Hédy Böhm, aki túlélte Auschwitzot
2015. június 18. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Hédy Böhm, aki túlélte Auschwitzot

Somos András interjúja

„Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer én önként németül beszélek egy némettel.“

Ezt Hedy Böhm mondta, itt, Budapesten, Fahidi Éva vendégeként.

 hedy_bohm_1.jpg

Hedy Böhm - Fotó: Láng András

Hedy és Éva ugyanazon a napon tettek tanúvallomást Lüneburgban, az Oskar Gröning, egykori SS tiszt ellen indított perben.

A Hannoveri Ügyészség azzal vádolja a 93 éves volt auschwitzi lágerőrt, hogy bűnsegédként részt vett a „magyar akcióban“, mintegy háromszázezer magyar zsidó aljas és kíméletlen meggyilkolásában. Az ő kezéhez ugyan nem tapadt vér, de az utóbbi évek német joggyakorlata szerint az is bűnös a Holocaustban, aki bármilyen beosztásban részt vett a tömeggyilkosságok elősegítésében, „fogaskerék volt a gyilkolás gépezetében“. Gröning „Auschwitz könyvelőjeként“ a deportáltaktól elrabolt értékeket vette nyilvántartásba és juttatta el a berlini gazdasági hivatalba.

groning.jpg

Ezt a testbeszédet említi Hedy az interjúban

Hedy és Éva sorsa azonos volt. Mindkettőjüket Magyarországról deportálták és mindketten azért élhették túl a „magyar akciót“, mert a szelektálásnál kényszermunkára, és nem a gázba küldték őket.

Ők ketten az után beszélgettek, hogy Hedy hosszú interjút adott Somos Andrásnak, az ATV riporterének. Életéről Auschwitz előtt és után, családjáról, a megbocsátásról és a megbocsáthatatlanról.

Nézzétek meg, ha nem láttátok az ATV-ben. Higgyétek el, érdemes.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr857555152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása