Darázsfészek
2015. május 09. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Darázsfészek

„A Kúria leszögezte, hogy csak az minősül hálapénznek, amit a beteg elégedettsége kifejezéseként, önként ad a kezelés után. Ebben az esetben nem lehet bűncselekményről beszélni. Ez a magyar társadalomban hosszú ideje kialakult szokás.” Ezt fejtegette a büntető tanács elnöke az Állami Egészségügyi Központ tizenegy nőgyógyász szakorvosa és két szülésznője ellen vesztegetés miatt indult eljárásban.

halapenz-nlcafe_hu.jpg

A vád szerint 2007 és 2008-ban legalább húsz esetben kértek pénzt kismamáktól. Három fórumot is megjárt az ügy, és háromféle ítélet született. A Fővárosi Törvényszék első fokon tíz szülész-nőgyógyászt ítélt el, egyenként kétmillió forint körüli pénzbüntetésre, egy szülésznő pedig felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Az ítélőtábla azután a vádlottak egy részét felmentette, a többiek büntetését enyhítette. Végül csak hét vádlott ügye nem vált jogerőssé és került a Kúria elé. A vádlottak nagy részét tényleges büntetés kiszabása nélkül próbára bocsátották, volt, aki megrovást (ejnye-bejnyét) kapott, másokat pedig felmentettek. 60 000 forint pénzbüntetést és 35 000 forint vagyonelkobzást azonban csak az egyik szülésznőre szabtak ki. És közel sem azért, mert „ő vitte el a balhét”, hanem mert őt 6 rendbeli, míg a többieket mindössze 1-2 esetben elkövetett vesztegetésben találták bűnösnek. Az esetek száma persze – mint mindig – attól is függ, hogy mit lehet bizonyítani. A büntetések tehát arányban állnak a megvalósított cselekmények számával.

De vajon igaza van-e a Kúriának abban, hogy a kezelés után, önként adott „hálapélnz” nem bűncselekmény? Hivatkozhat-e a törvény ellenében a legfelsőbb bírói fórum „a magyar társadalomban hosszú ideje kialakult szokásokra”?

btk-tenytar_hu.jpg

A Btk. ugyanis teljesen egyértelmű: „aki… a tevékenységével kapcsolatban… jogtalan előnyt, vagy annak akár csak az ígéretét elfogadja, vesztegetés miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” A sokat és joggal szidott állami egészségügyben tehát az utólag adott pénz is az orvos/nővér/szülésznő kórházi tevékenyéséghez kapcsolódik és nem jogszerűen kapott pénz. A „hálapénz” kifejezés a paraszolvencia szónak kissé álságos magyar fordítása, melynek nem sok köze van a kifejezés eredeti tartalmához. Nem véletlen, hogy a nemzetközi szóhasználatban "informal payment"-nek (informális fizetésnek) valamint "under-the-table payment"-nek (asztal alatti fizetésnek) hívják.

under_the_table-worldsolu_jpg.jpg

Valljuk be őszintén – a GKI felmérésében szereplő 72 %-al együtt -, hogy azért adunk paraszolvenciát, mert meggyőződésünk, hogy ha nem adnánk, rosszabb ellátást kapnánk. Vagyis az így, „asztal alatt adott pénznek” a hálához nem sok köze van.

Az Igazságügyi Minisztérium törvénymódosítási javaslattal próbálja rendezni a hálapénz törvényi hátterét. Mert miközben a Btk. szerint – és a Kúria szóbeli indokolásával ellentétben énszerintem is – akkor is vesztegetésről van szó, ha önként adják a hálapénzt, a Munka Törvénykönyve a kórház igazgatójára bízza: engedi-e dolgozóinak a paraszolvencia elfogadását. Ez maga a tökéletes jogbizonytalanság. Nagy kérdés, hogy helyes-e az az elképzelés, hogy ezt a lényegében korrupt rendszert legalizálják, vagyis elfogadják „a magyar társadalomban hosszú ideje kialakult szokásokat”. A hálapénz megszüntetéséhez persze az államnak meg kellene fizetnie az orvosokat, nővéreket. Mindenkit, aki az egészségügyben dolgozik.

Nem kétséges, darázsfészekbe nyúl az, aki a hálapénz rendszerén próbál változtatni. Mert nem elég pusztán az egészségügyi rendszert normálissá alakítani, de a fejekben is rendet kellene tenni.

francia_darazs_feszek.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr857444866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paragrafus 2015.05.16. 11:35:44

...."Mert miközben a Btk. szerint – és a Kúria szóbeli indokolásával ellentétben énszerintem is – akkor is vesztegetésről van szó, ha önként adják a hálapénzt"......

Én is ezzel értek egyet.
Megjegyzem, azt sosem értettem, hogy miért kell adni hálapénzt (vagy nvezhetjük akármi másnak is), mert az orvos elvégzi a munkáját, a kötelességét. Még akkor sem értek vele egyet, ha a beteg nagyon elégedett az orvossal. Hiszen az orvosnak - a szakmaiságon túl- az is a munkaköri kötelessége, hogy úgy végezze a munkáját, hogy a beteg elégedett legyen. A beteg elégedettsége az orvos részéről nem többletszolgáltatás, ez természetes.
A gazdasági életben nagyon sokan dolgoznak olyan munkakörökben, ahol a munkájukért - végezzék azt bármilyen kiválóan, vagy mások számára nagy elégedettséggel - nem kapnak a fizetésükön felül egy vasat sem.
Szóval sosem tudtam megérteni, hogy miért kell a társadalom egyes területein dolgozókat többletjuttatással honorálni a másik munkakörökhöz képest?
Nem kell messze menni, elég csak abba belegondolni, hogy egy bírósági ítélet után az a fél, akinek a javára ítéltek, az elégedettsége jeléül odamenne a bírói pulpitushoz és egy bizonyos összeget átadna (akár csak utólag is) az eljáró bírónak.
Ugye milyen nagy botrány lenne belőle? Pedig - elvileg - ilyen esetben pontosan ugyanaz történne, mint amikor az orvost honorálja a beteg.
süti beállítások módosítása