Nektek tényleg semmi se jó?
2017. november 20. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Nektek tényleg semmi se jó?

Egész héten annyi jótétemény történt, hogy csak úgy kapkodhattuk a fejünket. Mezőkövesden olcsóbb lett a benzin, januártól 200 közigazgatási szakemberrel bővül a bíróság, nem beszélve arról, hogy a parlament leveszi a terhet a lassú igazságszolgáltatás válláról, amikor maga hozza meg az ítéletet. Nem kell az a sok laca-faca, tudják ők jó előre maguktól is, hogy ki itt a bűnös.

tallai1-24_hu.jpg

Tállai András   Kép: 24.hu

Mezőkövesd népe joggal háborodott fel, hogy náluk drágább a benzin, mint máshol az országban. Szerencséjükre egy olyan szociálisan érzékeny képviselőjük van, mint a jó Tállai elvtárs, aki mellesleg másodállásban az adóhivatal elnöke. Ez a drága ember meghallotta a nép szavát, kapta is a telefonját íziben, hogy rászóljon a MOL-ra: minő dolog ez! A MOL meg tudta a dolgát, gyorsan levitette az üzemanyag árát a mezőkövesdi benzinkutaknál. Csak nem fog ellentmondani egy adóhivatali elnöknek! Még a végén rájuk küldi az adóellenőröket, és akkor vége a jó világnak. Hogy fogják akkor ezután is házon belül elintézni a kutaknál elkövetett számlacsalásokat? Bírságolnak ők maguktól is, minek abba még az adóhivatalt is bevonni? Ha nem így tennének, ugyan miből finanszíroznák évente „az év töltőállomása” verseny győztesét? Az meg kit zavar, hogy a kutakat működtető alvállalkozó cégeken így nem lehet behajtani az elcsalt adót? Van azon a benzinen így is épp elég adó – az árnak mintegy 50 %-a – legyen az elég.

mol-bbj_hu.jpg

Kép: bbj.hu

Szél Bernadett most hivatali visszaélés miatt feljelentette Tállai Andrást. Látom magam előtt, amint Polt Péter ügyészsége kezét-lábát töri, hogy vádat emelhessen.

Mellesleg én azt sem értem, mit nem ért a Bloomberg, a világ egyik legbefolyásosabb üzleti hírügynöksége. Mi a csoda baja van egy kis kézi vezérléssel, amikor nyakunkon a választás? Azt nem vették észre, hogy az egész rezsicsökkentés éppen így működött? Különben is Orbán gratulált Tállainak, akkor ők mit értetlenkednek? Ha a mi miniszterelnökünket nem zavarja, hogy a versenyképességünk épp csak egy picit gyengébb, mint Malawié, vagy Ugandáé, akkor ők most mit kötekednek?

talli_orban-heti_valasz.jpeg

Kép: Heti Válasz

Arról persze nem írnak egy sort sem, hogy milyen jó lesz jövőre az igazságszolgáltatás. Hogy Trócsányi igazságügyminiszter végre, harmadik nekifutásra kitalálta, hogyan kell a bírói pályázatokat pontozni ahhoz, hogy kormányhű köztisztviselők kerülhessenek a bíróságra. Az eredeti ötlet a közigazgatási felsőbíróságról még az Alkotmánybíróságnak is túl rázós volt, el is kaszálta. Tavasszal ez a szerencsétlen Trócsányi csak azt bírta kiötleni, hogy dupla pontot kapjanak a közigazgatásból pályázók. Most végre rájött, hogy ez nem elég – ja kérem, osztani, szorozni tudni kell – ezért úgy alakította át a pályázatok pontozási rendjét, hogy a bírói tanácsok szakmai véleménye kevesebb, a közigazgatási tapasztalat viszont több pontot érjen.

birosag-magyar_hirlap.jpgKözépen Handó Tünde és Trócsányi László  Kép: Magyar Hírlap, Horváth Péter Gyula

Amiatt pedig Trócsányi nem fog a kardjába dőlni, hogy az amúgy nem túl oroszlán természetű Magyar Bírói Egyesület nyilvánosan tiltakozik, mondván, hogy „a 2014-ben kötött Stratégiai Partnerségi Megállapodás szellemével nem összeegyeztethető” ez a változtatás. Így jár, aki nem tudja, kivel köt partnerségi megállapodást.

Pedig már azért is hálásnak kellene lenniük, hogy a bíróság helyett a parlament kimondta Czeglédy Csaba „bűnösségét” és kötelezte a kormányt, hogy térítse meg a „mintegy 1000 fiatal 100 milliós kárát, melyet „az elmúlt évek egyik legjelentősebb bűnszervezetben elkövetett csalássorozatával Czeglédy cége okozott”.

czegledy-youtube.jpg

Czeglédy Csaba  Kép: YouTube

Igaz, hogy ugyanezen hamis állítások miatt a bíróság már helyreigazításra kötelezte az Origót: a károsultak száma ugyanis 11 fő, a követelésük pedig összesen 802.822 Ft. Sebaj, az Origó most legalább – parlamenti tudósításként – újra leírhatta ugyanazt a hamis hírt. Miért is ne? Ha egyszer a parlament ítélkezik, kit érdekel, hogy mit mondott a bíróság?

Azt kérdem, amit Tatjána Anyegíntól: „kell több, nem mond ez eleget?”

tatjana-janedoe_kedvencei_blog_hu.gif

Kép: janedoe kedvencei - Blog.hu

(VH)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr5213320019

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tisztességes Bírói Magatartásért mozgalom megalakult 2017.11.23. 10:53:26

Képen lévő személyek balról jobbra haladva: Iván Gábor IGe a Bírói Önkény Ellen mozgalom alapítója, vezetője. Szepesházi Péter reformbíró, Ravasz László volt volt reformbíró. Utóbbiak az Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség mozgalom alapítói és ve...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kampfer 2017.11.21. 12:43:07

"Egész héten annyi jótétemény történt, hogy csak úgy kapkodhattuk a fejünket."

Ha még csak jótétemény lett volna...! Volt ott minden, mint a búcsúban! ;-)

"Mezőkövesd népe joggal háborodott fel, hogy náluk drágább a benzin, mint máshol az országban."

Azért erről jó lett volna tényleg valami konkrét adat, mi volt a felháborodás oka! Mennyivel volt drágább? Miért? A többi forgalmazó áraitól mennyiben tért el? Milyen árképzési különbségek miatt (ami persze a forgalmazó magánügye, már ami a kiskereskedelmi árrés mértékét illeti)?
Van ezekről konkrét információja, bírónő? Hátha érdekes lehet...

"Szél Bernadett most hivatali visszaélés miatt feljelentette Tállai Andrást."

Mondjuk, nem nagyon lepődöm meg a hölgy lépésein, napról-napra bizonyítja, miért lenne totálisan alkalmatlan kormányfőnek, de ez elég ingoványos talaj szerintem. Ha a Tállai az adott térség képviselője, akkor képviselőként nem áll jogában szót emelni egy-egy választóit közvetlenül érintő kérdés ügyében? Most tekintsünk el attól, hogy hülyeségeket beszélt és ostobaságokkal érvelt! Ezért valóban büntetőjogi felelősség terhel(het)i?

"zt nem vették észre, hogy az egész rezsicsökkentés éppen így működött?"

Bírónő! Ezt illetően azért tudnék vitatkozni önnel, mivel volt és van is betekintésem némely külföldi tulajdonú hazai szolgáltató (telekommunikáció, gázszolgáltató) gyakorlatába, mint partnercég alkalmazottja! És elég vad dolgok derültek ki számunkra is évekkel ezelőtt. Hogyan lehet az anyacég levedlett, leamortizált technikáit itthon hálózatfejlesztés címén újra pénzzé tenni, majd erre még kedvezményeket is igénybe venni, milyen tarifákkal dolgozik ugyanaz a cég ugyanazon szolgáltatást árusítva itthon és az anyaországában! Tehát én a Tállai ostobaságát azért nem említeném egyforma megítéléssel és együtt a külföldi tulajdonú multik rablógazdálkodásaival! Persze ez az én magánvéleményem...

" mi miniszterelnökünket nem zavarja, hogy a versenyképességünk épp csak egy picit gyengébb, mint Malawié, vagy Ugandáé..."

Bírónő! Abban egyetérthetünk, hogy ennek a rangsorolásnak a szempontjai azért erősen kérdőjelesek már abban a tekintetben is, hogy az említett országok legalapvetőbb szolgáltatásai, infrastuktúrája, közbiztonsága és közegészségügye sem mérhető még egy kelet-európai államéhoz sem! Milyen szempontrendszer vagy érvek alapján lehet jobb Uganda versenyképessége? Vagy, ha ez igazolható konkrét és mérhető számokkal, vagy csak néhány kevésbé mérhető tulajdonság és szubjektív megítélés kérdése csupán?

"Arról persze nem írnak egy sort sem, hogy milyen jó lesz jövőre az igazságszolgáltatás."

Ebben nem foglalnék állást, nem vagyok jogász. Polgárként csak azt érzem, hogy nagyon ráférne már egy normális igazságszolgáltatás erre az országra és társadalomra! És itt most arra is gondolok, hogy politikai oldaltól függetlenül vállalhatatlannak érzem már a témakört évtizedes távlatban is! De ez is csak a magánvéleményem, szakmai kérdésekben nem vitatom a véleményét.

"Pedig már azért is hálásnak kellene lenniük, hogy a bíróság helyett a parlament kimondta Czeglédy Csaba „bűnösségét”

Én tévedek, bírónő, amikor nem azt véltem kiolvasni a parlamenti határozatból, hogy az adott tag bűnös, hanem azt, hogy tegyen meg mindent a kormány azért, hogy az ÁTVERT munkavállalók és nyugdíjasok hozzájuthassanak az őket MEGILLETŐ fizetésükhöz, melyért a szerződött MUNKÁT MÁR ELVÉGEZTÉK???
Javítson ki, bírónő, ha tévedtem, de én ebben nem láttam azt a kinyilatkoztatást, hogy bárkiről egyértelműen ítéletet mondott volna a parlament! A károsultakat megillető anyagi eszközök megtérítését kérte a kormánytól. Nyilván, ha lesz ítélet az ügyben és feltárják az elkövetőket, akkor azon majd a kormány (remélhetőleg) elveri a port és behajtja rajta a kárt! Egy kormányzat talán megfelelőbb eszközökkel rendelkezik ehhez, mint a károsult munkavállalók! Vagy a Bárándy-klán 'celebjei' esetleg az ő ügyüket is elvállalnák 'pro-bono'? Esetleg a 'Magyar' úr???

Ez is csak magánvélemény, de nem vagyok egyedül azzal a gondolattal, hogy ezt a fazont ítéletnapig kellene rohasztani egy sötét és kellően nyirkos cella fenekén! És ehhez még csak kormánypropagandára sincs szükség, elég a saját tapasztalat néhány 'munkaerő-közvetítő' vállalkozóval kapcsolatban. Ez a tag valahol ugyanazokban a mélységekben lehet, mint az előző posztban emlegetett 'marcsika'!

"a károsultak száma ugyanis 11 fő..."

És ez valóban biztos??? Vagy ez is csak propaganda? De tegyük föl, bírónő adatai a pontosak. Ezt is elfogadom. De kérdem én: ha ez a tag 'csak' 11 munkavállalót vert át, akkor nem ugyanabban a sötét cellában volna a helye??? Akkor nem ugyanúgy sittre kéne rugdosni egy fél életre? És a lefoglalt vagyonából nem kellene megtéríteni MINDEN érintett kárát és a perköltséget???

Érdekelne bírónő véleménye! Egyébként ismét van, amiben egyetértünk.
Kamp.

