Miért nem kellett olvasónk adománya a büntetés-végrehajtásnak?
2024. április 28. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Miért nem kellett olvasónk adománya a büntetés-végrehajtásnak?

Miután hivatalból járt bent egy ügyben az IMEI-ben, utóbb magánszemélyként emailben kereste meg az intézetet azzal, hogy „néhány könyvet és DVD-t ajándékozna nekik, illetve, ha nincs DVD lejátszójuk, esetleg azt is tudna szerezni.” Levelében – kellő előrelátással – azt is jelezte, hogy vígjátékokat és romantikus filmeket szeretne adományozni, melyeknek címjegyzékét előzetes jóváhagyásra megírja, és csak az után postázná.

Idézem az IMEI válaszát:

"Tisztelt …! Felajánlását tisztelettel köszönöm, de tekintettel a belügyminiszter irányítása, felügyelete alatt álló szervek és intézmények részére felajánlott adományok elfogadásának rendjéről szóló szabályzat kiadásáról szóló 16/2023. (VI. 9.) BM-utasítás előírásaira magánszemélytől történő felajánlás, adomány elfogadására nincsen lehetőség."

Nem csak olvasónk, de az én kíváncsiságomat is felkeltette ez az udvarias, ám józan ésszel érthetetlen válasz. 

Milyen esetekben nem lehet elfogadni egy adományt? Azt remélem, hogy ebben az esetben talán senkiben sem merült fel az, hogy az említett könyvek és DVD-k az adományt elfogadó szerv jogszabályban meghatározott feladatai ellátásának befolyásolására irányulna.

gettyimages-1224383667-masolat-2-1140x641.jpg

Kép: Getty images

Ezek ott a BM-ben nem viccelnek. Feltételezzük, hogy a felajánlott 30 könyv és 30 film minden eddigi kritériumnak megfelel. De most jön csak a java! A kedvezményezett szerv – ez esetben az IMEI, amelyiknek úgysincs egyéb dolga – „adományozók szerinti bontásban az adományok bruttó értékét és felhasználásuk módját naprakészen dokumentálja és gondoskodik a (…) költségvetési-számviteli elszámolásáról.” Majd „az adományozóval írásbeli megállapodást köt, melyet a gazdasági vezető ellenjegyez.”

A továbbiakat lásd ITT

https://24.hu/belfold/2024/04/27/imei-buntetes-vegrehajtas-bm-rendelet-adomanyozas-feltetelek-velemeny/

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr5118392035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása