Sok hűhó semmiért
2016. október 18. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Sok hűhó semmiért

Avagy Magyarország Alaptörvényének hetedik módosítása. Előadó: Orbán Viktor miniszterelnök, Ríga.

orban.jpg

Kép: Index.hu

Írta és rendezte a Magyar Köztársaság Kormánya.

Szereplők: 3 millió 300 ezer becsapott szavazópolgár és a kórus (szólisták: Trócsányi László, Kósa Lajos). 

A cselekmény. A „kvóta” népszavazás érvénytelen lett. Orbán bánatában Rígába utazott, hogy személyesen támogassa a magyar foci válogatottat a Lettország elleni világbajnoki selejtezőn. (Megérte: 2:0-ás magyar győzelem született.) Eközben 1500 kilométerről a parlament asztalára repítette azt a törvénytervezetet, amellyel megalkotta „alkotmányos önazonosságunkat”, átírta a matematika szabályait, miközben azért arra kínosan ügyelt, hogy meg ne sértse az Európai Unióról Szóló Szerződést.

Minden idők egyik legnagyobb matematikusa, Carl Friedrich Gauss sem tudta, hogy 8 milliónak 3 millió a 98 százaléka. Ha élne és olvashatná a módosítás indoklását, most megtudhatná: „ez az Alaptörvény-módosítás a 98 százalékos többség, 3 millió 300 ezer ember akaratán nyugszik.”

gauss-selcukcabar_wordpress.jpg

Kép: selcukcabar.wordpress.com

Az „alkotmányos önazonosság” valószínűleg az alkotmányos identitásnak egy hülye fordítása. Ez utóbbi kifejezés később szerepel is a módosításban. Tetszik tudni, a jogszabály, bármilyen veretes szöveg is legyen, nem szépirodalmi alkotás. Vagyis nem tilos benne a szóismétlés. Sőt inkább kívánatos. Ha a törvény két helyen ugyanarra gondol, azt ugyanazzal a szóval fejezze ki. Persze, ha nem gondol semmire, úgy nehéz. Azért nagyjából tudjuk, mit is jelent ez a fogalom: meghatározott társadalmi értékek, így az államberendezkedés, az államforma történelmileg kialakult és alkotmányban rögzített rendszere. Na de ez eddig is így volt, hogy-hogy csak most tetszettek e világraszóló felfedezést megtenni? Ha netán azért, mert a mi miniszterelnökünk azt gondolja, hogy ezzel a mondattal felvértezve kard-ki-kard támad az EU-ra, abban bíz csalatkozni fog.

 orban-diszkarddal-hirhatar.jpg

Kép: hirhatar.hu

Még akkor is, ha Trócsányi (tudják, a szólista a kórusban) egy 40 évvel korábbi német alkotmánybírósági döntésre hivatkozik, amelyik már rég nem aktuális. Trócsányi ködösít, amikor azt állítja, hogy az „uniós jognak meg kell hajolnia a tagállami alkotmányok előtt”, pusztán azért mert egy lózungot beleírnak az Alaptörvénybe. Ha újraolvasná az EU szerződést, megtalálná benne szinte szóról szóra azt a mondatot, amelyet most oly büszkén lobogtatnak: „Az Unió tiszteletben tartja… a tagállamok nemzeti identitását, mely elválaszthatatlan része… az alkotmányos berendezkedésnek. Tiszteletben tartja az állam területi integritásának biztosítását, a közrend fenntartását és a nemzeti biztonság védelmét.”
trocsanyi-hirado_hu.jpg

Trócsányi szólózik  Kép: Hirado.hu

De mi azért hősi elszántsággal külön is kimondjuk: (az uniós) „hatáskörgyakorlás nem korlátozhatja Magyarország területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát.” És ugyanígy megismételjük a kitoloncolással szembeni védelemről, a menedékkérők befogadására vonatkozó szabályokról szóló EU szerződésben foglalt rendelkezéseket. Vagyis, ha egyszer mégis lesz „kvóta-szabály” (mert pillanatnyilag nincs), akkor pontosan azt fogjuk tenni, amit az EU elvár: egyedileg bíráljuk majd el a menedékkérelmeket „az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban”.

kosa-vagy_hu_1.jpg

Kósa tudta? Mert mi már tudtuk.  Kép: Vagy.hu

Kósa Lajos (a kórus másik szólistája) büszkeségtől dagadó kebellel sajtótájékoztatott: „Nem Brüsszel és nem az ENSZ, hanem a magyar hatóságok dönthetik el, hogy egy harmadik országbeli állampolgár egyedi kérelmének helyt adnak-e”. Tudjuk. Hiszen eddig is így volt és így lesz ez után is.

Ez az egész bolhacirkusz porhintés, szemfényvesztés, az összes nemmel szavazó szégyenteljes átverése. (Talán egyszer ők is rájönnek.) Sok hűhó semmiért.

bolhacirkusz-moly_hu.jpg

 Kép: moly.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr1011818225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2016.10.19. 12:52:02

Jaj, de uncsi már...... ezek már kismillió blogon ki lettek tárgyalva az elmúlt hetekben, és senki nem lett átverve, mert minden értelmes embernek nyilvánvaló, hogy az egész egy politikai nyilatkozat az EU felé (most már több mint 3 millió szavazattal is megtámogatva, akár érvényes a szavazás, akár nem), amely a jövőre nézve kívánja világossá tenni, hogy nálunk nem lesz migránstutujgatás, nem fog felszívódni az országban több százezer muszlim papír nélkül, minden nélkül, nem tömjük őket segéllyel meg ingyenlakással stb.
Ennyi, ezt max. a vinnyogó ballibák nem értik (vagy úgy tesznek, mintha nem értenék).

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2016.10.19. 13:08:08

@Advanced Flight: Az alaptörvény-módosítást is el kéne olvasni. Abban ugyanis pont az lesz benne, amit az EU akar. A "vinnyogó balliba" ugyanis elolvasta, ellentétben veled.

kommentes nikk 2016.10.19. 13:47:16

Rémes ez a blog, kár, hogy megint főoldalra került.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.19. 14:04:17

@Dr. Sándor Zsuzsa: "Az alaptörvény-módosítást is el kéne olvasni."

A szavazási kérdést senki se értette. (Vagy mondjuk max 1%.) A legtöbben azt hitték, arra szavaznak, hogy ne jöhessenek menekültek Magyarországra.

Én elolvastam az alkot... alaptörvény-módosítást, de sokadszorra sem értettem. El tudná egyszerűen magyarázni? Esetleg azt is, hogy miért rossz/felesleges.

Karipapa01 2016.10.19. 14:39:24

@Advanced Flight: Ezt is írhattad volna: jaj már ballibák! Akármiről is van szó, a Fidesznek van igaza és kész!

morpho 2016.10.19. 14:54:39

Gyengus mostanság a narancskullancs jelenlét. Alig van elvétve egy-egy ballibázás. Mi történt gyerekek?

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.10.19. 15:34:18

Alig négy nap !

Emlékezzünk együtt hogyan verette meg Gyurcsány Ferenc kerek 10 éve a magyar honfitársait, csak mert mást merészeltek gondolni a világról.
Mert kifütyülték.
Íme:
www.google.hu/search?q=rend%C5%91ri+t%C3%BAlkap%C3%A1s+2006&espv=2&biw=2133&bih=1100&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiEoPep_ebPAhXIvRQKHQi4DfoQ_AUIBigB&dpr=0.9

---------
Most azok mennek majd fütyülni, akik 10 éve a rommávert tüntetők képein örömködtek.
Ennyit tudnak meg a nevüket.

putris72 2016.10.19. 16:02:38

@Dr. Sándor Zsuzsa: Én csak annyit szeretnék öntől kérdezni,hogy ha nincs akkor az EU-ban Jean-Claude Juncker,és Martin Schulz mért mondogatja,hogy van és majd meg szokjuk,hogy van és lesz felső határ nélkül!Vagy,hogy a néha demokratikus Népszabadásgan egy napon belül ,miért volt egy olyan ciki ami azt taglalta,hogy mennyire fölösleges volt a népszavazás,mer nincs is kötelező kvóta!A másik meg azt,hogy Orbán Viktor aláírta a kötelező kvóta tervezettett!Már mindenki tudja az országba aki egy kicsit is foglalkozik ezzel a kérdéssel,hogy igeni van kötelező kvóta javaslat, felső határ nélkül és kiterjed azokra is aki esetleg még nincsenek is Európában!A Nyugati országok,meg közel 200000 migránst szeretek volna eddig ide visszatoloncolni a Dublini egyezményre hivatkozva!Elég egyértelműnek tűnik,hogy aztán ide járnának szemezgetni a jobb falatokért!A szar meg ránk marad! Egy szép nagy migráns lerakatot szeretnének kelet-europábol csinálni!Amikor kint éltem és dolgoztam Angliában,sok angol ismerősöm panaszkodott,hogy elegük van a sok idegenből akik csak élősködnek,és úgy viselkednek mint ha már az ö hazájuk lenne és nem az angoloké!Higgye el egyáltalán nem a magyarokra,vagy a lengyelekre gondoltak!

Advanced Flight 2016.10.21. 19:03:16

@Dr. Sándor Zsuzsa: "az lesz benne, amit az EU akar"

Ohhh.......hát igen, látszik a bírói múlt. Ilyen fantasztikusan megalapozott, ragyogó logikával kifejtett, lenyűgöző jogi érvelés előtt meg kell hajolnia mindenkinek! Az lesz benne, amit az EU akar!!!!! Csodálatos!
Megszégyenülten elkullogok XD

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2016.10.23. 16:49:57

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás: Ez van leírva:
„(1) Magyarországra idegen népesség nem telepíthet ő be. Idegen állampolgár - ide nem értve az Európai Gazdasági Térség országainak állampolgárait - Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet."
És mi a kvóta-tervezet lényege? A menekülteket, migránsokat azért osztanák szét arányosan az EU tagországai között, hogy lefolytassák a menekültügyi eljárást. Vagyis: a magyar Országgyűlés által hozott törvény alapján magyar hatóság egyedileg kell elbírálja - jelenleg 1294 ember - kérelmét. Vagyis a magyar hatóság akár úgy is dönthet, hogy egyiknek sem ad menedékjogot, de úgy is, hogy van akinek jár a menekült-státusz. Az EU szóról szóra azt mondja, amit most bele akarnak írni az alaptörvénybe. Orbán - minden demagógiája ellenére - semmi olyant nem akar beleírni az alaptörvénybe, ami ellentmondana az EU szerződésben írtaknak.
süti beállítások módosítása