Vajnai és a Heineken
2017. szeptember 18. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Vajnai és a Heineken

Vajon mi köze lehet a Vajnai Attila elleni rendőri erőszaknak a Heinekenhez? Elmondom.

leteper2.jpeg

 heineken-heineken.jpg

 Kép: népszava

 Az „Európai Baloldal – Munkáspárt 2006” elnökét rendőrök teperték le a Klauzál téri piacon. Hogy miért és miként, arról mást mond a rendőrség, és mást Vajnai. Utóbbi szerint ő többször telefonált a rendőrségre, mert felháborította, hogy egy árus Hitler képpel ellátott CD-t árusít a piacon. Kérte, hogy intézkedjenek, mert ha nem, akkor spontán demonstrációt tart. Ez hatásos volt, a rendőrök kiszálltak és a járdára a „Stop Nazism” felirat első betűit festő Vajnait – némi jogelméleti vitát követően - leteperték. (Tudjuk, a járdára festés manapság főbűn minálunk, lásd a Kétfarkú Kutyapárt renitens akcióit.) A jogi vita azon tört ki, hogy a rendőrök szerint 72 órával korábban már el kell határozni és nekik bejelenteni, hogy majd 72 óra múlva „spontán” nagyon mérges leszek.

A rendőrök verziója szerint viszont ők azért alkalmaztak „testi kényszert”, mert Vajnai megtagadta, hogy igazolja magát, majd „kivonva magát az intézkedés alól” ellenszegült és a vásárcsarnokba távozott (ahol a Hitler-CD árus volt). Ezért bilincselték meg. Nem az árust. Vajnait.

A közeg alaposan megnézte ugyan a Hitler képet, de valahogy nem vette észre az ex-führer karján virító horogkeresztet. Ezért azután gyorsan le is szögezték, hogy nem történt bűncselekmény, és tessen csak nyugodtan tovább árusítgatni.

hitler-hrp_co_uk.jpg

Kép: hrp.co.uk

Végül is nem várhatjuk el a nép egyszerű fakabátjától, aki még az olyan külföldi szavakat sem érti, mint a „spontán”, hogy esténként, elalvás előtt a Btk.-t forgatgassa. Mert abba ugye bele van írva, hogy a horogkereszt önkényuralmi jelkép, és azt nem illik terjeszteni, meg közszemlére tenni, vagy ha mégis, akkor elzárás jár érte. Igaz, csak akkor, ha mindez „a köznyugalom megzavarására alkalmas” módon történik. Lássuk be, azért az bonyolult kérdés, hogy éppen a Klauzál téren „sérti-e az áldozatok emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát” egy horogkereszt.

A Btk-nak ez a megszorítása éppen Vajnai Attilának köszönhető, aki a saját vöröscsillag-viselése érdekében egészen Strasbourgig szaladt. Pert is nyert ott, mert a bíróság szerint az akkori Btk. sértette a véleménynyilvánítás szabadságát.

vajnai-youtube.jpg

Kép: YouTube

A Fidesz-kormányt, mint tudjuk, a vöröscsillag sokkal jobban irritálja holmi horogkereszteknél. Így jutott eszükbe idén márciusban, hogy törvényjavaslatot nyújtsanak be „az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról”, közismert nevén a Lex Heinekenről. Mert mi más sértené az áldozatok emberi méltóságát, mintsem a Heineken üvegén 1889 óta virító, ma már az unióban bejegyzett védjegyként használt vöröscsillag.

lexheineken-24_hu.jpg

Kép: 24.hu

Jó, persze az egész cirkusz mögött a székelyföldi Csíki Sör és a Heineken pereskedése állt. A kormány pechére a peres felek megegyeztek egymással, így lekerült a napirendről a téma. Egészen mostanáig.

Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa szerint szeptember végére megszavazhatja a parlament a lex Heinekent, mert az Európai Bizottság nem emelt kifogást az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmával szemben. Szatmáry nem is titkolja, hogy a cél a multik erőfölényének korlátozása a kisüzemi sörfőzdék javára. Ennyit az ideológiai érvekről. Arról persze a biztos úr biztosan megfeledkezett, hogy a bizottság álláspontjával szemben Hollandia élt a véleménynyilvánítás jogával, így amíg azt el nem bírálják - újabb 3 hónap - nem léphet életbe az olyannyira vágyott Lex Heineken. Szatmáry azt is elfelejtette említeni, hogy az Európai Bizottság kikötötte: nem érheti hátrány az egyes gazdasági szereplőket, mert ha így lenne, kész kötelezettszegési eljárást indítani. Vöröscsillagot ugyanis nem csak a Heineken használ, hanem például a Pellegrino, a Converse vagy a Milky Way is.

pellegrino-ocado.jpg milky_way.jpg

 converse-starfashion_hu.jpg

És íme: itt kapcsolódik a Vajnai elleni elleni rendőri erőszak a Heineken sztorihoz.

 V.H.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr5112876650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2017.09.19. 13:56:11

úgy elképzeltem, ahogy putyin elnöki il-76-osán átfestik a felségjelet, mikor jön orbánt ugráltatni...

egyébként a debreceni egyetem rektoráról is van olyan kép, ahol piros csillagos ásványvíz van elérakva... rebellis tempó.