„Kell egy csapat”
2017. július 01. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

„Kell egy csapat”

A „Régi idők focijában” mondta Minarik Ede mosodás ezt az azóta szállóigévé vált mondatot.

regi_idok_focija-smoking_barrels_blog_hu.jpg

Kép: Smoking Barrels - Blog.hu

Szerintem is kell csapat, egy jogász-csapat, de legalább egy árva jogász, aki megsúgná az egyébként joggal felháborodott pártoknak, hogy mikor miért, hogyan kell feljelentést tenni.

Történt a minap, hogy Toroczkai László, Ásotthalom hírhedt jobbikos polgármestere azzal kérkedett a Facebook-on, hogy egy „migráns-csoport” a határon felállított dupla kerítésen átjutva behatolt Ásotthalom területére. „Nem tudták azonban, hogy a mi mezőőrségünk mindig éber” – írta. Bejegyzését fotókkal is illusztrálta. Ezeken részben térdelő, részben hasonfekvő emberek és egy UNHCR (ENSZ Menekültügyi Főbiztosság) feliratú hátizsák látható. A képek alapján erősen gyanítható, hogy a menekültek nem jószántukból feküdtek a földön.

migransok-toroczkai_laszlo_fenykepe.jpg

migrans.jpgToroczkai László fényképei

Szigetvári Viktor (Együtt) önbíráskodás és kényszerítés gyanúja, a Párbeszéd – pontosabb megjelölés nélkül – bántalmazás miatt tett feljelentést “Toroczkai László és neonáci „bandája'” ellen.

Mindenekelőtt tisztázzuk: a jogban az önbíráskodás merőben mást jelent, mint a köznapi beszédben. A Btk.-ban a vagyon elleni bűncselekmények közt van a helye. Az erőszak, vagy fenyegetés csak akkor minősül önbíráskodásnak, ha azt „jogos, vagy jogosnak vélt vagyoni igény” érvényesítése érdekében alkalmazzák. Vagyis nem lehet önbíráskodás az, ahol a történetben nincs szerepe az anyagiaknak. A kényszerítés pedig csak akkor állapítható meg, ha más –annál akár enyhébb, akár súlyosabb – bűncselekmény nem valósult meg.

vagyon_elleni-slideplayer_1.jpg

Kép: SlidePlayer

Nehogy félreértés essék, Toroczkai és/vagy mezőőrei természetesen jogsértést követtek el. Csak éppen nem azt, ami a feljelentésben szerepel. Ez persze nem mentené fel a rendőrséget az alól, hogy nyomozást folytasson. De – ismerve a honi közeget – nem kéne ilyen magas labdát adni nekik ahhoz, hogy megtagadhassák/megszüntethessék a nyomozást.

A bejegyzés alapján persze azt sem tudjuk, hogy maga Toroczkai részt vett-e a botrányos akcióban. Ha igen, ő, mint hivatalos személy, bűncselekményt követett el. Ahhoz ugyanis nincs joga egy polgármesternek, hogy bárkit megfosszon a személyi szabadságától, hogy jogellenesen fogva tartsa. Ezért alapesetben 1-5 évig terjedő szabadságvesztés dukál.

De ha ő csak közzétette „hős” mezőőreinek akcióját, akkor is baj van. Ez esetben – jogilag – nem annyira vele, mint a mezőőrökkel.

mezoor-dehir.jpg

Dehir A kép illusztráció

A mezőőrök feladatait törvény szabályozza.  De még csak a törvény ismerete sem kell ahhoz, hogy rájöjjünk: a mezőőr feladata a településhez tartozó termőföldek, az azon lévő termények, felszerelések, eszközök, a haszonállatok, mezőgazdasági építmények, és földmérési jelek őrzése. Valamennyi jogosultság ehhez a feladathoz igazodik. Ha a mezőőr például azt látja, hogy valaki lopja a terményt, az illetőt igazoltathatja, felszólíthatja, hogy hagyja el a területet, vagy bekísérheti a rendőrségre, a lopott holmit elveheti és átadhatja a rendőrségnek. Alkalmazhat testi kényszert és/vagy könnygáz-sprayt, de csak ellenszegülés esetén és, ami a lényeg, kizárólag mezőőri feladatainak ellátása keretében.

Elég világos mindebből, hogy a „migránsok” , „határsértők” elfogása, földre fektetése -erőszakkal, vagy anélkül -, visszatartása, személyi szabadságuktól való megfosztása nem tartozik a mezőőri feladatok körébe. A rendőrségnek pedig ki kell vizsgálnia, hogy a kényszerítő eszköz használata, vagy a személyi szabadság korlátozása jogszerűen történt-e. Mivel ebben az esetben a Toroczkai-féle mezőőrség tettének a leghalványabb köze sincs az eredeti feladatukhoz, az a kérdés, hogy jogszerűen jártak volna el, fel sem merül.

Őszinte kíváncsisággal várom a rendőrség intézkedését, „ismeretlen tettesek” ellen a nyomozás elrendelését és azt, hogy az ügyészség vajon kik ellen és milyen bűncselekmény elkövetése miatt emel vádat.

nyomozas-budapest-varosom_hu.jpg

Kép: Budapest-varosom.hu alapján

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr1112633883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kampfer 2017.07.02. 17:42:37

Tisztelt bírónő!

Vártam ezt a bejegyzést is és nem is csalódtam. Az állásfoglalásában sem!

Mindenekelőtt azt szerintem leszögezhetjük, hogy amit a Mezőőrség cselekedett az becsülendő, köszönet illeti a munkájukat és a továbbikaban is hasonló és határozott fellépésre van szükség a migrik ellen! Hogy ez jogos vagy jogszerű volt-e, arról majd vitatkoznak a jogászok, gondolom ön is! Mindenesetr Morvai Krisztina is állást foglalt, melyben elég egyértelműen leírta, miért baromság, amit a sz*rváriviktor és 'szegín' szabótimike elképzelt magában és amivel telerikácsolták a sajtót!
Alapvetés kell legyen, hogy a határ és az ország védelme MINDEN ilyen jogi aggályt és okoskodást felül kell írjon! Ezért támogatandó és védendő a Mezőőrség és Toroczkai úr tevékenysége!

"A képek alapján erősen gyanítható, hogy a menekültek nem jószántukból feküdtek a földön."

Elfogták őket. Alapvetés, hogy addig sakkban kell tartsák őket, amíg a hatóság emberei át nem veszik őket és vissza nem hajigálják őket a kerítésen túlra!

"Szigetvári Viktor (Együtt) önbíráskodás és kényszerítés gyanúja, a Párbeszéd – pontosabb megjelölés nélkül – bántalmazás miatt tett feljelentést “Toroczkai László és neonáci „bandája'” ellen."

Jóbarátommal (lent szolgál) épp pénteken beszéltem róla, hogy talán eljön a nap, amikor egy lent szolgáló személy az igazság pillanatában úgy rendesen taknyon fogja tenyerelni ezt a szerencsétlen takonytúrót. És akkor majd picit fájó(bb) lesz neki 'nácizni'!

"Nehogy félreértés essék, Toroczkai és/vagy mezőőrei természetesen jogsértést követtek el."

Ebben az esetben baj van a joggal! A jogszabály NEM szolgálja az ország és a magyar társadalom érdekét. Meg kell változtatni, szigorítani kell, a védekezést megakadályozó jogszabályokat el kell törölni! A hangoskodó ostoba politikereket (a sz*rváriviktor, szabótimike, niederoohhh... my god, gulyásmarcika stb.) pedig elő kell venni! A védekezés szükségszerűségének a megkérdőjelezése a jelen helyzetben közönséges árulás, akként is kell(ene) kezelni!

"De – ismerve a honi közeget – nem kéne ilyen magas labdát adni nekik ahhoz, hogy megtagadhassák/megszüntethessék a nyomozást."

Nagyon helyesen ezt is kell tenni! Azt kell vizsgálni, hogyan lehet még hatékonyabb, biztonságosabb és drasztikusabb a védekezés! Elfogadhatatlan, hogy egy nyomorult migri 4-5-6-10 alkalommal is próbálkozzon! Sajnos nem elérg brutális és nem elég elrettentő a védekezésünk...! :-(

"A bejegyzés alapján persze azt sem tudjuk, hogy maga Toroczkai részt vett-e a botrányos akcióban. Ha igen, ő, mint hivatalos személy, bűncselekményt követett el."

