NeszTEK!
2016. január 18. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

NeszTEK!

Egy újabb saller érkezett Strasbourgból. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: az a szabály, amely a Terrorelhárítási Központot (a TEK-et) feljogosítja az állampolgárok titkos megfigyelésére, sérti a magánélethez való alapjogot.

tek-faktor_hu.jpg

faktor.hu

Mindmáig a TEK-nek csak egy igazságügyi miniszteri engedélyre volt szüksége ahhoz, hogy „nemzetbiztonsági érdekre” hivatkozva bárkinek a telefonját lehallgassa, lakását átkutassa, bepoloskázza, számítógépét, levelezését átvizsgálja és ráadásul mindezekből egy ellenőrizhetetlen adatbázist hozzon létre. Márpedig „a titkos megfigyelést csak független döntéshozó engedélyezheti. Erre a feladatra csak a független bíró lehet alkalmas”- írja az ítélet.

trocsanyi-origo_hu.jpg

Trócsányi László igazságügyi miniszter  Fotó: origo.hu

De vajon ki kapta ezt a mostani sallert? Bizony nem a TEK, hanem a Magyar Állam és annak kormánya. Mert ki más alkotna törvényeket, ha nem az Országgyűlés, és ki más hozna kormányrendeleteket, ha nem a kormány? Így azután a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) reagálása a strasbourgi ítéletre a süketek párbeszédére emlékeztet. A KTK közölte: „a TEK jogalkalmazó szerv, amely mindig a hatályos törvények alapján látja el feladatait.” De hisz Strasbourgnak éppen a hatályos törvényekkel van baja! A bölcs kommunikátorok még azt is hozzátették, hogy „a terrorelhárítás különösen manapság minél hatékonyabb működése mindannyiunk érdeke.” Ha most eltekintünk e mondat zavaros szórendjétől, leszögezhetjük, hogy ebben van igazság. De a „nemzetbiztonsági érdek” nem azonos pusztán a terrorelhárítással, még ha ezt „manapság” olyan jól is esik emlegetni. Mert nemzetbiztonsági érdek például bizonyos külföldi információk megszerzése, a törvényes rend és a demokrácia megváltoztatására irányuló jogellenes törekvések elhárítása, az illegális fegyver- és kábítószer-kereskedelem megakadályozása, hogy csak néhány példát említsek a nemzetbiztonságról szóló törvényből.

tek-atv_hu.jpg

Kép: atv.hu

A strasbourgi ítéletből pártunkon és kormányunkon kívül más „demokratikus intézményünk” is levonhatná a tanulságot. Nevezetesen az Alkotmánybíróság. Az az AB, amelyik ugyan elfogadta, hogy a hozzá forduló panaszosok „érintettek”, hiszen lehet, hogy éppen őket is megfigyelik, de a TEK-re vonatkozó törvény alkotmányellenességére hivatkozó panaszt érdemben elutasította. Mindössze annyit mondott, hogy a miniszter legalább indokolja meg a döntését. Persze a szokásos túlbuzgók: Salamon László, Szívós Mária és Dienes-Oehm Egon még ezt is fölödlegesnek tartotta. Egyedül Paczolay Péter, az AB elnöke írta le különvéleményében szinte szó szerint azt, amit most a strasbourgi ítélet kimondott.   

ab-atv_hu.jpg

Kép: atv.hu

Ha az Orbán-rezsim nem volna olyan mérhetetlenül autoriter, mint amilyen, akkor már három évvel ezelőtt odafigyelhetett volna Kim Lane Scheppele-nek a New York Times-ban megjelent cikkére. A Magyarország-szakértő professzor szerint „a TEK egyre inkább a miniszterelnök magántitkosszolgálatává válik, ami máris Orwell-i hatalmat birtokol, mivel gyakorlatilag ellenőrzés nélkül hajthat végre titkos megfigyelést és folytathat titkos adatgyűjtést bárki ellen. A TEK-et Orbán a neki alárendelt belügyminiszteren keresztül személyesen irányíthatja.” Az sem véletlen, hogy a TEK-re vonatkozó szabályokat különböző saláta-törvényekben rejtették el. Mint ahogyan az sem, hogy a kormány megszüntette az adatvédelmi ombudsman posztját, „hogy ne legyen, aki tiltakozik a TEK adathalmozása ellen. A helyette létrehozott hatóság feje (Péterfalvi Attila) politikai kinevezett.” És valóban: 2014-ben a luxemburgi Európai Bíróság elmarasztalta Magyarországot az adatvédelmi ombudsman megbízatásának idő előtti megszüntetése miatt.

the-new-york-times-spirochicks.jpg

Kép: spirochicks.com

Minden mindennel összefügg, és egy irányba halad. A jogállam lebontása felé.

Ha ez kellett, hát, nesztek!

nesztek-youtube.jpg

youtube.com

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr928283576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fércnél maradandóbb 2016.01.18. 22:26:40

Elég nevetséges ez a vergődés Strasbourgban, amikor bárkit, köztük európai csúcsvezetőket lehallgtnak Amerikából, de a saját európai terrorelhárító még az okkal gyanúsítható személyeket se vonhatja megfigyelés alá

Ennek az impotens rendszernek meg is lett az eredménye, amikor nem lehetett törvényesen elfogni a párizsi merénylőket Moulenbeekban, mert ugye éjszaka nem törvényes a házkutatás. Azóta is szabadon járnak -kelnek ezek a terroristák, örök hála érte a jogvédőknek

BiG74 Bodri 2016.01.18. 22:55:27

@fércnél
A probléma ott kezdődik, hogy a tekes adatgyűjtés bárki ellen szabadon bevethető, mondjuk a politikai ellenfelek esetében.
Amúgy, egyrészről, hogy mit csinál az usa az egy dolog, nem rájuk kell mutogatni, másrészről, amit említettél az természetes dolog, hogy egy állam folyamatosan adatokat gyűjt más államokról.

kvadrillio 2016.01.18. 23:19:24

MIJEZA ZSIDÓ BELEPOFÁZÁS A MAGYAR OKTATÁSI ALAPTANTERBE ?????Nyugodt hangulatú megbeszélésen közölték a zsidók a kormánnyal, miként kell átírnia a Nemzeti alaptantervet az ő szájízük szerint Konstruktív, nyugodt hangulatú megbeszélésként jellemezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Zsidó Közösségi Kerekasztal hétfői ülését. A miniszter a tárgyalás után a Parlamentben újságíróknak elmondta: elsősorban kulturális tevékenységekről, közművelődési programokról, temetőfelújításról, nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségekről esett szó. Emellett megvitatták, hogy hová kerüljenek különböző kárpótlással kapcsolatos iratok és dokumentációk, illetve beszéltek arról is, hogy az új Nemzeti alaptantervben hogyan érvényesüljenek azok a szempontok, amelyeket "a zsidó közösségek oktatási szakértői fontosnak találtak" - tette hozzá.
Forrás: kuruc.info/r/2/153940/

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.18. 23:59:05

@fércnél maradandóbb: épp hogy nem okkal gyanusítható, ez a baj vele. A másik, hogy a tek nem terrorelhárító, hanem az orbán testőrsége, akik láthatóan bohócokból állnak.

bkkzol 2016.01.19. 00:04:48

Már megint elgurult a gyógyszer Strasbourgban! A párizsi merénylő belgiumi lakásában nem lehetett azonnal házkutatást tartani ,mert este 11 és reggel 6 között nem zavarható az állampolgár. Nehogy a menekülésben megfáradt ember ne tudja magát kipihenni?!
Egyébként a strasbourgi ügyek 90% eszement dolgok. Kártérítés a raboknak... a beadványt szerkesztő ügyvéd is csak a bíróság folyosóját moshatná fel szerintem az elkövetkező 30 évben azzal egyetemben a ki befogadta azt.

Varga Bertalan 2016.01.19. 06:34:38

Azt írja a szerző, megfigyelést csak független bíró engedélyezhetne. Figyelembe véve a Biszku ügyet, hol van ilyen bíró Magyarországon?
Ez nő is jobban tette volna ha csendben marad.

Varga Bertalan 2016.01.19. 06:35:25

@fidesz maszop dk egykutya: Ha le venné a szemellenzőt, egy új világ tárulna Ön elé.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.01.19. 06:46:49

Egy rendes liberális törvényt amely engedi a TEK-nek h bármikor kutakodhasson, a rohatt náci Sztraszburg elkaszál.

Cuhavidéki 2016.01.19. 09:01:31

A titikos információszerzés nyomozási bírón keresztüli engedélyeztetése jelenleg is működik.
A strassbourgi ítélet nem állít teljesíthetetlen követelményt az ország, a belügyi-igazságügyi terület elé.
Tulajdonképpen csak egy szabályozási anomália megszüntetéséről van szó.
hirosveny.hu/hirek/nincs-egyetertes-mindig-birok-kozott

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.19. 10:22:06

@Varga Bertalan: "elvtárs" nem rajtam van a szemellenző. Tények

Varga Bertalan 2016.01.19. 11:45:15

@fidesz maszop dk egykutya: Elvtársa magának a Bogár úr! (Már ha tudja ki volt ő). Amit állít nem tények, legfeljebb az Ön téveszméi.

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.19. 16:44:17

@Varga Bertalan: tudom, az igazság fáj, de a tények tények maradnak "elvtárs". Egyébként az idézőjelet nem véletlenül használom, nekem nincsenek elvtársaim, viszont az orbánistáknak vannak ;)

fércnél maradandóbb 2016.01.19. 16:51:19

@bkkzol:
Strasbourg és Brüsszel nagy versenyben állnak, hogy melyikük bír hülyébb lenni

A Biszku ellen hozott amúgy is nagyon lájtos ítéletet Strasbourgban elkaszálták, ugyanakkor több ezer vitán felül jogszerűen elítéltet kistafíroznak a magyar állam pénzével

Ha ezek nem hülyék az még rosszabbat jelent: szándékosan rombolják szét a jogállamiságba vetett hitet, vállvetve a brüsszeli elvtársakkal

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2016.01.19. 17:40:57

@fércnél maradandóbb: Kik és mikor "kaszálták el" Strasbourgban a Biszku ellen hozott ítéletet? Lehet, hogy lemaradtam valamiről?

kavezacc 2016.01.19. 18:50:22

@kvadrillio: Tényleg: még a végén kvadrillio-nak meg kellene tanulni az anyanyelvén helyesen írni, az meg aztán már a vég kezdete lenne. A magyarok maradjanak ostobák, sőt, indítsunk szabadságharcot a tudás ellen, mert az a mi ősi ellenségünk, meg a szorgalom! Aki magyar, velünk tart! Előre az ostobaság állampolgári jogként való elismeréséért! Vezess bennünket kvadrillio! (Azzal meg ne törődj, hogy ebben a blogban másról van szó, az a fontos, hogy te tudod, hogy a kuruc, az egy foglalkozás!)
süti beállítások módosítása