Veszélyhelyzetben sem lehet csak úgy kórházi ágyakat kiüríteni
2020. április 29. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Veszélyhelyzetben sem lehet csak úgy kórházi ágyakat kiüríteni

különleges jogrend nálunk attól még különlegesebb, hogy a Fidesz-kormány annak a szabályait is felrúgja. Köztudott, hogy az emberierőforrás-miniszter, Kásler Miklós utasításainak végrehajtása azzal járt, hogy mintegy 36 ezer kórházi ágyat kellett rövid idő alatt kiüríteni.

kasler-24_hu.jpg

Kép: 24.hu

Laikusként is elgondolkoztató, hogy honnan szedte az egyébként orvos miniszter, hogy május 1-jére tízezer embert kell lélegeztetni. E sorok írásakor, két nappal május 1-je előtt ötvenen vannak lélegeztető gépen. De ezt a kérdést fejtsék meg az infektológus szakemberek, vagy azok, akik tudják, mire készül a kormány május 3-a után.

Én ezeket a leveleket és utasításokat tartom emberileg és erkölcsileg botrányosnak, elfogadhatatlannak, jogilag pedig – a különleges jogrend keretei között is – alkotmány- és törvényellenesnek.

Hogy miért, azt lásd ITT

https://24.hu/belfold/2020/04/29/koronavirus-agykiurites-velemeny/

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr2315648002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legeslegujabbkor 2020.04.30. 20:24:37

Szerintem pont úgy jártak, mint a karantén bevezetésekor. Az emberek otthon maradtak, hát akkor jó.
Most, hogy az emberek félnek, maszkot hordanak, kezet mosnak, és nincs elég fertőzött, megint át kell írni a forgatókönyvet.

Én modjuk kirúgnám azt a közvélemény monitorozómat (Rogán), aki ennyire nem látja még 1 hétre sem előre, hogy a magyarok nemcsak kormánypropaganda szajkózó információkat szoktak olvasni

Kampfer 2020.05.02. 15:39:04

Tisztelt bírónő!

Valamit nem teljesen értek...

"Az alaptörvény szerint veszélyhelyzetben sem korlátozhatók bizonyos emberi alapjogok, így az emberi méltóság sérthetetlensége, az ember joga az élethez..."

Nos, ha az a vészhelyzet történetesen egy sokak számára sajnos végzetes vírusfertőzés, akkor az élethez való jogot kinek panaszolja el a buzgó jogvédő? A kormánynak? A 'zunijónak'? A vírusnak? Vagy a dokinak...?
Az emberi méltóság pedig de facto nem sérthetetlen. Azt napi rutin szerint sértik meg másik emberek, munkahelyi vezetők, bűnözők, lehetetlen anyagi körülmények, sőt, gyakran maguk azok az emberek, akik számára a saját méltóságuk már semmit sem jelent. Vészhelyzet ide, vagy oda...
Továbbá fölmerült bennem a kérdés, hogy az olasz, a spanyol, francia vagy brit alkotmány annyira laza, amit a tudósításokban láttunk, vagy esetleg ők VALÓBAN tesznek az emberi méltóságra és az élethez való jogra...?
És még egy kérdés Önhöz, bírónő!
A brit egészségügyi miniszter még március végén jelentette ki, hogy több, mint húszezer halottra számítanak. Vajon mit kapott volna Kásler, vagy akár a gaz 'patásorbán', ha március végén nem húszezer, hanem akár csak ezer halottra számított volna és ezt jelenti be? És mit kapna a kásler, ha olyan levelek kerültek volna nyilvánosságra a magyar egészségügy berkeiből, mint amik a svéd lapokban jelentek meg az ottaniakról...?

"Laikusként is elgondolkoztató, hogy honnan szedte az egyébként orvos miniszter, hogy május 1-jére tízezer embert kell lélegeztetni."

Talán annak a nagyon szakmai és nagyon hiteles orvosi kamarának a márciusi tippjét vették komolyan...?

444.hu/2020/03/15/50-60-ezer-magyar-fertozottet-josol-a-magyar-orvosi-kamara-vedofelszelest-es-virusteszteket-kernek-a-kormanytol

(Szándékoltan az Ön világnézetéhez igazodó cikket választottam.)
Üdvözlettel:
Kampfer

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2020.05.02. 17:18:16

@Kampfer: Attól tartok, most nem értette meg, miről szól valójában a cikk. Attól függetlenül, hogy milyen károkat okozott beteg embereknek a 36 ezer ágy a z o n n a l i és e gy sz e r r e történő felszabadítása, még arra is fütyültek, hogy jogilag szabályosan csinálják. Ezt nem lehet egy miniszteri utasítással, vagy levelezéssel intézni. Legalább egy kormányrendeletet kellett volna hozni. Persze az felelősséget is jelentett volna. Nem csak a beteg embereket, de a jogot is felrúgták. Az egészet az amúgy valóban alkalmatlan Káslerra hárították, akit amúgy nem sajnálok. Erről van szó. Ha ez nem derült volna ki a cikkből, az bizonyára az én hibám. Az idézett 444.hu cikk március elején íródott, amikor az ön által nagyrabecsült kormány még semmilyen intézkedést nem tett, a cikk javaslatokat fogalmaz meg. Amelyeket egyébként némi késéssel és rosszul végrehajtva meg is fogadtak.

Kampfer 2020.05.03. 11:02:25

@Dr. Sándor Zsuzsa: Tisztelt bírónő!

Köszönöm sorait! Természetesen az alapgondolatát értettem. Erre próbáltam reflektálni azzal, hogy az 'emberi méltósághoz való jog' vagy az 'élethez való jog' mint hivatkozás természetesen JOGILAG simán lehet megalapozott, de a gyakorlatban ez simán véleményes. Egy egészségügyi intézkedés jogilag lehet megalapozott, de szakmailag elhibázott és fordítva is. Igen, simán lehet, hogy az ágyak felszabadítása egy jó döntés volt, de gyakorlati szempontból rosszul hajtották végre. És a végrehajtás hibája is lehet egy adott, helyi intézkedési hiba vagy akár rendszerszintű is. Erre sehol, soha nem tértek ki konkrétan, csak a 'káslerezés' és az 'orbánozás' ment ezerrel. Tegye szívére a kezét, bírónő! Ez így édeskevés.

"Ezt nem lehet egy miniszteri utasítással, vagy levelezéssel intézni. Legalább egy kormányrendeletet kellett volna hozni. Persze az felelősséget is jelentett volna."

Vagyis ez nem egy szakpolitikai döntés, amit a felelős miniszter a saját hatáskörében eldönthet? Továbbá komolyan gondolja bírónő, hogy bármi is történik a járványügyi intézkedések során, azért ne az Orbán-kormány viselné a politikai felelősséget? Ki más viselné?

"Nem csak a beteg embereket, de a jogot is felrúgták."

Konkrétan milyen jogszabályt rúgtak föl? És az adott esetben rendszerszintű jogsértésről, vagy eseti alkalmakról volt-e szó? Megjegyzem: mint kiderült nem a teljes 60%-ot kellett fölszabadítani, hanem csak az épp kihasználatlan kapacitás és a 60% közötti különbséget. Továbbá az is kiderült, hogy minden esetben orvosi szakmai döntés kell legyen, mely beteget bocsátják el és melyiket nem.

Továbbá fentiek alapján bírónő minek minősítette volna azt a helyzetet, amikor Édesanyámat a kórházi kezelése során gyakorlatilag gyógyszeres ellátás nélkül hagyták, az orvos egy sor receptet adott át nekem az osztályon, amit ki kellett váltanom, hogy a betegnek be tudják azokat adni. (Mivel a kórházi gyógyszertárban nem volt már elegendő, a következő feltöltés pedig csak öt nap múlva volt esedékes). Igaz, mindez a nagyon 'virágzó' és 'demokratikus' társadalmú és nagyon 'ajrópéer' és polkorrekt 'köztársaság' idején, még 2007-ben esett meg (Péterffy kórház és Szent István kórház). Aktív dolgozóként Édesanyám biztosítotti jogviszonya nem is volt kérdéses... Történhetett akkor is jogsértés, bírónő?

"Az egészet az amúgy valóban alkalmatlan Káslerra hárították, akit amúgy nem sajnálok."

Nem vitatom, hogy nem sajnálja bírónő. Ez Önnek szíve joga, méltányolom a véleményét. Megjegyzem, én is azt gondolom, nem ő a legélesebb kés a fiókban, biztos lett volna jobb választás is erre a posztra.

"Erről van szó. Ha ez nem derült volna ki a cikkből, az bizonyára az én hibám."

Nem hibája bírónő, csak más nézőpontból látjuk az eseményeket. Én azt látom, hogy 340 áldozat (többnyire idős és/vagy krónikus betegek), nem pedig többezer. 2998 FELDERÍTETT(!) fertőzött és nem tízezrek vagy még több. És bár nem tartozik ide szorosan, de van a munkáltatómnak Lombardiában is aktív leányvállalata, magyarok is dolgoznak ott is és olaszok itt is. Számomra az ő véleményük hitelesebbnek hat, mint egy 'dobrevnéé' vagy egy nagyon független 'dávidferencé', akik szakmányban gyaláznak bármit, amit a kormány tesz. Tudja, bírónő, őket hallgatva egész más kép rajzolódik ki az ember fejében védekezésről, kormányzati intézkedésekről, kényszerhelyzetről és gazdasági problémákról! Már többször leírtam, most is megismétlem: simán lehetségesnek tartom, hogy a kormányzat nem csinál mindent jól vagy tökéletesen. És simán elhiszem, hogy lehetne ezt jobban is csinálni! AZT NEM HISZEM EL, hogy ezt BÁRMELY ELLENZÉKI szereplő (a dobrevnétől kezdve a szegény ostibenkó kunhalmin, a pofátlan tordain, a botmixer csekán át egészen a kórozsig, a rikácsoló kis szabótimikéig és a nevetséges jákobpetikéig bezárólag) jobban vagy profibban tenné! Ez egyszerűen esélytelen. Némelyek közülük már bizonyítottak. A többiek pedig velük egy színpadon vonaglanak...

"Az idézett 444.hu cikk március elején íródott, amikor az ön által nagyrabecsült kormány még semmilyen intézkedést nem tett..."

Egészen pontosan március 15-én, amikor már működött az operatív törzs, amikor már az első gazdaságvédelmi intézkedéseket bejelentették és amikor az első direkt egészségügyi szállítmányok megérkeztek az országba. És emlékeim szerint az oktatási intézményekre vonatkozó döntéseket, a nyilvános rendezvényekre szóló korlátozásokat is életbe léptették. Vagyis volt intézkedés bőven! A határon szolgáló családtagom akkor már hetek óta említette nekem az ottani intézkedéseket is, ergo ez az állítása nem teljesen fedi a valóságot, bírónő!

"...a cikk javaslatokat fogalmaz meg. Amelyeket egyébként némi késéssel és rosszul végrehajtva meg is fogadtak."

Tehát akkor a kormányzat mégis megfogadott és megvalósított szakmai javaslatokat, bírónő? Ez szerintem üdvözlendő. És milyen szakmai javaslatokat hajtottak végre rosszul Ön szerint? Vagy a szakma szerint?
Üdvözlettel és köszönettel:
Kampfer
süti beállítások módosítása