Marathoni szivatás
2017. május 05. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Marathoni szivatás

Hat éve szivatja Orbán Viktor és a Fidesz uralta parlament azokat, akik – velük ellentétben – pártfogolják a szegényeket, az elesetteket, akik fontosnak tartják a tanítást és a hitet.

31 éve az az Iványi Gábor celebrálta Orbán esküvőjét, majd keresztelte meg első két gyermekét, akinek egyházát a miniszterelnök mindenáron tönkre akarja tenni. Tudjuk, a hála nem politikai kategória, de egy szekulárisnak mondott államban az egyház sem lehet az.

 ivanyi-444.jpg

Kép: 444

Az Orbán-kormány kitalálta, hogy majd ők mondják meg, melyik vallási közösség lehet egyház és melyik nem. Amelyiket ők nem tekintik egyháznak, az nem részesülhet az SZJA 1 %-ából, nem indulhat állami pályázaton, nem kaphat vám- és adókedvezményt.

orbankormany-magyar_nemzet.jpg

Kép: Magyar Nemzet

A törvény első variációját visszavonták, hihetetlen módon éppen akkor, amikor az Alkotmánybíróság (AB) napirendre tűzte volna annak tárgyalását. Majd bekövetkezett a ma már elképzelhetetlen: az AB a módosított törvényt is elmeszelte. Pedig az év legaktívabb munkanapján, december 30-án sikerült az „új” törvényt megalkotni, persze azonosan az előzővel.

Iványi Gábor fordult az AB-hoz, mondván: a jogalkotó politikai mérlegelés alapján dönt, ezzel pedig a vallásszabadsághoz és az egyesüléshez való alapjogot korlátozza.

És, mit tesz isten (hogy stílszerű legyek) az AB ismét alkotmányellenesnek ítélte a „módosított” egyházi törvényt.

De a mi Fideszünk már akkor is tudta, miként kell megszüntetni egy törvény alkotmányellenességét. Az ilyen törvényt egyszerűen bele kell rakni az Alaptörvénybe. Mert ugye az, ami benne van az alkotmányban, az eleve nem lehet alkotmányellenes. Az AB meg így ki van lőve. Így aztán még szigorítani is lehetett az egyházként történő elismerés feltételeit. Új kritérium született: az ország lakosságának 0,1 százalékában, azaz legalább 10 ezer főben határozták meg a vallási szervezet minimális taglétszámát. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek (MET) mindössze 17 nap alatt sikerült összegyűjtenie a 10 ezer aláírást. Bizony, sokan tértünk át hirtelen „metodista” hitre.

met-nemzeti_audiovizualis_archivum.jpg

Kép: Nemzeti Audiovizuális Archívum

Ám mindez kevés volt. Számos kisegyház – köztük Iványié is - az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult az új egyházügyi törvény miatt. A strasbourgi bíróság már 2014-ben kimondta, hogy a törvény sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 9. és 11. cikkelyét, azaz a lelkiismereti és vallás-, valamint a gyülekezés és egyesülés szabadságát.

Mire gondol ekkor egy becsületes, ám sokat próbált lelkész? Hogy ügye sínen van. Ugyan már! Bár Balog emberminiszter kénytelen volt elismerni, hogy a MET megfelel a törvényi követelményeknek, az Országgyűlés egyszerűen nem foglalkozott a saját maga által megszabott határidőn belül Iványiék ügyével.

balog-zoltan-origo.jpg

Kép: Origo

Az EJEB ezen a héten csaknem egymilliárd forint kártérítést és mintegy 700 ezer Ft perköltséget ítélt meg a MET-nek.

Ha azt gondolják, hogy a MET révbe ért, alaposan tévednek. És nem csak azért, mert Iványi Gábor szakálla a térdéig nőhet, mire az államtól megkapják a nekik járó pénzt. Hanem azért, mert a MET státusza még mindig rendezetlen. Nem véletlenül olvasható a honlapjukon: „A NAV korábban arról tájékoztatta az adózókat, hogy számunkra nem kínálható fel az 1 %. Sajnálattal kell kijelentenünk, hogy a hatóság törvénysértő módon jár el. A Strasbourgban részben megnyert perünk eredményeként a Magyar Állam kifizette az elmúlt években visszatartott 1%-os felajánlásokat, elismerve az alkotmánysértést.”

szazalek-tajekoztato_level_a_magyarorszagi_evangeliumi_testverkozosseg_neveben.jpeg

TÁJÉKOZTATÓ LEVÉL a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nevében

Most, 2017-ben arra figyelmeztetik az 1%-ot felajánlókat, hogy a 0444 technikai azonosítóval ellátott nyomtatványt ne a NAV-vonalkódos sablon felhasználásával és ne elektronikus úton adják be, mert azokat a rendszer nem veszi figyelembe.

A marathoni szivatásnak még nincs vége.

marathon-mult-kor.jpg

 Kép: Múlt-kor

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr8212484037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2017.05.06. 10:24:17

Tehát "Az Orbán-kormány kitalálta, hogy majd ők mondják meg, melyik vallási közösség lehet egyház és melyik nem."

Megjegyzés: Szokatlan módja ez egy egyházi házasságkötés felbontásának, illetve semmissé tételének - ha ez volt a cél. De nem példa nélküli. Volt már a történelem során olyan uralkodó, aki válási ügy okán megszüntette egy nagyon jelentős és befolyásos vallás jövedelemforrásait és ellehetetlenítette országában a működését is.

Kérdés: a nem egyház előtti időszakban kötött házasság ismét házasság lesz e az újra egyházzá intézményesülési időszakban?

conchita wurst 2017.05.06. 13:32:50

'Az Orbán-kormány kitalálta, hogy majd ők mondják meg, melyik vallási közösség lehet egyház és melyik nem.'

- az állam szabályozná a területet, és nem az érintettek?

diktatúra, felháboríttó!

Kelly és a szexi dög 2017.05.06. 13:47:27

"Bizony, sokan tértünk át hirtelen „metodista” hitre." - na, ezzel el is ismerték a szabályozás szükségességét: a kamuegyházak csak pénzszivattyúk

Pilotax 2017.05.06. 14:56:39

Állandóan az van hangsúlyozva, hogy a vallás magánügy. Akkor pedig sem 1 % sem pedig semmilyen más állami támogatás nem megengedett. Az egyházak éljenek meg a híveik támogatásaiból (a pártok is!). Nem csak Iványiék a többi egyház is. Itt legfeljebb az állami különbségtétel a jogsértés az egyházak között. Ha egyik sem kapna állami csecset nem lenne min civakodni.

11110000 2017.05.06. 15:15:36

Szívatja hosszú í.
Ahogy látom, a helyesírás a blog elkövetőjét egy életen át szopatja.

ogli dzsí 2017.05.06. 15:15:52

@Pilotax: Ez nem igaz. A magyar történelemben egyáltalán ne azonos a jelentősége mondjuk a református egyháznak, meg egy pár éves szektának. A különbségtétel nagyon is indokolt, hisz sok visszaélés történt a kamuegyházak részéről.

Az egyházak végeznek olyan feladatokat - oktatás, egészségügy, müemlékek, ingatlanok fenntartása - amit az államnak kellene végezni ha az egyház nem csinálná, így nem a semmire kapják a pénzt. Persze lehetne a hívekre nagyobb részt tenni a ktgekből....

bár az egyházak szívatása komcsi örökség, szóval nem túl menő.

11110000 2017.05.06. 15:17:37

@conchita wurst:
Szabályozza az állam.
De ne adjon egyik egyháznak sem egy büdös fillért sem.
Amelyiket eltartják a hívei, arra szükség van, amelyiket nem, arra nincs.

11110000 2017.05.06. 15:20:12

@ogli dzsí:
Ja, végeznek, annak a pénznek a töredékéből, amit az államtól kapnak.
Ne végezzenek ilyesmit, de ne kapjanak egy büdös fillért sem.

(Mellesleg amit fenntartanak műemléket, azt a néptől elrabolt pénzből építtették ők maguk. Ha azt akarják, hogy a sok tetves templom ne omoljon össze, áldozzanak rá ők maguk, ha meg nem áldoznak, akkor omoljon össze, leszarom, hogy műemlék vagy nem.)

Muad\\\'Dib 2017.05.06. 15:24:14

@11110000:
"...ha meg nem áldoznak, akkor omoljon össze, leszarom, hogy műemlék vagy nem."
Gratulálok, szélsőbalkáni szerencsétlen.

conchita wurst 2017.05.06. 15:25:50

@11110000: valami van benne

de nem teljesen igaz, mert mo-n az állam aktív szerepet vállalt az egyházak irtásában, de most a részleges kompenzációjukkal ne foglalkozzon?

pl. vannak ugye a focistadionok, ami állami pénzen épül de van aki nem szereti a focit, vagy nem jár meccsre

és ugyanez van a misével is, nem jár oda mindenki attól még támogatható, nem?

ogli dzsí 2017.05.06. 15:31:25

@11110000: 'Ja, végeznek, annak a pénznek a töredékéből, amit az államtól kapnak.'

- ööö, ez a bizonyíték rá?

'Ne végezzenek ilyesmit, de ne kapjanak egy büdös fillért sem.'

- én egyházi gimibe jártam ami 500 éves és jobb mint a gimik 90%-a. Ezt meg kéne szüntetni, mert csak?

'Mellesleg amit fenntartanak műemléket, azt a néptől elrabolt pénzből építtették ők maguk.'

- Elrabolt? Rákosi beszélt így.

'Ha azt akarják, hogy a sok tetves templom ne omoljon össze, áldozzanak rá ők maguk, ha meg nem áldoznak, akkor omoljon össze, leszarom, hogy műemlék vagy nem.'

A magyar települések 80%-ában a templom az egyetlen középület. Arra tanít a történelem, hogy aki a templomot vagy az iskolát támadja azt ki kell irtani.

11110000 2017.05.06. 17:26:13

@conchita wurst:
"ugyanez van a misével is, nem jár oda mindenki attól még támogatható, nem"
Nem. Az én pénzemből ne támogassák. Vagy eltartják a hívei, vagy pusztuljon.
Focistadion dettó.

@ogli dzsí:
Igen, ha az egyház nem tudja eltartani állami pénz nélkül, akkor meg kell szüntetni.
Mondjuk legalább érthető, miért lettél súlyos valláskárosult, aki szélhámos, tolvaj papoknak akarja osztani az ország pénzét.

Igen, a papság ezer éven át rabolta a népet. Tudod, egyházi adó meg egyházi tized. A kurva anyjukat, hogy még mindig tartják a markukat, amibe legfeljebb beleszarni kellene.

Nem, aki a templomot támadja, azt segíteni kell.
Az ingyenélő szélhámosokat kell kiirtani. És ezek a papok.
Maga a vallás ugyanis szélhámosság. Mindegyik. Mindaddig, amíg hitelt érdemlően nem bizonyítják, hogy isten (bármiféle) létezik, addig minden hirdetőjét, aki ezért pénzt kér, börtönbe kellene csukni.

Az iskolákból meg az egyházakat ki kell takarítani, semmi helyük ott.
Nem kell a néphülyítés, amit ezer éven át folytattak ebben az országban, a hozzád hasonló agyatlanokat láthatóan sikerült is behülyíteniük.

ogli dzsí 2017.05.06. 17:41:13

@11110000: nem tehetsz hiányos iskoláztatásodról

de ettől még a antik és középkori tudományt meg egyáltalán az írásbeliséget 100%-ban az egyháznak lehet köszönni

és az iskoláiknak ma sem kell küzdeni a diákokért

ettől nem lesz senki agyhalott, sőt én még csak hívő vagy vallásos se lettem

de bigott hülye sem, mint egyesek

Weißkopf 2017.05.06. 17:57:02

@11110000: Az egyháznak (a katolikusnak mindenképpen) komoly birtokai voltak 1945 előtt, Ezek jövedelméből futotta az épületek (templomok) fenntartására, tatarozására. A birtokokat elkobozták 1945 után, a bevételek így megcsappantak, legfeljebb a hívek adományaira számíthattak. Kádár alatt enyhült a helyzet, az állam is hozzájárult a (fontosabb) ingatlanok karbantartásához. Ma még inkább ez a helyzet. Hogy mást ne mondjak: a katolikus egyház (piarista rend) visszakapta a Kádár-korszakban Bölcsészettudományi Karként működő hatalmas épületet az Erzsébet híd pesti végénél. Fel is újították, de aligha az egyház pénzén.

ogli dzsí 2017.05.06. 18:16:44

@Weißkopf: Az egész ELTE katolikus egyetem volt, a neve Pázmány Egyetem vala.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.06. 18:56:51

Tessék visszaadni az összes egyházi birtokot az elkobzáskori állapotban, s akkor lehet pampogni az egyházak állami támogatása ellen.

Bambano 2017.05.06. 19:12:45

@Pilotax: illetve az alaptörvény is azt mondja, hogy az államot és az egyházakat szétválasztották. még egy ok arra, hogy az egyházak támogatása alaptörvényellenes.

@ogli dzsí: 'Az egyházak végeznek olyan feladatokat - oktatás, egészségügy, müemlékek, ingatlanok fenntartása - amit az államnak kellene végezni ha az egyház nem csinálná, így nem a semmire kapják a pénzt.': hát ne végezzenek. másrészt az milyen dolog már, hogy ugyanaz az iskola nagyobb állami támogatást kap, amikor egyházi kezelésbe adják, mint az állami?

"én egyházi gimibe jártam ami 500 éves és jobb mint a gimik 90%-a. Ezt meg kéne szüntetni, mert csak?": az egyházi gimit nem kell megszüntetni, csak az állami támogatását. ha olyan jó, éljen meg piaci alapon. másrészt az egyházi gimiben végzettek részére alaposabb érettségi vizsgát kellene szervezni, hogy kiderüljön, amit tanultak, megüti-e a modern normákat.

@conchita wurst: a focistadion egy fokkal kisebb rablás, mert a focisták nem erőltetik a politikai hatalmi tényezővé válást. szemben mondjuk az X párt mellett kampányoló egyházzal.

Bambano 2017.05.06. 19:16:07

@ogli dzsí: "de ettől még a antik és középkori tudományt meg egyáltalán az írásbeliséget 100%-ban az egyháznak lehet köszönni": középkori tudomány? az mi? hogy 460 év után elismerik, hogy talán, ismétlem, talán előfordulhat, hogy a föld mégsem lapos? és nem a világ kering a föld körül, hanem... ? ez tudomány?

@Weißkopf: "Az egyháznak (a katolikusnak mindenképpen) komoly birtokai voltak 1945 előtt": amely komoly birtokokat az előtte eltelt majdnem ezer év alatt a szegényektől kényszerrel összeharácsolt adókból alapozták meg. Az egyháznak semmije nem volt itt, mindent az itteni emberektől vettek el.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: miért az elkobzáskori állapotban? miért nem egy korábbiban, amikor eredetileg sem volt az övéké?

ogli dzsí 2017.05.06. 19:21:52

@Bambano: 'hát ne végezzenek. másrészt az milyen dolog már, hogy ugyanaz az iskola nagyobb állami támogatást kap, amikor egyházi kezelésbe adják, mint az állami?'

Szerintem végezzen.

Nem tudom az állításodat honnan veszed, én úgy tudom hogy az állami normatíva ugyanaz. Ettől még egy jó manageléssel lehet az egyházi suli pénzesebb, vannak pályázatok, a mi sulinkat a skót meg a holland protestánsok is ellátták levetett felszereléssel időnként, így nem álltak rosszul anyagilag. S mivel a gyerekekben is válogathatott a suli, és még a fizu is magasabb volt mint egy átlag helyen, a tanárokat is válogatták - nálunk 85%-ban világi tanárok voltak, ergo nem papok és még csak nem is feltétlen reformátusok.

'másrészt az egyházi gimiben végzettek részére alaposabb érettségi vizsgát kellene szervezni, hogy kiderüljön, amit tanultak, megüti-e a modern normákat.'

Minek ugatsz bele amikor a közelében nem voltál komoly iskolának? Az érettségi az központilag ugyanaz egész Magyarországon, ezt sem tudtad?

Piaci alapon sosem müködtek az egyházi iskolák, egyetemek, az egyház a birtokainak, üzemeinek a bevételéből tartotta fenn őket. Ezeket államosították 45 után.

Jakab.gipsz 2017.05.06. 19:28:54

T. Jog-Ász Ön hivatkozik a következőkre kis egyházak támogatása ürügyén.
Elgondolása szerint lehetséges reklamációt benyújtani a következő fórumra, ahol perelhető a magyar állam.
Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult az új egyházügyi törvény miatt. A strasbourgi bíróság már 2014-ben kimondta, hogy a törvény sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 9. és 11. cikkelyét, azaz a lelkiismereti és vallás-, valamint a gyülekezés és egyesülés szabadságát.

Következtetés képen kérdezem illő tisztelettel, a következő egyházakat hogyan támogassa a kormány.

Népek temploma, vudu, ateista egyház, szcientológiai egyházat stb. Ugyanis valamennyi kezdeményezés, a lelkiismeret és a vallás-, valamint a gyülekezés és egyesülés szabadságára hivatkozhatnának a többi gitt-egyletekkel egyetemben.
Engedelmével a további ismert liberális elvek szerinti ötleteket, nem sorolom fel, amelyekkel elmebajos politológusok elő hozakodtak.

Tehát kérdezem önt, hogyan definiálja a lelkiismeret szabadságát, azért mert, "amit az ember tud, azt egy másik embertől tudja" ezek szerint a lelkiismereti szabadság meglehetősen képlékeny fogalom ?
Nem eredeti ez a gondolat Spinoza egyszer már felvetette, ez pedig tény.

Őn, állítólag bíró is és ügyész is volt a kommunista rendszerben gyanítom nem lehet elfogult egyházak ügyében sem.

11110000 2017.05.06. 19:32:32

@Weißkopf:
Aha, és 1945 óta eltelt 1000 év.
Tanuld meg értelmezni az olvasott szöveget. Sokat segít.

@ogli dzsí:
Ja, az antikot... Kicsit talán nézz utána, hogy az mikor volt, te tanulatlan, valláskárosult segg.
A középkorban meg azért "az egyháznak lehet köszönni", mert semmi mást nem engedtek, csak az egyházhoz kapcsolódó dolgokat.
Ha ezeket tanultad az egyházi iskoládban, akkor az még egy érv az egyházak teljes lerombolása és ellehetetlenítése mellett.
Sajnos, Rákosi félmunkát végzett.
Minden templomot porig kellett volna rombolni, és minden papot kivégezni.

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
És honnan is volt az egyháznak birtoka?
Csak nem a néptől rabolt pénzből? Mi is volt az egyházi tized?

Muad\\\'Dib 2017.05.06. 19:37:16

@11110000:
Tévedtem, nem szélsőbalkáni szerencsétlen vagy hanem közveszélyes elmebeteg vagy primitív bűnöző. Elnézést.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.06. 19:39:24

@Bambano:

"miért az elkobzáskori állapotban? miért nem egy korábbiban, amikor eredetileg sem volt az övéké?"

Amiért az orvosok téged sem a fogantatásod előtti állapotba hoznak helyre, ha megbetegszel, te idióta.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.06. 19:42:12

@Jakab.gipsz:

"Őn, állítólag bíró is és ügyész is volt a kommunista rendszerben gyanítom nem lehet elfogult egyházak ügyében sem."

Ugye azt akartad írni, hogy nem lehet elfogulatlan.

Bambano 2017.05.06. 19:43:49

@ogli dzsí: az 1997. évi CXXIV. törvény 6. paragrafusából veszem, hogy az állami támogatás nagyobb egyházi iskoláknál, mint államinál.

"Minek ugatsz bele amikor a közelében nem voltál komoly iskolának?": persze persze, te nyilván tudod, hogy én voltam-e közelében komoly iskolának...

"Az érettségi az központilag ugyanaz egész Magyarországon, ezt sem tudtad?": de, tudtam. csak nem helyeslem. erről írtam, de ez neked nem lett világos. ha te például egy egyházi iskolában teremtéstörténetet tanulsz evolúció helyett, akkor igenis kell a különböző érettségi annak biztosítására, hogy a tudásod megfelel az alaptanterv elvárt kimeneti követelményeinek.

"Piaci alapon sosem müködtek az egyházi iskolák, egyetemek, az egyház a birtokainak, üzemeinek a bevételéből tartotta fenn őket.": persze persze... akkor biztos nem a tizedből? de ma már nyugodtan szedhetnének tandíjat azoktól, akik oda járnak. de nem is az a kérdés, hogy miből tartják fenn az egyházi iskolákat, hanem az, hogy miért kötelező olyanoknak is egyházi intézményeket támogatniuk, akik nem annak az egyháznak a hitét gyakorolják, hanem egy másikét, vagy egyikét sem?

a szabad vallásgyakorlásba az nem tartozik bele, hogy azt mondod, azt az egyházat nem pártolod? hint: de

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.06. 19:45:58

@Bambano:

"az egyházi gimiben végzettek részére alaposabb érettségi vizsgát kellene szervezni, hogy kiderüljön, amit tanultak, megüti-e a modern normákat."

Látszik, hogy érettségi vizsgának a közelébe sem jutottál, mert különben tudnád, hogy a követelmények azonosak.

Bambano 2017.05.06. 19:47:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: attól, hogy te a lehetséges verziók közül kiválasztottál egyet, ami éppen téged igazol, még nem én vagyok idióta.

Bambano 2017.05.06. 19:50:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: te is hiányoztál, mikor a feltételes módot tanították? levezetem neked is:

"alaposabb érettségi vizsgát kellene szervezni": ezt írtam. vagyis most nincs. vagyis most ugyanolyan érettségi vizsgájuk van, mint az államinak. ezt lehet a mondat helyes értelmezéséből levezetni. ebből neked hogy jött le az, hogy szerinted én nem tudtam, hogy ugyanaz a követelmény?

Muad\\\'Dib 2017.05.06. 19:50:54

@Bambano:
A "modern normákat" már a világháború előtt is megütöttek olyan gimnázium, mint például a fasori. Ma lehet, hogy nem üti meg, de a PISA eredmények alapján az állami fenntartású sem...

ogli dzsí 2017.05.06. 19:56:10

@11110000: ja, az antik müveltségről nem is tudnánk a középkori - egyházi - krónikások nélkül.

Bár ahogy látom neked nem volt szerencséd komolyabb oskolához.

Bambano 2017.05.06. 19:59:28

@ogli dzsí: "ja, az antik müveltségről nem is tudnánk a középkori - egyházi - krónikások nélkül.": ebből is látszik, hogy az egyház kiirtotta a világi oktatást a középkorban.

ogli dzsí 2017.05.06. 20:04:55

@Bambano: 'ha te például egy egyházi iskolában teremtéstörténetet tanulsz evolúció helyett, akkor igenis kell a különböző érettségi annak biztosítására, hogy a tudásod megfelel az alaptanterv elvárt kimeneti követelményeinek.'

Hü bazz, ne erőlködj. Van hittan, meg történelemóra. Hittanból nincs kötelező érettségi, töriből van. Aminek ugyanaz a követelménye mint bárhol máshol.

'persze persze... akkor biztos nem a tizedből?'

Tized az eleve csak a katolikusoknál volt, és 1848ban az is végleg megszünt.

'miért kötelező olyanoknak is egyházi intézményeket támogatniuk, akik nem annak az egyháznak a hitét gyakorolják, hanem egy másikét, vagy egyikét sem?'

Mert ilyen a többségi demokrácia.

'a szabad vallásgyakorlásba az nem tartozik bele, hogy azt mondod, azt az egyházat nem pártolod? hint: de'

Ezzel teljesen egyetértek. Sőt, amikor egyházi iskolába készülsz, ott is mondhatod hogy hitetlen vagy, senki nem zár ki emiatt senkit.

ogli dzsí 2017.05.06. 20:06:56

@Bambano: Nem irtotta ki mivel korábban sem volt világi oktatás.

Mo-n még a 19. században is nagyon ritka volt a világi iskola.

Bambano 2017.05.06. 20:10:25

@ogli dzsí: "Sőt, amikor egyházi iskolába készülsz, ott is mondhatod hogy hitetlen vagy, senki nem zár ki emiatt senkit.": tévedés, jelenleg kötelező misére járás és imádkozás van a gyereknek és egyes iskolákban a szülőknek is.

még egyszer utoljára megpróbálom: "Aminek ugyanaz a követelménye mint bárhol máshol.": ezt bajnak tartom. tehát leírom lassan, hogy követni tudd: tudom, hogy ugyanaz a követelmény. és az a véleményem, hogy ez hiba. ha ez alapján sem ment át, akkor a magam részéről nem erőltetem tovább.

Bambano 2017.05.06. 20:11:41

@ogli dzsí: " Mert ilyen a többségi demokrácia.": ja, ez kimaradt. ne magyarázd már meg nekem, hogy Magyarországon a katolikusok többségben vannak. Tehát ez nem többségi demokrácia, hanem egy önmagát meg nem mérető kullancs párt kisebbségi erőszakja a többség ellen.

Muad\\\'Dib 2017.05.06. 20:18:25

@Bambano:
Szép dolog a negatív diszkriminálás. Tehát a vallásosnak nem elég, ha annyit tud, mint a másik? Lesz Bambano féle numerus clausus is?

ogli dzsí 2017.05.06. 20:20:02

@Bambano: Én nem katolikusba jártam, azok jellemzően szigorúbbak.

A vasárnapi istentisztelet természetesen nálunk is kötelező volt -úgyis bentlakásos suli volt-, de a hitetlenség nem volt hátrányos, azt amúgy sem lehet erőltetni. De ezt akkor is tudtam amikor oda jelentkeztem.

Nem értem az érettségin mit rugózol. Az érettségi célja a sikeres továbbtanulás, én jogra mentem, de ált. minden osztálytársam ott tanult tovább, ahol akart, mert, bár ez nagyképü egy kicsit, de elit iskola a legtöbb egyházi gimi. Már eleve nem vesznek fel hülyéket. Ezzel nem akarom azt mondani hogy minden magyar minőségi gimi egyházi, mert az nem lenne igaz, de átlagnál szarabb egyházi gimnázium szerintem nincs.

'ne magyarázd már meg nekem, hogy Magyarországon a katolikusok többségben vannak.'

Nem mondtam ilyet. A focinézők, színházba járók sincsenek többségben, meg a rákosok sem, mégis szignifikáns csoportot képeznek, akik tudják hallatni a hangjukat, ezért időnként költenek rájuk a közösből gazdagon.

Bambano 2017.05.06. 20:51:56

@Muad\\\'Dib: de, elég. viszont mivel a vallásost valószínűleg nem világi elvek szerint oktatják, ezért nála nem alapértelmezett, hogy mindent tud.

Bambano 2017.05.06. 20:57:32

@ogli dzsí: "Az érettségi célja a sikeres továbbtanulás, én jogra mentem,": akkor nálad nem jött össze :P :P :P :P

"de elit iskola a legtöbb egyházi gimi. Már eleve nem vesznek fel hülyéket.": volt munkatársam, aki "elit"nek hitt egyházi gimiben tanult. ő mondta, hogy ők a viselkedésproblémás, más pedagógusok által már leírt diákok lerakója voltak. de más diákoktól is tudok első kézből infókat.

mindegy, ezen ne vitatkozzunk, azt elismerem, hogy van több jó gimi, ami egyházi. itt igazából azon megy a vita, hogy mi az a tudás, amit megkapnak, azon nem vitázom, hogy jól kapják meg. az egyház nyilvánvalóan azért tartja fenn az iskolákat, hogy a hívők, vagyis a saját hatalmi bázisát növelje. ez a probléma velük. minek támogat az állam egy vele ellentétes érdekeket képviselő intézményt?

azt is tudom, hogy van sok elit gimi, ami nem egyházi. bármennyire is meg fogsz lepődni, én is ilyenbe jártam.

Muad\\\'Dib 2017.05.06. 21:03:37

@Bambano:
Ahhhaaaa....
Mesélj, milyen statisztikai mintavételre alapozod mindezt? Mert én hirtelen olyan neveket is tudok, hogy Wigner, Neumann, Harsányi. Netán Lemaître, hogy ne csak magyar példákkal jöjjek.

Bambano 2017.05.06. 21:14:56

@Muad\\\'Dib: ennek a csapatnak a zöme vallásos volt. tehát indokolt, amit javasoltam.

Muad\\\'Dib 2017.05.06. 21:24:57

@Bambano:
Na és a vallásosságuk miféle hátránnyal járt?

Muad\\\'Dib 2017.05.06. 21:26:37

@Bambano:
Mámint indokolt lett volna, hogy durvább érettségi vizsgát tegyenek, mint a többiek, mert ugye LÁTHATÓAN annyival rosszabb volt a természettudományi hátterük...

Jakab.gipsz 2017.05.06. 22:45:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Így is jó, kösz a javítást. A lényegi kérdésen ez nem változtat, ha érted a lelkiismeret és szólás szabadság fogalmát, amire folyton hivatkoznak a liberálisok.

Hórukk 2017.05.06. 22:50:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én inkább azt a tizedet kérem szépen, amit az őseimtől akaratuk ellenére beszedtek évszázadokon át. Ja, meg azt a kastélyt, amit a tatárok vettek el öregapámtól.

Kékharis 2017.05.07. 07:29:13

@ogli dzsí: a metodistak a 18.szazad óta létező egyház. Nem lenne jó néhány éves szektanak titulalni.

Mikrobi 2017.05.07. 07:34:52

Ha ilyen könnyű politikai indokból összeszedni egy "egyház" számára 10000 aláírást, valami nagyon nem stimmel a szabályozásban. Mikor sikerül végre olyan szabályozást kialakítani, ami végleg ellehetetleníti a bizniszegyházakat?

Mikrobi 2017.05.07. 07:40:46

@Bambano: teremtéstörténetet csak hittanból tanulnak és nem evolúció helyett, hanem hogy a történet hittani tanítását megtanítsák. Az evolúciót az egyházi iskolák se cáfolják. Elég távol lehetsz az Egyháztól, ha ilyen hülyeségeket hiszel...

ogli dzsí 2017.05.07. 08:16:41

@Kékharis: semmi közük a metodistákhoz ezeknek, másrészt Magyarországnak sincs köze se a metodistákhoz, se a zen buddhistákhoz.

Kékharis 2017.05.07. 08:21:26

@ogli dzsí: szívesen mesélek neked a metodistak Magyarországi tevékenységéről, hidd el van közük hozzájuk. Ma az egyház két részre szakadt itthon, az egyik része a Szuhakszyak, a másik az Iványi féle vonal. Bőven létezett már a II. Vh előtt is metodista egyház Magyarországon, ráadásul vidéken voltak nagyon aktívak.

ogli dzsí 2017.05.07. 08:34:42

@Kékharis: Ok ennyi erővel a jehova tanúi is már jó 100 éve van jelen Mo-n, de az kevés nekünk.

Magyar ember 100 éves szektákkal nem foglalkozik.

Weißkopf 2017.05.07. 13:43:13

@ogli dzsí: "Az egész ELTE katolikus egyetem volt", ez így kissé pontatlan. A Királyi Magyar Pázmány Péter Tudományegyetemnek kb. 1948-ig 4 kara volt, köztük a Hittudományi Kar. Ezt leválasztották Rákosiék, a maradékból kivették az orvosi kart (lett belőle BOTE, majd SOTE), a bölcsészkarból pedig leválasztották a Természettudományi Kart, így 3 karú intézményként (ÁJK, BTK, TTK) működött évtizedekig.

Weißkopf 2017.05.07. 15:07:35

@Bambano: "a szegényektől kényszerrel összeharácsolt adókból alapozták meg" (mármint az egyházi vagyont). Ne legyünk ilyen demagógok, az egyház (főleg persze a katolikus) uralkodói adományokból is szépen gyarapodott, talán még jobban is, mint a jobbágyok adójából.

Weißkopf 2017.05.07. 15:33:13

@11110000: Kösz, bölcs rabbi/kádi, sokat segítettél. Ha nem írtál volna, hülyén halnék meg.

Weißkopf 2017.05.07. 15:42:16

@Weißkopf: És persze az alapító Pázmány nevét is törölték az egyetem nevéből, helyette kapta a fizikus Eötvös Lorándét.

11110000 2017.05.07. 22:05:28

@Weißkopf:
Így is hülyén halsz meg.
süti beállítások módosítása