Dr. Sándor Zsuzsa: Elsodortak   (A vörösiszap-katasztrófa utóélete: a per)
2014. június 04. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Dr. Sándor Zsuzsa: Elsodortak (A vörösiszap-katasztrófa utóélete: a per)

Ab Ovo Könyvkiadó

Magyarország eddigi legnagyobb katasztrófája csaknem négy évvel ezelőtt, 2010. október 4-én történt. Az Ajkai Timföldgyár X. számú vörösiszap-tározójának gátja átszakadt és a kiömlő vörösiszap elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófának nyolc halálos és kétszáznál több sebesült áldozata volt.

 

[caption id="attachment_4347" align="aligncenter" width="425"]Vörösiszap katasztrófa Megjelenik az Ünnepi Könyvhéten[/caption]

Ez a könyv főként a katasztrófa nyomán indult büntetőeljárással foglalkozik. Tizenöt ember áll évek óta a bíróság előtt. A gyárigazgatótól kezdve egészen a gátőrig. Vajon valóban ők a felelősek a gátszakadásért, az emberéleteket követelő tragédiáért? Vajon valóban azokat vádolta meg az ügyészség, akik tényleg bűnösök? Avagy netán a politika beavatkozott volna a büntetőeljárásba?

Sértett-e törvényt a nyomozóhatóság, vagy az ügyészség? Biztosították-e a vádlottak védekezéshez való jogát? Vagy csak most, a bíróság előtt élhetnek a jogaikkal?

Igazat mondott-e a kormány, amikor azt állította, hogy meg akarja menteni hatezer ember munkahelyét?

[caption id="attachment_4349" align="aligncenter" width="600"]A volt MAL Zrt. A volt MAL Zrt.
Fotó: Láng András[/caption]

Ez a könyv ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat. És azt remélem, hogy mire az ítélet – és ennek a könyvnek a második része – megszületik, a válaszokat is megismerhetjük.

 

[caption id="attachment_4348" align="aligncenter" width="600"]A büntető tárgyalás A büntető tárgyalás Fotó: Láng András[/caption]

 

Dedikálás: június 14-én 17 órakor a Vörösmarty téren. Mindenkit várok szeretettel!

ISBN 978-615-5353-48-2

232 oldal, puha kötés, visszahajtott füllel 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr1007443016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zara Florentin 2014.07.02. 01:03:45

Nagy a valószinűsége annak, hogy jóval többen vannak a vádlottak között olyanok, akik a rájuk bízott munķát kötelességből elvégezték (nem bűnösök). Annak is nagy a valószinűsége, hogy vannak akik hanyagul végezték a munkájukat.(Egy zöld szervezet ezt a tényt jelezte a Veszprémi Ügyészség felé. Hamvában semmisült meg, vígan veszik ki a havi fizetésüket a magyar adózók kasszájából! Sőt! Kitüntetés is járt egyeseknek!) Politikai nyomásról a vörösiszap katsztrófa ügyben szava nem lehet senkinek! Nem ám!
süti beállítások módosítása