A falu jegyzője
2017. április 22. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

A falu jegyzője

Eötvös József  regénye „az első nagy kísérlet a magyar irodalomban, hogy az egész társadalom keresztmetszetét adja” (Szerb Antal).

a_falu_jegyzoje-bookandwalk.jpg

Kép: Bookandwalk

Istenem, milyen kár, hogy Eötvös báró nem ismerhette dr. Csillag Gábort, Kaposvár jegyzőjét. Nem olvashatta „a város jegyzőjének” előterjesztését, mely „az egész társadalom keresztmetszetét adja”. Van abban minden, ami egy komoly és alapos jogi munkához nélkülözhetetlen: hivatkozás az Alaptörvényre, a Magyarország helyi önkormányzatairól, és a közigazgatási eljárásról szóló törvényre, Kaposvár önkormányzati rendeletére. És persze nem csak úgy áta-botában, hanem pontosan, paragrafusonként citálva.

E nagy ívű jogászi munka nem is maradhatott eredmény nélkül. Megszületett és május 1-jén hatályba lép Kaposvár önkormányzati rendeletének kiegészítése. Imígyen: „Aki járda, vagy közút felületén, valamint a közterületen elhelyezett eszközökön, dísztárgyakon a tulajdonos vagy vagyonkezelő hozzájárulása nélkül festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más anyaggal létrehozott képi, grafikus, vagy szöveges, nem vízoldékony felületbevonatot hoz létre, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.” Aláírók: Szita Károly polgármester és persze „a város jegyzője”.

szita_karoly-nemzeti_audiovizualis_archivum.jpg

Kép: Nemzeti Audiovizuális Archívum

Kérem, ne riadjanak vissza e bonyolultnak látszó jogi nyelvezettől! Némi pontatlanságot vállalva hívjuk ezt a förmedvényt egyszerűen „Lex Kétfarkúnak”.

ketfarku-ketfarku_kutya_part_blog_hu.jpg

Kép: Kétfarkú Kutya Párt - Blog.hu

Azért kellett ugyanis kemény munkával létrehozni az új szabályt, mert a haza legfőbb ellensége, a Kétfarkú Kutya Párt, élén a többszörös visszaeső Kovács Gergővel már megint színesre pingálta az aszfalt-hibákat a kaposvári járdákon. Méghozzá nem is akárhogy: a négyszín-tétel alkalmazásával. Ez a matematikai tétel azt állítja, hogy egy „tetszőleges régiókra osztott síkot ki lehet úgy színezni legfeljebb négy szín felhasználásával, hogy ne legyen két azonos színű szomszédos régió”. Először 1852-ben fogalmazták meg a tételt, majd eljuttatták William Rowan Hamilton brit matematikus, csillagászhoz, aki közölte – ellentétben „a város jegyzőjével” – hogy őt ez a legkevésbé sem érdekli.

festes-kaposvar-propeller.jpg

Kép: Propeller

Bizonyára Hamilton sem lett volna ilyen közönyös, ha nem halt volna meg 152 évvel ezelőtt. Ha ma élne, és tudná, merre van a Magyar Autokratikus Köztársaság, keményen kiállna az ilyen ellenforradalmi gondolatok és tettek ellen.

Szombathely, Pécs, Szeged, Budapest Zugló, Örs vezér tér, Dob utca, hogy csak néhány tetthelyet említsek. Pécsett négy rendőrautó szállt ki a bűntény helyszínére és be is vitték a gazembereket a kapitányságra, köztük egy amerikai diákot is. (Az amerikait a rendőr szabatosan ki is oktatta a jogairól: „Akkor mondd, hogy don’t know what is izé, magyar beszéd, vagy valamit beszélj már nekünk! Még jó, hogy Magyarországon vagyunk.”) Bár könnyelműen elengedték őket, a rendőrség szakértő bevonásával nyomozást indított.

rendorok_pecs-24_hu.jpg

Kép: 24.hu

E sok szép eredmény ellenére még mindig vannak hiátusok Orbánisztánban.  A Kúria nem átallott közzétenni egy olyan elvi döntést, hogy „a szabálysértési értékhatár alatti kárt okozó rongálás csak akkor bűncselekmény, ha az az építményről állagsérelem nélkül nem távolítható el.”

Szerencse, hogy sem a rendőrök, sem a PhD–s bírák nem olvasnak elvi döntéseket. Még összezavarodnának. Persze az örök feljelentők sem, de az érthető. Ők a hibátlan jogérzékükre hallgatnak.

hornyak-szabolcs-_nemeth_daniel_-magyar_narancs.jpg

A PhD-s bíró   Kép:  Németh Dániel / Magyar Narancs

Nekik, és persze „a város jegyzőjének” idéznék néhány Kosztolányi sort: „Mostan színes tintákról álmodom,… Oly boldog lennék, Istenem, de boldog. Kiszínezném vele az életem.”

Na, ezt ne! Itt szürke légy, hallgass, tűrj és engedelmeskedj! Másként hogy maradna meg a mi NER-ünk az idők végezetéig?

orban-nemzeti_bazis.gif

 Kép: Nemzeti bázis

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr3112446591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2017.04.23. 15:23:16

Nem vagyok jogász, így nem jogi nyelven fogalmazom meg.

Ha a köcsögöket zavarja, hogy a közterületen elhelyezett eszköz javításárára a plebs felhívja a figyelmüket, akkor menjenek a helyzet elé, és javítsák ki mielőtt a helyzet odáig fajulna, hogy idáig fajulna a helyzet.
Most akkor ki van kiért? Az állampolgárok a közterületen elhelyezett eszközök kezelőiért, vagy fordítva? Nem ártana helyre tenni a dolgokat!

Netuddki. 2017.04.23. 15:24:12

@Tibi !: Nah, a baki ellenére is remélem érthető.

dunántúli gyerek 2017.04.23. 16:29:53

libsik a bukás megsemmisítő lesz

Csillagszemű Juhász 2017.04.23. 17:30:16

@dunántúli gyerek: de attól mèg neked sem lesz jobb az èleted.

Netuddki. 2017.04.23. 18:03:02

@dunántúli gyerek: Milyen libsik, te szánalmas kis farok?
Itt egyedül a fidesznek van veszítenivalója. Nem is kicsi. A vezetők mennek börtönbe, a csókosoknak meg oda az aranyélet. Nem csodálom, hogy fosik a tolvaj fajtád ha véletlenül bukna a vajdátok...

élhetetlen 2017.04.23. 18:56:30

Nem rossz, nem rossz. Ha már így megdolgoztak a rendelettel, javaslom a következőt. Vizalapú, azaz slaggal lemosható festékkel kell dolgozni. Igaz, hogy, ha lemossák, újra kell csinálni, de sokkal egyszerűbb. Nem biztos, hogy nem lesz ugyanilyen szép, de gyorsabb megcsinálni. négy vödör, négy színű festékkel, csak kiloccsantunk valamennyit, és a másik színből is, ahogy egybefolynak szép is lehet, és két perc alatt megoldható. És holnap is két perc alatt megoldható. Aztán a hatóság nyalja ki.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2017.04.24. 00:43:01

@dunántúli gyerek: Orbán megsemmisítő bukására gondoltál?
Lehet, hogy még 2018 előtt meglesz.

Bambano 2017.04.24. 02:17:38

valaki magyarázza már meg nekem, mert nagyon nem értem.
ott egészen pontosan MILYEN ÁLLAGOT kell megóvni?

Bambano 2017.04.24. 02:21:27

"Aki járda, vagy közút felületén, valamint a közterületen elhelyezett eszközökön, dísztárgyakon a tulajdonos vagy vagyonkezelő hozzájárulása nélkül festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más anyaggal létrehozott képi, grafikus, vagy szöveges, nem vízoldékony felületbevonatot hoz létre, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el."

lássuk csak: a széttöredezett aszfalt:
- feltételezem, hogy ez az idióta aszfalt nem kért vagyonkezelői hozzájárulást ahhoz, hogy önállóan töredezhessen
- a repedés az a bármely más anyag kategóriába belefér
- és képi felületbevonat
- nem vízoldékony, mifelénk a viharok nem javítanak utat
- nem szükséges a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához, sőt.
- közösségi együttélés alapvető szabályait sértő... stimt.

vagyis az önkormányzat rendeletben bünteti meg a saját karbantartóit.

ha ezeknél nem mentek el otthon, akkor senkinél.
süti beállítások módosítása