Őfelsége bírósága
2018. június 13. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Őfelsége bírósága

Egész pontosan: Őfelsége Alkotmánybírósága. Arról a legfőbb döntéshozó testületről beszélek, melynek feladata „az Alaptörvényben biztosított jogok védelme, a jogrendszer belső összhangjának megőrzése, valamint a hatalommegosztás elvének érvényre juttatása” lenne. Ők azok, akik nem mernek döntést hozni olyan ügyekben, amelyek „politikailag kényesek”, magyarán amelyek Őfelségének nem tetszenének.

ab-nepszava.jpeg

Kép: Népszava

Szeretem a kronológiát, mert minden további magyarázat nélkül is megmutatja a lényeget. Íme:

2017. április 4. A parlament elfogadja a Lex CEU-t. Azt a törvényt, amely lehetetlenné akarja tenni a világ 100      legjobb egyeteme egyikének, a Közép-európai Egyetemnek (Central European University) magyarországi működését.

ceu_-24_hu.jpg

Április 9. több tízezres tiltakozó tüntetés az egyetem ellehetetlenítése miatt („Ne írd alá, János!”). De Áder aláírta. Ha nem tette volna, az AB-nek 30 napon belül döntenie kellett volna. (Na, jól is néznénk ki!) Az AB-hoz úgy került az ügy, hogy 50 ellenzéki képviselő (LMP, MSZP, Jobbik) kért normakontrollt.

Április 12. A konzervatív értelmiségieket tömörítő Eötvös Csoport vitáján a volt köztársasági elnök, Sólyom    László szerint a törvény több alapvető alkotmányos jogelvvel megy szembe, vagyis alaptörvény-ellenes, ezért azt  meg kell semmisíteni.

solyom-index_hu.jpg

Kép: Index.hu

Május 16. A nemzetközi jog három professzora beadványt nyújt be az Alkotmánybírósághoz, felsorolva azokat a nemzetközi szerződéseket, amelyek megsértése miatt a Lex Ceu alkotmányellenes. Egyikük, Valki László szerint „az AB-nek hamarosan döntenie kell, a normakontrollt ez esetben nem lehet hónapokig  húzni”  (dicséretes naivság!).

valki-fuhu_hu.jpg

Valki László    Kép: fuhu.hu

Még 2017 áprilisában megindult a kötelezettségszegési eljárás Brüsszelben Magyarország ellen, ami 2018 februárjában a Luxemburgi Bíróságnál landolt.

Május 31. Az AB eseti munkacsoportot állít fel a Lex CEU-val kapcsolatos indítvány tárgyalásának előkészítésére   (ma már tudjuk, porhintés volt).

Június 13. Sólyom László, Lévay Miklós volt alkotmánybíró és két akadémikus írásos véleményt írt a törvény alkotmányellenességéről.

Június 19. A Fidesz magabiztosan állítja, hogy az AB nem kaszálja el a törvényt. (Honnan tudták?)

Június 28. Az AB nyári szünetre elvonul.

nyar-turf_sports.jpg

Kép: Turf&Sports

November 24. Még nem került napirendre a Lex CEU. A sajtó szerint a választásokig már nem is fog. (Melyik választásokig? Mert lesz még önkormányzati, meg EU parlamenti választás is.)

Ilyen előzmények után Őfelsége Alkotmánybírósága hihetetlen bátorságról téve tanúbizonyságot, 2018. június 5-én elképesztő „döntést” hozott: felfüggesztette a Lex CEU-val (és a civil törvénnyel) kapcsolatos eljárását. Ehhez nem is kellett mást tennie, mint „megerőszakolnia” az Alkotmánybíróságról szóló törvény egyetlen paragrafusát. Aszerint ugyanis kivételesen felfüggeszthető az eljárás, ha „bíróság, hatóság, az EU intézménye” előtt olyan eljárás van folyamatban, amely az AB döntéséhez szükséges „előzetes kérdést” dönt el, és a felfüggesztést „a jogbiztonság, az indítványozó különösen fontos érdeke, vagy más különösen fontos ok indokolja”.

A többségi döntéssel, manapság szokatlan számú, öt alkotmánybíró nem értett egyet.

stumpf-atv.jpg

Stumpf István    Kép: ATV

Stumpf István különvéleménye részletezi legvilágosabban az egyet nem értés okait. Szerinte a felfüggesztés egyetlen feltétele sem valósult meg. Nem tekinthető „előkérdésnek” sem a kötelezettségszegési eljárás, sem az EU Bíróságának (EUB) döntése. A luxemburgi bíróság azt vizsgálja, vajon egy törvény ellentétes-e az uniós joggal, míg az AB feladata annak vizsgálata, hogy az adott törvény nem ütközik-e a magyar Alaptörvénybe. Ez utóbbit az AB-nak mindenképpen el kell döntenie, függetlenül az EUB határozatától. Akkor meg mire ez a késlekedés, teszi fel Stumpf a logikus kérdést. „Korábban a bírák idő előtti nyugdíjazása kapcsán folytatott eljárást sem függesztette fel az Alkotmánybíróság az EUB eljárására tekintettel”- írja. (Tanúsíthatom.)

Az Európai Unió Bírósága és a Törvényszék átlagosan több mint 16 hónap alatt fejez be egy ügyet. Így nem minden alap nélkül vetettem fel a kérdést: vajon hány választást akar még kivárni a mi bátor, elfogulatlan és független Alkotmánybíróságunk?

ab-magyar_nemzet.jpg

 Kép: Magyar Nemzet

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr3214040302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kampfer 2018.06.13. 12:46:35

"Ők azok, akik nem mernek döntést hozni olyan ügyekben, amelyek „politikailag kényesek”, magyarán amelyek Őfelségének nem tetszenének."

Tisztelt bírónő!

Az nem lehetséges, hogy ezek az ügyek, illetve a politikailag kényes kérdések nem csak 'Őfelségének', de egy rakás embernek (alattvalók?) sem tetszenek? Az nem lehetséges? Elmentek szavazni azok is, akik szerint nincs élet enélkül a röhejegyetem nélkül és azok is, akik szerint jobb lenne a világ nélküle. És az egyszerű elv alapján (megszámoljuk, kit mennyien támogattak) 'Őfelsége' ismét kormányt alakított.

A 'madárember' (a sólyom - mint értékes élőlény - nevét fájlalón adnám csak annak a teremtménynek) pedig elmondta a véleményét és ennyi. Éppen annyira releváns, mint bármely másik polgáré (alattvaló?).

"2017. április 4. A parlament elfogadja a Lex CEU-t. Azt a törvényt, amely lehetetlenné akarja tenni a világ 100 legjobb egyeteme egyikének, a Közép-európai Egyetemnek (Central European University) magyarországi működését."

Az összes többi külföldi alapítású egyetem működését miért nem lehetetlenítette el? Továbbá KIK és milyen kritériumok alapján állapították meg, hogy ez az egyetem annyira, de annyira haladó és 'cool', hogy nélküle összeomlana a felsőoktatás, de az ország biztosan???
A törvény mely pontja lehetetlenítette volna el a működését?

"Április 9. több tízezres tiltakozó tüntetés az egyetem ellehetetlenítése miatt („Ne írd alá, János!”). De Áder aláírta."

A 'zellenzék' egyik ünnepnapja volt, mikor egy látható tömeget össze tudtak szedni maguk köré. Persze a zászlókon akkor sem a pártok logói szerepeltek, hanem a 'CEU' (az talán mégsem annyira 'ciki').

"Május 16. A nemzetközi jog három professzora beadványt nyújt be az Alkotmánybírósághoz, felsorolva azokat a nemzetközi szerződéseket, amelyek megsértése miatt a Lex Ceu alkotmányellenes."

Az miként lehetséges, bírónő, hogy több uniós államban egyáltalán nem is alapíthatták volna meg ezt az intézményt? Rájuk nem ugyanazok a nemzetközi szerződések vonatkoznak, mint Magyarországra? Amennyiben egy rakat másik államban meg sem születhetett volna ez a valami, nekünk miért kell szentként tisztelni és még az árnyékára sem lépni???

"Még 2017 áprilisában megindult a kötelezettségszegési eljárás Brüsszelben Magyarország ellen, ami 2018 februárjában a Luxemburgi Bíróságnál landolt."

Blabla-bla... Az adott körülmények között a rossz időjárás miatt is eljárást indítana ellenünk ez a brigád, ez nem kell, hogy érv legyen. A luxemburgi bíróság milyen minőségében illetékes az ügyben?

"Június 13. Sólyom László, Lévay Miklós volt alkotmánybíró és két akadémikus írásos véleményt írt a törvény alkotmányellenességéről."

Én is írhattam véleményt a volt munkahelyem munkabiztonsági szabálysértéseiről, mégsem kell érdekelje a kutyát sem, mert bár értek hozzá, nem vagyok illetékes az ügyben, nincs hatásköröm. A madárember is írhat véleményt ezret is, az magánvélemény marad, semmi több.

"Az Európai Unió Bírósága és a Törvényszék átlagosan több mint 16 hónap alatt fejez be egy ügyet. Így nem minden alap nélkül vetettem fel a kérdést: vajon hány választást akar még kivárni a mi bátor, elfogulatlan és független Alkotmánybíróságunk?"

Ahogy látom, a 'zunijó' sem egy gyorsvonat! Ami a kérdést illeti, lehet, hogy '22-re gyúrnak ők is? :-) És még egy apró kérdés: nem kelne föl másnap reggel a nap, ha ez a banda szedné a sátorfáját és elhúzna innen Bécsbe vagy a szivárványos Berlinbe?

És még egy elég konkrét kérdésem volna, bírónő!

Mi jár a 'CEU' azon alkalmazottjának, aki KÖZTERÜLETEN fenyegetőzve tiltja meg egy forgatócsoportnak, hogy ott forgasson? Amire persze semmi joga sincs, de ő fenyegetőzik és megtilt? (Biztos én tévedek, szerintem egy nagyon alapos tarkónverés járt volna a lénynek, de ez nem lényeges...) Miért érezhette azt, hogy ő ott bármit megtehet következmények nélkül???

Üdvözlettel: Kamp.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.13. 19:39:00

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

Éhesló 2018.06.13. 22:28:55

Még a végén megérem, hogy a szélbal nyugiba vonult bírónak a széljobb alkotmánybíró kóser lesz.
Leszakad a pofám.

LebensraumamOsten 2018.06.14. 10:58:30

@Kampfer: Műveletlen ostoba jobbágy te!
Ahelyett, hogy olyan dolgokba ütnéd a disznószaros keresztyén parasztorrodat, ami nem rád tartozik, hanem az urakra, inkább tanulj meg tisztességesen viselkedni, mielőtt deresre húzatnak Döbrögiék és úgy végigveretnek rajtad, hogy hetekig felkelni se tudsz. Az már egy kivételes szerencse lehet számotokra alacsonyabbrendű plebs, hogy a tökfej liberálisok annak idején kiharcolták számotokra a feltétlen (bármilyen korlátozás nélküli), egyenlő ( a jobbágy szavazata ugyanannyit ér sajnos, mint uráé és parancsolójáé) és titkos (nem lehet egy új kormány, pl. Fletóék újabb uralma esetén megnézni, hogy te és nyuggertársad kire szavazott és ha látják, hogy a másik oldalra, akkor megint deresre húznának és úgy elvernének, hogy egy életre megtanulnád a tisztességes napszámosviselkedést).
Pedig én mondom, nagyon jó lenne, ha megint a régi világ lenne, hogy nem szavazhatna minden büdös alávaló buta paraszt, hanem csak a pénzes, vagyonos urak, egyházfiak és tanult művelt okos emberek (mint én is). Sok barmot nem lehetne uszítani, hogy a nemlétező akaratukkal hadováljanak, hanem pórhoz illően kustiban maradnának, mert nekik akárki jön, úgyis mindegy lesz. Vagy legfeljebb valamivel rosszabb, de ez már senkit nem érdekelne.

Kampfer 2018.06.14. 11:33:48

@LebensraumamOsten: Eddig is olvasgatva infantilis ostobaságaid azt gondoltam, hogy valami 'ghost' vagy 'taga' jellegű képződmény lehetsz, de legalább csalódást nem okozol. Ostoba vagdalkozásoddal nem is kívánok foglalkozni, értelem nélküli gyermeteg fröcsögés, amit a monitor mögül félelem nélkül megtehetsz. De ennyi öröm neked is járjon, ha már anyád és a természet így elbánt veled! ;-)
Kamp.

- IGNORE -

ember100 2018.06.14. 12:57:59

@Kampfer:
Helló !

Te küld már egy linket , valamit hogy mikor , hol írta mondta a Vezír és Bandája hogy pl. a CEU bezárásáról vagy bármiről.
Ennyi erővel bevezethetné az első éjszaka , vagy a 50.000 Ft maximális bért ........mert ugye megkapta a 48% avagy 2/3 ot .
Vicces vagy :)
Csak nincs kedven röhögni !

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2018.06.14. 13:29:09

@Kampfer: Kedves Kampfer!
"Elmentek szavazni azok is, akik szerint nincs élet enélkül a röhejegyetem nélkül és azok is, akik szerint jobb lenne a világ nélküle"
Biztos Ön abban, hogy ezek a szavazók tudnak bármit is a CEU-ról?
"Továbbá KIK és milyen kritériumok alapján állapították meg, hogy ez az egyetem annyira, de annyira haladó és 'cool', hogy nélküle összeomlana a felsőoktatás, de az ország biztosan???"
Nem omlana össze az ország, ezt senki nem állította. Van egy olyan felmérés (higgy el nekem, sajnos most nincs időm visszakeresni, amely az egyetemek fakultásait hasonlítja össze. A CEU-nak négy fakultása szerepel első helyen a 100 legjobb között.
"Az miként lehetséges, bírónő, hogy több uniós államban egyáltalán nem is alapíthatták volna meg ezt az intézményt? "
Ezt vajon honnan veszi? Nem tudok róla, hogy lenne ilyen tilalom bármelyik Uniós országban. Persze, lehet, hogy én vagyok tájékozatlan.
""Június 13. Sólyom László, Lévay Miklós volt alkotmánybíró és két akadémikus írásos véleményt írt a törvény alkotmányellenességéről."
Persze, magánvélemény, csak ők mégis e szakmának a kiváló tudósai, érdemes lenne hallgatni rájuk.
"A luxemburgi bíróság milyen minőségében illetékes az ügyben?"
Minden olyan ügyben illetékes az EU bírósága, amelyet a bizottság kötelezettszegési eljárás miatt oda terjeszt. A kötelezettségszegés pedig az, amikor egy tagország nem tartja meg az EU - általa is elfogadott szabályait (tanszabadság, egyenlő elbírálás, stb.)
"Mi jár a 'CEU' azon alkalmazottjának, aki KÖZTERÜLETEN fenyegetőzve tiltja meg egy forgatócsoportnak, hogy ott forgasson? Amire persze semmi joga sincs, de ő fenyegetőzik és megtilt?"
Ez mikor, miért és milyen forgatócsoporttal történt? Lehet, hogy volt ilyen, de akkor mi jár annak a parlamenti képviselőnek, aki nem hajlandó egyetlen újságírói kérdésre, de még interpellációra sem válaszolni ("Boldog Karácsonyi ünnepeket", mint érdemi válasz) és kitilt médiumokat a parlamentből is?
üdv

élhetetlen 2018.06.14. 19:20:27

@Kampfer: „Elmentek szavazni azok is, akik szerint nincs élet enélkül a röhejegyetem nélkül és azok is, akik szerint jobb lenne a világ nélküle.”. Hát, ön olyan komoly, hogy, bár itt a kommentekben nem szokás, de magázni fogom. Egy kérdés. Járt ön erre a röhelyegyetemre? Mert, ha nem, akkor nem tudom, mire fel nevezi így. Lehet egy közgazdász doktori képzésen röhögni, de kevesen szoktak. Vagy, ha egy orvos eljut a kórházigazgató posztig, és elvégez egy manager mesterképzést, hogy átlássa a gazdálkodást is, az sem szokott közröhely tárgya lenni. De mindegy. Egyébként lenne élet enélkül az egyetem nélkül is, de ha megszüntetnék az ELTE-t, a MBE-t, a Közgázt, a SOTE-t, POTE-t, stb, akkor is kapna kenyeret a sarki közértben, tehát lenne élet. Minden egyetemet meg lehetne szüntetni, kivéve a Matolcsy félét, mert egy illiberális demokráciában azért kell egy unortodox közgazdászképzés, ugye.
Az már külön kérdés, hogy „de egy rakás embernek (alattvalók?) sem tetszenek?”. Mi baja van akárkinek egy egyetemmel, amire nem járt, nem is fog, mi az, amiért nem tetszik neki? Van épeszű válasza?
„Az összes többi külföldi alapítású egyetem működését miért nem lehetetlenítette el?„. Van egy tippem. Mert ez az egyetem adott Amerikában is elfogadott diplomát, és a debreceni rektor, aki szintén elérhette volna ezt sok munkával, partnert kellett volna keresni Amerikában, olyat, aki elfogadja, ehelyett a CEU-t kezdte fúrni, ez egyszerűbb volt. Ha ő nem adhat, más se adhasson. És a kormány beállt a pitiáner ügy mögé, ahogy beállt a szegény igazi csíki sört gyártó nemzetközi kis manufaktúra mögé is. Kínos.
Az meg végképp kínos, hogy a kormány feltételeket szabott, (először lehetetlent, de ezt legalább belátták) amit a CEU teljesített, ezek után adtak maguknak egy év haladékot, hogy aláírják az előkészített szerződést, mert azt ugye, egy hülye is tudja, hogy kockázatos beiratkozni egy olyan egyetemre, ahol nem tudható, hogy lesz-e következő tanév. Miben bízik a kormány? Tönkremegy magától a CEU amerikai diplomát is adó része, vagy New York állam megúnja a még egy év szarakodást, és visszalép? Ez nem zavarja az igazság érzetét?

Éhesló 2018.06.15. 07:43:50

@Dr. Sándor Zsuzsa:
"Elmentek szavazni azok is, akik szerint nincs élet enélkül a röhejegyetem nélkül és azok is, akik szerint jobb lenne a világ nélküle"
Ténymegállapítás volt, indifferens mit tudnak, mit nem, mert döntöttek. Demokratikusan. Nem a CEU és más sorosügynökök mellett, akik 1993 óta kampányolnak buktor és a csapata ellen.

"Nem omlana össze az ország, ezt senki nem állította. Van egy olyan felmérés (higgy el nekem, sajnos most nincs időm visszakeresni, amely az egyetemek fakultásait hasonlítja össze. A CEU-nak négy fakultása szerepel első helyen a 100 legjobb között."
Számít ez bármit is egy külföldről finanszírozott ideológiai janicsárképző esetében, amitől a csehek azon melegében szabadultak meg 16 évvel ezelőtt?
A törvényességet mikortól írja felül egy volt bíró számára valamiféle népszerűségi lista?
A madáremberre a hóhérnak kellene figyelnie a "láthatatlan alkotmánya" óta, mely a bírói jogalkotás és hatalommal történő visszaélés legaljasabb példája a gengszterváltás szomorú történetében.
Az EU bírósága ebben a madárember méltó társa, mely a törvényszövegen túlterjeszkedve ideológiai és politikai haszonszerzésre alkot jogot.

A parlamenti képviselő nem sértett törvényt. A parlament elnöke sem.
A közterületen önkényeskedő CEU-s senki ellenben igen.

Éhesló 2018.06.15. 07:45:28

@LebensraumamOsten: jól nyomod, kellenek a magadfajták egy 2022-es 2/3-hoz is.
Köszi!

Éhesló 2018.06.15. 07:47:55

@élhetetlen: a CEU törvényt sértett.
Éveken át.
Most is azt teszi.

A többi pedig avas duma, főleg ezen a blogon.

Kampfer 2018.06.15. 09:23:50

@Dr. Sándor Zsuzsa: Tisztelt bírónő!

Köszönöm sorait.

"Biztos Ön abban, hogy ezek a szavazók tudnak bármit is a CEU-ról?"

Biztos vagyok benne, hogy döntő részüknek fogalma sem volt sem a CEU-ról, sem az általa képviselt szellemiségről. Ahogy ezen ismeretek nem is voltak törvényes feltételei a választójoguknak. Alapvetések kerültek elő a kampány során, ami nagyon leegyszerűsíthető a globalista-antiglobalista ellentétre, illetve annak társadalmi, politikai, gazdasági részleteire.

"Nem omlana össze az ország, ezt senki nem állította."

Talán egy nagyon értelmes 'dékás' politikus bizonygatta ezt emlékeim szerint az ATV-n még év elején.

"Van egy olyan felmérés (higgy el nekem, sajnos most nincs időm visszakeresni, amely az egyetemek fakultásait hasonlítja össze. A CEU-nak négy fakultása szerepel első helyen a 100 legjobb között."

El is hiszem önnek, bírónő, tudok erről a felmérésről. Bár annak hitelességét már nem egy alkalommal megkérdőjelezték és emlékeim szerint egy alternatív lista is született már, továbbá a kínaiak is készítettek saját rangsort.
Ami miatt én ezt fölvetettem az az, hogy a '90-es években a saját területemen tapasztaltam többedmagammal, hogy az egyik legnevesebb és magasan rangsorolt főiskoláról kikerült üzemmérnökök gyakorlatilag használhatatlanok voltak a szakmában és a cégeknél. A cég, ahol dolgoztam akkor adott is föl úgy álláshirdetést, hogy 'XY' főiskolán végzettek 'kíméljenek'! És még évekig ott volt a rangsor elején úgy, hogy a 'piac' már 'ítélt'.
Nos, akik az egyetemeket rangsorolják nyilván tisztában vannak a CEU hátterével és alapítójának kilétével. Bizonyos vagyok benne, hogy ezen információk hatnak a megítélésre és nem biztos, hogy tükrözik annak az intézménynek a VALÓS színvonalát. Ismerve az alapító gazdasági, politikai és társadalmi befolyását az 'értékelők' társadalmában.

"Ezt vajon honnan veszi? Nem tudok róla, hogy lenne ilyen tilalom bármelyik Uniós országban. Persze, lehet, hogy én vagyok tájékozatlan."

Nem állítom, hogy bírónő tájékozatlan. Azonban a csehek nagyon gyorsan kivágták őket Prágából. A cseh oktatás és társadalom azóta is köszöni szépen, de jól van. És vagy a német szövetségi, vagy némely tartományi törvényekre utaltak még tavaly, mikor azt emlegették a Hír-tv-n, hogy ott megalapítani sem tudta volna az itteni feltételekkel az egyetemét az a gazember.

"Persze, magánvélemény, csak ők mégis e szakmának a kiváló tudósai, érdemes lenne hallgatni rájuk."

Bírónő! Ők a szakmának AZON tudósai, akik az alapítóval és az ellenzékkel azonos, rokonszenvező állásponton és világnézeten vannak. A szakmának vannak más tudósai is, akik pedig az ellenkező állásponton vannak. Ahogy az uniós jogszabályokról is ezren bizonygatták, hogy mindenben igazuk van az unionistáknak, míg más jogászok azt bizonyították be, hogy semmiben! Tudja bírónő, a Gaudi és a Morvai is jogászok. És ez utóbbi már nem egy ostoba képviselővel mosta föl a követ két percben az EP-ben! Ha hallgatni kell valakire, akkor az én véleményem szerint a Sólyom az utolsó, akire kellene...! Szerintem.

"Minden olyan ügyben illetékes az EU bírósága, amelyet a bizottság kötelezettszegési eljárás miatt oda terjeszt."

És ez volna a luxemburgi bíróság? Miért épp az? De ha így van, akkor elfogadom.

"A kötelezettségszegés pedig az, amikor egy tagország nem tartja meg az EU - általa is elfogadott szabályait (tanszabadság, egyenlő elbírálás, stb.)"

Az egyenlő elbírálás elve már akkor sérült, mikor a CEU kedvéért az ún. 'magyarbálint' idején egy reá szabott törvényt alkottak (maga a gazember hívta 'lex CEU'-nak), hogy működhessen! Számomra ez NEM az egyenlő elbírálás elvé! Továbbá miért sérül a tanszabadság akkor, ha egy egyetem a törvényi feltételek miatt (akár azok változása miatt) szedi a sátorfáját és elpályázik. Megjegyzem, anno a Károli Gáspár egyetemet is szénnészívatták, mikor az akkreditációjáról volt szó - de legalábbis eléggé akadozott.

"Ez mikor, miért és milyen forgatócsoporttal történt? Lehet, hogy volt ilyen..."

Volt, bírónő! Volt. Az Echo-TV forgatócsoportjával történt, mikor a CEU előtti járdán forgattak, talán az Informátor c. műsornak. Egy arrogáns és pökhendi nőszemély kezdte el angolul oktatni a csoportot, hogy ő erre nem adott engedélyt és rendőröket hív. Szerintem túl toleráns volt a csoport!!!

"...akkor mi jár annak a parlamenti képviselőnek, aki nem hajlandó egyetlen újságírói kérdésre, de még interpellációra sem válaszolni.."

Nem tudom, hogyan kapcsolódik az előbbihez, de válaszolok rá. Bírónő! Szerintem egy nagy tarkónverés járna annak a képviselőnek. Arra a napra ne járjon neki tiszteletdíj és írásban legyen kötelme a válaszadás 8 napon belül. A többit pedig rendezzék le a választók a következő választásokon! Szerintem.

"...és kitilt médiumokat a parlamentből is?"

Ha élő és egyértelmű szabályokat sértettek meg, ami rájuk is vonatkozott, akkor legitim a döntés. Nyilván a házelnök döntéseire utalt bírónő. Amit az utóbbi években sajtósok műveltek, az tényleg vicc volt!
Üdvözletel: Kamp

Kampfer 2018.06.15. 09:42:42

@ember100: "Helló !"

Üdv! Ahogy látom, a helyesírásod és a retorikád a régi... Sebaj.

"Te küld már egy linket , valamit hogy mikor , hol írta mondta a Vezír és Bandája hogy pl. a CEU bezárásáról vagy bármiről."

Nem fogok. Nem mondta, hogy bezárja. Most sem mondja, pedig már elég keményen megnyerték a választásokat.

"Ennyi erővel bevezethetné az első éjszaka , vagy a 50.000 Ft maximális bért ........mert ugye megkapta a 48% avagy 2/3 ot ."

A nászéjszaka mikéntje NEM a kormány hatásköre. Maximális bért pedig a piac állapít meg és nem a kormányzat. Ellenben minimálbért és garantált bérminimumot meghatároz törvényben a parlament. A kormányzat ott is csak előterjeszt, a döntést a parlament hozta meg.

Látom a matek azóta is ugyanakkora kihívás... Ez sem az én problémám.

Tehát 48%-ot a LISTÁS szavazatokkal szerzett (a legtöbb demokráciában ez 2/3 vagy közel 2/3 eredményt jelentene). Nem emiatt lett meg a 2/3! Fejezd be a mondatot és írd le azt is, hogy a 106 egyéni körzetből 91-et megnyertek. Na, EZÉRT lett meg a 2/3! Remélem segítettem! (Az se baj, ha nem...)

"Vicces vagy :)"

Igen, tényleg az vagyok. De legalább van hozzá némi intelligenciám is. Ez talán azért újdonság számodra, mert te úgy vagy vicces, hogy mellette legalább buta és ostoba is. Tudod: nem veled nevetnek, hanem rajtad... Ez ilyen.

"Csak nincs kedven röhögni !"

Nos, ismerve az állapotod ez nem lep meg! Akkor sírj...
Kamp.

Kampfer 2018.06.15. 10:06:15

@élhetetlen: "Hát, ön olyan komoly, hogy, bár itt a kommentekben nem szokás, de magázni fogom."

Ahogy akarod. Én nem foglak.

"Egy kérdés. Járt ön erre a röhelyegyetemre? Mert, ha nem, akkor nem tudom, mire fel nevezi így."

A 'röhejegyetemre' gondolsz? Nem, nem jártam. Miért? Kellett volna? Nos, anno megnéztem a neten néhány diplomamunka témáját és címeit, amelyekre címeket adományoztak, továbbá néhány 'kutatásuk' témáját. Számomra abból az jön le, hogy egy vicc. Ahogy az általa képviselt szellemiség is az.
Miért? Te talán ott doktoráltál...?

De némi konkrétum:
spiler.blog.hu/2017/04/06/ime_10_veletlenszeruen_kivalasztott_ceu-s_diplomamunka

"Egyébként lenne élet enélkül az egyetem nélkül is, de ha megszüntetnék az ELTE-t, a MBE-t, a Közgázt, a SOTE-t, POTE-t, stb, akkor is kapna kenyeret a sarki közértben, tehát lenne élet."

Pontosan idézd, hogy ki és hol, mikor nyilatkozta, hogy a SOTE-t, POTE-t, BME-t vagy az ELTE-t meg kell szüntetni! Előre is köszönöm a konkrét választ!

"Minden egyetemet meg lehetne szüntetni, kivéve a Matolcsy félét, mert egy illiberális demokráciában azért kell egy unortodox közgazdászképzés, ugye."

Kérlek pontosan idézd, hogy ki, hol és mikor állított olyat, hogy a Matolcsy egyetemét nem lehet bezárni! És azt is konkrétan idézd, hogy én hol és mikor írtam ilyet! Előre is köszi a pontos választ!

Mellesleg: te jártál a Matolcsy egyetemére? Mert ha nem, akkor nem tudom, mire fel állítod pellengérre az intézményt...!?

"Mi baja van akárkinek egy egyetemmel, amire nem járt, nem is fog, mi az, amiért nem tetszik neki? Van épeszű válasza?"

Ó, hogyne volna. Persze szerintem ezt te magad is tudod, de egyszerűbb megjátszani a tökhülyét! Nos, az adott egyetem és az alapítója képvisel egy személetet, egy világnézetet és egy értékrendet. Ezek mentén oktat. Az adott világnézet és szemlélet gyökeresen ellentétes a magyar kormányzat és sok már állam kormányzatának álláspontjával, az alapító által finanszírozott szervezetek ezen kormányzatokat akarják csuklóztatni, a nemzetközi színtéren ellehetetleníteni. Ezeknek a szervezeteknek a szellemi bázisa többek között ez az egyetem is. A pórnép legtöbb tagja valóban nem tud semmit erről az egyetemről. Magam sem tudtam, hogy milyen ostoba szarságokra adnak ott diplomát! De amit képvisel, azt már a nagyobb tömegek is látják és érzik. Nem azért tesz a CEU sorsára nagyívben a vidéki polgárok jelentős része, mert nem tud róla semmit, hanem azért, mert az általa képviselt szemléletet és értékrendet, annak követőivel együtt kívánja a pokolba. Egy másik része persze még ennyit sem tud róluk, de őket az se zavarná, ha a Nádor utcából a dunapartra hajtanák az egész bandát!

"Van egy tippem. Mert ez az egyetem adott Amerikában is elfogadott diplomát, és a debreceni rektor, aki szintén elérhette volna ezt sok munkával, partnert kellett volna keresni Amerikában, olyat, aki elfogadja, ehelyett a CEU-t kezdte fúrni, ez egyszerűbb volt."

Ostoba tipp! Hidd el, senkit se érdekelne a debreceni rektor vergődése, ha a CEU nem ezt a szellemiséget és értékrendet képviselné és ne állna ennyire szemben a kormányzat politikájával! Itt a politikai bázis és az ahhoz való kötődése a probléma. A csehek miért vágták ki takonyként ezt a bandát anno azonnal? Akkor még a debreceni rektor sem volt sehol!

"Tönkremegy magától a CEU amerikai diplomát is adó része, vagy New York állam megúnja a még egy év szarakodást, és visszalép? Ez nem zavarja az igazság érzetét?'

Az enyémet semmiképp. Egy csöppet sem. Semmit sem gyűlölök jobban, mint azt a kozmopolita, szélliberális véleményterrort és gátlástalan arroganciát és ostobaságot, amit ez az intézmény képvisel! Évekig bármit megtehettek és képezhették a 'homo sorosensus' nevű véglényeket (nem az én találmányom), hogy aztán azok rombolhassák a társadalmakat mindenfelé a világon! Ezekért szerintem csöppet sem kár! Az én igazságérzetemet az zavarja, hogy sem az alapító gazember, sem ez a köcsög 'ignatyeff', sem az a nagyarcú nő ott a járdán nem kapta meg, ami járna neki! Csak a magánvéleményem, de szerintem örülniük kellene inkább, hogy ilyen olcsón megúszták és a legrosszabb eset is csak az lehet számukra, hogy el kell húzniuk innen Bécsbe! Számomra ez az igazságtalanság!
Kamp.

élhetetlen 2018.06.15. 14:16:10

@Kampfer: „Nos, anno megnéztem a neten néhány diplomamunka témáját és címeit, amelyekre címeket adományoztak, továbbá néhány 'kutatásuk' témáját. Számomra abból az jön le, hogy egy vicc.”. Talán a képzéseket kellett volna megnézni, nem a Spiler blog „véletlenszerűen kiválasztott” diplomamunkáinak címét. Mert, tudod, ez a vélenszerű, ez tényleg vicc.
Tudod, anno az unokatesóm a védőnőképző főiskolán a váci elítéltek attitűdjéről írta a diplomamunkáját. 50 kérdést állított össze, beszélt ötven elítélttel, kielemezte, feldolgozta a válaszokat, következtetéseket vont le. Ebből mire következtettél volna? Hogy a védőnőképzőn bűnözők kezelését tanítják?
Egyébként a képzések:
Doktori iskolák:
Közgazdaságtudományi Doktori Iskola
Történettudományi Doktori Iskola
mesterképzések:
Közgazdasági elemző
Gazdaságelmélet és gazdaságelemzés specializáció
Globális piacok gazdaságpolitikája specializáció
Erről ennyit.
Ez megint jó! „Pontosan idézd, hogy ki és hol, mikor nyilatkozta, hogy a SOTE-t, POTE-t, BME-t vagy az ELTE-t meg kell szüntetni! Előre is köszönöm a konkrét választ!„. Mi van, nem írhatok le egy saját mondatot, csak idézhetek? Jól vagy?
Ugyanez. „Kérlek pontosan idézd, hogy ki, hol és mikor állított olyat, hogy a Matolcsy egyetemét nem lehet bezárni! És azt is konkrétan idézd, hogy én hol és mikor írtam ilyet! Előre is köszi a pontos választ!”. Ki mondta, hogy mondta valaki, vagy, hogy te mondtad?
„Mert ha nem, akkor nem tudom, mire fel állítod pellengérre az intézményt...!?” Csak a hírek: index.hu/gazdasag/2016/05/15/az_embereknek_tudomasul_kell_venniuk_mit_akar_a_fidesz_erre_vannak_az_mnb-alapitvanyok/ . azaz, ez bevallottan „janicsárképző”. A többi már lényegtelen, azt már értem, hogy a ti janicsárotok az jó janicsár, és az oktatás színvonalát emeli egy 16 milliós szőnyeg index.hu/gazdasag/2018/05/03/17_millios_egyedi_szonyeget_csomoztat_kozpenzbol_matolcsy/ , de kíváncsian várom, mikor kerül be a PADA a QS World University Rankings by Subject listáján a 100 legjobb közé.
www.topuniversities.com/subject-rankings/2018 (bár tudom, ez csak egy vacak, elfogult nemzetközi rangsor).

élhetetlen 2018.06.15. 15:17:29

@Éhesló: A CEU érvényes működési engedéllyel működött, tehát nem sértett törvényt. Aztán tavaly hoztak egy törvényt, aminek már nem felelt meg a CEU. Két feltétel volt, kell amerikai kampusz, már van, és kell egy szerződés New York állam és a magyar állam között. A szerződés előkészítve, a magyar kormány nem írta alá. Így a CEU most törvényt sért, mert nincs aláírt szerződés. Ügyes.
„A többi pedig avas duma, főleg ezen a blogon.”. Így van, minden szemétséget el lehet követni, csak előtte kell hozni egy megfelelő törvényt, ami lehetővé teszi.

Éhesló 2018.06.15. 16:46:00

@élhetetlen: az OH három törvénysértést állapított meg a CEU működése kapcsán. Nem rendelkeztek program-akkreditációval, elmulasztották az adatszolgáltatást, és nyilvántartásba vétel nélkül folytattak képzést.
magyaridok.hu/belfold/egyetemi-hianyossagokat-eszlelt-az-oktatasi-hivatal-1539118/
www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/tobb-egyetem-torvenytelenul-mukodik-elkeszult-a-jelentes-a-magyarorszagon-mukodo-kulfoldi-felsooktatasi-intezmenyekrol

A qrmány jóindulatát és konfliktuskerülését bizonyítja, hogy nem vágta ki őket sec perc, a vizsgálat lezárása után.
Azt kellett volna.
De ami késik, nem múlik.

Éhesló 2018.06.15. 16:47:28

@élhetetlen: még valami. A törvényhozás nem CEU és nem soros ügye, hanem a magyar ogy. hatásköre.
Már ha érted.

élhetetlen 2018.06.15. 17:54:23

@Éhesló: Értem. Az első linkedhez: „A legmeglepőbb, hogy a huszonnyolc érintett egyetem közül csupán egyetlen esetében találtak mindent rendben.”. Hiányosságról szól, amit pótoltak. A 27 másik egyetemet sem vágták ki, ahogy a képviselőket sem vágják ki a parlamentből, ha valamit kifelejtenek a vagyonnyilatkozatukból. Pótolhatják. Gondolom, mind a 28 egyetem pótolta a hiányosságokat.
A második. Ismétlem: A CEU érvényes működési engedéllyel működött, tehát nem sértett törvényt. Öt éven keresztül. Lejárt, felülvizsgálat, nem felelnek meg a törvénynek. Ismétlem: Két feltétel volt, kell amerikai kampusz, már van, és kell egy szerződés New York állam és a magyar állam között. A szerződés előkészítve, a magyar kormány nem írta alá. Így a CEU most törvényt sért, mert nincs aláírt szerződés. Felelj meg a törvénynek, ha a kormány nem engedi. „A qrmány jóindulatát és konfliktuskerülését bizonyítja” nyilván az is, hogy nem írta alá a szerződést. És miért is nem?
Tudod, ez már a lánykérő játék mai változata van. Nem adom a lányomat aranyhintó nélkül… A kérő összetöri magát, hozza az aranyhintót hat aranyfarkú lóval, a lány apja meg vállat ránt, akkor sem adom. Tehetem. Attól, hogy valami törvényes, még lehet erkölcstelen. „Már ha érted.”. De te ezt nem érted.

Éhesló 2018.06.18. 17:42:02

@élhetetlen: nem.
Az OH jelentése konkrétan többszörös törvénysértésről szól.
Nem rendelkeztek program-akkreditációval, elmulasztották az adatszolgáltatást, és nyilvántartásba vétel nélkül folytattak képzést.
magyaridok.hu/belfold/egyetemi-hianyossagokat-eszlelt-az-oktatasi-hivatal-1539118/
www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/tobb-egyetem-torvenytelenul-mukodik-elkeszult-a-jelentes-a-magyarorszagon-mukodo-kulfoldi-felsooktatasi-intezmenyekrol

5 éven át sértettek törvényt, miközben nem"járt le" semmi, főleg nem a törvény érvényessége.

Ráadásul a mai napig törvényt sértenek. A magyar qrmány önálló jogi entitás, azt és akkor ír alá, amit akar, egyedül az OGY-nak és a (parafált, érvényes, nemzetközi szerződéseknek van alárendelve.
Erkölcsre pedig nem a fajtád és nem is soros fog oktatni senkit. A sameszai sem.

A qrmány jóindulatát és konfliktuskerülését bizonyítja, hogy nem vágta ki őket sec perc, a vizsgálat lezárása után.
Azt kellett volna.
De ami késik, nem múlik.

élhetetlen 2018.06.18. 18:05:22

@Éhesló: Hát ez ennyi. A két linkedre már válaszoltam, sajnálom, hogy a válasz értelme nem jutott el az agyadig. Nem kezdem újra. Az más kérdés, hogy hogy jössz te ahhoz, hogy az erkölcseimet megítéld? Vagy, hogy én mit tarthatok erkölcstelennek? Mert az, hogy szerinted ki vagy te, az kit érdekel?

Éhesló 2018.06.18. 18:26:37

@élhetetlen: a tényekkel van vitád, nem velem.
A hazudozásod, maszatolásod nem vall jó erkölcsre.
Sőt.
Engem érdekel.
A fajtádat nem.
Ez is ismert párezer éve.

élhetetlen 2018.06.18. 19:31:57

@Éhesló: Ja, hogy most azért működnek törvénytelenül, mert a magyar kormány nem írja alá a megállapodási szerződést, ez hazudozás, és maszatolás, pedig tény. Igen ezzel a ténnyel kapcsolatban van vitám pl. veled, csak, mert a ténnyel nem lehet beszélni, ellentétben veled. Ja, és milyen a fajtám? Mit tudsz? Magyarabb vagy mint én, vagy csak hülyébb?

Kampfer 2018.06.18. 21:10:52

@élhetetlen: "Talán a képzéseket kellett volna megnézni, nem a Spiler blog „véletlenszerűen kiválasztott” diplomamunkáinak címét."

Nos, ha ezekre a 'munkákra' adnak diplomát, mit feltételezzek a 'képzésről'? Továbbá a képzés mibenléte mennyiben kérdőjelezi meg ennek az 'intézménynek' a szemléletét és 'értékrendjét'??? Ami ugye ismert és egyértelmű.

"Mert, tudod, ez a vélenszerű, ez tényleg vicc."

Vagyis véletlenszerűen sikerült ennyi és ilyen témát föllelniük. Igen, én is viccként értékelem, de ez számomra nem a blog szegénységét, hanem ennek a rakás szar intézménynek a szintjét és milyenségét mutatja meg.

"Tudod, anno az unokatesóm a védőnőképző főiskolán a váci elítéltek attitűdjéről írta a diplomamunkáját."

Vagyis az unokatesód írt valamit valamiről, amihez egyébként az égvilágon semmi köze, ezt értékelte néhány olyan tag, akiknek szintén semmi köze az említett témához, majd szépen boldogan megvitatták a munkában foglaltakat, unokatesód 'megvédte' az írományát azok előtt, akiknek fingjuk sincs a benne foglaltakról. Azért ismerős a téma, mert a családtagom anno BV munkatársként nem egy ilyen 'értelmiségi' okostojást kísérgetett hasonló 'kutatómunkák' során és egyszerűen nem győztek csodálkozni arról a sok faszságról, amit összeírkáltak a témáról olyan embereknek, akiknek szintén gőzük sem volt az egészről! Persze egy alkalommal az egyik tag elmondta neki, hogy egyrészt őt nem is érdekli, szarik rá, de valamiről írnia kell, hogy meglegyen a 'papír'! Hát erről ennyit bazdmeg! Diplomamunka... jah! Egy igazi semmirevaló ostoba szarság! És a soros köcsögegyetemének nagyon 'szivárványos' közössége nagyon tuti kis témákat talált magának... És még tartsam nagyra azt a koszhadék intézményt? Tőlem akár a tagjaival együtt is fölgyújthatják, aki pedig kirohangál, azt géppuskázzák le, engem hidegen hagy...!

"Ebből mire következtettél volna? Hogy a védőnőképzőn bűnözők kezelését tanítják?"

Csak arra, hogy az unokatesód totál értelmetlenül kapott egy végzettséget igazoló államilag elismert okiratot. Ugyanis szart se ér a munkája a szakterületét illetően!

"Mi van, nem írhatok le egy saját mondatot, csak idézhetek? Jól vagy?"

Azt írogatsz, amit csak akarsz! De ne adj általam nem írott dolgokat a billentyűzetembe, ne vess a szememre olyasmit, amivel még csak nem is érveltem!

"Ki mondta, hogy mondta valaki, vagy, hogy te mondtad?"

Akkor mi a f*sznak érvelsz a Matolcsy egyetemével...?

"azaz, ez bevallottan „janicsárképző”. A többi már lényegtelen, azt már értem, hogy a ti janicsárotok az jó janicsár, és az oktatás színvonalát emeli egy 16 milliós szőnyeg "

Értem. Tehát a soros röhejintézménye nem janicsárokat képez, mi? Véletlenül se képez 'homo sorosensust' (nem mi találtuk ki, hanem az a muznimiafaszom eu-s patkányivadék ugatott erről)! Egy deklaráltan janicsárképző, gusztustalan semmirevaló intézményről beszélgetünk, amit egy mocskos gazember pakolt ide a nyakunkra! A cseheknek volt eszük és szó nélkül kivágták, mint a taknyot! Nekik volt eszük. Nekünk csak egy koszos szadesz jutott...

"de kíváncsian várom, mikor kerül be a PADA a QS World University Rankings by Subject listáján a 100 legjobb közé."

Soha a büdös életben! Megjegyzem, ha volna agyad, átlátnád azt is, hogy az ilyen 'rangsorok' mi alapján és milyen kritériumok szerint és kik által születnek meg. Hányszor és hol publikálnak, milyen gyakran említik az adott intézményt és a karait, milyen fórumokon, hány kutatásban vesznek részt (jah, kutatják a lilahajú köcsögök farsangolási szokásait) és hasonló qrvára releváns mutatók! És persze véletlenül sem tekintet nélkül az alapító személyére, mi? Idióta!

"(bár tudom, ez csak egy vacak, elfogult nemzetközi rangsor)."

Ezt sem én írtam le...
Kamp.

Éhesló 2018.06.18. 21:28:30

@élhetetlen: Az OH jelentése konkrétan többszörös törvénysértésről szól.
Nem rendelkeztek program-akkreditációval, elmulasztották az adatszolgáltatást, és nyilvántartásba vétel nélkül folytattak képzést.
magyaridok.hu/belfold/egyetemi-hianyossagokat-eszlelt-az-oktatasi-hivatal-1539118/
www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/tobb-egyetem-torvenytelenul-mukodik-elkeszult-a-jelentes-a-magyarorszagon-mukodo-kulfoldi-felsooktatasi-intezmenyekrol

5 éven át sértettek törvényt, miközben nem"járt le" semmi, főleg nem a törvény érvényessége.

Ráadásul a mai napig törvényt sértenek. A magyar qrmány önálló jogi entitás, azt és akkor ír alá, amit akar, egyedül az OGY-nak és a (parafált, érvényes, nemzetközi szerződéseknek van alárendelve.
Erkölcsre pedig nem a fajtád és nem is soros fog oktatni senkit. A sameszai sem.

A qrmány jóindulatát és konfliktuskerülését bizonyítja, hogy nem vágta ki őket sec perc, a vizsgálat lezárása után.
Azt kellett volna.
De ami késik, nem múlik.

élhetetlen 2018.06.18. 21:59:28

@Kampfer: Hát, nem nagyon vagyunk egy talajon ebben a témában. Nem tudom, hány dilomamunkát írtál, én hármat. És nem a diplomunka témájára adják a diplomát, hanem arra, hogy képes-e valaki valami normális tanulmányt összehozni akármilyen témában, ami nem esik távol a szakmától. Márpedig egy pszichológiai felmérés egy börtönben nem esik távol az emberkezeléstől, mert a védőnő nem csak a gyerekkel, hanem a családdal is foglalkozik. Ettől kezdve a handabandád, hogy mi nem ér semmit, érvénytelen.
„De ne adj általam nem írott dolgokat a billentyűzetembe, ne vess a szememre olyasmit, amivel még csak nem is érveltem!” . Még most sem érted? Nem mondtam, hogy te mondtad, nem mondtam, hogy ezzel érveltél, én mondtam valamit. Ennyire nem lehetsz hülye. „Akkor mi a f*sznak érvelsz a Matolcsy egyetemével...?”. Újra. Mi van? Te érvelhetsz akármivel, én nem? Ha ezt az egyszerű dolgot sem érted, akkor miről beszéljek még? Higgyem el neked, hogy az egyetemek nemzetközi rangsorát is Soros állítja össze? Mert te tudod, én meg hülye vagyok? Na, ez már sok. Hess!
"(bár tudom, ez csak egy vacak, elfogult nemzetközi rangsor).". Igen, ezt én írtam, csak én nem gondoltam komolyan.

élhetetlen 2018.06.18. 22:06:38

@Éhesló: Mi van? Becsavarodtál, vagy végtelen ciklusba estél? Ezt a kommentet már elküldted párszor. Illenék mindig válaszolni? Na ne már!

Kampfer 2018.06.19. 06:36:44

@élhetetlen: "Hát, nem nagyon vagyunk egy talajon ebben a témában."

Szerencsére! Jól is van ez így...

"Nem tudom, hány dilomamunkát írtál, én hármat."

Volt veled kapcsolatban egy tippem, szerencsére igazoltad. Igaz, én csak egy diplomára tippeltem, de most már értem a jelenséget, amit képviselsz! Tökéletesen igazolod az értelmiséggel kapcsolatos sztereotípiákat. A fellengzős, kioktató és mégis semmire sem használható, ostoba okoskodásod az iskolapéldája annak, amit ez a koszhadék felsőoktatásunk képvisel és kitermel magából. Egyrészt a műszaki területen lassan már húsz éve tartó tendenciákat simán részletezhetném neked, de egy háromdiplomás okostojásnak jó eséllyel halvány fingja sincs a valóságról, elvan a maga kis retardált világában, amit a 'zegyetemen' szépen fölépített maga köré. És elvan a maga kis fellengzős és kioktató, mindenki mást lenéző szemléletével, amit már haláláig magával fog cipelni!

Figyelj ide, kisautó! Nagyjából húsz éve már, hogy hétről-hétre belefutunk itt ilyen kis szénnédiplomázott balfaszokba, akik a BME-től kezdve az Óbudai (Egyetemen át akár a szecskáig sorolhatnám mindet) lediplomázták magukat, majd kurvanagy arccal és elvárások sorával érkeznek és persze rajtuk kívül mindenki más egy iskolázatlan seggfej! Persze a saját taknyukat nem tudják önállóan kitúrni az orrukból, de azért mindenki hajoljon és kussoljon, mert ők megérkeztek a diplomájukkal! Fedezet nélküli csekkek. És konfliktusok tucatjait képesek generálni, akár teljes részlegek munkáját teszik lehetetlenné. Amikor persze szépen orrba lettek vágva és törölték a vérüket, akkor meg nagy volt a meglepetés és a rohanás az 'óvónénihez' (rektor úrhoz - értsd: őrök, managerek), hogy elvették a kisautót, őket meg lepofozták... És csodálkozva néztek, hogy a fajtársaikon kívül mindenki csak szánalommal és megvető undorral méregeti őket... Szóval valós tudás az szinte semmi, emberileg pedig egy rakás szarok. Műszaki területen már majd' 20 éves tapasztalat mindez. A humán területet nyilván kevésbé ismerem, de többek elmondása szerint (és általam sokra tartott személyek közvetlen tapasztalatai szerint is) legalább ekkora a baj. Hogy te miből diplomáztál, fogalmam sincs, de nem is releváns. Fenti példád szerint akár a tűzhangyák hadviselési szokásairól is írhattál volna, ha akarsz, hiszen nem az a lényeg, hanem az, hogy más ostoba nagyokosokkal a levont következtetésekről eldiskurálgass. A rossz hír az, hogy az értelmiségünk a kurvasok diplomája ellenére sajnos röhejesen szarul teljesít! És ez a soros-féle patkánybrigád csak ront a helyzeten, hiszen a használhatatlan semmirekellőkön kívül még politikailag motivált széllibbant hungarofób idióták sorát is képzi nagyiparilag. Ezért kár egyáltalán itt lennie és működnie is. Persze, mi a célja ennek, ez a lényeg!

"Márpedig egy pszichológiai felmérés egy börtönben nem esik távol az emberkezeléstől, mert a védőnő nem csak a gyerekkel, hanem a családdal is foglalkozik."

Ez a mondatod az ékes bizonyítéka annak, hogy teljesen felesleges volt rád közpénzt költeni. Fentebbi témával kapcsoaltban írtam már, hogy elsőkézből van infóm ilyen 'kutatásokról', szóval inkább hiszek egy családtagomnak, mint egy magadfajta szénnéiskolázott nagyarcú senkiházinak!

"Ettől kezdve a handabandád, hogy mi nem ér semmit, érvénytelen."

Amíg egy fajtádbéli így gondolja, addig tudhatom, hogy bizonyosan jó úton járok!

"Még most sem érted? Nem mondtam, hogy te mondtad, nem mondtam, hogy ezzel érveltél, én mondtam valamit. Ennyire nem lehetsz hülye."

Qrvaanyád! Ha mondasz valamit, akkor igazold! Ha példát állítasz, vagy párhuzamot vonsz, akkor annak legyen értelme!

"Mi van? Te érvelhetsz akármivel, én nem?"

Érvelj, nem ezzel van a gond. De legyen már valami értelme az érvelésednek!

"Higgyem el neked, hogy az egyetemek nemzetközi rangsorát is Soros állítja össze?"

Dehogy hidd! Egyébként is teszek rá, mit hiszel! Csak azt mondom, hogy a ezer diplomád is lehetsz, ha olyan segghülye vagy, hogy nem fogod föl a 'rangsorolás' mögötti további szempontokat. De megfordítom. Én higgyem el (nem neked, bárkinek), hogy a rangsor összeállítása során, annak összeállítói számára nem volt világos ennek a szarrakás intézménynek a háttere, szellemisége és alapítójának kiléte? És ez NEM befolyásolta őket a ranglista összeállítása során? Hát persze... Ezzel pedig én vagyok úgy, mint te a Matolcsy egyetemével.

"Mert te tudod, én meg hülye vagyok?"

Mert te is bizonyosan tudod első kézből, vagy csak elhiszed, mert leírta a népszava?

Mellesleg, azt azért még elárulhatod, hogy anno a 'magyarbálint' idején miért volt szükség külön elbánásra (ahol a 'lex ceu' kifejezés először került említésre) és miért kellett egy külön törvény a működés biztosítására? És miért baszkodta ki ezeket anno a cseh vezetés első blikkre? Mert ha ez a bagázs az 'ignatyeffel' a topon annyira tuti, akkor azonnal ott kellett volna őket tartani, nem? De a csehek fogták és kikúrták őket. Nyilván nem ok nélkül!
Kamp.

Éhesló 2018.06.19. 07:19:33

@élhetetlen: nem vettem észre, hogy adtál volna forrást, ami az OH és a qrmány álláspontját cáfolta volna.
A ceu nem is perelte az OH-t, ezen törvénysértések megállapítása kapcsán, pedig van elég vérkomcsi bíró, aki melléjük állva ítélt volna nekik bármit, amire a szìvük vágyott.
Végül, de nem utolsó sorban mit lehet arra vàlaszolnom, amikor hazudozol a törvényhozásról és a magyar államot képviselő qrmány szerződésszabadságáról, átadva ezen jogokat soros sameszainak?
Hazudozol, maszatolsz, terelsz.
A poszt az ab alkalmatlanságáról szólt, melyben a poszter megdicséri az amúgy pártkatonaként gyalázott alkotmánybírót.
A ceu pedig törvényt sértett és sért ma is, (ön)tudatosan, több ponban is, több mint 5 éve, arra számítva, hogy valami jogi csűrcsavarral a komisszárok és a bíráik - hatáskörüket szokásosan túllépve- jogot alkotnak és a nemzeti hatáskört a szokásos módon semmibe véve a ceu javára ítélnek valami kellően hangzatos, soha senki által nem definiált gumifogalom kiterjesztésével.
Mintha ez megmentené őket.
Nem fogja.

élhetetlen 2018.06.19. 19:43:30

@Kampfer: Helló, nagyautó. A te Qrvaanyád!, hogy igazodjak a stílusodhoz.
"Nem tudom, hány dilomamunkát írtál, én hármat.". Ez nem „fellengzős, kioktató”, csak próbáltam megértetni, hogy mi egy diplomamunka lényege, azaz, „képes-e valaki valami normális tanulmányt összehozni akármilyen témában, ami nem esik távol a szakmától”. „Ha mondasz valamit”. Mondtam valamit, aminek van értelme, csak te nem érted. és azzal jössz, hogy igazoljam. Ha azt mondom, hogy, ha esik az eső, akkor vízcseppek potyognak felülről, azt is igazolnom kéne? Erről ennyit.
„Egyrészt a műszaki területen lassan már húsz éve tartó tendenciákat simán részletezhetném neked, de egy háromdiplomás okostojásnak jó eséllyel halvány fingja sincs a valóságról”. Hát, ez van, én csak negyven évet húztam le műszaki területen, mikor még volt hardver fejlesztés is, akkor fejlesztőmérnökként dolgoztam, utána mentem át szervezés és szoftver területre, de semmi közöm a valósághoz, csak neked. Majd, ha be mered vállalni, hogy du. négykor szólnak, hogy módosítani kell hatig egy országos adatbázison, és tudod, hogy ha egy szót tévesztesz a programban, akkor egészen mást csinál, mint amit kéne, és tönkre vághatod az adatbázis, és másfél nap, amíg helyreállítják, addig áll az ország az adott területen, akkor beszélj arról, hogy mi a valóság. Tudom, a szögbeverés az munka, egy fél országnak korrekt számlákat előállítani, az nem nagy munka, csak agymunka, ami nem munka.
Más. Tudom, a diploma nélküliek szerint minden diplomás hülye.
Az más kérdés, hogy meddig tudod lenyomni a kezdő diplomást? Fél évig, amíg nem ismeri meg a céget, vagy a feladatkörét? Vagy (mivel többféle műszaki terület van), a tervező mérnököt, vagy a főépítészt is orrba vágod a nagy tudásodra hivatkozva? Persze, a kőművessegéd is meg tudna tervezni egy harminc emeletes toronyházat, hogyne. „A rossz hír az, hogy az értelmiségünk a kurvasok diplomája ellenére sajnos röhejesen szarul teljesít!”. Hogyne, csak a szerelő sor melletti melós a hozzáértő, és megbízható munkaerő.
Tudom szerinted irreleváns, de számítástechnika szakon végeztem, aztán estin az ELTE-n matek szakon, és egy francia fél éves poszt.grad. volt, így lett a három diploma munka, és nem vagyok hajlandó ezt szégyellni. De ezzel biztosan csak hülyültem, te bezzeg maradtál az ős ész. Arról nem érdemes beszélni, hogy ki a „nagyarcú senkiházi”.

élhetetlen 2018.06.19. 21:40:56

@Éhesló: Na, próbáld meg visszafogni magad, mert akármennyi zabot kaptál, azért nem kell kirúgni az istálló oldalát. „Végül, de nem utolsó sorban mit lehet arra vàlaszolnom, amikor hazudozol a törvényhozásról és a magyar államot képviselő qrmány szerződésszabadságáról, átadva ezen jogokat soros sameszainak?”. Mit hazudtam és mikor mondtam, hogy nincs joga az államnak nem aláírni. Senki nem vitatja a jogukat, csak azt mondtam, hogy ha van egy feltétel, ami csak azért nem teljesül (nincs aláírt szerződés), mert ők nem hajlandóak aláírni az tiszteségtelen. Ennyi. Törvényesen megtehetik, hogy nem írják alá, ezt soha nem vitattam, ezért nem is perelhetők, csak tisztességtelen, erkölcstelen az eljárás.
„A ceu pedig törvényt sértett és sért ma is, (ön)tudatosan,…. arra számítva, hogy ….”. Itt csak te hazudozol, mert nem jogi csűrcsavarra számítanak, a törvény szerint kell amerikai kampusz, már van, és kell tagállam közi szerződés, ami elő van készítve, és csak azért nincs, mert a magyar kormány nem írja alá. Gondolkodni nem kötelező, főleg annak nem, akinek nincs mivel, a kommentekben lehet a másikat hazugozni, a haverod már qrvaanyázott is, ettől már komolyan hiszed, hogy igazatok van?

Kampfer 2018.06.19. 21:42:57

@élhetetlen: "Helló, nagyautó. A te Qrvaanyád!"

Élvezd ki azt a szabadságot, hogy a monitor mögött ezért nem taposom ki azt a retkes libbant értelmiségi beled, te p@tkány! Mindegy, ennyi örömöd neked is legyen, ha már a természet elbánt veled...!

"Ez nem „fellengzős, kioktató”, csak próbáltam megértetni, hogy mi egy diplomamunka lényege..."

Hát persze, hogy nem! Csak húsz éve hallgatom a fajtádtól ezt a 'felvilágosítást'! Persze TENNI valamit azt derogál, majd megoldja a technikus és a szakmunkás... Elvégre ők a 'melósok'!

"Ha azt mondom, hogy, ha esik az eső, akkor vízcseppek potyognak felülről, azt is igazolnom kéne?"

Semmiképp! Csak azt kellett volna felfognod, hogy ha én ködszitálásról beszélek, akkor ne a jégverésről és a felhőszakadásról dumálj, mert bár mindegyik csapadék, mégsem ugyanaz.
Jah: és 'erről ennyit'!

"Hát, ez van, én csak negyven évet húztam le műszaki területen, mikor még volt hardver fejlesztés is..."

Én huszonöt éve javítok és dolgoztam üzemeltetésben. Nem kell megjátszanod a janit, volt alkalmam épp eleget látni! Emberi hülyeségből, beképzelt balfaszkodásból és ritka szakértelemből is!

" Majd, ha be mered vállalni, hogy du. négykor szólnak, hogy módosítani kell hatig egy országos adatbázison, és tudod, hogy ha egy szót tévesztesz a programban..."

Rendvédelemben volt rá példa és arra is, hogy olyan dolgokkal foglalkoztam, amivel rajtam kívül még négyen az országban! És törvényeket szegnék meg, ha most leírnám neked, hogy milyen feltételek mentén, milyen lehetséges következmények és kockázatok mellett téveszthettem volna! Mivel gyakorlatilag kegyelemkenyeret adtak érte, léptem a magánszektorba. A rosszabb tapasztalatokat ott szereztem. Ne aggódj, rajtad kívül is dolgoztak még ebben az országban! És épp a fajtád szajkózta minden nap, hogy 'mindenki pótolható'! Ennek jegyében olvastam újra a soraidat!

"Tudom, a diploma nélküliek szerint minden diplomás hülye."

Van rá példa bőven! De fordítsuk meg: tudom, a diplomások szerint a diplomanélküliek nem is emberek!

"Az más kérdés, hogy meddig tudod lenyomni a kezdő diplomást?"

Amit jelenleg csinálok 11 éve, azt egy technikuscsapattal mérnökség nélkül csináljuk, mióta elhoztuk a projektet. A cég négy évig próbálkozott mérnököt fölvenni. Lett volna értelmes választást, de azt a legtöbb diplomával rendelkező (a.k.a.: CEO) nem óhajtotta megfizetni. Így sikerült fölvenni egy egydiplomást (a szecskán végzett). Nos, belőle is csak 'controller' tudott lenni, mert a műszaki problémák megoldása valahogy nem akaródzott! 'Majd a technikusok megoldják!' A korábbi helyen pedig láthattam lángoló biztosítéktáblát, ki- és bekapcsolási tranziensekre rácsodálkozó kandóst, kurvára képzett BME-s mérnök sorvezetőt, aki bőszen fordítgatott az angolul kommunikáló trénereknek és negyedórán át hiába mondogatta, hogy 'working point'! Aztán közbevetettem a külföldieknek, hogy 'he means bias level'... A mérnök, aki megdöbben, hogy milyen gyakran kell cserélgetni a pákahegyeket, mert kint elég volt havonta... Persze, mert ott MINDEN operátornak saját készlete volt és ott egy műszakban dolgoztak. Itt MINDEN operátor közös készletet használt és három műszakban. De sorolhatnám ítéletnapig, a nagy pofa mögött nem volt semmi! De az arc megvolt, mert olyan kurvára diplomás volt, hogy az ég elhomályosult miatta!

"Fél évig, amíg nem ismeri meg a céget, vagy a feladatkörét?"

Nem is akarta megismerni! A legtöbbje csak az excell és az outlook korlátai közt lavírozott hónapokig és prezentációkat gyártott a 'meetingre'! Továbbá manuális készségek, intuitív készségek, logika semmi. A szisztematikus hibakeresésnek még a hírét se hallották, de a 'flowchart' az kurvára ment! Ja, nem. Az sem...

" Persze, a kőművessegéd is meg tudna tervezni egy harminc emeletes toronyházat, hogyne."

Miért tudna? Nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy az építész miért nem tud!? Áramfelvételeket katalógusból kibányászó 'mérnök úr' 16A-re biztosítja a berendezést, mert csak 14,6A-t vesz föl. Remek. De bekapcsolni azt persze nem lehetett... Engem meg a managerhez akart rángatni, mert a 24A-est jegyeztem föl a villanyszerelőknek. És mégis én csináltam öt évig azt a melót, az a szarevő meg fél év múlva már listán se volt! Az egy szecskás köcsög volt.

"Hogyne, csak a szerelő sor melletti melós a hozzáértő, és megbízható munkaerő."

Meglepődnél, ha rájönnél, mennyi megbízható és hozzáértő operátort veszített a gazdaság a szarházi, semmirevaló patkány közép- és felsővezetőknek és a szar mérnököknek 'köszönhetően'! Mivel évekig vezettem érdekképviseletet, most is munkavédelemmel (is) foglalkozom, nem egy konferenciát és tréninget tartottunk a munkaerő megtartása és fejlesztése jegyében. És országos tendenciákról beszélhetünk, valamint generációs problémákról (is)! De ezt egy magadfajta miért látná, miért is gondolná végig?

"te bezzeg maradtál az ős ész..."

Fingod sincs rólam, te ostoba gyökér!

"Arról nem érdemes beszélni, hogy ki a „nagyarcú senkiházi”. "

Ezt jól látod. Elég visszaolvasni!
Kamp.

élhetetlen 2018.06.19. 23:09:06

@Kampfer: „Élvezd ki azt a szabadságot, hogy a monitor mögött ezért nem taposom ki azt a retkes libbant értelmiségi beled, te p@tkány! Mindegy, ennyi örömöd neked is legyen, ha már a természet elbánt veled...!„ Látom, kitört a kultúra, és a szakértelem. És igen, jól elbánt velem a természet, képes voltam egy ipari technikum után még elvégezni két egyetemet, és egy prost.gradot is, hozzád képest biztosan szellemi fogyatékos vagyok.”. Ja. „Persze TENNI valamit azt derogál, majd megoldja a technikus és a szakmunkás...”. Hát igen, a számítógép memóriáját ugyan én terveztem anno, de a technikus forrasztott délután négyig, aztán lejárt a munkaideje, hazament, bemértem, hogy mit csinált, középen egy sor IC fordítva volt beforrasztva, kiszedni, elégett pár vezeték, kezdhettem előről, de nyilván a te szemszögedből nézve ő hozott össze egy működő számítógépet. Ja. „Csak azt kellett volna felfognod, hogy ha én ködszitálásról beszélek, akkor ne a jégverésről és a felhőszakadásról dumálj,” neked meg csak annyit, hogy ha, egy diplomamunka megírásáról beszélek, akkor ne holmi szerinted értéktelen „kutatásokkal” jöjj, de nem számít.
„milyen feltételek mentén, milyen lehetséges következmények és kockázatok mellett téveszthettem volna!”. Hát semmi közöm sincs a rendvédelemhez, és nem tudom, milyen ott a protokoll, és mit tudsz téveszteni, hogy kilődd az atombombát, és csak azt tudom, hogy egy ezer soros gyorsan összedobott programban kihagyni egy ”IF”-et, az könnyen összejöhet, ettől őszülsz meg, ugyanis erre nincs protokoll. Itt csak a logika, és összpontosítás segíthet. De ezt nem kell, hogy értsd.
„És épp a fajtád szajkózta minden nap, hogy 'mindenki pótolható'!”. Ez a véleményem ma is, aki egy cégnél pótolhatatlanná akar válni, azt azonnal ki kell rúgni. Mi ebben a furcsa? Egy cégnél csapatmunka folyik. Egyszer kiestem fél évre, egy gázolásos baleset miatt, nem volt gond, mindenki hozzáfért a programjaimhoz, olvashatóak, tiszták voltak, ha kellett módosíthatta, használhatta bárki. Kétszer kellett csak felhívni kérdéssel.
„A mérnök, aki megdöbben, hogy milyen gyakran kell cserélgetni a pákahegyeket, mert kint elég volt havonta... Persze, mert ott MINDEN operátornak saját készlete volt és ott egy műszakban dolgoztak.”. Hú, ilyen hülye mérnököt, nem tudta kapásból, hogy itt közösen használják a pákát. Erről eszembe jutott egy szenteste, mikor vacsora után a tv előtt tekercseltem az általam méretezett trafót, mért ez volt a téli szüneti feladat, és pákát is nekünk kellett legyártani műhelygyakorlaton. Tényleg szégyellnem kéne, hogy nem maradtam úgy.
„Nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy az építész miért nem tud!?”. Mi van, te még nem láttál toronyházat, amit építészmérnök tervezett és áll? Nincs több kérdés ebben a témában.
A beszélgetést befejezhetjük úgy, hogy te viseled az ország jövőjének súlyát, én meg hozzád képest csak egy ostoba gyökér vagyok, és te aztán nem vagy egy nagyarcú senkiházi, mert te tudod, hogy hogyan fogy a közösen használt pákahegy, és ehhez képest egy mérnöki tudás, az nudli. Ja. Fejezzük be, légy boldog!

Kampfer 2018.06.20. 05:36:19

@élhetetlen: "Látom, kitört a kultúra, és a szakértelem."

Nem a kultúráról van szó, hanem arról a helyzetről, hogy a virtualitás ebben az esetben megadja neked a védelmet és a lehetőséget, hogy 'hülyézz' és leugass mindenkit következmények nélkül. Láttam én már a fajtádat összevérezni maga körül mindent, amikor azt hitte,hogy a diploma mindenre jó! Hát nem volt az...

"És igen, jól elbánt velem a természet, képes voltam egy ipari technikum után még elvégezni két egyetemet, és egy prost.gradot is, hozzád képest biztosan szellemi fogyatékos vagyok."

Hogy hozzám képest mi vagy, a szaktudásod innen nem tudom megítélni, nem is azt minősítettem, hanem a véleményed és azt, amit írtál! Az alapján továbbra is egy kis diplomavirág vagy. Az attitűdök és a kommunikációd alapján (ahogy azt korábban is írtam már) ez volt a tippem. Hogy 'sokdiplomás' kisokos vagy, azt nem tudhattam. De illesz a képbe!

"Hát igen, a számítógép memóriáját ugyan én terveztem anno, de a technikus forrasztott délután négyig, aztán lejárt a munkaideje, hazament, bemértem, hogy mit csinált, középen egy sor IC fordítva volt beforrasztva..."

Épülésedre elmondom, hogy a technikus munkakörébe simán beletartozik a DOKUMENTÁCIÓK alapján történő önellenőrzés, tesztelés és működésellenőrzés is! Ha forraszt, ha nem. Mivel ez napi rutin az esetemben, valamint a generációmat képviselő technikusok és műszerészek számára is, ezért ez alap. Akikről te beszélsz, azok jelenleg (és az utóbbi 18-20 év során) már az operátori munkakör. Na, ők tényleg hazamennek kettőkor (ugyanis addig fizetik őket)! A technikus is jó eséllyel addig marad, amíg nem működik rendesen a rendszer. Mivel évekig a munkaidő járt alapból, de a fizetés érte természetesen nem (azt a diplomavirágok 'igazolták' - vagy nem), ezért aztán a technikusok is szépen leléptek. A cégek és a fajtádbéliek döntő része nem fogta föl, hogy nem a szakmaszeretet tartja életben a családokat (no és a 'diplomanélkülieket), hanem a BEVÉTEL, a fizetés. Persze az elvégzett munka után a céges vacsin, a prezentációk során és a borítékok osztásánál nyilván már csak a fajtád képviselői voltak ott, a többinek jó esetben egy 'köszike' jutott, vagy még az sem! Segghülye kis ostoba vagy, ha nem veszed észre, hogy mindezek a folyamatok juttatták oda a gazdaságot, hogy technikust, szakmunkást gyakorlatilag már esélytelen, hogy alkalmazz, mert vagy a szakmát, vagy az országot, vagy mindkettőt elhagyták! Többek között az olyan diplomázott szarjankók miatt, amilyen te magad is vagy!

"Hát semmi közöm sincs a rendvédelemhez, és nem tudom, milyen ott a protokoll, és mit tudsz téveszteni, hogy kilődd az atombombát..."

Láthatóan tényleg ostoba vagy mindehhez... Vagy csak játszod, ez a te bajod, nem frusztrál. Nem kell, hogy tudd, de a rendvédelemnek csak egy nagyon kis része az, hogy gombnyomásra indul-e a rakéta vagy a lézer... (megjegyzem, ez inkább a honvédelem és nem a rendvédelem - örülök, ha segítettem)! Ha volna szándékod, hogy végiggondold, milyen technikai hátteret kell biztosítani a rendvédelem számára, már nem is tűnne furcsának a dolog, de tényleg irreleváns, mit gondolsz.

"Itt csak a logika, és összpontosítás segíthet. De ezt nem kell, hogy értsd."

Valóban. Csak ez a szakmám, te ostoba ökör! De nem kell értsem... :-) Idióta...

"Ez a véleményem ma is, aki egy cégnél pótolhatatlanná akar válni, azt azonnal ki kell rúgni. Mi ebben a furcsa?"

A fajtád részéről? Semmi. :-) Egy fajtádbéli ostoba diplomabarom számára ez így kell működjön. Itt is megtették egy területtel. Két technikus felállt és ment. Fél év után szépen ment is a projekt is. Ennyi. Aztán a következő diplomásnak legalább az föltűnt, hogy ha szépen elmennek a projektek, akkor neki se lesz akkora a boríték. Így békén hagyta a technikusokat és a műszerészeket és legalább a maradék elvégzi, amit kell. A technológiát adó megrendelőt fölvásárolták, a tudásbázist szépen leépítették, így már csak az maradt, ami még itt van a cégnél. Ez az ember legalább azt belátta, hogy azzal normálisan kell sáfárkodnia, ami maradt és még bevételt hoz. Érdekes, így is működhet. Nem furcsa?

"Hú, ilyen hülye mérnököt, nem tudta kapásból, hogy itt közösen használják a pákát."

Nem a csak a pákát, hanem a pákahegyeket is. Az volt a lényeg. Tudhatta volna, ha figyel ránk, de leszarta. Erre próbáltam rávilágítani. A felelősségi körébe tartozott, de NEM ÉRDEKELTE és nem kommunikált velünk. 'Majd ő azt eldönti!' Hát ok... Tudod: a hozzáállás és a szemlélet! Ez a lényeg. Már, ha érted...

"Mi van, te még nem láttál toronyházat, amit építészmérnök tervezett és áll?"

Hogyne láttam volna. Te még nem láttál toronyházat, amit (valakik) FELÉPÍTETTEK és még áll?

"Nincs több kérdés ebben a témában."

Ebben nekem sincs.

"A beszélgetést befejezhetjük úgy, hogy te viseled az ország jövőjének súlyát, én meg hozzád képest csak egy ostoba gyökér vagyok..."

Csak a magam jövőjét viselem a vállamon. Az írásaid és a gondolataid alapján pedig valóban egy ostoba gyökér ( de diplomás) lehetsz.
Kamp.

Éhesló 2018.06.20. 08:40:05

@élhetetlen: családtagjaidnak dirigálj, leszarlak.
Itt a poszt alatti kommentfolyamaban nem vettem észre, hogy adtál volna forrást, ami az OH és a qrmány álláspontját cáfolta volna.
Most sem tetted.
Hazudozol rendületlenül.

A poszt az ab alkalmatlanságáról szólt, melyben a poszter megdicséri az amúgy pártkatonaként gyalázott alkotmánybírót.

A ceu pedig törvényt sértett és sért ma is, (ön)tudatosan, több pontban is, több mint 5 éve, arra számítva, hogy valami jogi csűrcsavarral a komisszárok és a bíráik - hatáskörüket szokásosan túllépve- jogot alkotnak és a nemzeti hatáskört a szokásos módon semmibe véve a ceu javára ítélnek valami kellően hangzatos, soha senki által nem definiált gumifogalom kiterjesztésével.
Mintha ez megmentené őket.
Nem fogja.

Kampfer 2018.06.20. 11:35:32

@élhetetlen: Csak még néhány lemaradt gondolat az irományodra, ami rávilágít a szemléletedre:

"Ez a véleményem ma is, aki egy cégnél pótolhatatlanná akar válni, azt azonnal ki kell rúgni. Mi ebben a furcsa?"

Jelenleg én is és nagyjából 6 kollégám is olyan tevékenységet folytatunk, amit végző technikusokat és egy üzemmérnököt már a VEZETŐNK által is deklaráltan NEM tudna kiváltani a munkáltató! Ha lelépünk vagy elcsap a vonat, akkor 'best effort' jelleggel megy tovább a történet, amíg meg nem áll. Ez érvényes a termékskála 80%-át illetően. Azon technikusokat, akiket az előző agybeteg diplomabarom elzavart, nem lehetett már pótolni, a partner elvitte/lezárta a projektet. Tudásbázis már a megrendelő részéről sincs, mivel évekkel ezelőtt a felvásárló cég fölszámolta azt a részleget. Az ottani nyakkendőket is annyira érdekelte az elvesztett tudásbázis, mint az ittenieket.
Továbbá föl kellene fognod, hogy NEM mi akartunk pótolhatatlanná válni, hanem a diplomavirágok (akik öltönyt húztak) indították el így a boltot. Amit kint 2-3 ember végzett, azt itthon magam végzem, ahogy a kollégáim is. Egymás tevékenységét pedig betanulni képtelenség lett volna nem csak a széles termékskála és ismeretanyag, hanem a szükséges humántőke és mukaidő biztosítása okán sem! Ezeket ugyanis nem kívánta beleinvesztálni a cégvezetés a projektbe. Ez a kényelmes álláspont vezetett oda, hogy mára egy-egy területet egy technikus (vagy az üzemmérnök) és két műszerész ismer. A felhalmozott tudást persze szintén a saját otthoni gépen, a saját időnkben rendszerezve és kintről saját notin hazahozva kezeltük, mert ugye azt sem adott a cég, mikor hónapokra kint voltunk tanulni. A nyakkendő az kapott notit, 'ájfónt', kölcsönzött autót arra a három napra, amíg kint poénkodott az ottani nyakkendővel. Ezt számonkérned a technikusokon vagy azon munkavállalókon, akik hasonló okból kerültek ilyen helyzetbe egyenesen pofátlanság és a te tudatlanságod bizonyítéka. De ez is csak rólad szól.

"Egy cégnél csapatmunka folyik."

Persze. A 'csapat' és a 'csapatszellem', a 'csapatmunka' addig fontos egy diplomavirágnak, amíg el kell végezni a melót és lehetőség szerint neki csak azzal kelljen foglalkoznia, hogy az elvégzett munkát a 'mítingen' milyen faszán tudja prezentálni. Onnantól, hogy jön az ünneplés, a céges 'vacsi' és a boríték, már kurvára nincsen csapat! Onnantól már csak a 'menedzser' és a 'diploma' létezik, hiszen övé a tudás és a felelősség, az ő keze alatt ment a sztori. Egyébként is, a melósnak ott a fizetés... Ostoba, átlátszó és egy rakás szar, hiteltelen duma, amit előadsz és amit a fajtád rendszerint előad! Értelmes munkavállaló csak kiröhögi és beintve ott hagy a melóddal együtt! (Országos érdekképviseleti konferencián jegyzett tapasztalat, iparági szinten is látható!)

"én meg hozzád képest csak egy ostoba gyökér vagyok..."

Ugyan már! Ne légy ennyire naiv! Nem hozzám képest vagy egy ostoba gyökér, hanem abszolút értéken vagy az. Egy valamirevaló, normális értelmiségihez képest vagy nyomorult és szánalmas. Nyilván nem így születtél és nem is Édesanyád nevelt ilyenné, de ilyen lettél. Vagy a diplomákkal oltották beléd (amit mi rendszerint feltételezünk)!

"Az más kérdés, hogy meddig tudod lenyomni a kezdő diplomást? Fél évig, amíg nem ismeri meg a céget, vagy a feladatkörét?"

Normál esetben AZONNAL, kezdéskor egyértelmű, hogy kinek az ismeretei, készségei, tapasztalata és szaktudása a magasabb szintű. A tapasztalat birtokában ezek aránya változik, de egy műszaki diplomás már kezdéskor a bizonyságát kell(ene) mutassa a magasabb tudásának. Ha annak nem, akkor a készségeinek. Ha annak sem, akkor legalább az érdeklődésének! Nos, ahogy írtam is neked, ezeknek egyike sem állt fenn a legtöbb esetben! Az a mérnök, akitől még a '90-es évek közepén tanultam, nem itthon szerzett diplomát (külhoni magyar). És egy másik általam tisztelt mérnök pedig otthagyta 2003-ban a szakmát, mert abból lett elege, amiről itt írtam neked.
Normál esetben egy szakmunkás el tudja végezni az operátor feladatát is. Egy technikus el tudja látni egy operátor és egy szakmunkás feladatkörét is. Egy üzemmérnök el tudja látni egy technikus, szakmunkás és operátor feladatait is. Egy mérnök pedig mindezekét együtt és át is látja a folyamatokat. Na AZT a diplomást van miért tisztelni szakmai értelemben! Ez még nem jelenti azt, hogy emberként is tisztelhető, de volt szerencsém ismerni ilyet. És a partnercégnél tanulva egy vezető menedzsert is volt szerencsém tisztelni, aki menedzserként is kijött a területre forrasztani és mérni, mikor úgy hozta a helyzet! Sőt, még köszönni is képes volt! Pedig diploma is volt. Mellesleg sokatmondó volt, hogy ittlétük alatt velünk jöttek el vacsorázni és grillezni, mert a cégvezetéssel töltött egyetlen estéjük után csak annyit tudtak nyilatkozni, hogy még életükben nem találkoztak ennyi nagyarcú és ostoba seggfejjel, mint a cég vezetésében! És az is érdekes volt, hogy szakmai kérdésekkel is minket kerestek, nem őket. Mai napig barátaim!
Kamp.

élhetetlen 2018.06.20. 16:51:18

@Kampfer: Nem állsz le, pedig már egyre vadabb dolgokat írsz, ráadásul nem veszed tudomásul, amit írtam. Középiskolába egy ipari technikumba jártam, azt reméltem, hogy a trafótekercselésből ez leesik. Utána szereztem a diplomákat, és egyébként negyven évig dolgoztam beosztottként. Dolgoztam, mondom. „Épülésedre elmondom, hogy a technikus munkakörébe simán beletartozik a DOKUMENTÁCIÓK alapján történő önellenőrzés”. Épülésedre elmondom, hogy bemérte volna, mikor kész lesz, de du. négykor eldobta a pákát, mert lejárt a munkaideje, és, mivel nekem volt fontos, hogy a kártya mielőbb működjön, én folytattam éjjel kettőig a munkát, pedig nem fizettek túlórát. És nem az elmúlt 20 évről beszélek, hanem egy negyvenöt évvel ezelőtti esetről, egy fejlesztő intézetben. Mivel akkor is voltak emberek, akik csak annyit csináltak, ami elő volt írva, és amennyit kifizettek, és voltak lelkesebbek is. És 15 éve is voltak. Akkor futott egy három évig tartó nagy project, utólag összeszámoltam, két olyan hétvége volt a három év alatt, amikor a szombatot is, a vasárnapot is otthon töltöttem. És volt, hogy éjjel egyre hazaértem a Fehérvári útról Zuglóba, és fél kettőkor visszahívtak. És igen, a projectvezető hívott vissza, mert még ő is ott volt. És élveztük, pedig nem fizettek túlórát. És komoly sikerélmény volt, mikor párhuzamos számlázás nélkül kiment az új rendszerből az első adag számla az országba, és nem álltak sorok reklamációval. Ez szerinted biztosan nem normális. Szerintem meg az. De csak te dolgoztál életedben.
„A cégek és a fajtádbéliek döntő része nem fogta föl, hogy nem a szakmaszeretet tartja életben a családokat (no és a 'diplomanélkülieket), hanem a BEVÉTEL, a fizetés.”. De az, hogy téged csak a fizetés érdekel, az miért jogosít fel arra, hogy elítélj, mert akár kalandvágyból is hajlandó vagyok dolgozni pluszban, ha a megélhetésem megvan? És azt nem a dolgozó dönti el, hogy mit vállal be?
„milyen ott a protokoll, és mit tudsz téveszteni, hogy kilődd az atombombát...". Ez vicc volt, mert azt sem tudom, hogy a rendvédelmis az fegyőr-e, vagy rendőr. Mert soha nem érdekelt. Persze, ettől ostoba vagyok mindenhez. Ja. Te minden szakmát ismersz?
Nem tudok mit kezdeni az előítéleteiddel, amibe már kezdesz belekeveredni. Nem megyek végig a két litániádon, csak az ilyenek, a minden diplomás hülye mellé: „Normál esetben egy szakmunkás el tudja végezni az operátor feladatát is. Egy technikus el tudja látni egy operátor és egy szakmunkás feladatkörét is. Egy üzemmérnök el tudja látni egy technikus, szakmunkás és operátor feladatait is. Egy mérnök pedig mindezekét együtt és át is látja a folyamatokat”. Vedd már észre, hogy erről papolok. Az emberek sokfélék, a diploma ugyan nem ad pl. empátiát, de nem is csinál hülyét egy normális emberből. Ezt nem érted már két napja. És az ilyen okosságok: „Tudásbázis már a megrendelő részéről sincs.” Milyen meglepő! Ha lenne, nem adná ki a munkát, hanem megcsinálná. „a partner elvitte/lezárta a projektet.”. Biztosan meg is állt a világ, csak én, meg pár millió ember nem vette észre.
És akkor a pótolhatatlanságod. Azt írod, hogy hónapokra kint voltatok tanulni. De ez a tudás csak a tiéd. Nálunk is volt pár hónapos képzés, megtanulni az új fejlesztő környezetet, de, aki három évvel később lépett be, annak már nem indítottak újat, természetes volt, hogy mi adjuk át az ismeretet. Ja, neked nem, neked elég, ha hülyének nézed a kezdőt, mert nem azt tudja, amit te.
És részemről zárszóként. Nem kéne a csapatmunkát összekeverni egy csapatépítő hétvégével/tréninggel. (Ezekre nem jártam, mert nem volt hozzá türelmem, ahogy nem jártam a munkatársakkal ebédelni sem, mert ahhoz sem volt türelmem, hogy megvárjam, míg másik öt ember összeszedi magát, és elindul. De ezt megszokták.). A csapatmunka az az, hogy, ha valaki beakad, akkor nem azt mondom, hogy jöjjön holnap délután, mert akkor esetleg addig áll, hanem akkor segítek, mikor kell, és ezt megkapom viszont. Ilyen egyszerű.

élhetetlen 2018.06.20. 16:53:11

@Kampfer: És, mivel kicsúsztam a keretből, a folytatás:
És a kisebbségi komplexusodat sem én fogom kikezelni, lásd, „Mellesleg sokatmondó volt, hogy ittlétük alatt velünk jöttek el vacsorázni és grillezni,”. Mellesleg sokat mondó, hogy, úgy tűnik, számodra nagy megtiszeltetés volt, hogy szóba állt veled egy „vezető menedzser”. Én nem aléltam el akkor sem, mikor egy miniszterhelyettes válla fölött átnyúlva ütöttem a a billentyűzetet, hogy megtanítsam használni, amit kapott. És az sem úgy van, hogy odavagyok, hogy van olyan barátom, akinek harminc éve jól menő cége van, hanem van valaki, aki negyven éve a barátom, és mellesleg jól menő cége van harminc éve. Azért itt talán érted a különbséget. Ahogy egy igazgató főorvos sem isten, és ő is tudja, hogy vagyok olyan értelmes, mint ő, csak más a szakmánk. A körzeti orvosommal azért tudok megbeszélni mindent, mert ezt ő is tudja.
Na, ezzel befejeztem, maradok abszolút értéken nyomorult és szánalmas, ostoba gyökér, egy kis egy kis diplomavirág, stb. nem keresem össze az összes rám aggatott jelződet. A lényeg, hogy te pótolhatatlan, nagy tudású, a nagy tudásoddal minden diplomást lealázó (a magadat dicsérő jelzőket sem szedem össze), igazi harcos vagy. És tényleg befejeztem, nem érdekel, hogy mit hordasz még össze.

Kampfer 2018.06.21. 07:56:38

@élhetetlen: "Nem állsz le, pedig már egyre vadabb dolgokat írsz..."

Nem tudom, milyen 'vad' dolgokra gondolsz, de ami számodra 'vad dolog' lehet, az más számára maga a valóság. Erre nem gondolsz?

"Középiskolába egy ipari technikumba jártam, azt reméltem, hogy a trafótekercselésből ez leesik."

Hogyne jött volna le. Mégis nagyon másként látjuk a világot, nem egy bolygón élünk. Az okát nem keresem.

"Utána szereztem a diplomákat, és egyébként negyven évig dolgoztam beosztottként. Dolgoztam, mondom."

Ismétlem: mégis teljesen eltérő módon látjuk a világot. Én sem vakaróztam az elmúlt húszegynéhány év alatt, ha te ezt is gondolod a 'melósokról'...

"Épülésedre elmondom, hogy bemérte volna, mikor kész lesz, de du. négykor eldobta a pákát, mert lejárt a munkaideje, és, mivel nekem volt fontos, hogy a kártya mielőbb működjön, én folytattam éjjel kettőig a munkát, pedig nem fizettek túlórát. És nem az elmúlt 20 évről beszélek, hanem egy negyvenöt évvel ezelőtti esetről, egy fejlesztő intézetben."

A negyvenöt évvel ezelőtti viszonyokat korom okán sem ismerem. Mai és néhány évvel ezelőtti viszonyok közt a fent leírt történet teljesen reális és normális. Egy kollégám a másik projekten azért kapott fegyelmit, mert a munkaideje lejártát követően is a területen tartózkodott (nem rugalmas munkarendben dolgozott)! Talán sejted, hogy ez anyagi hátrányokkal is jár.

"És élveztük, pedig nem fizettek túlórát."

Azt nem veszed figyelembe, hogy ennek feltétele az, hogy PARTNERKÉNT, valódi szakemberként kezeljenek és ne beszélő szerszámokként! Hogy ez 45 éve hogy ment, nem tudom. Ma nagyjából úgy megy, ahogy leírtam neked.

"Ez szerinted biztosan nem normális. Szerintem meg az."

Hol írtam, hogy ez ne lenne normális? Ideális állapot volna, de immár utópia. Köszönőviszonyban sincs a mai valósággal!

"De csak te dolgoztál életedben."

Írtam ilyet?

"De az, hogy téged csak a fizetés érdekel, az miért jogosít fel arra, hogy elítélj, mert akár kalandvágyból is hajlandó vagyok dolgozni pluszban, ha a megélhetésem megvan?"

Ha csak a fizetés érdekelt volna, nem a saját időmben otthon és a saját gépeimen rendszerezem a kapott doksikat, nem otthon fordítom le az angol leírásokat és nem otthon készítek saját adatbázist az elvégzett melóról, amit aztán évekkel később a vezetőm egyszerűen csak el akart tőlem vetetni az őrrel! Ha csak a fizetés érdekelt volna, nem a saját gépen otthon készítek lay-out-ot a projekt részére (igényelt energiaforrások, hálózatok, megvilágítás és szükséges hely igényei szerint), amit aztán a mérnök szépen sajátjaként prezentált. (Negyedévvel később úgy kaptam vissza a saját terveket, hogy talán így kellene kinéznie egy valós elképzelésnek! Mikor megmutattam az eredeti file-okat - eredeti dátumokkal a saját meghajtókon, akkor volt kerek szem. Majd fenyegetőzés, hogy nem használhatok saját meghajtót...)
Ha csak a fizetés érdekelt volna, nem csináltam volna sem az ÜT, sem az SzSz (nem Az az SS), most sem végezném az MVB tevékenységet! Erről ennyit.

"És azt nem a dolgozó dönti el, hogy mit vállal be?"

A munkaviszony létesítése során ez így van. A későbbiekben azonban már csak azt döntheti el, hogy marad, vagy megy. Csinálja, vagy nem. Ebben az értelemben igazad van. De a legtöbb dolgot a munkaviszony során NEM a munkavállaló döntései határozzák meg. Visszautalnék a példára a kolléga esetében, aki munkaidőn túl még bent volt...

"Ez vicc volt, mert azt sem tudom, hogy a rendvédelmis az fegyőr-e, vagy rendőr. Mert soha nem érdekelt."

Engem igen, de itt kifejezetten a szakmai része vonzott. Az pedig háttértevékenységet jelentett. Nem a 'tűzvonalban' voltam, hanem a technikai háttér üzemeltetése és javítása, karbantartása volt a feladat.

"Persze, ettől ostoba vagyok mindenhez."

Szerintem az volt ostoba és inkorrekt, ahogy ezzel degradáltál.

"Te minden szakmát ismersz?"

Véletlenül sem. Visszaolvasva láthatod, hogy ezt veled kapcsolatban is leírtam. Nem tudom megítélni az ismereteid és mindazt, amit csináltál. Sőt! Azt is írtam fentebb, hogy az adott kort sem tudom megítélni, amit említettél. Csak jelenségeket tudok megítélni és attitűdöket, illetve már általam is ismert körülményeket.

"Vedd már észre, hogy erről papolok."

Ezt csak a legutóbbi leveled alapján lehet egyértelműen érezni (diplomanélküliek ostorozása nélkül).

"Az emberek sokfélék, a diploma ugyan nem ad pl. empátiát, de nem is csinál hülyét egy normális emberből."

Tehát hülyeség azt gondolni, hogy egyfajta 'szemléletet' oltanak beléjük az iskolában a saját felsőbbrendűségüket illetően, illetve a másokkal szembeni viszonyrendszerrel kapcsolatban? Mert trendszerű jelenségeket figyelhettünk meg. Esetleg ez nem volt igaz 45 éve, de mostanában már egy valós jelenség lehet? Csak kérdezem, nem tudom, régebben mi volt. Az egyik általam említett mérnök kolléga szájából hallottuk ezt a megállapítást (ő hagyta ott a szakmát). Ő végigjárta az utat, látta belülről is a rendszert.

"Ezt nem érted már két napja."

Nem itt van az ellentét köztünk!

==>

Kampfer 2018.06.21. 08:21:51

@élhetetlen: ==>

"És az ilyen okosságok: „Tudásbázis már a megrendelő részéről sincs.” Milyen meglepő! Ha lenne, nem adná ki a munkát, hanem megcsinálná."

Nos, nem ez a helyzet. Egy adott világcég a javítási tevékenységét kiadja egy másik cégnek azért, hogy az SOKKAL olcsóbban és az általa elvárt szerződéses feltételek mellett javítsa a termékeit. Az ehhez szükséges tréninget, dokumentációkat (esetenként berendezéseket) biztosítja, az összes többi feltételt már a javításra szerződött cég állja. A szerződés pedig szépen leírja, hogy ki miért és mennyit kérhet. Ez általában előnyös és gazdaságos a világcégnek, a javítást végző cég pedig biztos munkát kap évekre. Ez a bolt. A világcéget közben fölvásárolják, az új tulaj pedig 1-2 éven belül racionalizál. BIZTOSAN a javítás támogatása és a megmaradt helyi javítások lesznek az elsők között, amit leépítenek. Ezt az elmúlt 15 évben két alkalommal is átéltem. Ergo maga a javítási tevékenység megy tovább, de támogatás nélkül. A tudásbázist szépen leépítik (elbocsátják), de a javítást továbbra is végeztetik a partnercéggel (a.k.a.: velünk). És egy évre rá valaki valahol rádöbben, hogy a releváns tudásbázis már a partnercégnél van, nosza adjunk még további feladatokat és hatásköröket (de valid támogatás, jogosultságok és az eredeti gyártói tudás már nincs meg). Nagyvonalakban ezt próbáltam érzékeltetni. Nos, egy ilyen tudásbázis veszett el pár éve, aminek a következtében az adott sort először reflexből elvitték egy másik céghez, amely (teljesen érthetően) képtelen volt rendesen elindítani a javítást. Egy évre rá megszüntették az adott projekt és termékcsalád támogatását. A vele egyidős és akár idősebb termékcsaládok javítása jelenleg is folyik, én is egy ilyen projekten vagyok.

"Biztosan meg is állt a világ, csak én, meg pár millió ember nem vette észre."

Nem csak te nem vetted észre, de a másik 7 milliárd sem. És a világ sem állt le, mennek a 'meetingek', mennek a csapatépítő tréningek, tankolják a cégautókat, adják a diplomákat a CEU-n és hordják a migriket a hajókon. Minden megy tovább. Az adott termékcsalád javítása állt meg. Bármely cég, amely használta, másfél év alatt rá kellett jöjjön, hogy azokat már csak selejtezni tudja, ergo ezt is tették. Az adott cégtől (akiknek javítunk) ennek ismeretében vettek/nem vettek további termékeket. Az utóbbi évek tapasztalatai szerint NEM vettek, szűkül a piacuk. Ennek persze több oka is van, de ezek közül ez az egyik. Akik ebből éltek, azok észrevették mindezt. Akik a döntéseket meghozták, azok nyilván nem, hiszen az ő bónuszuk nagyrészt változatlan, az öltöny ugyanúgy feszít és a cégautó is röffen. És a projektvezető (aki miatt leléptek a technikusok - és egy üzemmérnök is) azóta egy hasonló cég picivel magasabb posztján feszít. Az utódja próbálta már visszalapátolni a szart a lóba, kevés sikerrel. A még meglévőkért próbált tenni valamit. Ergo írtam a pozitív példákat is, de valamiért nem jött le neked!

"Azt írod, hogy hónapokra kint voltatok tanulni. De ez a tudás csak a tiéd."

Így alakult, nem mi szorgalmaztuk. Minden technikus 3-4 ember munkáját vette át (hiszen ez is az egyik útja volt a költségek csökkentésének), ennek lett egyenes következménye a tudásbázis ilyen megoszlása. Mivel a technikát is saját magunk adtuk (noti, netkapcsolat, telefon), így vannak doksik, amik csak a mi gépeinken vannak meg, illetve ami itt van a cégnél az otthon is megvan. Pár éve az IT vezetője ki volt akadva, hogy hozzáférünk pen-drive-okkal a gépeken tárolt infókhoz, mondván, azok bizalmasak. Ezt magunk sem vitattuk, hiszen ez a normális, de mikor elmondtuk neki, hogy azért van itt a gépeken, mert az otthoni notikon elhoztuk és ez bizony otthon is megvan mindenkinek, akkor nem hitte el és vörös fejjel hazugozott és anyázott.

"...aki három évvel később lépett be, annak már nem indítottak újat, természetes volt, hogy mi adjuk át az ismeretet."

Ez teljesen korrekt. Mi is megtettük volna, ha vettek volna még föl embereket, amire évekig nem volt példa. Munkaidőkeretben szénnétúlóráztattak, a gyártónál tapasztalt éves darabszámok másfél-kétszeresét javítottuk le feleannyian. Majd egy újonnan belépett kolléga az egyik társunktól megkapta a tréninget és elkezdte az ő tevékenységét csinálni. Pár hónapig ketten végezték a munkát, majd a rég ott dolgozó technikust a nagyon okos vezető (akiről írtam) kirúgta. Szerinted ezek után ki volt hajlandó trénelni egy újoncot a cégnél? Olyan híre ment a dolognak, hogy más projekteken a futó képzések is megálltak. Az egyik hasonló projekten két műszerész állt fel és hagyta ott az egészet, a többiek pedig nem voltak hajlandóak tréningelni. Mivel akkor már Szsz tisztségviselő is voltam, beleástam magam picit a munkajog vonatkozó részeibe és a szövetségtől is kértem segítséget. Ennek (és a túlórák elrendelésének és fizetésének módja) lett egyik folyománya, hogy az illető vezető végül lelépett. Az akkori veziget NEM emiatt vitték ki az őrök az irodájából, de az is beszédes volt.

==>

Kampfer 2018.06.21. 08:53:40

@élhetetlen: "Ja, neked nem, neked elég, ha hülyének nézed a kezdőt, mert nem azt tudja, amit te."

Miért tenném? Dehogy nézem hülyének. Az adott helyzetben még örültünk is, ha végre valakivel együtt tudtunk dolgozni. Indulást követő harmadik évben egy volt kollégámat, jóbarátomat hoztam oda a projektre. Eléggé szar helyzetben volt, jól jött neki a munka és egész jó feltételekkel is szerződött akkor. Egy év sem kellett és a korábban már említett vezető úgy kezdte intézni a dolgokat, hogy lehetőség szerint az újabb érkező modulok tréningjét (az akkor még létező támogatótól) már CSAK ő kapta meg, az új teszter leírását és az oktatást is CSAK ő kapta meg és a munkát is úgy kívánta szervezni, hogy az ő mutatói legyenek jobbak ('easy-debug' melót ő csinálta, 'hard-debug' és 'tester-issue' hibák pedig én voltam). A darabszámokat és az alkatrészfelhasználást, minőségi mutatókat pedig úgy tálalta az irodában, hogy használhatatlan vagyok. Mivel akkor már választott tisztségviselő voltam, a vezető egy szakmai vizsgálatot kért. Közben a korában már említett két technikus fölállt és a felsővezetés nem akart csak úgy elveszteni újabb technikusokat. A vizsgálat során végül engem is meghallgattak és ott én a teljes adatbázissal, a javítási adatokkal és a végzett tevékenység bemutatásával érveltem. A konkrétumokat persze nem nagyon értették, de a körvonalakat igen. Ennek az lett az eredménye, hogy a jóbarátom fölmondott, ismét maradtam egyedül az adott helyen, a két másik technikus ugye már lelépett, így három mínuszban volt a projekt. És az előlem 'eltitkolt' újabb modulok tréningjét meg kellett volna kapnom, de akkor már nem volt meg a gyártói támogató csoport. Persze a jóbarát néhány dolgot, amit a pár hónap során összeszedett, azt átadta, illetve addig is dolgoztunk együtt, végül nem volt gond. De az adott vezető ellehetetlenült, mert KONKRÉTAN kijelentettük a hr-nek, hogy NINCS semmilyen bizalom felé, felelősnek tartjuk a helyzetért és további két kolléga nyújtotta be a felmondását. Ezt követően lépett ki az a retek. Ennyit a tréningről és a mások hülyének nézéséről.

"Nem kéne a csapatmunkát összekeverni egy csapatépítő hétvégével/tréninggel."

Ebben akár igazad is lehet.

"A csapatmunka az az, hogy, ha valaki beakad, akkor nem azt mondom, hogy jöjjön holnap délután, mert akkor esetleg addig áll, hanem akkor segítek, mikor kell, és ezt megkapom viszont. Ilyen egyszerű."

Ez MINDIG is így volt közöttünk és most is így van a megmaradt 12 ember között. De szigorúan NEM HIVATALOSAN és nem propagálva! Egymás között 'okosban' így dolgozunk, így gazdálkodunk alkatrésszel, műszerrel és eszközzel. De szigorúan úgy, hogy erről felsőbb vezető NE tudjon! Szerencsére nem is nagyon értik, mert a szakmai tevékenységhez nem értenek, de a látszatot is igyekszünk elkerülni a tapasztaltak miatt. Közvetlen vezetőnk persze már jól látja ennek az értelmét és mikéntjét és azt is, hogy ez az ő személyes érdekét is szolgálja, így elfordított tekintettel kezeli. Azóta működik a rendszer!

"És a kisebbségi komplexusodat sem én fogom kikezelni..."

Szerintem nem is várja el tőled senki! Én sem. Márcsak azért sem, mert nem szenvedek ilyesmiben, bár sokan sokat tettek azért, hogy így érezzünk.

"Mellesleg sokat mondó, hogy, úgy tűnik, számodra nagy megtiszeltetés volt, hogy szóba állt veled egy „vezető menedzser”."

Nem értetted a lényeget! NEM megtisztelő, hanem FURCSA, SZOKATLAN, HIHETETLEN. Persze, nem is Magyarországon történt. Továbbá a lényeg, hogy ő úgy volt menedzser, hogy technikusként kezdte. Majd mérnök, vezető mérnök és menedzser lett. És EMBER tudott maradni a pozíció és a végzettsége mellett is!

"Azért itt talán érted a különbséget."

Természetesen. Talán rosszul hangsúlyoztam írásomban, de NEM az volt a lényeg, hogy a sikeres ember a jóbarát, hanem az, hogy azt látták bennünk, amit a 'sajátjaink' sosem kerestek és nem is feltételeztek rólunk! Igen, a 'diplomásainkról' beszélek.

"Ahogy egy igazgató főorvos sem isten, és ő is tudja, hogy vagyok olyan értelmes, mint ő, csak más a szakmánk."

Szerencsés vagy, ha vannak ilyen tapasztalataid!

"Na, ezzel befejeztem, maradok abszolút értéken nyomorult és szánalmas, ostoba gyökér, egy kis egy kis diplomavirág, stb. nem keresem össze az összes rám aggatott jelződet."

Indokolatlan jelzőket visszavonom, de tény, hogy nagyon máshogy látjuk a világot!

"A lényeg, hogy te pótolhatatlan, nagy tudású, a nagy tudásoddal minden diplomást lealázó (a magadat dicsérő jelzőket sem szedem össze), igazi harcos vagy."

Sehol sem írtam ilyet és kérlek, vedd észre azokat a pozitív példákat, amiket említettem! Mert voltak!

"És tényleg befejeztem, nem érdekel, hogy mit hordasz még össze."

Ok, rendben. Választ azért mindenképp érdemeltél, te döntöd el, mit mondanak számodra. De azért maradjanak itt örök mementónak!

És az eredeti témához: ha FELTÉTELEZZÜK, hogy az említett egyetem (CEU) kiváló szakmai teljesítményt nyújt is, a képviselt szellemisége és értékrendje miatt szálka a hatalom szemében.
Kamp
süti beállítások módosítása