Megszólalt az alvilág
2018. április 22. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Megszólalt az alvilág

Egy egész generáció nőtt fel azóta, hogy 1998-ban Fenyő Jánost, a Népszavát, Nők Lapját és számos magazint birtokló VICO médiabirodalom tulajdonosát szabályosan kivégezték. Fenyő a Margit utcában a piros lámpánál állt saját Mercedesével, amikor gyilkosa kiszállt egy Mitsubishiből, odalépett a kocsijához és leadott rá egy sorozatlövést, majd elmenekült. A tettes menekülés közben a hangtompítós géppisztolyt, a kesztyűjét, sapkáját és dzsekijét elhajította.

fenyo_24_hu.jpg

Fenyő János    Kép: 24.hu

Mi történt ez alatt a 20 év alatt mindmáig, amikor is a Nemzeti Nyomozó Iroda Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség volt elnökét felbujtóként elkövetett emberöléssel meggyanúsította, kihallgatta, majd az ügyészség Gyárfás házi őrizetbe vételét indítványozta. (Mire önök ezt a cikket olvassák, már tudni fogják, miként döntött erről az indítványról a bíróság.) Ma már tudjuk, nem házi őrizet, csak lakhelyelhagyási tilalom lett a döntés, nyomkövető elhelyezésével. Ez azt jelenti, hogy Gyárfás egy meghatározott körzetet, például Budapest területét nem hagyhatja el.

gyarfas-hirado.jpg

Gyárfás Tamás    Kép: Híradó

A megalapozott gyanú szerint Gyárfás Tamás „1998. február 11-ét megelőzően megbízta P. T.-t azzal, hogy Fenyő Jánost ölesse meg. A megbízást P. T. elvállalta és J. R. szlovák állampolgár felé azt közvetítette.” A nagyon diszkrét monogramok mögött Portik Tamás és Jozef Rohac rejlik.

 portik-hirado_hu.jpg

Portik Tamás   Kép: hirado.hu

A Fenyő gyilkosság ügyében a nyomozás sokáig tévúton járt. Az elkövetéssel különböző albán személyeket gyanúsítottak, ám DNS-ük nem egyezett a helyszínen talált sapkáról rögzített DNS-el. 2002-ben le is zárták az aktát. De miközben a tettest nem találták, Gyárfás neve már a kezdet kezdetén is felmerült, mint aki megrendelhette Fenyő megöletését. Bizonyíték azonban nem volt ellene. Tény azonban, hogy Gyárfás és Fenyő állandó harcban állt egymással, elsősorban az egykori Nap-TV tulajdonlása miatt.

2004-ben újraindult a nyomozás, mert Fenyő volt pszichológusa egy dokumentumfilmben Gyárfást nevezte meg lehetséges felbujtóként. Ám 2011-ig nem történt érdemi előrelépés, mígnem letartóztatták a szlovákiai maffia egy ismert alakját, Jozef Rohac-ot. Az ő DNS-e megegyezett a sapkán talált hajszáléval.

rohac-mti_foto_kovacs_tamas.jpg

Jozef Rohac    Kép: MTI Fotó: Kovács Tamás

2014-ben a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás vádjait egyesítették és megkezdődött a tárgyalás. (Az Aranykéz utcában 1998-ban követtek el pokolgépes merényletet az akkor zajló olaj-maffia háború részeként. A kiszemelt áldozaton kívül ártatlan civilek is meghaltak.) Az egyesített ügyben Portik Tamás is vádlott volt, mint a robbantásos merénylet felbujtója. A tárgyaláson tanúvallomást tett Tasnádi Péter - szintén jól ismert alvilági figura - aki megnevezte Gyárfást, mint a Fenyő gyilkosság felbujtóját.

aranykez-atv.jpg

Aranykéz utcai robbantás    Kép: ATV

2016-ban megszületett az ítélet. Rohác-ot több ember ellen, nyereségvágyból, előre kitervelt emberölés és más bűntett miatt életfogytiglanra ítélték mind az Aranykéz utcai robbantás, mind a Fenyő gyilkosság miatt. Portik Tamást bűnösnek mondták ki az Aranykéz utcai robbantás kapcsán felbujtóként elkövetett emberölésben és 13 év fegyházra ítélték. A másodfokú bíróság helybenhagyta az ítéletet.

Az ügynek azonban nincs még vége, mert a Fővárosi Ítélőtábla perújítási nyomozást rendelt el. Jelentkezett ugyanis egy tanú, aki azt állítja, nem Portik volt az Aranykéz utcai robbantás felbujtója és meg is nevezte azt a személyt, aki szerinte az igazi felbujtó volt.

Időközben a hírek szerint a rendőrség birtokába került egy hangfelvétel, amelyen állítólag Gyárfás Tamás és Portik beszélget és amelyet - ugyancsak állítólag - Portik Tamás vett fel. Márciusban a nyomozók kihallgatták Portikot, ezúttal már a Fenyő ügy gyanúsítottjaként.

Gyárfás Tamás tagadja, hogy köze lenne a Fenyő gyilkossághoz.

fenyo_gyilkossag-atv.jpg

A Fenyő gyilkosság    Kép: ATV

A napokban többen megszólaltak a médiában azt firtatva, hogy vajon miért éppen most – értsd a választások után alig tíz nappal – vették őrizetbe Gyárfás Tamást. Bár kétségtelenül izgalmasak az összeesküvés-elméletek, és az is igaz, hogy sok szó esett Orbán ígéretéről, a „jogi elégtételről”, én mégis azt hiszem, hogy ez esetben nem erről van szó. Folyik egy perújítási nyomozás az Aranykéz utcai ügyben, Portikot már márciusban meggyanúsították a Fenyő ügyben, mindez éppen elegendő indoknak látszik ahhoz, hogy újabb gyanúsításokra is sor kerüljön.

A 20 éve folydogáló Fenyő-ügy végétől pedig ismét messze kerültünk.

alvilag-hirpress.jpg

 Kép: Hírpress

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr7213855238

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Államilag szervezett bűnözés? 2018.04.24. 14:30:47

Az iGazság szolgáltatás hazánkban sokak szerint csak a szervezett bűnözés egyik polipkarja. Szórakoztató képes erkölcstan és etikaoktatás blog véleménye szerint ez egy nagyon igaz megállapítás.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2018.04.23. 11:55:09

Nehéz olyan ügyet felgöngyölíteni, amelyben alvilági figurák és hétpróbás gengszterek vallomásai szolgálnak "bizonyítékként". Ezek nem szavahihető emberek, össze-vissza hazudoznak.

Visceroid 2018.04.23. 12:02:42

Újabb Fidesz-fegyver: ha valaki el akarnak távolítani, csak előszedik, hogy neki milyen köze volt a Fenyő-gyilkossághoz (vagy bármelyik 90-es évekbeli leszámoláshoz) és probléma megoldva.

Muad\\\'Dib 2018.04.23. 12:28:15

@Visceroid:
Tehát ha netán tényleg ő rendelte el akkor se csukják le mert fidesz? Értem...

MACISAJT 2018.04.23. 12:49:16

Egy csengeri asszony ( aki ügyvédje, a DK-s Helmeczy tanácsára Svájcban gyógykezelteti magát és onnan üzenget) 1300 milliárdos örökségével etette a hiszékenyeket, többek között Kósa Lajost.
Mivel pénzmozgás egyáltalán nem történt, a balliberális sajtó és politika átváltott a " Kósa mekkora hülye" c. mantrára.

Gyárfás esetében viszont egy másik közismert, többszörösen bűnöző , Tasnádi vallja eskü alatt a bíróságon, hogy Fenyő megrendelt gyilkosságáért, amit egyébként nem (ő) végzett/végeztetett el, háromszor is tízmilliókat kért és kapott magától Gyárfástól.
Most akkor ki is a hülye?

Muhaha

Visceroid 2018.04.23. 12:57:39

@Muad\\\'Dib: Azt akartam mondani, hogy mindegyik mostani fideszes nagykutya érintett valamiben, tehát ha valakit nem szeretnek, csak elő kell szedni az "aktáját".

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.23. 13:22:23

pestisracok.hu/fenyo-ugy-a-mediacezar-titkos-dossziejarol-faggattak-a-rendorok-kuncze-gabor-volt-belugyminisztert/

Kunczét azért kérdezték a rejtélyes iratokról, mert az 1998-ban kivégzett médiacézár bizalmasa, Perczel Tamás egy korábbi dokumentumfilmben azt állította, hogy volt főnöke Gyárfás Tamás piszkos ügyeiről egy százoldalas dossziét adott át Kuncze Gábornak, ám mire a dokumentum eljutott a hatósághoz, hiányzott belőle legalább húsz oldal…

Cycmen 2018.04.23. 14:01:05

@Rettegek mert ballib vagyok: százoldalas dossziét adott át Kuncze Gábornak, ám mire a dokumentum eljutott a hatósághoz, hiányzott belőle legalább húsz oldal…

Ez a rendőrség által kiadott "Vidám mesék hülyéknek" sorozat lesz! A fénymásolók korában egyébként az egész paksaméta eltűnése sem okozhatott volna gondot. A gyilkosságban ugyan nem (bár ki tudja) de az egyéb disznóságaikban biztosan benne voltak politikusok, rendőrök is ezért kínos lett volna az ügy túlságos felfejtése.

fran7 2018.04.23. 14:12:35

@laci_52: Ez a probléma ezzel az üggyel. Ha annyit kiderítenek, hogy nem Gyárfás volt, már előrébb vagyunk. Félek azértt semmilyen bírósági ítélet sem tudja már teljesen tisztára mosni Gyárfás nevét ebben az ügyben.

Jakab.gipsz 2018.04.23. 14:23:24

Tasnádi mint, szavahihető, tanú? Miért nem inkább Fülig Jimi vagy Tuskó Hopkins.

A legtöbb jog-államban, a hangfelvételt, nem fogadják el bizonyíték gyanánt a bíróságok.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.04.23. 16:45:59

Na ebben a cikkben semmi olyan nincs amit eddig ne tudtunk volna.
Akkor.minek?

Jakab.gipsz 2018.04.23. 17:32:12

@FILTOL: "Na ebben a cikkben semmi olyan nincs amit eddig ne tudtunk volna.
Akkor.minek?"

Minek, minek, hogy fontosnak érezze magát egy kis nyugdíjas.

aquaticus 2018.04.23. 19:15:38

Amikor Katona Béla, az MSZP üdvöskéje , (aki valóban okos, határozott ember volt) 1994 júniusától a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter lett a Horn-kormányban és kijelentette, hogy a politika és az alvilág összeért, úgy repült a posztjáról, mint a sas! A Laborc félék meg szárnyalni kezdtek! Mint a sas....

Gleccsertetű 2018.04.23. 20:45:25

dögöljön meg Kathie Lee Gifford!

dr. mesterséges színezék 2018.04.23. 21:49:23

@Jakab.gipsz: "Tasnádi mint, szavahihető, tanú? Miért nem inkább Fülig Jimi vagy Tuskó Hopkins. "

Te kérnél kölcsön ettől a Tuskó Hopkinstól? Én nem, de ha mégis ilyesmi jutna eszembe, azt se tudnám, hol keressem.
De Gyárfás kért, ő tudta. Legalábbis ő ezt vallotta. Valamiért pont tőle kért a postabankos viplisták korában.
Biztosan van rá magyarázat.
Esetleg Soros.

Jakab.gipsz 2018.04.23. 22:37:31

@dr. mesterséges színezék: Igen kapják el, Fenyő gyilkosát és persze, ha volt felbujtója, a megbízót is, na de, azért legyünk észnél, ha a tanúkra kerül a sor. Csak ennyit akartam mondani, túlságosan egyszerű ügy ez így.

Legális üzleti életben előforduló, konkurensre, vagy haragosra, épeszű ember, nem küld bérgyilkost. (még akkor sem ha azt a dögöt, legszívesebben a saját kezével fojtaná bele egy kanál vízbe). Persze hogy utáljuk a konkurenciát, ezzel mindenki így van.

dr. mesterséges színezék 2018.04.23. 22:53:10

@Jakab.gipsz: Abból következtetve, hogy bérgyilkosságok olykor történnek, és szimpatizánst, cimborát nem végeztetünk ki, de még semleges figurát sem, marad az, hogy haragosra és versenytársra küldünk bérgyilkost, bármilyen paraszrosan egyszerű is.
A lényeg az, hogy a LIBERÁLIS demokráciában* ne tudják maradéktalanul bizonyítani akkor sem, ha az alvilágban rebesgetik, a sajtó sejteti, a rendőrök meg tudják a szerepünket - ettől még bármi lehet belőlünk (ezt Pintér Sándor tudja igazán).
HA Gyárfás a ludas, nem is számolt rosszul: 20 év alatt majdnem bármi volt.

*Illiberális demokráciában nem ilyen kínos a bizonyítási kényszer, ahogy az orosz és török példák is mutatják, és ahogyan mi is megtanuljuk.

retkeslaci 2018.04.24. 02:33:57

@Jakab.gipsz: vicces vagy, melyik jogállamban nem fogadják el a hangfelvételt?
Bűnözők üzelmei esetén sokszor pont bűnözőktől érkezhetnem információk, tanúvallomások. Ez nem meglepő. Nem a Napsugár óvoda tulipán csoportjának nyugdíj előtt álló óvónője fog beható és feltáró jellegű tanúvallomást tenni arról, hogy hogy futtattak kurvákat, hogy szőkítettek olajat és hogy csempésztek lopott autókat a 90-es években az alvilág tagjai.
Nem mondom, hogy mindent el kell hinni, amit Tasnádi mond, de lehet, hogy tényleg tud valamit.

@aquaticus: a rendszerváltás után minden párt kapcsolatba került a maffiával.
A jelenlegi belügyminiszter akkor még mint rendőrfőkapitány, érdekes alakokkal találkozott. Állítólag. Persze beperlik, aki ezt hangoztatja.
Az orosz alvilágnak mindig is menedéke volt Magyarország, magyar papírokat szereztek és úgy mentek nyugatra. Ma is ez folyik, a letelepedési kötvényesek és a határon túli álmagyarként útlevelet kapók közt is rengeteg a fajsúlyos bűnöző.

Az EU-n belül a bolgár után a magyar állampolgárságot vagy tartózkodási engedélyt adják legolcsóbban a fekete piacon.

VáradiJános 2018.04.24. 07:36:31

@FILTOL: pont erre gondoltam miközben átfutottam, bukott jogász nyanyó “átmásolt” egy másik cikket.

VáradiJános 2018.04.24. 07:40:18

@retkeslaci: tasnádi egy éven belül újra sitten lesz, most nyalizik, hátha megkegyelmeznek neki. Persze ettől még gyárfás felőlem megrohadhatna a tömlöcben

2018.04.24. 08:29:10

@MACISAJT:
Értem. Tehát a Kósa ügyben nem kell tiszta vizet önteni a pohárba, mert Gyárfás, ako mellesleg au elmúlt 8 évben a kedvenceid hátsójá nyalta, szintén feltételezhetően bűnös.

2018.04.24. 08:30:56

@fran7:
Azért én nem sajnálnám Gyárfást, bár 99% hogy volt köze a gyilkossaghoz, ha mégsem, akkor is egy gazemberről beszélünk.

2018.04.24. 08:32:13

@Jakab.gipsz:
Legális üzleti élet? A 90-es évek vállalkozóinál? LOL

aquaticus 2018.04.24. 09:07:14

@retkeslaci: A pártok alvilági kapcsolatairól megdöbbentő módon csak a ballib oldallal kapcsolatban vannak konkrét tények... KÜlönben Katona Béla ma is közszereplő lenne...

wolfbeisz 2018.04.24. 10:44:06

A szerzői sorba persze oda kell írnunk, hogy Dr. - de annyi képességünk már nincs, hogy ne egy helyesírási hibáktól hemzsegő alibiposztot nyomjunk ki magunkból...

retkeslaci 2018.04.24. 13:41:51

@aquaticus: mivel állítólag az egyik nagy keresztapa a belügyminiszter? (Nem állítom, kérdezem!), ezért nem is fog a Fideszről sok minden kiderülni egy ideig.

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2018.04.24. 13:50:26

@wolfbeisz: Kérlek, jelöld meg a helyesírási hibákat, megköszönném a segítségedet.

wolfbeisz 2018.04.24. 13:54:13

@Dr. Sándor Zsuzsa: Eleve a Fenyő gyilkosság, amiről a poszt szól, az helyesen Fenyő-gyilkosság. A nyomozás is általában újraindulni szokott, nem újra indulni.

ételizésítő 2018.04.24. 14:02:55

Szánalmas, hogy egy doktori címet viselő, magát jogásznak mondó ember ennyire pocsékul tudjon írni.

@MACISAJT:
Igen, Tasnádiról mintázzák a szavahihetőség szobrát. Eddig is többször bebizonyosodott, hogy minden szava maga a kőbe vésett igazság. nagyjából annyira kőbe vésett, mint a az Alaptörvénynek csúfolt fideszes gányolmány.

@Muad\\\'Dib:
Mond valamit az a név, hogy Kaiser Ede?
Ugyebár ha van halálos ítélet, már rég kivégezték volna, mire kiderült, hogy ártatlan a móri mészárlásban. Ettől még hétpróbás gazember, csak nem mindegy, hogy lop meg rabol, vagy hidegvérrel meggyilkol 8 embert.
Most állítsd fel az analógiát, ha érted, hogy mi az.

ételizésítő 2018.04.24. 14:08:36

@dr. mesterséges színezék:
Rossz analógia.
Tasnádiról mindenki tudta, hogy maffiózó, de arra nem nagyon volt esély, hogy eltűnjön. Ráadásul ha te kérsz kölcsönt, miért baj az, ha a kölcsönt adó eltűnik? Nem ő tartozik neked, hanem te neki.
Szóval ennek fuss neki még egyszer.

@Rettegek mert ballib vagyok:
Igen, és ez nyilván csak egyetlen példányban létezett. Akkor még nem ismerték a számítógépet, a fénymásolót, a nyomtatót... Az Index is agyagtáblákkal indult 3 hónappal később, ez váltotta az Internettót, ami még vésett kőlapokon terjedt kb. 1995-től.

ételizésítő 2018.04.24. 14:19:19

@retkeslaci:
"melyik jogállamban nem fogadják el a hangfelvételt"
Semelyikben.
Mai technikai eszközökkel ugyanis már úgy manipulálható a hangfelvétel, ahogy csak akarod, és a szakértő sem fogja észrevenni a vágásokat, ellentétben a krimikkel, ahol állítanak ilyen hülyeségeket.
Ráadásul ma már megoldható az, hogy a cérnahangú Kovács Pistike mondja fel a szöveget, és a kontrabasszus hangú Szabó Béla bácsi hangján szólal meg. De még a hangszín meg az orgánum is manipulálható, elég egy fél másodperces hangminta attól, akinek a hangján akarod megszólaltatni, a többi a számítógép intézi. És pár perc alatt megvan. Aztán ha ezt kiírod egy magnókazettára, ami önmagában egy hatalmas zajforrás, nincs az az isten, aki bebizonyítja, hogy hamis vagy eredeti-e a felvétel.
Hát ezért nem fogadják el.

@aquaticus:
Ja, és Pintér Sándor sem a szervezett alvilág feje.
Vagy ő közben ballib lett?
És akkor még az Orbán-féle cigánymaffiát nem is említettük.

