Tetkó
2016. augusztus 19. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Tetkó

Három évvel ezelőtt csak a Vastagbőr, a Bojtárok blog és a Cink.hu képedt el nyilvánosan az Országos Bírósági Hivatal (OBH) logóján. El is sikkadt volna ez a remekmű, ha Handó Tünde nem döntött volna úgy, hogy azzal fokozza – ha lehet azt még fokozni - a bíróságok népszerűségét, hogy a Szigetfesztiválon is bemutatja e mindent kifejező alkotást.

arculat.jpg

A „bemutatja” nem is a megfelelő kifejezés. Egyenesen tetkót csináltatott a logóból. Szerencsére lemoshatót.

foto-444.jpg

Fotó: 444

Csak a bíróságok nem tudják lemosni magukról, hogy ezzel a logóval jelenítik meg őket. A 2012-ben kiírt logópályázat nyertese szerint a logó „a távol-keletről ismert jin-jang szimbólum kettős koncepciója leírja azokat az ősidőktől fennálló, egymással szemben álló, de mégis egymást kiegészítő kozmikus erőket, amelyek megtalálhatóak a világegyetem összes jelenségében”. De van még tovább is: „a mérleg Justicia szimbolikáján alapul. Formavilága miatt az asztrológiában ismert mérleg szimbólumra hasonlít, aminek spirituális erőtere a természeti kiegyenlítődésre való törekvésnek az egyetemes őselvét jeleníti meg, és hozza létre a mentális, az asztrális és a fizikai dimenzió szintjein”. Nem folytatom. Spiritualitásból, asztrológiából, kozmikus erőkből ennyi éppen elég.

logo-uj.jpeg

De mégis. Mert az is eléggé árulkodó, hogy a jin-jang-Justiciás logót melyik szervezet milyen színben használhatja. Mert az sem semmi!

logo-szinek.jpg

Az OBH arany színben, mert „az arany a legismertebb szín, amiből a Justicia szimbolika mérlege készül. A nemesfém, amivel az ókori római isteneket látták a napba (sic!). Így lett a nemesség, jóindulat, emelkedettség, kiválóság jelképe”. Tisztára ráillik az OBH-ra!

„A kék szín az ég és a végtelen tenger színét idézi, a világi uralkodók színeként hatalmuk égi eredetére utal, a buddhizmusban a szellem határtalanságát is jelzi. Szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bölcsességet, a bizalmat, az intelligenciát, a becsületet és az igazságot.” Ezek a jelzők köztudottan az Országos Bírói Tanácsot jellemzik, ők logózhatnak kékkel.

kek-blog_xfree_hu.jpg

Kép: blog.xfree.hu

A Magyar Igazságügyi Akadémia nyerte el a zöld színt, melynek „nagyszerű nyugtató ereje van. A zöld állandóságot és állóképességet sugalmaz”.

zold-szinkommunikacio_hu.jpg

Kép: szinkommunikacio.hu

És melyik szín maradt a bíróságoknak, mint az igazságszolgáltatás „érdektelen mellékszereplőinek”? Hát persze, hogy a bronz, vagyis a barna. Az a bronz, amelyik „nem mondható nemesfémnek, hisz egy réz ötvözetről van szó. Nem aranyról, vagy ezüstről beszélünk, mégis e fém nemes színével tekintéllyel bír.” És most jön a lényeg: „Így szimbolizálhatja az országban lévő bíróságokat, ami (sic!) - az aranyszínű - Országos Bírósági Hivatal alárendeltségében állnak.” 

bronz-terebess_hu.jpg

Kép: terebess.hu

Ugye, minden világos! Hát hogyne nyert volna az a pályázó, aki ezt az utolsó mondatot terítette Handó Tündének, az OBH elnökének lába elé!

hando-nepszava_hu_1.jpeg

Fotó: nepszava.hu

De ne feledkezzünk meg a pályázat bíráló bizottságának többi tagjáról sem: dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, dr. Magyarádyné dr. Vándor Zsuzsa, az OBT soros elnöke és dr. Makai Lajos, a Magyar Bírói Egyesület elnöke egyhangú döntést hoztak a nyertest illetően.

 darak_peter_birosag_hu.jpgmakai-agrarszektor_hu.jpgmagyaradyne-birosag_hu.jpg  Darák Péter                      Magyarádyné dr. Vándor Zsuzsa                 Makai Lajos  

Képek: birosag.hu

Mindannyiuknak szívből gratulálok! Miként ahhoz a remek ötlethez is (vajon kié lehetett?), hogy a Szigeten (Island of freedom) több százezer ember előtt tegyék nevetségessé a bíróságokat.

Végül, a használhatatlan, semmit ki nem fejező, a legalapvetőbb spiritualitást is nélkülöző régi logó (Fővárosi Törvényszék, a logó elfogadásakor még Fővárosi Bíróság)

fb_regi_logo.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr5710429322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása