Üres a Nokiás doboz
2015. július 06. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Üres a Nokiás doboz

nokiasdoboz-egyenlito_blog_hu.jpg

Kép: egyenlito.blog.hu

Hatodik éve folyik büntetőper Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ellen hűtlen kezelés, vesztegetés, zsarolás és számos más bűncselekmény miatt és Isten tudja hány törvénysértés közepette. Az ügyészség vért izzad, hogy bizonyítsa Hagyó bűnösségét, hiszen az elhíresült Nokiás doboz történet már három választási kampányban volt sikersztori a Fidesz számára.

vadirat-egyenlito_blog_hu.jpg

Kép: egyenlito.blog.hu

Az a bizonyos Nokiás doboz, amelyben Balogh Zsolt, a BKV egykori megbízott vezérigazgatója - korábbi állítása szerint - 15 millió Ft kenőpénzt adott át a főpolgármester-helyettesnek Hagyó „életveszélyes” fenyegetéseinek hatására.

A napokban a sajtó egy része „hurráoptimizmussal” közölte, hogy „az ügyészség is elismerte, hogy a Nokiás dobozos történet bizonyíthatatlan. Az ügyben meg is szüntették a nyomozást.”

Itt valami nem kerek, gondoltam a hír olvastán, hiszen hogyan szüntethetné meg a nyomozást az ügyészség akkor, amikor Hagyó ügye már bírósági szakban van. Azzal ugyanis, hogy ügyészség benyújtja a vádiratot, a nyomozati szakasz véget ér. Ilyenkor már csak a bíróság dönthet.

hagyo_targyalas-foto-_tuba_zoltan_origo.jpg

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Mégis született egy nyomozást megszüntető határozat.

Balogh Zsolt a Hagyó-ügy eredeti nyomozása során azt állította, hogy Lazarovits Márktól, a Synergon vezérigazgatójától kapta azt a 15 millió forintot, melyet átadott Hagyónak. Hogy mikor, hogyan, hol, arra szót sem érdemes vesztegetni, mert a Balogh vallomásában lévő ellentmondások száma nem csak e cikk, de a Vasárnapi Hírek egész mai lapszámámak terjedelmét meghaladná. Abban az egyben azonban Balogh teljesen biztos volt, hogy Lazarovitsnak egy Audi a8-asa volt a pénz átadásakor.

balogh_zsolt_nava_hu.jpg

 Kép: nava.hu

A tárgyaláson Balogh már nem tartotta fenn korábbi vallomásait, Hadnagy Ibolya bírónő ekkor megkérdezte az ügyészt, folyik-e nyomozás a Synergon ügyben. Kiderült, hogy nem folyik. Ezt már önmagában is elképesztőnek tartom. A vád szerint ugyanis van egy háromszereplős vesztegetés, ahol a pénz útja: Lazarovits – Balogh – Hagyó. Ehhez képest őrületes erővel nyomoztak a Balogh-Hagyó vonalon, „levágva” az ügyről a Lazarovits – Balogh szálat. Vagyis csak az volt a fontos, hogy Balogh pénzt adott Hagyónak, az már nem, hogy honnan származott ez a pénz. Pedig az is vesztegetést követett (volna) el, aki Baloghnak adta (volna) a pénzt.

syn_logo-synergon_hu.png

A bírónő logikus kérdésére - ráadásul évekkel a vád benyújtása után - az ügyészség elrendelte a nyomozást a „vesztegetési” pénz származásának felderítésére is.

hadnagy_ibolya_keol_hu.JPG

Hadnagy Ibolya, a büntető tanács elnöke   Kép: keol.hu

De láss csodát: Lazarovitsot még ebben a nyomozásban sem hallgatták ki. Sem tanúként, sem gyanúsítottként. Bár állítólag már jó ideje igyekeztek Lazarovitsra nyomást gyakorolni egy Hagyóra terhelő vallomás megszerzése érdekében. Hasonlóképpen nyilatkozott az ügy számos vádlottja, így ez a feltételezés nem tűnik teljesen alaptalannak.

A pénz eredetét kutató nyomozást mégsem Lazarovits, hanem ismeretlen tettes ellen indították. Új tanúkat kutattak fel, újból kihallgattak régi tanúkat, átnézték a Synergon teljes bankszámla forgalmát, de ilyen összeg kifizetésének nem jutottak nyomára. Kiderült, hogy sem a cégnek, sem igazgatójának nem volt Audi a8-asa.

audi_a8_super-cars_club.jpg

Az akkor nem létező Audi a8   Kép: super-cars.club

 Így a nyomozást idén júniusban kénytelenek voltak megszüntetni.

Értem én, hogy miért nem nyomoztak korábban. Mert nehéz lett volna összeegyeztetni, hogy Balogh igazat mondott a Hagyónak átadott pénzről, viszont hazudott arról, hogy az Lazarovitstól származott. Ahogy az egyik ügyvéd fogalmazott: nehéz hinni Baloghnak, amikor a magánhangzói igazak, a mássalhangzói pedig hazugok.

Az ügyésznek a tárgyaláson Hagyó felmentésére kellene indítványt tennie. Már ha nem koncepciós eljárásról lenne szó. Szeptemberre kiderül.

koncepcios-nava_hu.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr177595030

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sándor Zsuzsa: Üres a nokiás doboz 2015.07.08. 08:26:01

Az ügyésznek a tárgyaláson Hagyó felmentésére kellene indítványt tennie. Már ha nem koncepciós eljárásról lenne szó. Szeptemberre kiderül.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.07. 15:23:47

Tekintve hogy a főváros céginek így a BKV-nak is a Hagyó alatti ténykedése nyomán jelentős veszteségei keletkeztek (Ez ugyanis nem vita kérdés, hanem tény), így nem nehéz kikövetkeztetni hogy ezekért a százmilliós, helyenként milliárdos összegekért kenőpénzeket kaptak.

Hogy nem lehet bizonyítani ezt, mert az MSZP maffia megfenyegette a tanúkat az más kérdés.

De nézzünk néhány ügyet, ahol többszáz milliós illetve milliárdos kára származott az államnak, azaz az adófieztő polgároknak:

mno.hu/migr_1834/vizsgalat_a_fotav-igazgato_ugyeben-234621
A vezérigazgató elismerte: a Főtáv korábban 180 millió forintért szerette volna megvenni a félmilliós törzstőkéjű Murus Zrt.-t, amely helyett elvégezték egy csepeli lakópark fűtési rendszerének kialakítását. Kovács szerint ebben az üzletben semmi kivetnivaló nincs. A Főtáv akkor lépett akcióba, miután kiderült: a szocialista érdekeltségi körbe tartozó Murus csúszik a kivitelezéssel. A vezérigazgató megjegyezte: a vételárat 2010 márciusában 122,5 millióra csökkentették. Ugyanakkor a Hír TV úgy értesült: nem márciusban, hanem májusban faragott a közműcég igazgatótanácsa a vételáron, miután többeknek gyanússá vált az üzlet. A Murus Zrt.-ben igazgatósági tagként dolgozott a Hagyó megbízható embereként ismert Gyarmati Zoltán, illetve az Agrobank korábban elítélt vezetője, Kunos Péter. A cég felügyelőbizottságában ült az ugyancsak Hagyó köréhez sorolt MSZP-s Élő Norbert, továbbá a BKV-lobbista Hatvani Szabó János.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.07. 15:29:48

index.hu/belfold/budapest/0314bkv/
A BKV eközben nem tudta megvédeni a járatritkítás szükségességét, sõt bevallotta: zajjal, szennyezéssel és több balesettel, zsúfoltsággal jár az átalakítás. Ha a 4-es metró 500 milliárdba kerül, miért kell 6 milliárdért csökkenteni a hálózat teljesítményét?

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.07. 15:30:40

index.hu/belfold/2010/valasztas/230_milliot_kerestek_hagyo_kedvenc_ugyvedei/
230 milliót kerestek Hagyó kedvenc ügyvédei
Egy Teréz körúti ügyvédi iroda – nem olcsón osztott – jogi tanácsaira lett kíváncsi hirtelen számos fővárosi tulajdonban lévő cég azt követően, hogy Hagyó Miklósból főpolgármester-helyettes lett. A Horváth, Dóczi & Lehmann Ügyvédi Iroda többek között a BKV-val és Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel kötött nagy összegű szerződést, és az iroda szakértett 84 millióért közbeszerzés-ügyben a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-nek is, amikor a céget 7 millióra büntették a fürdők beléptető-rendszereinek kiépítésére meghirdetett milliárdos pályázat körüli durva visszaélések miatt.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.07. 15:31:58

index.hu/belfold/budapest/0410kvbmaa/
Láthatatlan tanácsokra fizetett ki a BKV 134 milliót
Súlyos, bűncselekmény elkövetésének gyanújára is okot adó visszásságokat tárt fel a BKV belső ellenőrzési osztálya az AAM-mel kötött tanácsadói szerződések tételes vizsgálatakor. 2007-ben a közlekedési cég 134 millió forintot fizetett ki a cégnek szakértői anyagokra, de a szerződések hiányosságai miatt teljesítésüket nem tudták sem igazolni, sem számon kérni. Állítólag létezik egy 5 ezer oldalas dokumentumcsomag, de az még az ellenőrök számára sem nyilvános, aki látta, botrányról beszél. 2007 decemberében a menedzsment úgy döntött: a következő öt évben 2,5 milliárd forintot költ az AAM tanácsaira.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.07. 15:34:16

index.hu/belfold/budapest/2009/07/23/kirugtak_vegkielegitettek_de_meg_21_honapig_fizetik_a_bkv_foszemelyzetist/
Kirúgták, végkielégítették, de még 21 hónapig fizetik a BKV-személyzetist

index.hu/belfold/budapest/2010/05/20/hagyo_elettarsara_iratta_a_wirtass_kft.-t/
Hagyó élettársára iratta a Wirtass Kft.-t
Hagyó Miklós az őrizetbe vétele előtti napokban kiszervezte maga alól azt a Wirtass Kereskedelmi Kft.-t, amely több értékes ingatlant is birtokol a budapesti Operaház és Balettintézet környékén – írja a Heti Válasz. Április 2. és május 10. között a volt főpolgármester-helyettes tulajdoni hányada 97-ről 24,7 százalékra csökkent a cégben.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.07.07. 15:48:00

Az utolsó bekezdést nem értem.
Véleményem szerint ez a cirkusz kimeríti a koncepciós per fogalmát.
Ezt mennyiben befolyásolja, hogy mit mond az ügyész?

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.07. 15:49:26

atlatszo.hu/2011/10/21/bkv-partpenztarnokot-is-talaltak-hagyo-ugyvedenek-hataridonaplojaban/
A Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ügyvédének határidőnaplójában található adatok „kapcsolatot mutatnak a médiában és a köztudatban az MSZP pénztárnokaként ismert Puch László vonatkozásában

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.07.07. 15:50:15

@Trompf: amellett, hogy a mno-t hozni hiteles forrásként nem kicsit röhejes (nem ők vezetik a bukott sajtóperek listáját? :) ), megtennéd, hogy a fideszes mutyikat is felsorolod?

csak egy néző 2015.07.08. 08:15:57

Nem tudja valaki, hogy ebben az ügyben hol tart a nyomozás?

"Elképesztő arányú veszteség Szijjártó Kereskedőházánál"

"A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) tavaly 427 millió forintos forgalmat produkált, de közben csaknem 2,4 milliárd forintos veszteséget hozott össze. A Magyar Nemzeti Kereskedőházról már eddig is tudható volt, hogy jelentős állami pénzeket nyelt el. A Quaestor-botrány idején például az derült ki, hogy a cég alapítása után a 9 milliárd forintos tőkéje a brókercéghez került. A 100 százalék állami tulajdonban működő cég azonban néhány év alatt felélte a pénz egy részét. Idén márciusban, a Quaestor bedőlésekor már csak 3,8 milliárd forint volt meg az indulótőkéből. Szerencsére ezt az összeget az MNKH még időben, a csőd bejelentése előtti órákban"

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2015.07.08. 12:47:31

@csak egy néző:
"Nem tudja valaki, hogy ebben az ügyben hol tart a nyomozás?"

Komolyan kérdezed?

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.07.08. 12:51:51

@Dr. Sándor Zsuzsa: szerintem egészen komolyan arra célzott, hogy bezzeg ezügyben nem folyik semmiféle eljárás ;)

csak egy néző 2015.07.08. 13:08:44

@Dr. Sándor Zsuzsa:
Zsuzsika, természetesen nem komolyan kérdeztem, mert tudom, hogy iróniában az irónok laknak. DDD A hazudozást már közpénzből a köz tv-n űzik nagyiparban.

Ennyit a moslék M1 kanális tényszerűségéről és mindezt a hazugságot közpénzből
Gratula.

"Az M1 egyik híradós anyagában egy több ezer eurót magával cipelő migráns családot mutattak be. Azt mondták, a "Híradó információi szerint" egy dupla pelenkában volt pénz a bevándorlók gyerekénél"

coub.com/view/767ro

www.hir24.hu/belfold/2015/07/07/bekamuzhatta-a-kozteve-a-tobb-ezer-euros-pelenkat/

Ez is magáért beszél, pedig ez csak aprópénz.

"Újra másodfokon tárgyalják a sukorói ügyet"

"A Kúria eljárásjogi szabálysértés miatt hatályon kívül helyezte kedden a Fővárosi Ítélőtábla részítéletét, és a másodfokú bíróságot új eljárásra kötelezte a sukorói kaszinókoncesszió késedelmi kötbér ügyében. Az ítélőtábla döntése szerint a sukorói befektetők - a perben elsőrendű alperesként részt vevő KC Bidding Kft., a KingÍs City kaszinókomplexum beruházója, illetve a másodrendű alperes Roland S. Lauder - a beszámolási kötelezettség elmulasztása miatt kötelesek 131 millió forint késedelmi kötbért fizetni. A Kúria ugyanakkor úgy vélte, eljárási hiba történt, mivel a másodfokú tárgyalásra idéző végzést a magyar képviselőnek kézbesítették, miközben a hatályos jogszabályok alapján a ciprusi ügyvédnek kellett volna."
süti beállítások módosítása