a dinamikus ütés a falközépre. Egyben nagyon érdekes eredménye volt, hogy számítógépes modellel felvázolta a lúg alatti domborzatot (amit Bakonyi úr utasítására, vagy ő személyesen, mért ki halradarral, noha ez nyilván nem volt a munkaköre része :) ) ---- amiből én, mint hajdani termelésirányító, főtechnológus sok mindent megértettem. Amikor én a gáttöréssel kapcsolatos véleményemet el akartam mondani, a bizottság zöme kivonult --- de más okok miatt is, én a jelentés készítésében már nem vettem részt, noha néhány munkámat oda beillesztették. A jelentést az Országgyűlés egyhangúlag megszavazta.

László Kozéky 2015.10.10. 19:27:38

Én a jogot a saját sorsomból csak negatívan ismerem, semmi jót nem tudok róla mondani! sry. Jelen esetünkben a sajtót is megutáltam, mert amikor megtudtam, hogy a lúgmagasságot egy melós egy ladikból méregette egy pálcával (ott, a lúg tetején, és állítólag van valaki a munkavédelemért van fizetve), meg hogy ugyanígy állítják a nyelő (elszívó szivattyú) magasságát is, azonnali technológiai fegyelemsértésre gondoltam.
Kiderült, hogy ez a közel 60 éves gyakorlat, és én tévedtem... A sajtó már úgy hozta, hogy a szakértő hirtelen megváltoztatta a véleményét....

SacraCorona2010 2015.10.10. 20:42:41

@László Kozéky: Ijesztő, hogy így működik ma a ,,demokrácia", és ennyire ,,hozzáértő" emberekből állt a vizsgáló bizottság! Megdöbbentő, hogy ennyire megalapozatlan gyanúsításra, hiányos bizonyítékokra építve vádat lehet emelni, és emberek sorsáról dönteni! Gondolom, az áldozatok hozzátartozóinak, a károsultaknak sem jelent elégtételt, ha olyan embert büntetnek (pontosabban: állítanak bűnbaknak), aki a vádiratban szereplő bűncselekményekben nem bűnös.

László Kozéky 2015.10.10. 21:00:43

@SacraCorona2010: Nagy luxus nekem, hogy a "bűnös" meg "nem bűnös" ügyekben nem kell állást foglalnom.... Mert nem gyárat, csak egy autót is elég vezetni ahhoz, hogy mindig álljon a zászló... Viszont legalább az anyagiakon segítsünk! Miért kellett a teljesen felesleges "száraz technológiára" és a nem működő vésztározó közepébe való gátépítésre (komoly :) ) milliárdokat költeni --- az áldozatok és károsultak bajának enyhítése, netán a munkahelyek megmentése helyett ?! Miért nem dolgozhatjuk fel a vörösiszapot, hogy kitermelhessünk a károsultaknak és népünknek ott 5 ezer milliárd (jól értette!) Forintot?!

SacraCorona2010 2015.10.11. 11:41:31

@László Kozéky: Teljesen egyetértek önnel. Kár, hogy ennek a problémának a kezelését (nem hízelegni akarok) nem olyan kreatív, és valóban hozzáértő szakemberekre bízták, mint Ön. Sajnálom, hogy így viszonyult a szakértői bizottság az ön szakértelemről tanúskodó, az igazság feltárására irányuló szakvéleményéhez! Az igazságszolgáltatással kapcsolatban nekem is vannak személyes rossz tapasztalataim (polgári perben az ügy elhúzódása miatti gondok), de bízom benne, hogy létezik még politikától független jog, az igazságosságra és méltányosságra törekvő bíráskodás, és az újságírók között is vannak becsületes, a valós tényekhez ragaszkodó, objektív tájékoztatásra törekvő emberek. Hiszek abban is, hogy a bíróság végül mindezek ellenére igazságosan fog dönteni.

SacraCorona2010 2015.10.11. 11:43:20

@Dr. Sándor Zsuzsa: Örülök neki, hogy azonos véleményen vagyunk! Szerencse, hogy vannak még olyan emberek, mint Ön, aki nem elvakultan ítélkezik, hanem a tényekhez, az igazsághoz való hűségre törekszik.
süti beállítások módosítása