„A hetedik”
2018. június 06. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

„A hetedik”

Igazi magyar népmese. Hét év alatt hetedszer módosítják azt a bizonyos gránitszilárdságút. De a 77 magyar népmese történetei többnyire happy end-del végződnek: boldogan éltek, míg meg nem haltak.

hetvenhet-magyar-nepmese2.JPG

Egy kis emlékeztető. A valaha még „dr.” Schmitt Pál 2011-ben ünnepélyesen aláírta az Alaptörvényt. De egyikük sem állt el 2012-nél tovább, Schmitt a plágiumba, az Alaptörvény az úgynevezett átmeneti rendelkezésekbe és a választási regisztráció ötletébe bukott bele. Még ugyanebben az évben jött a harmadik módosítás a” termőföld, az erdők… védelme” érdekében. A negyedik módosításra alig 3 hónapot kellett várnunk. Ebben egyebek között szűkítették az Alkotmánybíróság hatáskörét, eldöntötték, hogy kik, illetve mi tekinthető „családnak”, szabályozták az egyház-alapítást (szegény Iványi Gábor azóta is emiatt szív), kriminalizálták a hajléktalanokat, korlátozták a politikai hirdetéseket.

schmitt-apellata.jpg

Kép: Apellata

A 2013-ban hozott ötödik módosítást a „kényszer” szülte, mert az előző az EU-ban kiverte a biztosítékot. Ebben szüntették meg az OBH elnökének önkényes ügy-áthelyezési jogát, a politikai reklámok korlátozását, és valamelyest módosították az egyházra vonatkozó szabályokat, ám ugyanezzel a lendülettel gyorsan megszüntették a PSZÁF-ot.

Szinte hihetetlen, de 3 éven át nem porlasztották tovább a gránitot, mígnem 2016-ban – hatodik módosítás – kitalálták a „terrorveszélyhelyzet” kategóriát. Az első – titkos változatot – az ellenzék nem támogatta, de végül a Jobbik - kisebb változtatás után - besegített a Fidesznek.

tek-magyar_nemzet.jpg

Kép: Magyar Nemzet

A hetedik módosítás most másodjára kerül terítékre. 2016-ban nem sikerült keresztülvinni a parlamenten, most azonban a kétharmad birtokában nem lesz ilyen akadály. De gyanítom, lesz más.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy az Alaptörvénnyel akarják korlátozni az EU jogait, ami – ha az EU minden tagállamra kötelező jogot alkot – nemigen sikerülhet. Természetesen a bevándorlással kapcsolatos – egyelőre nem létező - EU szabályokra vonatkozna ez a korlátozás. Bátran megjósolható, hogy az Európai Bizottság emiatt eljárást fog kezdeményezni, ami várhatóan az Európai Bíróságon fog végződni - nagy valószínűséggel nem a mi javunkra.

A magán- és családi élethez, az otthonhoz való jogot az Alaptörvény eddig is elismerte. Most azonban születik egy kiegészítés: „a véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével.” Értsd: majd ezután nem tüntethetsz a Cinege utcában, Felcsúton, Kövér új, vagy Áder régi rezidenciája előtt. Mert mi másért kellett volna az eddigieket kiegészíteni, ha nem emiatt?

cinege_utca-hvg_hu.jpg

Kép: hvg.hu    Középen Lévai Anikó

De módosultak a „migráns-ellenes” szabályok is. Nem csak arról van szó, hogy „Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be”, hanem főként arról, hogy a menedékjog iránti kérelmek elbírálásának szempontjait sarkalatos, vagyis kétharmados törvény rögzíti. Magyarul, amíg a Fidesznek kétharmada van, Orbán dönti el, hogy ki kaphat, és ki nem kaphat menedékjogot. Azt is belevésik az Alaptörvénybe, hogy az, aki olyan országból érkezik, ahol nem üldözik, az ne is álmodjon menedékjogról. Márpedig ez a rendelkezés nem áll összhangban az ENSZ „biztonságos harmadik ország” definíciójával, amely szerint az sem tekinthető ilyen országnak, ahol a menedékkérők jogai - például a túlzsúfoltság okán - nem biztosíthatóak.

biztonsagos-atv.jpg

Kép: ATV

Kétségeink sem lehetnek afelől, hogy minden eddigi akadály elhárul a Közigazgatási Felsőbíróság létrehozása elől. Önmagában nem is lenne ezzel akkora baj, ha nem tudnánk, hogyan történik majd az ott dolgozó bírák kiválasztása. De lesz itt más gond is. A jogszabályok értelmezésének új szabálya szerint: „a jogszabályok céljának megállapítása során elsősorban a jogszabály preambulumát, illetve a jogszabály megalkotására vagy módosítására irányuló javaslat indokolását kell figyelembe venni.” Értsd kedves bíró: úgy értelmezd a jogszabályt, ahogyan azt a politika akarja! Mindjárt itt egy példa, a Nemzeti hitvallás kiegészítése: „a jövőben az állam szerveinek kötelezettsége lesz az alkotmányos önazonosság védelme.” Na, te bíró, erre kössél csomót!

alaptorveni-tenytar_blog_blog_hu.png

Kép: ténytár.blog - Blog.hu

Ajánlás: „Ha költenél s van rá költség, azt a verset heten költsék… Kettő vitéz és tudós négy, - a hetedik te magad légy.” (József Attila 1932.)

a-hetedik-te-magad-legy-tudatos_tarsadalom.png

Kép: Tudatos Társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr2214028016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kampfer 2018.06.07. 06:41:29

"A hetedik"

"Igazi magyar népmese."

És egy film is volt ezen címmel. Nekem annyira nem jött be.

"Hét év alatt hetedszer módosítják azt a bizonyos gránitszilárdságút."

Ha az élet új forgatókönyvet ír, alkalmazkodjunk hozzá. Ha kell, az Alaptörvény is kövesse a változásokat. Mi ezzel a gond?

"De a 77 magyar népmese történetei többnyire happy end-del végződnek..."

Ha ezt a módosítást is meglépik, ez is azzal fog végződni.

"A valaha még „dr.” Schmitt Pál 2011-ben ünnepélyesen aláírta az Alaptörvényt. De egyikük sem állt el 2012-nél tovább..."

Hogy a 'smittpál' eltűnt, azzal csak nyert az ország, ezzel egyetértek. De az Alaptörvény ma is él és érvényes. A módosítás miért jelentené annak eltűnését???

"Szinte hihetetlen, de 3 éven át nem porlasztották tovább a gránitot, mígnem 2016-ban – hatodik módosítás – kitalálták a „terrorveszélyhelyzet” kategóriát."

Követve a való életben fölmerült változásokat. Nem a törvényhozók 'találták ki' a terrorveszélyt, az élet igazolta. Ennek ellenintézkedéseit szabályozandó alkották meg a jogi kereteket. Mi ezzel a baj?

"A hetedik módosítás most másodjára kerül terítékre. 2016-ban nem sikerült keresztülvinni a parlamenten, most azonban a kétharmad birtokában nem lesz ilyen akadály."

Akkor végülis választói akarat alapján születhet meg a módosítás támogatása, nem igaz, bírónő?

"De gyanítom, lesz más."

És jól gondolom, hogy elég erősen keresztbetett ujjakkal drukkol ezért bírónő is, ahogy szinte minden liberális és baloldali is...?!

"Kezdjük mindjárt azzal, hogy az Alaptörvénnyel akarják korlátozni az EU jogait..."

Milyen jogát korlátoznák a 'zunijónak'??? Milyen joga van az agyhalott ostoba unionistáknak, amit korlátozna ez a módosítás? Tudom, bírónő a jogász, de ismereteim szerint legalább ennyire képzett és tapasztalt jogászok serege állítja, hogy SEMMIFÉLE joga nincs ennek a gittegyletnek a tagállami bevándorlási és menekültpoltikát felülírnia! Ilyen jogot nem ruháztunk át a csatlakozáskor és azóta sem. Nem is beszélve a 'kvóták' elmebeteg ötletéről!

"Természetesen a bevándorlással kapcsolatos – egyelőre nem létező - EU szabályokra vonatkozna ez a korlátozás."

Bírónő! Ha még nem is létezik ilyen szabályozás gittegyletéknél, akkor milyen alapon jelenthető ki, hogy ez a módosítás azt korlátozná??? Születik egy magyar jogszabály, beemelik az Alaptörvénybe. Majd valamikor születik egy uniós agymenés, ami elvileg ezzel ellentétes, ergo itthon nem lehet végrehajtani. Akkor egy adott élethelyzetre hozott tagállami válasz bármikor értelmezhető egy később hozott uniós agymenés korlátozásának??? Ez így nonszensz...

"Bátran megjósolható, hogy az Európai Bizottság emiatt eljárást fog kezdeményezni..."

