Mire jó, ha Tuzson Bence legálisan kutakodhat az ügyészségi iratokban?
2024. április 14. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Mire jó, ha Tuzson Bence legálisan kutakodhat az ügyészségi iratokban?

Azt már évek óta tudjuk, hogy Mészáros Lőrinc rohamos gazdagodásának egyetlen titka, hogy okosabb a facebookos Zuckerbergnél, de lehet, hogy most vetélytársa akadt. Igaz, más területen. A törvénytervezetek benyújtásának bajnokától, Semjén Zsolttól – aki nyilván okosabb az első magyar büntető kódexet megalkotó Csemegi Károlynál – nem merném megkérdezni, milyen törvényeket érint az a salátatörvény, melyet miniszterelnök-helyettesként ő nyújtott be április 2-án.

De még azt sem, hogy hány törvényhez nyúlnának hozzá. Segítek:nem kevesebb, mint harminchoz.

Akármilyen objektív is szeretnék lenni, nehéz nem látni az összefüggést a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel és a között, hogy az igazságügyi miniszter hirtelen leküzdhetetlen vágyat érez, hogy „legálisan” nézegethessen ügyészségi és bírósági iratokat. Bár a törvénytervezet szövege és indokolása igyekszik látszólagos okokkal és feltételekkel körülbástyázni a miniszter kíváncsiságának határait, de ezeken a határokon több a lyuk, mint a kerítés. (...)

central-0844811290-2.jpg

Kép: 24.hu

Az ügyészségi iratokban eddig – elvileg – egyáltalán nem kutakodhatott a miniszter. Az ügyészség annyira „független” volt, hogy a legfőbb ügyészhez még interpellációt sem lehetett intézni a parlamentben, és annak sem lehetett semmiféle következménye, ha a parlament nem fogadta volna el az éves beszámolóját. Ezek után miért is tetszenek csodálkozni, hogy az ügyészségi vizsgálatot maga az ügyészség végzi?

Az ügyészi törvény módosításának szövege kísértetiesen hasonlít a bírósági részben írtakhoz. Itt sem elégszik meg a miniszter pusztán az ügyészségi határozattal, itt is kell neki a „más hatósági vagy egyéb szerv által hozott határozat”, illetve a „más ügyészségi döntést tartalmazó ügyirat”.Vagyis minden, azaz bármi.

A továbbiakat lásd ITT

azaz itt: https://24.hu/belfold/2024/04/13/salatatorveny-ugyeszseg-igazsagugyi-miniszter-iratok-tuzson-bence-sandor-zsuzsa-velemeny/

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr718380955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása