Ami politikai reklámnak látszik, az az is
2016. augusztus 13. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Ami politikai reklámnak látszik, az az is

A szólás persze úgy szól, hogy nem minden az, aminek látszik. A kormány Brüsszelnek üzenő óriásplakátjai sem politikai üzenetek, hanem „társadalmi célú hirdetések”. Mármint a kormány és az ő hatóságai szerint.

A társadalmi célú hirdetésnek (reklámnak) elég pontos definíciója van: - a közvetített üzenetnek közhasznúnak/közcélúnak kell lennie; - köz- vagy magánjogi alapítvány, egyesület vagy társaság támogatásával kell megjelennie; - a megjelenés finanszírozása adományokon kell alapuljon; - a célja pedig az, hogy a társadalom tagjaiból tanulási folyamatot váltson ki.

nem_kampanyplakat.jpg

Még ha azt be is nyelnénk, hogy az idegenellenesség növelése, a gyűlöletkeltés fokozása „tanulási cél”, ráadásul „közhasznú”, meg hogy az adóforintjainkat - amiből finanszírozzák a nemkampányt - „adománynak” tekintik, az azonban hétszentség, hogy a kormány minden, csak nem alapítvány vagy egyesület.

De van definíciója, méghozzá törvényi definíciója a politikai kampány eszközeinek is. „Kampányeszköznek minősül minden olyan eszköz, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására, vagy annak megkísérlésére, így különösen a plakát, a politikai reklám és a politikai hirdetés… Ezeket a választási (népszavazási) kampányidőszakban, vagyis a szavazást megelőző 50. naptól kezdve a szavazás napjának befejezéséig lehet alkalmazni”. Az amúgy is törvénybe ütköző népszavazás esetében ez a nap: augusztus 13-a, szombat.

Tegye fel a kezét az, aki eddig még nem látott egyetlen olyan plakátot, vagy reklámot sem, amelyik az október 2-ára kitűzött „kvótaellenes” népszavazáshoz kapcsolódik. Hogy Ligeti Miklóst, a Transparency International Magyarország jogi igazgatóját idézzem: „megint hülyének néznek minket”.

ligeti-vasarnapihirek_hu.png

Ligeti Miklós  Kép: vasarnapihirek.hu

Az összes „Üzenjük Brüsszelnek…” és az összes „Tudta…” óriásplakáton a megtévesztő, hazug szövegen kívül szerepel a népszavazás kifejezés, az utóbbiakon még a népszavazás dátuma is. De ez nem zavarta a Nemzeti Választási Irodát (NVI) abban, hogy álságos indokolással utasítson el bármiféle panaszt a kormány propagandája ellen.

tudta-nvb.png

Az NVI szerint az összes ilyen hirdetés „tájékoztató” jellegű, „nem megtévesztő, csak fenntartja a figyelmet. Amúgy pedig az egész kívül esik a kampányidőszakon, így nekik nincs is dolguk vele. Ez az egész “kérdéskör” nem is hozzájuk, hanem inkább az NMHH-hoz tartozik.” Persze, ha nincs dolguk vele, akkor milyen alapon minősítik a plakátok tartalmát? Ez éppen olyan, mint amikor a faluba érkező püspököt azzal fogadja a helyi pap, hogy „ezer és egy oka van annak, hogy nem harangozunk. Egy: nincs harang”.

car-harang-posztinfo_hu.jpg

Kép: posztinfo.hu

A Médiatanács már korábban, a mostani kormánypropagandához hasonló „a magyar reformok működnek” plakát ellen bejelentett panaszt is elutasította. Igaz, kemény 832 ezer forintra megbüntette az MTVA-t és a TV2-t, mert a „társadalmi célú hirdetést” nem különítették el a reklámoktól. Mindezt a kormánytól teljesen független ügyészség is törvényesnek találta, mondván, „ezek a spotok nem a kormányt népszerűsítik, hanem nemes társadalmi, közérdekű célokról tájékoztatnak.”

polt-nepszava_hu.jpeg

Kép: nepszava.hu

Nekem dr. Fábián Adrián, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjának magyarázata tetszett a legjobban. „A problémát az okozza, hogy a kampány fogalmának van egy hétköznapi és egy jogi értelme, és a kettő nem esik egybe.” A kiváló jogász egyetért azzal, hogy „a beadvány tárgyát képező sajtómegjelenések a szó hétköznapi értelmében kampánynak minősülnek, de a választási eljárási törvény szerint ez nem kampány, ha pedig nem kampány, akkor az NVB-nek nincs is hatásköre”.

Vagyis bár kampánynak látszik, de nem az. Mert nem minden az, aminek látszik. Különösen, ha a Fideszt kiszolgáló hatóságok nem is akarják, hogy annak látsszon.

tudta_hogy_leszarom.png

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr8210408758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2016.08.14. 12:29:46

Lehet vergődni, de ebben a kérdésben pártállástól függetlenül 80%-os az egyetértés, ami tulajdonképpen példátlan konszenzus. A dékásokon és pár véresszájú ex-eszdéeszesen kívül senkinek nem jutna eszébe igennel válaszolni, legfeljebb nem megy el. Mielőtt valaki megvádolna, távol áll tőlem, hogy fideszes legyek, és tudatában vagyok a népszavazás propagandisztikus jellegének, mégsem tudom elítélni az egészet.

midnight coder 2016.08.14. 12:36:23

Persze hogy közhasznú, és persze hogy tanulási folyamatot vált ki.

Olyan ez, mintha anno az indiánoknak idejében elmagyarázza valaki, hogy azok a fehér emberek nagy szakállal hódítók akik szinte mind egy szálig ki fogják irtani őket ha hagyják, és nem támogatni kell őket, hanem egységesen fellépni ellenük és megvédeni a saját hazájukat. Ha ez anno idejében megtörténik, akkor ma nem létezne az az USA ami anno a "jó indiánok" csontjaira épült.

Ma ha hagyjuk, a történelem megismétli önmagát, csak ma az iszlamisták a hódítók, és az európaiak az indiánok.

2016.08.14. 12:52:03

Átvitt értelemben csak annyira közhasznú, mint a kereskedelmi kanálisokon futó ezoterikus és/vagy asztro-műsorok.

Ha ezeket beszopja a panelproli, akkor milyen választ várhatunk az ilyen kérdésekre? Az ország szellemi szintje ilyen magas szférákba jutott. Gondolkodni nem kell, megteszi helyettünk a kormány.
Amúgy is szeptemberben indul a Való Világ, arra kell agyilag gyúrni!
A többit meg leszarjuk.

Ennyi.

Jolka40 2016.08.14. 13:26:06

@Látens Inszinuáció: Hülyének néznek minket? Hát minek nézzenek? (Respekt a kivételeknek)

midnight coder 2016.08.14. 13:28:57

@Látens Inszinuáció: A migránsellenes kampányban igazából a kormány szerepe elhanyagolható. Sokkal többet jelentenek azok a hírműsorok, ahol az istenadta nép láthatja, hogy hogy viselkedik az iszlamista odahaza.
Aztán az is sokat jelent, ha egy-két világlátottabb polgára eljut egy-egy ilyen országba, és személyesen is körbenéz. Elég könnyen el tudja dönteni, hogy akar-e ilyet Európában.

És itt ne a londonba szakadt pakikból indulj ki: ott a társadalomnak a legvilágiasabb, legműveltebb, legintelligensebb 0.1%-a ment ki tányért pucolni. És ne is a német törökökből: ők egy olyan időszakban szakadtak távolba, amikor Törökország leginkább világi időszakát érte, és a vallás hatalma a mélyponton volt. Ha ma próbálnának importálni egy ilyen merítést, megszívnák mint a torkosborz.
A cigányok már jobban közelítik azt, hogy mennyire fog integrálódni a migri: ott tényleg válogatás nélkül érkezett mindenki az adott kultúrából. És évszázadok alatt sem tudtak rendesen integrálódni. Pedig a cigányok helyzete nagyságrendekkel könnyebb volt: amikor érkeztek még nem volt annyira nagy a távolság a két kultúra között, másrészt ők nem egy az európaival ellenséges kultúra szülöttei. Soha nem volt céljuk megváltoztatni az európai kultúrát, szokásokat, viseletet.

Spacecake 2016.08.14. 13:50:35

Függetlenül a propaganda jellegétől és nyilvánvaló céljától,a plakátokon szereplő állítások tények amúgy....

Hajdú Peter 2016.08.14. 13:51:49

Marhasag, szimpla ismeretterjesztes folyik, akar Spektrumon, vagy a National Geographikon is adhatnak ezeket.

Netuddki. 2016.08.14. 14:00:49

Tudod, tudjuk, tudják, hogy amit csinálnak bűncselekmény. Nemcsak a népszavaztatósdis fideszkampány közpénzen, az csak egy pillanatnyi momentum az egész szemétdombon.
Magyarországon nincs jogállam, mert nem mindenkire egyformán vonatkoznak a törvények, amik egy részét pont úgy alakítják ne legyen büntethető a sok disznóság. Sírás-rívás helyett vissza kellene állítani a jogállamot, akár erőszakkal is. Az orbán rezsim haszonélvezőit lecsukni, kiszolgálóit meg elhajtani a véresbe, hogy utána már csak maximum teszkó árufeltöltői állásra tudjanak pályázni. Ennyi.

gabpocok 2016.08.14. 14:47:38

@Spacecake: Szeretnék olyan társadalmi célú reklámokat is látni a pénzemből hogy a kormány 6 éve lopja a pénzed és még mindig hülye vagy hogy rájuk szavazol,semmit nem csinálnak az ország érdekében csak a sjaát hasznukat lesik,arrogáns,dilettánsok egytől-egyig. Ezek is TÉNYEK mint hogy 2 millió bevándorló 0.0001%-a bűnöző amely összehasonlítva a magyarok 10 milliós országában elkövetett napi 100-150 bűncselekményhez képest bőven elenyésző...
Racionálisan több okom van félni a Magyaroszágon élőktől mint a menekültektől mivel ugye sokkal több erőszakolós,gyilkoló bűncselekményt követtek el magyar emberek ellen mint az itthon nem létező migránsok.....

Willkommenskultur 2016.08.14. 15:02:00

A 23 millió románozás is közpénzből futott, Zsuzsi!

Az erdélyiektől félni kell, az allahakbartól nem? Te zsidó vagy, te csak tudod!

Willkommenskultur 2016.08.14. 15:03:38

@gabpocok: Okos érvelés hogy azért mert a cigók bünöznek jöjjenek a migránsok is! Beszéld meg a dolgot egy DK-s főorvos professzorral, talán megérti.

illaim 2016.08.14. 16:59:16

@Willkommenskultur: Miért hazudsz te köcsög? A 23 millió román fideszes találmány, miután az Orbán- Nastase paktum minden román állampolgárnak kedvezményes munkavállalást biztosított. A parlamenti kérdés után jött elő a fidesz aljas módon a 23 millió románnal való riogatással, amit aztán az MSZP-re fogott! Ott sem az erdélyiekről szólt a fáma, hanem a fidesz aljasságáról!

midnight coder 2016.08.14. 17:15:58

@Tibi !: "Magyarországon nincs jogállam, mert nem mindenkire egyformán vonatkoznak a törvények, amik egy részét pont úgy alakítják ne legyen büntethető a sok disznóság."
Üdv a való világban. Hány száz milliárd tűnt el a gengszterváltás óta mindkét oldalon ? És hány politikus is ül ezért és mennyit is ? Te, ha ellopsz 10 millió forintot, hány évet ülsz ?

midnight coder 2016.08.14. 17:17:39

@gabpocok: "Ezek is TÉNYEK mint hogy 2 millió bevándorló 0.0001%-a bűnöző"

Ezt honnan is veszed ?

Willkommenskultur 2016.08.14. 17:20:58

@illaim: Úgy hazudsz mint egy ballib..:)

'Az MSZP mindkettőre kampány épített, reklámfilmet készített, szórólapjain feltüntette. Négy évvel később a róla könyvet író Debreczeni Józsefnek Gyurcsány viszont azt állította, mind a „23 millió román” szlogent, mind a „köteles beszédet” az ő javaslatára, a pártelnök, Kovács László hosszú unszolása után emelték be a kampányba. Gyurcsány szerint ennek a két akciónak tulajdonította az MSZP sikerét, és egyetlen esetben sem említette Werber nevét.'

hvg.hu/itthon/20121220_Ron_Werber_MSZP_kampany

sutyerák 2016.08.14. 17:57:04

tutta,hogy a választási bizoccság tagjai addig vannak állásban és kapnak jó fizetést amíg orbán és bandájának szolgái?

-mondjuk nem orbán fizeti őket,hanem a nép,-de az nem számít. -nem a nép utal.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.14. 18:01:24

Ez van, ha vészhelyzet van, nincs idő jogászkodásra, mert acél, ostor és vasököl kell.

illaim 2016.08.14. 18:04:20

@Willkommenskultur: Aha! Az elbukott státusztörvény se létezett mi? Meg az
Orbán -Nastase paktum se! A 2001 évi kettős állampolgárság megtagadása se! Azt még te vádolsz másolat hazugsággal? Az se igaz amit kérdezel!
Az ellenzék meg jól teszi, ha feltárja a kormány hazugságait! Akkor ugathatnál ha nem adott volna alapot a fidesz, az aljas hazugságaival a kampányra!

AZ ARABVERŐ ORBÁN VIKTOR 2016.08.14. 19:08:10

Az hogy az orszagunkat elfoglaljak e a libsik altal behivott terroristak vagy sem, az NAGYON IS TARSADALMI JELLEGU kerdes.

wolves84lb 2016.08.14. 21:03:04

@Willkommenskultur: te beszélsz okos érvelésről, miután zsidóztál egy jóízűt? Ostoba faszkalap vagy.

VadMacs 2016.08.14. 21:07:11

@AZ ARABVERŐ ORBÁN VIKTOR:
>Az hogy az orszagunkat elfoglaljak e a libsik altal behivott terroristak vagy sem, az NAGYON IS TARSADALMI JELLEGU kerdes.

Attól még ott marad a levegőben a topic: annak ellenére, hogy a magyar társadalom döntő része nem kér a migráncsokból, miért kell orrán száján ezzel a szarral tömni a magyar pofáját, a saját maguk barkácsolta törvényeket is leszarva? Már azt az egy kifogást leszámítva, hogy akkor nem tudna hetente új guccsitacit' venni a pasa parki önállólábraállt' utolsó szar politikus, meg az összes buliba bevett haverja.

Kampfer 2016.08.15. 15:20:08

Kedves Sándor Zsuzsa!

Hogy ez politikai reklám? Lehet, hogy az...! Legyen az! De, hogy társadalmi célú, az egészen biztos! Mert mi lehet annál fontosabb társadalmi cél, minthogy ide EGYETLEN buckalakó nyomorult migráns se tehesse be a lábát! Két politikai erő állt be emellé a cél mellé. A kormánypártok és a Jobbik.
Borítékolható volt, hogy ön is és az önhöz közelálló ún. 'demokratikus' ellenzék (lol...) azonnal a migránsok melengetését fogja szorgalmazni, Persze az is világos, hogy épeszű ember nem akar ide ilyen sivatagi migránsokat! Hogy ez fájdalma nekik? Sajnálatos, de ez van. Hogy ez a fidesznek politikai hasznot hajt? Igen, azt! Bármely más politikai erőnek is adott volt a lehetőség, hogy a migránsok ellen foglaljon állást! Nem tették! Hát akkor így jártak, olvasgassák a plakátokat!
Megjegyzem: az, hogy ez az 'együtt' (külön) nevű közröhejes gittegylet plakátokat rongál ennek a szigetlakóviktornak a vezetésével, az nem köztörvényes bűncselekmény? Csak úgy érdekelne a véleménye...!
Ezt a ligetit pedig nem véletlenül nézik hülyének ott a TI élén! Aki úgy beszél, úgy is érvel és úgy is gondolkodik, mint egy hülye, azt minek lehetne nézni???
Üdvözlettel:
Kamp.

Kampfer 2016.08.15. 15:22:33

@Jolka40: A 'kivételnek'? Itt egyre inkább te tűnsz kivételnek... Furcsa kivételnek! Téged leginkább csak szánalmasnak és ostobának lehet nézni...! Ezek a tények este hétkor!
Kamp.

Kampfer 2016.08.15. 15:30:34

@gabpocok: " Ezek is TÉNYEK mint hogy 2 millió bevándorló 0.0001%-a bűnöző amely összehasonlítva a magyarok 10 milliós országában elkövetett napi 100-150 bűncselekményhez képest bőven elenyésző..."

Ennyit próbálnak elhitetni velünk az állampolgári 'német' sajtó által pénzelt munkatársak! Bőven az európai átlag feletti a körükben a köztörvényes bűnözés! De ha a 'német' rendőr nem léphet föl velük szemben, ha a 'német' ügyészség nem is vádolja őket, ha a 'német' sajtó mosdatja őket és elhallgatja az elkövetett bűncselekményeket, akkor valóban pihe-puha szerencsétlen rózsaszín kis ártatlan menekülők! De ha kinyitod a szemed, akkor csak közönséges sivatagi buckalakó migráncsokat látsz, akik hónapok óta csak zavarognak az egykoron németek lakta területeken!

"Racionálisan több okom van félni a Magyaroszágon élőktől mint a menekültektől mivel ugye sokkal több erőszakolós,gyilkoló bűncselekményt követtek el magyar emberek ellen mint az itthon nem létező migránsok..."

Mivel itthon szerencsére nem nagyon vannak migráncsok (maradjon is így), ebben igazad is van! Csak kérdezd meg a posztert, hogy mennyi ilyen elvetemültet mosdattak éveken át a barátaival az ügyészségen és a havassal a szektatévén!!! ;-) Mellesleg, nem győzték nácizni azokat, akik szigorúbb törvénykezést, erősebb és jobb közbiztonságot, szigorúbb fellépést követeltek pl. a cigánybűnözéssel és az uzsorázással szemben! ;-)

Továbbá egy kérdés hozzád: a valóban gyenge magyar közbiztonságon és bűnözési statisztikákon mennyiben javítana, ha beengednénk még ide 10-20-30 ezer sivatagi buckalakó migránst, akik nyilván semmit nem tennének hozzá az országhoz, de nagyon komoly gazdasági, rendőri, katonai és egészségügyi kapacitásokat kötnének le? Mindettől csak jobb lenne itt a helyzet?
Üdv!
Kamp.
süti beállítások módosítása