Bírónő! Tegye már a szívére a kezét! Bátran megjósolható, hogy ennek az ocsmány gittegyletnek random szervezete és/vagy tisztségviselője már amiatt is eljárást indítana, ha a napot Magyarországon túl sok felhő takarná el a szegín' üldözött magyar polgárok feje fölül! Azért is az önkény lenne a hibás, no és az 'illiberalizmus'! Ez egy vicc...

"Értsd: majd ezután nem tüntethetsz a Cinege utcában, Felcsúton, Kövér új, vagy Áder régi rezidenciája előtt."

Tüntessen a közjogi méltóságot megjelenítő intézmény (Parlament, Sándor Palota, képviselői irodaház, stb.) előtt! De az otthonánál...?

"De módosultak a „migráns-ellenes” szabályok is."

Nagyon helyes! Ez a kulcs. Ez mindennél fontosabb a jelen helyzetben.

"Magyarul, amíg a Fidesznek kétharmada van, Orbán dönti el, hogy ki kaphat, és ki nem kaphat menedékjogot."

Hatásvadász csúsztatás, bírónő! Nem igaz? :-) A BÁH dönti el a vonatkozó jogszabályok szerint.

"...aki olyan országból érkezik, ahol nem üldözik, az ne is álmodjon menedékjogról."

Teljesen korrekt! Mindig így kellett volna eljárni. Végre, ez lesz a kulcs! Szerbiából ide minek menekül bárki is? Mi elől?

"Márpedig ez a rendelkezés nem áll összhangban az ENSZ „biztonságos harmadik ország” definíciójával..."

Az ensz egy ostoba gittegylet egy semmirevaló, idióta portugál barommal az élen. Irreleváns, hogy mit és hogyan definiál az a banda! Hülyeségeket beszéltek a migrációval kapcsolatos alapvető jogokról is. Ha lenne ilyen szabály, akkor minek akarják ezt most mindenáron felülírni? Ahogy anno a ballibák az EP-ben is újra akarták definiálni a 'menekült' fogalmát, kiterjeszteni annak értelmezését. Miért, ha az összes bociszemű migri a dróton túl szerintük menekülő volt? Ha valóban az, minek kiterjeszteni az értelmezést? Ellentmondást látok.

"az sem tekinthető ilyen országnak, ahol a menedékkérők jogai - például a túlzsúfoltság okán - nem biztosíthatóak...."

Értem. Tehát akkor engedjük be a migriket mi is, legyünk mi is 'túlzsúfoltak' és akkor majd a fritzek ide se tudnak visszaküldeni migriket? Ez egy eszement ostobaság, bírónő! Attól, hogy a szerbeknél túl sok a migri, nem jelenti azt, hogy ott az életük veszélyben volna vagy üldöztetésnek volnának kitéve a nemzetiségük, politikai vagy vallási meggyőződésük miatt! A nehéz élet még nem ok a menekülésre!

==>

Kampfer 2018.06.07. 07:03:04

==>

Eddig is bőven volt vita arról, hogy milyen alapon hivatkoznak a ballibák a menekültek jogaira és a konvencióra a Szerbiából idevetődött migránsok esetében, mikor az egyezmény szerint sem tekintendők menekülteknek, akik Szerbiából érkeznek. Ez a vita csak mélyülni és durvulni fog, nincs kompromisszumos lehetőség. Vagy az egyik szemlélet győz, vagy a másik. Én azt hiszem, Magyarország akkor járhat jól, ha mindent elkövet annak érdekében, hogy a józan ész győzzön és véget vessünk ennek az őrületnek, amit '15-óta megtapasztaltunk. Egyértelmű, hogy Európában semmi szükség a dróton túl megjelent népességre és mindarra, amit képviselnek. Terhet, veszélyeket és biztonsági kockázatot jelentenek, semmilyen hozzáadott értéket nem képviselnek, ami hasznos volna a társadalom számára. Hogy ezt a célt el tudja érni a kormányzat, nyilván minden politikai, jogi és rendvédelmi eszközt igénybe is fog venni. Ettől még lehet rossz a kormányzás néhány szakterülete, lehet korrupció és lehet bűnözés is az országban. Van is! De a lényegi kérdés az, hogy mindezek mellett ebben a kérdésben az értelmes álláspontot képviseli a kormány és jól látható, hogy SEMMILYEN problémánkat nem oldaná meg, ha beengednénk ide 'X' ezer migrit! Sőt, ellenkezőleg! Csak nagyon komoly és öngerjesztő és folyamatosan növekvő terhet vennénk a nyakunkba! Ez ellen pedig harcolni kell, bármi áron!
Értelmes a gondolat, hogy mindenki maga eldöntheti, hogy mit kezd a témával vagy hogyan oldja meg a demográfiai problémáit. Ha a franciáknak és a fritzeknek ez kell, akkor tegyék! Az ő döntésük! Ez pedig a miénk! Ott az lesz, amit ők akarnak, itt pedig az, amit mi. Ez a semmirevaló unió NEM egy államszövetség, mint az USA! Itt tagállamok léteznek és nem szövetségi államok. A bevándorlási politika pedig NEM tartozik az uniós joghatóság alá, az tagállami hatáskör. Ha olyan egyértelmű volna, amit bírónő állít, akkor nem húzódna róla vita már negyedik éve politikusok és jogászok között. Ami pedig az eddigi szabályokat illeti, eddig sem kellett volna egyetlen menekültet se beengedni vagy oltalmazni, mivel NEM Magyarországon léptek az unió területére, hanem a görögöknél. Csak ezt a görögök leszarták, ahogy a 'zunijó' is, mivel kényelmesebb volt nekik a gaz 'Orbánra' mutogatni és csuklóztatni minket még a csapadékeloszlás és a paprika görbülete mellett a migrik bánata miatt is! Na ennek kell végre véget vetni! Sanszos, hogy az egész mögött olyan agybetegek állnak, mint az a timmerbarom, az az avramiahülyeség (igen, az a görög hazudozó) és az a betegbogár juncker. Embereknek sem tudom elismerni ezeket a lényeket, kíváncsi leszek, mire jutnak majd ezek az erők jövő tavasszal!
Ami pedig az 'úgymond menekülőket illeti', azon mindenképpen érdemes volna elgondolkodni, hogy vajon mit remélhet egy olyan ország népessége, ahol a 20 milliónak sem volt elég erőforrás, de most már majd' 190 millióan vannak? Vajon mire számítanak az ottani emberek, akik a semmire és a teljes kilátástalanságra is bevállalnak egy újabb gyereket a 8 másik mellé?
Nemrég írta valamelyik kommentelő társunk, hogy a természet erőit nem nézhetem semmibe és a valóság majd szembejön velem. Nos, ezekkel mind egyetértek. Az én kérdésem már csak az, hogy a természet erői szerint milyen valóság jön szembe az említett ország 190 milliós népességével, ha a 20 milliónak sincs ott elég erőforrás? A természet erői szerint vajon mi következik ebből...?
És mit tud megállítani egy fal vagy kerítés? Ez csak a kerítést építők és védők akaratától függ. Egy kerítés lehet annyira hatékony, mint a görögöknél is (vicc), vagy a spanyoloknál (néha érthetetlen), de lehet annyira hatékony is, mint a jenkiknél (tűzparancs és határozott védelem), illetve a zsidóknál (tűzparancs és kőkemény védelem). Továbbá egy tengerszakasz védelme lehet olyan, mint a mediterrán térségben (kész röhej), ahol gyakorlatilag bárki és bármilyen mennyiségben halászgathat a migrik között és még a határőrök is csak 'taxiszolgálat' szerepkört töltenek be, de lehet olyan is, mint az az ausztrál példa, ahol gyakorlatilag megállították ezt az elmebajt! Határozottság kérdése és elszántság kérdése az egész! Ha mindennek csak egy részét képezi egy jogszabály módosítása, akkor tegyük meg. Hétszer, nyolcszor vagy akár tizennyolcszor is, ha ez az ára! A cél ezt az eszközt mindenképp szentesíti! Szerintem...
Üdvözlettel: Kamp.

Burgermeister 2018.06.07. 20:02:52

@Kampfer: maj jol jön a trójai faló, oszt bezárabazár

Kampfer 2018.06.07. 20:55:17

@Burgermeister: Ellentétben a trójaiakkal nekünk hallgatni kell a józan észre! Föl kell 'áldozni' népünk jövőéért Isten dicsőségére! ;-) Vagyis jól föl kell gyújtani. Ami pedig kijön belőle, azt a biztonság kedvéért legéppuskázni! ;-)
Lángszórókat, géppuskákat újratölteni és a 'bazár' működik tovább... Mindenki boldog.
Kamp.

Éhes ló 2018.06.08. 06:17:42

A magyar bíróság nyomorát a napnál fényesebben mutatja be, hogy a blogger pár éve még bíróként pusztíthatott és páros lábbal tiporhatta a jogot.
Elképesztő ez a hazugságcunami.
Is.

Bambano 2018.06.09. 16:31:07

@Kampfer: "Ha az élet új forgatókönyvet ír, alkalmazkodjunk hozzá. Ha kell, az Alaptörvény is kövesse a változásokat. Mi ezzel a gond?" az usákok alkotmányát 1971-ben módosították 26. alkalommal, az utolsó, 27. módosítás 1992. májusában lépett életbe. Ez utóbbi a képviselők fizetésemeléséről szól, tehát az ország jogi berendezkedését tekintve érdektelen módosítás.

A tényszerűen utolsó módosítás óta eltelt 26 év, az érdemi óta 37. És egyébként 1789 óta eltelt 239 év, ha tudok még fejben számolni. Na az gránitszilárdságú alkotmány. Azt, hogy ez itten egy tákolmány, az is jelzi, hogy alapvető dolgokat sem lehet érdemben levezetni belőle, tehát rosszul van megcsinálva. Ha jól lett volna megcsinálva, akkor minden fontosabb dolgot, ami az élet változásával beállt, jogértelmezéssel le lehetne vezetni belőle.

Egyébként érdemes lenne az usa alkotmányát elolvasnia a magyar döntéshozóknak, legalább az első mondatot:
"Mi, az Egyesült Államok népe attól vezetve, hogy tökéletesebbé tegyük az Uniót, megvalósítsuk az igazságosságot, biztosítsuk a belső nyugalmat, gondoskodjunk a közös védelemről, előmozdítsuk a közjót, biztosítsuk a szabadság áldásait magunk és utódaink számára, meghagyjuk és bevezetjük az Amerikai Egyesült Államok jelen alkotmányát."

hol vagyunk mi ettől...

Kampfer 2018.06.09. 17:26:36

@Bambano: "Mi ezzel a gond?" az usákok alkotmányát 1971-ben módosították 26. alkalommal, az utolsó, 27. módosítás 1992. májusában lépett életbe."

Kérlek nézz végig az utóbbi két évszázad történelmén és azon, hogy miben és hogyan változott az USA kül- és belpolitikai helyzete, illetve a Magyar Királyság/Magyar Köztársaság/Magyar Népköztársaság helyzete, körülményei. Továbbá erre milyen válaszokat kellett adnia a törvénykezésnek, hogyan kellett a jogi alapokat átszabni! Mindezek után lesz értelme az összehasonlításodnak!

Továbbá szeretném, ha az USA gránitszilárdságú alkotmányának szövegét egy amerikai őslakos, egy afroamerikai valamint egy európai bevándorló szemével is megvizsgálnád, hogy az abban foglaltak vajon mennyiben javították az ő életüket és lehetőségeiket! (Vigyázz, spolier következik: egy lófaszt sem!)
Nos, az előbbieket majd' kiirtották, kultúrájukat megsemmisítették, az afroamerikaikakat még a '60-as években is másodrangúaknak tekintették, az európai bevándorlók jelentős többsége pedig még a világhárborút követően is nyomorban és esélytelenségben tengődött. A háború utáni kilábalásnak volt köszönhető némi felzárkózásuk.
És végezetül írd le kérlek, hogy a Reagen elnökségét követő időszakban vajon hogyan alakult az alkotmányukban foglaltak igazságtartalma egy lecsúszóban lévő középosztálybeli vagy akár egy 'rozsdaövezeti' polgáruk szemszögéből! Na, nagyjából ennyire gránit az a jenki gránit! Az alkotmányuk lehet kétszáz éves, de egy rakás szart se tudott lekövetni az elmúlt időszak változásaiból! Ha csak a gazdasági válság okozta társadalmi kettészakadás hatásait nézed, az alapján is látszik, hogy ami oda le lett írva, mára már csak a leírt szavakat jelenti, semmi többet! Szar a példád!

"hol vagyunk mi ettől..."

Kurvamessze!

Csak még egy gondolat (ha már a jenki alkotmányt hoztad fel párhuzamként vagy összehasonlításként): szeretném és szívből remélem, hogy egyszer majd úgy fogjuk védeni a határainkat, ahogy ők! Remélem, hogy egyszer majd minden migrinek azzal kellene számolnia a magyar határokon, mint amivel a jenkiknél! És őszintén remélem, hogy majdan egy magyar határőr is ugyanazt és ugyanúgy megteheti, amit a jenki a mexikói határon! És akkor már kevésbé fog számítani az, hogy milyen jelentéseket tulajdonít néhány 'pardavimárta' és a fajtája néhány szónak az Alaptörvényben, ahogy a módosítások száma is!
Kamp.
süti beállítások módosítása