Öt éve
2015. október 08. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Öt éve

Öt éve szakadt ki az Ajkai Tímföldgyár gátja és majd egymillió köbméter lúgos vörösiszap öntötte el Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet, 8 ember halálát, kétszáznál több személy sérülését, óriási anyagi és természeti kárt okozva.

gatrepedes.jpg

Fotó: Láng András

Öt éve folyik a büntetőeljárás, ami most a végéhez közeledik – első fokon. Mondhatják, hogy ez nagyon sok idő. Én meg azt mondom, jó oka van ennek. Igaz, a miniszterelnök már a katasztrófát követő napon „tudta”, hogy emberi mulasztás történt, amiért a MAL Zrt, és annak vezetői, illetve dolgozói a felelősek. Így került 15 ember – a gyár vezérigazgatójától lefelé a gátőrig – a vádlottak padjára.

orban-mti.jpg

Fotó: MTI

Szerencséjük, hogy a bíróság nem annyira „bölcs”, hogy előre tudná, ki bűnös, ki ártatlan. Eddig mintegy 170 tárgyalási napon a vádlottakon kívül tanúk és szakértők garmadát hallgatta meg, iratok ezreit ismertette. Ha öt évvel ezelőtt a nyomozást nem a politikának való megfelelési kényszer vezette volna, ha a nyomozók nem befolyásolták volna az ügybe bevont szakértőket, ha a vádlottak már a nyomozati szakban elmondhatták volna észrevételeiket, szóval, ha az elfogulatlan és tisztességes eljárás feltételei kezdettől biztosítva lettek volna, már rég megszülethetett volna az ítélet.

Ám nem így történt. Az ügyészség egy áttekinthetetlen, logikátlan, kusza vádiratot nyújtott be. Az ügyész – mondvacsinált eljárásjogi kifogással - meg akarta akadályozni, hogy Bakonyi Zoltán, a MAL Zrt. cégvezetője, az ügy elsőrendű vádlottja egy prezentációt vetítsen le a gyár működéséről és a gyártási folyamatról, amivel korlátozta volna védekezéshez való jogát.

targyaloterem.jpg

Fotó:Láng András

A bíróság két szakértőt is kénytelen volt kizárni az eljárásból. Egyikük megengedhetetlenül elfogult volt. A másik pedig részletesen feltárta, hogy a nyomozóhatóság mekkora nyomást gyakorolt rá, hogy nekik tetsző szakvéleményt írjon.

bohus.jpg

Fotó: Láng András

Az ügyészség a fél Btk.-val megvádolta a vádlottakat. Talán a legdurvább a szándékos közveszélyokozás volt, mondván, hogy csak egy órával a katasztrófa bekövetkezte után értesítették az illetékes szerveket és kezdtek intézkedni. Ezt a vádat egy olyan óra állására alapozták, amelyről bebizonyosodott, hogy rosszul járt. Vagyis a vádlottak már a gátszakadást követő percekben mindent megtettek, hogy enyhítsék a kárt. Bár ma már az ügyész sem vitatja, hogy az óra késett, ennek ellenére változatlanul fenntartja a szándékosság vádját.

fejes_peter_1.jpg

Fejes Péter ügyész   Fotó: Láng András

Nincs itt hely arra, hogy felsoroljam mindazt a nyomozati mulasztást, amelyet a bíróságnak kellett pótolnia. Azt azonban nem hagyhatom szó nélkül, hogy az ügyész akkor módosította a vádat, amikor a bizonyítás gyakorlatilag már befejeződött. Az eljárás ötödik évének végén! Miután a módosított vádakra a vádlottaknak joguk van felkészülni és nyilatkozni, ez újabb időveszteség – vagy inkább időhúzás. Ezért pedig kizárólag az ügyészség okolható.

Az ügyész vádbeszéde 3 napig tart. Azután következnek a védők, és végül a vádlottak az utolsó szó jogán.

Hogy mikor lesz ítélet? Remélhetőleg még ez év végén. De eddigi tapasztalataim alapján nem mernék erre nagy összegű fogadást kötni.

Nézzétek meg az ügyről készült videókat! 

A videót Láng András készítette

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr327951022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SacraCorona2010 2015.10.09. 14:53:57

Azért az elég rémisztő, hogy a XXI. században igazságügyi szakértőket megfélemlítenek, befolyásolnak!! A Rákosi-korszakban ezt nyíltan csinálják, ma meg titokban, a háttérben. ...és ilyen szakértői véleményekre építenek egy vádiratot??!! A közvéleményt is igyekszik a jobboldali média úgy alakítani tudatosan, hogy a népharag a MAL vezetői felé irányuljon.

SacraCorona2010 2015.10.09. 15:05:39

helyesbítek: a Rákosi korszakban ezt nyíltan csinálták (az elírás biztos a tudatalattim műve volt, az úgy látszik, többet tud az idősíkokról, mint a tudatos énem... :-D )

Vidám Park 2016.02.04. 22:36:09

Néhányan már egy "órával" sincsenek tisztában ?
Ha én a katasztrófa bekövetkeztekor értesítek valakit, akkor tökéletesen mindegy hogyan jártak az órák ! Azonnal intézkedni kell.. A hivatkozott hivatal órája késik ? melyik az a hivatal és mit csinálnak ott munkaidőben ?
Az sem mindegy, késett vagy sietett az az óra.. Mert ha késik, akkor bizony kevesebbet mutat, nem többet !
Ha ezért a dokumentumon kevesebb idő van feltüntetve, mert az óra késik, akkor a látszat éppen az, hogy korábban adtam értesítést, nem pedig később... Ugyanez a helyzet az üzenetet vevő ("hivatal") oldalán is... Ha ennek az órája késik és feljegyzi az üzenet-időpontot, másnap egyeztetve a másik féltől azt fogja hallani, hogy az
ugyan pl. 10-kor adta le az üzenetet, de nála 9 óra van feljegyezve, éppen mert késett az órája, és az a látszat keletkezhet, hogy az értesítő fél késlekedett, DE ezt józan ésszel felvetni sem lehet, mert nem ezeknek az óráknak az egymáshoz való viszonya a fontos, hanem, hogy az iszapömlés időpontjához képest (ami ismert) való viszonyuk ...
Tehát az órának nem késnie kellett, hanem, kedves uraim, SIETNIE ... Kérdés persze, hogy miért siet egyik vagy másik oldalon a hivatal órája ??? Mert ugye a mechanikus órák sietni azt nem szoktak...
Ha pedig számítógépes óráról van szó, miért járt pont 1 órával előbbre ? Szokott a számítógép önmagától ennyit tévedni ?
Bizony csak akkor, ha más időzónára állítják át smile hangulatjel Óra ügyben mást sem kell kideríteni, csak azt, hogy mivel is foglalkoztak ezek a vezetők bármelyik oldalon munkaidőben ???
Ugyanis, amikor én ezt írom, 20h45p van hazai időszámítás szerint, és ha indítok az FXPRO.com -on egy devizaügyletet, akkor a program bizony 21h45p-et jelez vissza az ügylet időpontjaként... Tehát az én órám is siet... És ha ebben a pillanatban értesítést kapok a migránsok betöréséről, és az időpontot lejegyzem, másnap egy helyesen járó órára pillantva, meg fogom állapítani, késve kaptam az értesítést smile hangulatjel
Most pedig tegyünk jóslást arra vonatkozólag az ismeretlen "hivatal" mivel foglalkozott a katasztrófa idején munkaidőben ....
süti beállítások módosítása