Komp-ország
2017. június 25. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Komp-ország

„Minekünk váltig azt mondták, hogy itt Európa van.” Nem csak Ady-t álltatták ezzel anno, hanem mostanában minket is. Meg azt a Sclerosis Multiplex-ben szenvedő (SM) Attila nevű fiatalembert, akit tizenötöd magával vittek el a rendőrök az Auróra Közösségi Házból. Éppen egy olyan rendezvényről, amely a sokféle célra felhasználható magyar ipari kendert népszerűsíttette.

aurora-24_hu.jpg

Kép: 24.hu

Az SM egy gyógyíthatatlan, fájdalommal és görcsrohamokkal járó idegrendszeri betegség. Számos európai országban és az USA-ban létezik egy olyan gyógyszer (Sativex), amelyet a marihuána hatóanyagaiból (THC és CBD) állítanak elő. A „számos európai ország” között Magyarország természetesen nem szerepel. Bár igaz, ami igaz már két orvos is felírta súlyos idegfájdalomra a Sativexet, és eddig egy alkalommal ezt az illetékes hatóság jóvá is hagyta. Ám az orvosok többsége nem meri felírni, hiszen a marihuána kábítószernek minősül. Ráadásul a Btk. nem is tesz különbséget a sok szempontból gyógyító hatású és függőséget nem okozó marihuána és a súlyos és veszélyes kábítószerek (heroin, metamfetamin, kokain) között. Gyakorlatilag tehát itthon a gyógyszer elérhetetlen, emellett iszonyatos ára van (kétheti adagja kb. 160 ezer Ft). Ezért aztán az Attilához hasonló SM betegek jó része tüneteinek csillapítására marihuánát használ.

marihuanalevel1-privatbankar_hu.jpg

Kép: Privátbankár.hu

Ezen az Auróra nevű „bűntanyán” tartott rendezvényen először ismeretlen alakok fotózni kezdtek, majd megjelent 30 rendőr, akik az így lefotózottakat összeszedték és elvitték, köztük Attilát is, akinél csekély mennyiségű marihuánát találtak. Kihallgatták őket, vizeletmintát vettek tőlük. Tudni kell, hogy aki csekély mennyiségű kábítószert tart, vagy fogyaszt, az még a Btk. szerint sem büntethető, legfeljebb valamiféle gyógyító kezelésen, vagy felvilágosításon kell részt vennie. Ehhez képest a beteg fiatalembert hajnalban megbilincselve vitték a lakására, ahol házkutatást tartottak. De nem csak nála, hanem azoknál is, akiknél egyáltalán nem találtak kábítószert.

A rendőrségről szóló törvény értelmében „a rendőri intézkedés nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával.” A 14 órán keresztül tartó rendőri intézkedés, valamint az, hogy a mintegy 120 jelen lévőt csak azután engedték el, miután ruházatukat átvizsgálták, nem tűnik „arányos” fellépésnek. Nem beszélve azokról a házkutatásokról, amelyeket olyan személyeknél tartottak, akiknél nem is volt kábítószer.

Azt is a rendőrségről szóló törvény írja elő, hogy kit lehet előállítani. Egyebek között azt, „aki bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható”. Vajon milyen alapon gyanúsították bűncselekmény elkövetésével azokat, akiknél nem volt kábítószer? És milyen gyanú alapján vitték be őket a rendőrségre?

A rendőr akkor használhat bilincset, ha ezzel „önkárosítást, támadást, szökést akadályoz meg, vagy a kísért személy ellenszegülését kell megtörnie”. Vajon melyik indok alapján kellett a Sclerosis Multiolex-ben szenvedő, és erről a rendőröket tájékoztató Attilát megbilincselni?

bilincs-babara_hu.jpg

Kép: babara.hu

Azt ugyan betudhatnánk a rendőrök tájékozatlanságának, hogy a kábítószernek nem minősülő ipari kendert, kenderháncsot, kenderlisztet is elvitték, ha nem lettek volna ott azok a hivatalos papírok, amelyek ezek eredetét igazolták.

ipari_kender-kenderhaz_hu.jpg

Kép: kenderhaz.hu

Pedig van nekünk egy Nemzeti Drogellenes Stratégiánk, melynek „fő célja, hogy közösségi alapú beavatkozások segítségével, az egészséget alapértékként közvetítő szemléletmód középpontba állításával és a szerhasználat nélküli életmodell megerősítésével, valamint az eddigiektől eltérő, hatékonyabb eszközök alkalmazásával csökkentse az illegális szerhasználatot.”

Gratulálok! „Komp-országnak” sikerült a leghatékonyabb eszközre rátalálnia.

komporszag-libri.jpg

Kép: Libri

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr9912619441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2017.06.26. 00:39:50

"Ráadásul a Btk. nem is tesz különbséget a sok szempontból gyógyító hatású és függőséget nem okozó marihuána és a súlyos és veszélyes kábítószerek (heroin, metamfetamin, kokain) között.": ezt a mondatot azért rendbe kellene tenni. egyik oldalról lehetne panaszolni, hogy a btk nem tesz különbséget egy gyógyító hatású, függőséget nem okozó anyag és a súlyos kábítószerek között.

DE: a marihuána nem tartozik a "függőséget nem okozó" anyagok közé. a marihuána ugyanúgy függőséget és leépülést okoz, mint a súlyos drogok, így teljesen rendben van, hogy a btk nem tesz közöttük különbséget.

erről inkább Zachernek hiszek, mint a liberális véleményerőltetőknek.

azt, hogy orvosi céllal miért nem lehet felírni, nem tudom, a magam részéről nem akadályoznám.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.26. 05:55:42

Az egyetlen megoldás: a drogterjesztést életfogytiglannal büntetni. S a szimpla használatért először felföggesztett börtön, majd 5 év tényleges.

Más út nincs.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.26. 05:56:38

A marihuéna hatalmas függőséget okoz, azt a hamis infót, hogy nem okoz csak a drogkartellek terjesztik.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.26. 05:58:31

S, SOHA nem lesz itt "Európa", mert a nép nem fogja megengedni ezt. NEM AKARUNK szemét és perverz, gyermekmegrontó és kizsákmányoló, kisembereket lenéző úgynevezett "Európát". Pont,

gumirocker 2017.06.27. 14:03:51

a orvosi célból írják fel, akkor sztem nincs meg az egyik bűncselekményi elem - a jogellenesség és a társadalomra való veszélyesség - tehát nem bűncselekmény. Szóval nyugodtan lehetne felírni fájdalom csillapításra, meg görcs rohamok enyhítésére, megelőzésére, kedves orvosok. Az már más kérdés, hogy igazolt betegségre.

dr. jenőke (jenőke) 2017.07.03. 10:58:22

@Bambano:
Az M1 vendége, Zacher Gábor, és a toxikológus arról beszélt, hogy
megdőlt a kapudrog elmélet a marihuánával kapcsolatban. A megdőlés nem most történt, hanem minimum egy évtizede, de most már legalább a köztévén is elhangzott. A kapudrog elmélet lényege az volt, hogy aki füvet szív, az idővel keményebb drogokat is kipróbál majd, egyenesen eljutva így a heroinig .
Zacher elmondta azt is, hogy praxisában azt tapasztalta, hogy nagyon sokan kezdték a marihuánával, majd azután tértek át más kábítószerekre.
„Ugyanakkor valóban nincs törvényszerűség aközött, hogy ki milyen utat jár be a kábítószerekkel kapcsolatban.” - - Majd azzal folytatta az MTI összefoglalója szerint, hogy a cannabis legalizálása ezzel együtt nem időszerű Magyarországon, viszont a fű orvosi felhasználásáról lehetne és kellene is vitatkozni.
444.hu/2017/05/16/zacher-gabor-a-kozteven-mondta-el-hogy-a-fu-orvosi-felhasznalasarol-erdemes-lenne-vitatkozni

Észrevétlenül, de az orvosi marihuána már Magyarországra is betette a lábát
A Sativex fogyasztása nem jár együtt olyan erős pszichoaktív hatásokkal, mintha szimplán füvet szívna valaki, mert bár kenderkivonatból állítják elő, de 1:1 arányban tartalmaz THC-t és CBD-t. A CBD (kannabidiol) a kender egy másik hatóanyaga, aminek nincs tudatmódosító hatása, de görcsoldó és antipszichotikus hatása miatt már klinikai vizsgálatokban is tesztelik epilepsziás, valamint skizofréniás betegek kezelésére.
[...]
Máshol terjed, nálunk az is visszaszorulhat, ami eddig volt
444.hu/2017/03/24/eszrevetlenul-de-az-orvosi-marihuana-mar-magyarorszagra-is-betette-a-labat
süti beállítások módosítása