@Dr. Sándor Zsuzsa:
Ehhez nagyjából az egész cikket át kellene írni.
olajmaffia, Rohácot, millió vesszőhasználati hiba stb.
Én felsőfokú végzettség mellett ilyen helyesírással nagyon szégyellném magam.

dr. mesterséges színezék 2018.04.24. 14:54:44

@ételizésítő: Miről beszélsz? Te üzletelsz maffiózóval? Egyáltalán közelednél egy olyan pedigrével rendelkező felé, mint Tasnádi?

Gyárfás - a vallomása szerint - igen. Vagy igazat mondott, és ő egy olyan figura, aki tasnádikkal jattol, amikor nem látják, vagy nem mondott igazat, és akkor egy ennél kellemetlenebb szitut leplezett.

Mit kellene átgondolnom?

dr. mesterséges színezék 2018.04.24. 15:06:06

@ételizésítő: Első találat a semelyik jogállamra, laikusként, mindössze "recording as evidence" kifejezést megadva.

De magyarul rákeresve sem egészen az a helyzet, amit ex chatedra kijelentesz: jogaszvilag.hu/rovatok/szakma/titkos-hangfelvetelek-a-perben

A polgári pereket boncolgatja, de ha ott _lehet_ bizonyíték, miért ne lehetne büntetőperben is?

Gyarfas Tamas 2018.04.24. 15:23:02

Aki megegyszer bergyilkosaggal vadaskodik azt kinyiratom.

euhupolgar 2018.04.24. 16:54:48

Az érintett személyétől függetlenül nagyon távol áll a jogállamiságtól hogy a sajtó előbb ismeri meg a bizonyitékok anyagát mint a gyanusított és ügyvédje. Ettől mint jogászoknak gondolom "ég az arcunk" nem ?

ételizésítő 2018.04.24. 20:26:06

@dr. mesterséges színezék:
Van az a pénz, amikor simán. Ne magadból meg a havi 150 rugó nettódból indulj ki.
Egyébként üzleteltem már maffiózóval, csak nem ekkora kaliberűvel.

Ha senki nem üzletelne Tasnádival meg a többi maffiózóval, szerinted honnan lenne pénzük?

Nem, nem lehet bizonyíték, nem lehet elfogadni. Talán 30-40 évvel ezelőtt, amikor még csak analóg eszközök voltak, el lehetett, ma már nem, mert ma már otthon is bármelyik Kovács Béla bárkinek a hangját tudja hamisítani akár ingyen beszerezhető szoftvereszközökkel meg egy 10 éves számítógéppel is, ha kicsit ért hozzá. Ha kevésbé ért hozzá, akkor pénzes szoftver kell hozzá. De nem milliókba kerül az sem.
Amit te itt előbányásztál, az kurvára más tészta.

Mellesleg ezt a hanganyagot Gyárfás adta a rendőröknek. Hidd el, annyira nem hülye, hogy ha bármit ki lehetne hozni belőle, ami rá terhelő, akkor nem adta volna oda.

dr. mesterséges színezék 2018.04.24. 21:33:50

@ételizésítő: A hangfelvétel pontosan annyira vitatható, mint a kézjegy, és pont úgy vagy jól állapítja meg a téma szakértője, hogy eredeti-e, vagy rosszul, és pont úgy a bíró dönti el, hogy elfogadja-e.

Az éhezéstől nem fenyegetve senkinek a nettója nem határozhatja meg, hogy meddig alacsonyodik le, az enyém sem, akár 150e az, akár az 4.5-szerese.
Akié mégis, arról szól a klasszikus vicc, amelynek a vége az, hogy "asszonyom, azt már tisztáztuk, hogy ön micsoda, már csak az áron vitatkozunk".

Százasé kő paprika?

szsa56 2018.04.24. 22:03:25

@wolfbeisz: Ezek aztán súlyos helyesírási hibák. De miután Sándor Zsuzsa kijavította őket, mit változtattak a tartalmon?

bankvezér 2020.07.12. 11:10:03

Elolvastam a posztot, mert azt reméltem a szerző tud valami újat mondani. De semmit az ég-világon. Csak a mindenki által ismert tényeket foglalta össze igen tömören. Ennek mi volt az értelme???
süti beállítások módosítása