Ez butaság!!!
1. Nem volt 'botrányos akció'! Teljesen jogos védekezés volt egy rakat koszos közönséges bűnöző ellen!
2. Közönséges határsértőket (akik bűncselekményt követtek el a határsértéssel) feltartóztatni és átadni a hatóságoknak nem bűncselekmény, hanem becsülendő tett, amiért minimum köszönet jár!

"A mezőőrök feladatait törvény szabályozza."

Ebben is vita van a jogászok között! De ha a törvény nem ad elég jogkört a mezőőröknek, akkor meg kell változtatni! Nem lehet semmi joga egy közönséges bűnöző migrinek az országban! Azonnali elfogás, kitoloncolás és kellően erőszakos fellépésre van szükség velük szemben! Addig tanuljunk mások kárából, amíg módunk van rá!

"Elég világos mindebből, hogy a „migránsok” , „határsértők” elfogása, földre fektetése -erőszakkal, vagy anélkül -, visszatartása, személyi szabadságuktól való megfosztása nem tartozik a mezőőri feladatok körébe.

Ön és a 'magyargyörgy' szerint. Mások szerint pedig igen. Majd levitatkozzák, ha kell, akkor át kell írni a törvényt! A cél szent: ide EGY MIGRI SE juthasson be! Ha bejutott, akkor rugdossák vissza!

"Őszinte kíváncsisággal várom a rendőrség intézkedését, „ismeretlen tettesek” ellen a nyomozás elrendelését és azt, hogy az ügyészség vajon kik ellen és milyen bűncselekmény elkövetése miatt emel vádat."

Remélhetőleg ezt a két ostoba 'politikusféleséget' fogják majd felvilágosítani, hogy azon túl, hogy politikai értelemben (is) ostobák, még egy valódi feljelentést sem képesek normálisan megírni! És ez így van jól!

Bírónő!

Meg kellene már érteni, hogy lehet rugózni pár ostoba jogszabályon, de ezt a fenyegetést és közvetlen veszélyt BÁRMI ÁRON el kell hárítanunk! Nem is igazán értem, hogy van még itt olyan politikus, aki annyira ostoba (netán áruló), hogy nem képes felfogni, mit kockáztatunk ezekkel a bukalakókkal! Miért hiányzik nekünk az, ami a szerbeknél, olaszoknál, franciáknál, belgáknál, svédeknél van? Kinek jó, ha ezeket a veszélyes elemeket beengedjük? BÁRMI ÁRON távol kell őket tartani! Ha ehhez jogszabályt kell szegni és/vagy módosítani, akkor tegyük meg! Inkább néhány migri vesszen, mint hazai polgárok! Ez alapvetés kellene legyen! Az elmúlt hónapok nem szolgáltak elég tanulsággal?
Továbbá: ennek a két 'politikusféleségnek' oda kellene állnia az ásotthalmi polgárok, vagy a szerb tanyák tulajdonosai elé! Megnézném, mit kapnának az arcukba!!! Na, az járna is nekik!
Üdvözlettel:
Kamp

dr. jenőke (jenőke) 2017.07.26. 12:03:10

Csak két példa:
Magyarországra 1091-ben törtek be először kun csapatok.
I. László király győzelmeinek köszönhető, hogy a kunok zsákmányoló hadjáratai ezek után - egy ideig - elkerülték Magyarországot.
Később IV. Béla király és Kötöny kán állapodott meg arról, hogy a kunok Magyarországon is megőrizhetik vagyonukat, ingó javaikat és egyéni szabadságukat, ezzel szemben elismerik a magyar király fennhatóságát, és áttérnek a kereszténységre.
A jászok - iráni nyelvű népesség - a magyar középkori írásos forrásokban 1318-tól szerepelnek. Eleik a kunokkal együtt 1239-ben költöztek be a Magyar Királyság területére, és leltek maguknak új hazát.
süti beállítások módosítása