Börtönbe velük!
2015. augusztus 26. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Börtönbe velük!

 Már megint piszkálják a Btk.-t. 

Csemegi Károly a jogalkotásban azt az elvet vallotta, hogy az igazi kodifikációs munka – hasonlóan a nagy művészeti alkotásokhoz – egyszemélyes, egyedüli teljesítmény és felelősség. Életének fő művén öt éven át dolgozott: ez volt az 1878. évi V. törvénycikként elfogadott javaslat a Büntető törvénykönyvről, amelyet későbbiekben a jogász-társadalom egyszerűen Csemegi-kódexként ismer. A törvénykönyvhöz írt nagyszabású indokolás maradandó tudományos és irodalmi értékű alkotás.

csemegi_karoly-jogiforum_hu.jpg

Kép jogiforum.hu

A Csemegi-kódex az 1878. évi V. törvénnyel színre lépő büntető törvénykönyv, az első magyar nyelvű, átfogó büntetőjogi szabályozást tartalmazó törvénykönyv volt Magyarország történelmében, amelynek általános része 1951-ig, különös része pedig 1962-ig maradt hatályban. Vagyis  Csemegi olyan törvényt alkotott, amelyhez 73, illetve 84 éven keresztül nem kellett hozzányúlni.

atv-cimkep2.jpg

Szeretnék már egy olyan fél évet megérni, amikor hozzá nem értő kezek éppen nem módosítgatják a Büntető Törvénykönyvet. Most éppen a menekült-áradat szolgáltatott - nem okot, hanem - ürügyet a törvény szigorításához. Attól tartok, ismét csak az idegengyűlölet fokozása a cél. Mert hogy sok gyakorlati értelme nem lesz a tervezett módosításnak, abban szinte biztos vagyok.

E téma kapcsán beszélgettünk az ATV Híradójában Somos Andrással.

Nézzétek meg:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr57728928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uf 2015.08.26. 20:56:17

A felhatalmazott kezek módosítják a törvényt. Ugye törvény az amit az Országgyűlés elfogad, milyen más hozzáértés kéne? Amúgy a törvényeket általában a háttérben jogászok írják, akik elvileg hozzáértők. Tele van jogásszal az országgyűlés mivel piaci feltételek között nem tudnának megélni.
süti beállítások módosítása