Az üléspont álláspont?
2018. február 04. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Az üléspont álláspont?

Ismert a mondás: az üléspont meghatározza az álláspontot. Ezt a mondást ugyan többnyire pejoratív értelemben szokták használni, én most mégis pozitívumot látok benne.

Szimbolikus, hogy az új Országos Bírói Tanács (OBT) nem a Hivatal, hanem a Kúria épületében tartotta meg alakuló ülését, mintegy ezzel is demonstrálva függetlenségét és azt, hogy valódi „főnöke” kíván lenni Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal nagyhatalmú elnökének.

obt-hvg.jpg

Kép:HVG

Az alakuló ülésen, ahogyan az lenni szokott, elhangzottak a protokolláris felszólalások, ám aki tud a sorok között olvasni, hallani – és ebben az országban erre mindig is nagy gyakorlatra lehetett szert tenni – az meghallhatja a lényeget.

Az OBT ülésének elnöki tisztét hat hónaponként más-más tag tölti be, méghozzá bírói gyakorlatuk hosszának sorrendjében. Az első ülést az a Hilbert Edit vezette, aki korábban, még az új OBT tagok választásának idején az Alkotmánybírósághoz fordult azért, mert Handó fegyelmik osztogatásával próbálta befolyásolni, hogy kikből lehessen, pontosabban ne lehessen OBT tag. A jogszabály szerint ugyanis nem lehet szavazni arra a bíróra, aki fegyelmi hatálya alatt áll. Handó ezzel éppen Hilbert Edit megválasztását akarta megakadályozni, a jelek szerint sikertelenül. Hilbert nem véletlenül hangsúlyozta, hogy a jelenleg általa elnökölt szervezet eltökélt abban, hogy valódi kontrollt gyakoroljon a Hivatal elnökasszonya felett.

hibert-index_hu.jpg

Hilbert Edit az OBT elnöke   Kép: Index.hu

A jelek szerint Handó nem örül az új összetételű bírói tanácsnak. Ez nem is csoda, hiszen számos kritikusa ül benne, míg „hívei” közül a bírák egyetlen egyet sem szavaztak meg. Nyilván ezért hangsúlyozta, hogy a bíróságok csak akkor működhetnek jól, ha a Hivatal, a bírói tanács és a Kúria, akárcsak „három külön hatalmi ág” – kiegyensúlyozottan működik. A kiegyensúlyozottsághoz persze az is kell, hogy ő ne éljen vissza igazgatási hatalmával, többek között a bírói pályázatok indokolatlan érvénytelenné nyilvánításával, ahogyan azt eddig számos esetben tette.

hando-hirek_ma.jpeg

Handó Tünde   Kép: Hírek ma

A kormányközeli Origón az OBT megalakulásának napján jelent meg egy hosszú interjú Handó Tündével. Ebben nyíltabban üzen az új testületnek: „ami számomra is meglepő, hogy az új OBT-ben a sajtóhírek szerint van néhány tag, aki mintha azzal a céllal került volna be, hogy valamifajta revansot vegyen az őt ért sérelmekért. Bízom abban, hogy az Országos Bírói Tanács új tagjai az általuk kitűzött nemes célok érdekben képesek lesznek a jogszabályi keretek között működni”. De üzent a sajtónak is: „valós veszélyt jelentenek azok a szervezettnek tűnő sajtótámadások, amik a bírósági szervezetből származó álhírekből próbálnak botrányt kavarni.”

Nem tudom, ki és hol írta volna, hogy egyes OBT tagok „revansot” akarnának venni, meg azt sem, hogy milyen „álhírekről” beszélt az elnök asszony. Az ugyanis, hogy Handó Tünde egyes rendelkezései miatt bírák fordultak az Alkotmánybírósághoz és Strasbourghoz, vagy az, hogy Vasvári Csaba bíró munkajogi pert indított ellene, valódi hírek. De volt néhány keresetlen szava az elnök asszonynak a „volt bírákhoz” is, akik szerinte „korábbi bírói titulusukat felhasználva” szólalnak meg politikai rendezvényeken, „miközben fogalmuk sincs arról, mi történik a bírósági szervezetben”. Tényleg nincs?

birak_konyve.jpg

Handó azt is elárulta az Origónak, hogy a létszámemelés eredményeként „a Fővárosi Törvényszék leterheltsége az országos átlagra süllyedt, ami egy nagyon komoly előrelépés”. Ám az InfoRádiónak tett nyilatkozata szerint „Fazekas Sándor elnök felelős azért, hogy a Fővárosi Törvényszék ügyterhe nem a kellő mértékben csökken”. Így persze nehéz eligazodni és megérteni, vajon miért is lett Fazekas elnöki pályázata érvénytelen.

fazekas-magyar_narancs.jpg

Fazekas Sándor     Kép: Magyar Narancs

A Kúria épületében megalakult Országos Bírói Tanács komoly hatáskörrel rendelkezik, és számos eszköze van ahhoz, hogy valódi egyensúlyt teremtsen a Handó által említett „három hatalmi ág” között. Kívánom, hogy mostani üléspontjuk hat éven át valóban határozza meg mindenkori álláspontjukat.

 

(V.H.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr3713631106

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Handó Tünde férje és az elhagyott sunyi pártiratok 2018.02.08. 05:39:51

Nem városi legenda: - Szájer József elhagyta, az ellenzék olvasta és választási beszédtaktikát váltott. Hangyaf.szny.val bukott a zorbán és összetörte az irodáját mérgében majd évekig nem az Országházba, hanem kezelésre járt :-) Minek kellene a zorbá...

Trackback: Fazekas Sándor bíró végre megbukott, mint Fővárosi Törvényszéki elnök 2018.02.08. 05:39:36

Egy újság írása alatti vitába becsatlakoztam a napokban ahol valaki úgy nyilatkozik Fazekasról, hogy szerinte mindig is becsületes és tisztességes ember volt és most is az. Ezt persze túl sokan vitatják, hogy igaz lehessen. Főként a tények és mára má...

Trackback: Tisztességes Bírói Magatartásért mozgalom megalakult 2018.02.08. 05:39:15

Képen lévő személyek balról jobbra haladva: Iván Gábor IGe a Bírói Önkény Ellen mozgalom alapítója, vezetője. Szepesházi Péter reformbíró, Ravasz László nyugdíjazott reformbíró. Utóbbiak az Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség mozgalom alapítói és...

Trackback: Bírói Etikai Kódex áltudományos 2018.02.08. 05:38:45

A Bírói Etikai Kódex önmagában botrányos. Az áltudományos szervezetek és a szélsőséges vallási szekták színvonala szerint íródott. TEKINTÉLYELVEKET és NEM JOGOT ÉS JOGSZERŰSÉGET VÉD! "kollégái által hozott döntéseket egyéb módon sem bírálja" Pedig a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.02.05. 07:23:52

Ki ellenőrzi a bírákat?
Senki.
Ennek előbb, utóbb véget kell vetni.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.02.08. 05:41:34

Túl sok az ilyen hablaty, mint a 2018. január 30. napján megalakult Országos Bírói Tanács nyilatkozata, de aztán a tetteknek és a valóságnak semmi köze nem szokott hozzá lenni:

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.02.08. 05:44:45

"don" Fazekas Sándor bíró végre megbukott, mint Fővárosi Törvényszéki elnök

Egy újság írása alatti vitába becsatlakoztam a napokban ahol valaki úgy nyilatkozik Fazekasról, hogy szerinte mindig is becsületes és tisztességes ember volt és most is az. Ezt persze túl sokan vitatják, hogy igaz lehessen. Főként a tények és mára már jogerős bírósági határozatok is. Válaszom ott: Nagyon letért és már nagyon régen arról az útról, amin esetleg valamikor járhatott. Csak a mostani tettein is el lehet gondolkozni, hogy mi mért és miért nem máshogyan. 1. Egy becsületes, egyenes ember nem ragaszkodik a hatalmához, az szépen elmegy egy egyetemre tanítani és átadja a tudását a jövendő nemzedéknek. 2. Miért is nem mert senki más sem pályázni mellette erre a posztra? 3. Most hogy elvesztette a hatalmát, mást is elvesztett. Nem tudja a stiklijeit tovább csinálni. Pláne ha el kellene hagynia a F. Törvényszéket is. Így igazából ezért érte veszteség. Ha csak becsületes bíró akarna lenni, azt továbbra is lehetne. Hatalom nélkül is.