„Figyeljék a kezemet, mert csalok!”
2014. április 05. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

„Figyeljék a kezemet, mert csalok!”

Rodolfó, a világhírű bűvész ezekkel a szavakkal kezdte előadásait. Hiába figyeltünk meredten, sohasem tudtuk leleplezni a trükkjeit. Remekül szórakoztunk. Akkor.

[caption id="attachment_4195" align="alignleft" width="210"]Rodolfó Rodolfó
Kép: Hír24[/caption]

Ma azonban nem babra megy a játék. A várható csalások nem a szórakoztatásunkra születnek. A Fidesz már eddig is mindent megtett azért, hogy az új választási törvény szinte garantálja a győzelmét. Saját érdekeiknek megfelelően, nagy titokban rajzolta át a választási körzeteket. A jobboldali körzetben kevesebb szavazat kell a győzelemhez, mint a baloldaliakban. Megváltoztatta a töredékszavazatok elosztását. A töredékszavazat azt jelenti, hogy az egyéni ágon a vesztesre leadott szavazatok átkerülnek a listás ágra az ő pártjához. Ami igazi „hungarikum”, az az, hogy a Fidesz féle választási törvényben nem csak a vesztes, hanem a győztes szavazatainak egy részét is átviszik az ő pártjához. Erre mondják, hogy „a győztes mindent visz”.

Megnehezítette az itthoni lakóhellyel rendelkező, de külföldön dolgozó magyarok szavazását, hiszen sokuknak több ezer kilométert kell utaznia, ha voksolni akar. De ha mégis erre vetemednének, nem veszik fel őket a választási listára, mert nem tudják anyjuk negyedik keresztnevét. Sikerült is elérniük, hogy a Fidesz kormányzás miatt távozóknak csak a töredéke megy el szavazni. Ugyanakkor azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük, egyszerűen levélben szavazhatnak.

[caption id="attachment_4196" align="alignright" width="180"]szavazás Kép: betyarvilag.hu[/caption]

Itt azért homok került a gépezetbe, mert az átvizsgált levelek közül eddig csak minden negyedik volt érvényes. Egyszer majd biztosan kimondja az Alkotmánybíróság, hogy nincsen rendjén a kétféle külföldi csoport szavazási rendjének eltérő szabályozása. Fekszik is már előttük erre vonatkozó beadvány, de – szokás szerint - gondosan jegelik a témát a választásokig.

A média megrendszabályozásával gyakorlatilag megfosztották a választókat az információhoz jutástól. Azt is lehetővé tették, hogy számos kamupárt – egy részük csalással – felkerüljön a listára. Ráadásul ez milliárdokba kerül. Nekünk, adófizetőknek. A Fidesznek kifejezetten ez is volt a célja, hiszen a törvény ösztönözte a kamupártok indulását. Ehhez jó partner volt az adatvédelmi hatóság is, amelyik cinikusan a „túlzott munkateherre” hivatkozva tagadta meg az adatokkal való visszaélések kivizsgálását.

[caption id="attachment_4197" align="alignleft" width="300"]kamupártok kamupártok
Kép: 444.hu[/caption]

 

A Medián közelmúltban végzett felmérése szerint 60 % mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni. Ez a szám magasabb, mint az előző választás előtt volt. 2010-ben a felméréshez képest 8-10 %-al is több volt a tényleges részvétel. Még az utolsó napon is történhet valami, hisz most nincs kampánycsend. Ugyancsak a Medián szerint még most is többen vannak azok, akik rossznak ítélik meg az ország helyzetét.

Egyszóval, az új választási törvény azért mégsem csodafegyver. A nagy igyekezet dacára sem teszi lehetetlenné az ellenzék győzelmét. Sok múlik azon, hányan vesznek részt a választáson. Minél többen, annál inkább romlanak a Fidesz, és nőnek a kormányváltók esélyei. Tehát, aki baloldali kormányváltást akar, MENJEN EL szavazni!

És legyen résen. A választási csalások számos módja ismert. Az idősebbek még emlékezhetnek az 1947-es, „kékcédulás” választásra. És talán arra is, hogy még azzal sem sikerült a csalóknak abszolút többséget szerezniük. Mai szóhasználattal ezt láncszavazásnak hívjuk. Amit nem is olyan nehéz észrevenni. Ha azt látjuk, hogy a szavazókörből jó néhányan azonos irányba távoznak, majd ugyanabba a kocsmába, vagy kapualjba térnek be, joggal gyanakodhatunk arra, hogy láncszavazókat látunk. Ne hagyjuk szótlanul!

[caption id="attachment_4198" align="alignright" width="300"]Láncszavazás Kép: delmagyar.hu[/caption]

Nagyon fontos, hogy ellenőrizzük: eredeti-e a pecsét a szavazólapon. Ha fekete a pecsét, gyanakodjunk, vegyük szemügyre, vajon nem fénymásolt-e.

Ha azt látjuk, hogy valaki boríték nélkül dobja be szavazatát az urnába, jól nézzük meg, hogy visszaadja-e a borítékot, és nem viszi-e ki magával a szavazókörből.

Érvénytelen lesz a szavaztunk akkor, ha több pártot, vagy egyet sem jelölünk be. A kiválasztott párthoz tartozó karikába X-et vagy keresztet tehetünk, a fontos az, hogy a karikán belül legyen az a pont, ahol a vonalak metszik egymást. Nem teszi érvénytelenné a szavazatot, ha a vonalak szárai kilógnak a körből és az sem, ha bármit még ráírunk a szavazólapra, ha az a fenti feltételeknek egyébként megfelel. De azért jobb a szavazatszámlálók későbbi vitáit elkerülni, ne firkáljunk, ne lógjunk ki a körből. Ők is szavazással döntenek egy-egy vitás kérdésben, és ott is a mostani kormánypártok küldöttei vannak többségben.

Aki a baloldali kormányváltókra akar szavazni, ne zavarodjon össze a több, hasonló nevű párttól. Egyet jegyezzen meg: a kormányváltás lehetősége a 17 számban rejlik.

[caption id="attachment_4199" align="aligncenter" width="300"]17 Kép: duimschroef.nl[/caption]

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr37442972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása