Miért is lassú a bíróság?
2012. június 13. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Miért is lassú a bíróság?

(Fotó: SikerAdó/MTI)

Sokan, sokszor – nem ritkán joggal – háborognak amiatt, hogy lassan őrölnek az igazság malmai, az ügyek évekig húzódnak, végeláthatatlanul folydogálnak a perek.
Igaz, ami igaz, van mit tennie az igazságszolgáltatásnak azért, hogy felgyorsítsa az eljárásokat. De vajon csak az igazságszolgáltatás a hunyó a lassú ítélkezésben?
Két rövid példát említenék az állampolgári felelősségről, melynek ugyancsak része van a perek elhúzódásában.
Első történet: Tátrai Miklós, a vagyonkezelő volt vezérigazgatója személyiségi jogi pert indított Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, agrárállamtitkár ellen azért, mert Budai Gyula azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a Bábolna ügyben Tátrai „saját zsebre is dolgozott”. Budai szebben fejezte ki magát, de ez volt a lényeg.
A bíróság kitűzte a tárgyalást, amin Budai Gyula nem jelent meg. Ezért a bíró elnapolta a tárgyalást, magyarul új határnapot jelölt meg, és az új tárgyalásra akként idézte Budai Gyulát, hogy azon köteles személyesen megjelenni. Budai Gyula azonban ekkor sem jelent meg, azt jelezvén a bíróságnak, hogy hivatalos elfoglaltsága van: külföldre kell utaznia.
Második történet: Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon 3-3 millió Ft kártérítés megállapítását kérte a bíróságtól azért, mert Budai Gyula azt állította róluk, hogy a sukorói üggyel kapcsolatban hamis tanúvallomást tettek az ügyészségen. A bíróság kitűzte a tárgyalást, azonban sajnálatos módon a nagyon elfoglalt államtitkárnak ekkor is külföldre kellett utaznia. Ügyvédje azonban jelezte, hogy Budai Gyula mindenképpen szeretne részt venni a tárgyaláson, így a bíróság kénytelen volt szeptemberre elnapolni az ügyet.
Mindkét ügyről beszámolt a Népszabadság online. Egyetlen újság sem képes azonban valamennyi – több ezer, tán több tízezer - olyan ügyről beszámolni, amelyen a tanúk, vádlottak, alperesek, vagyis az állampolgárok nem jelennek meg. Nem azt mondom ezzel, hogy a bíróság tehetetlen lenne minden ilyen esetben, hiszen vannak eszközei, amelyekkel előbb-utóbb rákényszerítheti az érintetteket a megjelenésre, de eközben az „idő lassan elszivárog”.

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr547442322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása