Száll a kakukk fészkére
2017. február 26. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Száll a kakukk fészkére

Ugye emlékeznek Jack Nicholson remek alakítására? A vagány McMurphyt játszotta, aki fellázad az elmegyógyintézet kegyetlen rendje ellen és ezért az életével fizet. Nálunk nem ennyire drámai a végkifejlet, a magyar pszichiátriai beteget „csak” a szabadságától fosztják meg igazi jogorvoslati lehetőség híján.

szall-a-kakukk-feszkere-asanisimasa_cafeblog_hu.jpg

Kép: asanisimasa.cafeblog.hu

Az ombudsman - a TASZ kezdeményezésére - jelentést írt a „nem-önkéntes pszichiátriai kezelés” jogi szabályozásának és gyakorlatának visszásságairól. Azokról az esetekről van szó, amikor a kezeléshez nem kell a beteg hozzájárulása, sőt, akarata ellenére is beszállíthatják egy zárt osztályra. Ez akkor lehetséges, ha valaki ön- vagy közveszélyes. Elég annyi, hogy az illető például öngyilkosságot kísérel meg. Az eljárás jogos vagy jogellenes voltáról a bíróság dönt, méghozzá 72 órán belül. Ha a beteget bent tartják, a bíróság 30 naponként felülvizsgálatot tart.

ombudsman-nemzeti_audiovizualis_archivum.jpg

tasz-brandtrend.jpg

Senki sem vonhatja kétségbe, hogy egy pszichiátriai beteget ugyanúgy megilletnek az alkotmányos jogok, mint bárki mást. A tisztességes eljáráshoz, a személyi szabadsághoz és a jogorvoslathoz való jog neki is jár.

Az ombudsman által leírt esetben a bíróság január 5-én azt állapította meg – tévesen - hogy a kötelező gyógykezelés jogos volt. Az erről szóló írásos végzést a felek 13 nap elteltével kapták meg. A fellebbezésre 8 nap áll rendelkezésre. A negyedik napon benyújtott fellebbezést a másodfokú bíróság március 16-án bírálta el, és március 24-én kézbesítette. Számoljunk csak: majdnem 3 hónapig tartottak zárt osztályon valakit egy rossz bírói döntés alapján. Jogászul ezt úgy mondják, hogy az illető nem jutott valódi, érdemi jogorvoslati lehetőséghez.

Az ombudsman mind az Igazságügyi Minisztériumtól, mind a Kúriától szakmai véleményt kért a jogszabályok értelmezéséről. Ugye kitalálták? Mindegyikük másként értelmezte a törvényeket. Éppen a lényeget, azt a bizonyos 72 órát. A miniszter szerint ez idő alatt a bíróság nem csak meghozza a döntést, de azt írásba is foglalja, és azonnal kézbesíti az érintettnek, aki akár rögtön fellebbezhet is. Ezzel szemben a Kúria szerint további 15 napja van a bíróságnak arra, hogy leírja a végzését és csak ennek kézbesítése után kezdődik a 8 napos fellebbezési határidő. Számoljunk megint: a Kúria álláspontja alapján 3 + 15 + 8 nap, összesen 26 nap is eltelhet addig, amíg a fellebbezés egyáltalán eljut a bíróságig. És akkor még az iratok küldözgetését, a postai kézbesítés idejét bele se számoltuk. Azaz lassan eltelik az a 30 nap, amikor a bíróságnak amúgy is felülvizsgálatot kell tartania. Ilyen értelmezés mellett a jogorvoslati lehetőség csupán írott malaszt. 

trocsanyi.jpg

darak_peter.jpg

Trócsányi László miniszter                                               Darák Péter, a Kúria elnöke

Az ombudsman azonban más visszásságokat is észlelt a bírói gyakorlatban. A legtragikomikusabb az, amikor a nagy nehezen megszült írásos határozatot a beteg lakására postázzák. Ki tudná jobban a bíróságnál, hogy az illető nem lehet otthon, hiszen zárt osztályon kezelik. És vajon hogyan tartják be a 72 órás határidőt azok a bíróságok, amelyeken semmiféle hétvégi ügyelet nincs, vagyis a kórház se telefonon, se faxon, se üzenetrögzítőn nem tudja értesíteni, hogy mondjuk péntek este bevittek hozzájuk egy veszélyes pszichiátriai beteget?

A büntető ügyekben is éppen 72 órán át tarthat a rendőrség bírói döntés nélkül őrizetben valakit. Ha nem lenne ügyelet a bíróságokon, a csütörtök este elfogott gyilkost vasárnap este szabadon kellene engedni. Persze nem akarok egy beteg embert egy bűnözővel összehasonlítani. De ami közös: mindkettőt csak törvényesen lehet a szabadságától megfosztani.

Abban azonban mind a Kúria, mind a minisztérium egyetértett, hogy felül kell vizsgálni a törvényeket. De addig mindenki arra kérek, a közeljövőben ne tervezzenek öngyilkosságot!

 ongyilkos-egeszsegmagazin.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr812295779

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jog előtti egyenlőség 2017.03.01. 20:47:33

A jog előtti egyenlőség elve a gyakorlatban nagyon sokszor nem valósul meg. A legtöbb bíró nincs tisztába és nem is alkalmazza az alapvető emberi jogokat és az alkotmányba/alaptörvénybe foglalt elveket.

Trackback: Bírói önkényuralom kialakulása 2017.03.01. 20:47:17

Ha a hatalomnak nincs semmilyen kontrollja, illetve csak is saját maga, akkor a rendszer törvényszerűen önkényuralomba torkollik. - Bírói Önkény Ellen mozgalom

Trackback: Bírók bizalmi indexe meredeken zuhan 2017.03.01. 20:46:44

A bírói bűnözés külön bűnözői ággá nőtte ki magát napjainkra. Sokkal veszélyesebb a politikusi és egyházi személyek bűnözésénél is. Több közösségi mozgalom is indult a bírói bűnözések visszafogására. A bírók bizalmi indexe 2008-ben még 67%, 2013-ban má...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2017.02.28. 09:15:46

:))
Nem mai a probléma.
A jogértelmezéssel nem csak a pszichiátriai betegek esetében jelent problémát.
A jelenlegi oktatás - ha így marad - további szöveget értelmezni nem tudókat "termel" - és lesz köztük bíró, ügyész, ügyvéd is, akik egyébként hivatalból nem azonosan értelmezik mondjuk a személyes névmásokat sem. Ne feledkezzünk meg az adóhatósági, és más hatósági jogértelmezésről sem.
Emlékeim szerint a jogszabály értelmezése egyetemi tananyag volt. Nyelvtani, logikai, történeti és rendszertani értelmezés... mit is akart a jogalkotó... ilyesmik.
.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2017.03.01. 21:04:56

A bírói önkény és a bírói bűnözés társadalmunk legveszélyesebb problémája. / Hazánkban nem csak a papok, bankok, a politikusok, gázszolgáltatók, de a bírók és a bíróságok is nagyon elkurvultak. / Magyarországon a törvénykezés és a bírósági gyakorlat is a bűnelkövetés eszközévé is vált. A politikusokat nincs aki visszatartsa bűnöző törvények meghozatalától és a bírák meg nem függetlenek, hanem önkényeskedők.
süti beállítások módosítása