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2017.11.21. 17:56:27

@Kampfer: Kedves Kampfer! Menjünk sorjában. Tállai, mint képviselő, természetesen képviselheti választóinak érdekét, de közvetlenül nem avatkozhat be egy gazdasági cég árképzésébe. Ezt hívják kézi vezérlésnek, ami valóban nem teszi hitelessé a gazdaság működőképességét és a versenyképességét. Nem vitatom a multik trükkjeiről írtakat, de ha így is van, ezeket nem lehet odatelefonálással megoldani. Mármint egy jogállamban.
A versenyképességet különböző adatok, és persze a működő cégek tapasztalatai alapján is mérik. Ez nyilván tartalmaz szubjektív elemeket is, nem is kétlem. De egy-egy ilyen odatelefonálós akció állami beavatkozást jelent, ami sokat ront egy ország megítélésén.
Ami a Czeglédy ügyet illeti, egyelőre semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy bárkit átvert volna - bár nem is ez a vád, hanem adócsalás, amire szintén egyelőre nincs bizonyíték. Ám ha a parlament 100 milliós kárról és több ezer diák káráról beszél, az implicite azt jelenti, hogy ítélet nélkül is bűnösnek tartja Czeglédyt. Arról nem beszélve, hogy akárhány is a károsult, a nyomozóhatóság lefoglalta a cég teljes vagyonát, amikor Czeglédyt letartóztatták, ezért maradt néhány diák fizetés nélkül. Ott a pénz a nyomozóknál, miért nem intézkednek, ha igaz, amit állítanak?
És bizony, ha 11 károsult van - annyi van, ezt az egyet a bíróság kimondta egy helyreigazítási perben - bizony azért nem kell egy életen át börtönben rohadni. Különösen úgy nem, hogy valaki nem fér hozzá a cég pénzéhez.
És látja, maga is előre ítélkezik, részben hamis hírek alapján, miközben még a nyomozás sem fejeződött be Czeglédy ellen. Én nem merném kimondani sem azt, hogy bűnös, sem azt, hogy ártatlan.

dr. jenőke (jenőke) 2017.11.27. 18:34:04

@Dr. Sándor Zsuzsa:

Én sem merném kimondani.
De hogy is jövünk mi egy "bátor" parlamenthez.
:))

dr. jenőke (jenőke) 2017.11.27. 18:39:36

@Kampfer:
--
"Mennyivel volt drágább? Miért?"

Miért, miért?
Azért mert a hírközlők a hírekben is bemondták, újságok is megírták, hogy az árak között ötven forint eltérés is lehetséges.
Na, ez meg miért??
..

Kampfer 2017.12.12. 11:00:48

@Dr. Sándor Zsuzsa: Tisztelt bírónő!

Köszönöm válaszát. Sajnos nem jött visszajelzés, most láttam sorait, ezért reagálok csak most.

"Tállai, mint képviselő, természetesen képviselheti választóinak érdekét, de közvetlenül nem avatkozhat be egy gazdasági cég árképzésébe. Ezt hívják kézi vezérlésnek, ami valóban nem teszi hitelessé a gazdaság működőképességét és a versenyképességét."

Ebben egyetértünk. Már csak azért is, mert az 'akciója' a piaci szereplők egyikét (a MOL-t) érintette, a többit nem. Ergo így valóban torzított a piaci viszonyokon (én nem keverném ezt össze egyéb állami piacszabályozásokkal, mint ahogy más blogokon ezt megtették - bírónő nem).

"Ami a Czeglédy ügyet illeti, egyelőre semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy bárkit átvert volna..."

Igaz, még nem volt sem tárgyalás, sem ítélet. Vessen rám követ, valahogy mégis azt érzem, hogy a tag sáros, mint az off-road fesztivál! Bírónőnek az jogos észrevétele lehet, hogy érzések alapján ne hozzunk ítéletet. De valahogy számomra az tűnik a vállalhatóbb politikai gondolatnak, hogy lépjünk már rá picit ezeknek az embereknek a lábára! Esetleg, később elnézést lehet kérni, ha az a láb mégis jó helyen volt...

"Ám ha a parlament 100 milliós kárról és több ezer diák káráról beszél, az implicite azt jelenti, hogy ítélet nélkül is bűnösnek tartja Czeglédyt."

Ha a károsultak állam által történő megsegítéséről, kártalanításáról döntenek, az miért jelentené azt, hogy bűnösnek kiáltják ki a tagot? Hiszen ettől függetlenül a vizsgálat és a jogi procedúra a maga medrében zajlik, nem? Vagyis a tag nincs megfosztva a védekezés és saját ártatlansága bizonyításának lehetőségétől. Vagy rosszul gondolom?

"Arról nem beszélve, hogy akárhány is a károsult, a nyomozóhatóság lefoglalta a cég teljes vagyonát, amikor Czeglédyt letartóztatták, ezért maradt néhány diák fizetés nélkül."

Javítson ki, bírónő, de néhány diák esetében azt lehetett hallani, hogy a májusi, júniusi bérüket SEM fizették ki. Az pedig még bőven a lefoglalás előtti hónapokra esett! Ha a lefoglalás csak nyár végén vagy ősszel vált esedékessé, akkor a májusi és júniusi béreket simán ki kellett volna fizetnie a tagnak! Mellesleg, amennyit munkajogban járatos vagyok, az MT szerint is van határidő, ameddig a munkabéreket utalnia kell a munkáltatónak, illetve a kölcsönző cégnek. Ezt követően már jogi következményekkel kell számolni. A dátumokból adódóan itt már ez a helyzet hónapok óta fennállt!

"Ott a pénz a nyomozóknál, miért nem intézkednek, ha igaz, amit állítanak?"

Tényleg nem vagyok szakember ebben a kérdésben, ezért laikusként kérdezem: egy nyomozó hatóságnak (akár vezetőnek) jogköre lefoglalt vagyonokból határozat nélkül kártalanítást finanszíroznia?

"És bizony, ha 11 károsult van - annyi van, ezt az egyet a bíróság kimondta egy helyreigazítási perben - bizony azért nem kell egy életen át börtönben rohadni."

Itt inkább az érzés beszél belőlem, bírónő. Ahogy a vörösiszap sztoriban is eltért a véleményünk, úgy ebben az esetben is azt gondolom, hogy a tag sokkal sárosabb, mint amennyi rászáradt és bármilyen tárgyaláson rá lehet mutatni!

"És látja, maga is előre ítélkezik, részben hamis hírek alapján, miközben még a nyomozás sem fejeződött be Czeglédy ellen."

Van egy olyan félelmem, hogy hadseregek (a.k.a.: a gyurcsány és sameszai) fognak vastag mosdatásba, hogy kivakarják a tagot mindenből, ami sötét! Nem vagyok naiv, amennyire érdeke az egyik oldalnak ezt a tagot a pokol küldöttének és a sátán követének bemutatnia, annyira érdeke a túloldalnak, hogy egy glóriában tündöklő, szárnyakon földre szállt angyalt faragjanak belőle, amit boldogan lehet majd mutatni a rónaiegon kérdezősködése közepette! És most abban sem bízom, hogy egy jogi eljárás valóban meg fogja mutatni a valóságot. Ismerve a támogatóit, én inkább a rohadozó műanyaglakat mellett török lándzsát. Persze laikusként és magánemberként.

"Én nem merném kimondani sem azt, hogy bűnös, sem azt, hogy ártatlan."

Én sem, mert nem vagyok sem nyomozó, sem jogász. De az embertípusról, az ő kapcsolatairól és a viselkedésmintáját illetően azt magánemberként és munkavállalóként is leírhatom, hogy szerintem egy patkány! És magánemberként tényleg jobban érezném magam, ha egy napfény nélküli tömlöc nyirkos padlóján gondolkodhatna hosszú évekig, mi a szemétség égi jussa és mi jár érte a földön! De ez már csak saját emberi gyengeségem és tapasztalataim eredménye volna...
Üdvözlettel:
Kamp.
süti beállítások módosítása