Jogsértések garmada
2016. október 01. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Jogsértések garmada

Olvasóim már bizonyára tudják, hogy nem vagyok elragadtatva a honi jogalkalmazás jelenlegi állapotától, de azért az még engem is meglepett, hogy hány jogszabályt sikerült felrúgni a kvóta népszavazás kapcsán. Az „eredendő bűn” persze már maga a népszavazás kiírása volt. De ezen már rég túl vagyunk, a Kúria még májusban átlépett minden „apró” törvényi akadályon.

kuria_kdnp_hu.jpg

Kép: kdnp.hu

A törvény szerint a népszavazási kampány augusztus 13-án indulhatott volna. Tudja ezt a Nemzeti Választási Iroda is, nyilván ezért mondta ki, hogy az említett dátum előtt az országot elárasztó kék színű „Tudta…” és „Üzenjük Brüsszelnek… kormány-plakátok nem politikai hirdetések, csak „tájékoztató jellegű közlések”. És még csak most jön a kampány!

tudta-revolucio_blogin_hu.jpg

Kép: revolucio.blogin.hu

A Fidesz-KDNP III. kerületi népszavazási standjánál fiatalok kampányoltak az óbudai önkormányzat pólójában. Csepelen a polgármester készített „tájékoztatót”, melyben terrorral, nők és gyermekek elleni zaklatással, a jóléti juttatások megvonásával és az önkormányzati lakásokból történő kiköltöztetéssel riogatja a kerület lakosait, ha nem szavaznának október 2-án nemmel a kormány kérdésére. Arról is gondoskodott, hogy ezek a hazug sorok az iskolákba is eljussanak, ahol ugye nem lehet(ne) politikai kampányt folytatni. A Kétfarkú Kutyapárt plakátjait nem csak egy szentendrei taxis, de több kerületben is letépkedték – az önkormányzatok áldásával. És ez csak néhány példa az önkormányzatok kötelező „semlegességéről”.

ketfarku-24_hu.jpg

Kép: 24.hu

Lépjünk most feljebb a hierarchiában. Mit kezdjünk azzal a jogos felvetéssel, hogy vajon folytathat-e politikai kampányt maga a kormány, ráadásul ennek keretében megfogalmazhat-e hazug állításokat? Hát persze, mondja a Nemzeti Választási Bizottság, hiszen a kormány a népszavazás kezdeményezője, így most nem kell objektív szemlélőnek lennie. És a Kúria nem csak helybenhagyja ezt a döntést, de még meg is fejeli azzal, hogy „a kormány hirdetéseinek igazságtartalma – így az a kérdés, hogy azok valós vagy félrevezető állításokat tartalmaznak-e – nem vizsgálható.” Bizonyára ez így felel meg a választási törvényben megkövetelt „jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás” kritériumának.

nvb-kettosmerce_blog_hu.jpg

Kép: kettosmerce.blog.hu

Azt meg végképp senki nem vizsgálhatja, hogy milyen törvényt sértenek a minisztériumok, amikor az ott dolgozó közhivatalnokoknak be nem azonosítható telefonokat, fideszes szórólapokat osztogatnak, no meg persze a Kubatov-listát azzal, hogy e segédeszközök birtokában hívogassák a lakosokat a Fidesz nevében. Még egy silabuszt is mellékelnek, miként kell megszólítani a rettegő állampolgárt, és elmagyarázni, mit kell tennie a „kényszerbetelpítés” ellen.

hivatalos_szemely-borsvezer_info.jpg

Kép: borsvezer.info

Nem sorolom tovább, inkább ide írok néhány „törvényi tényállást” a Btk.-ból.

 „Az a hivatalos személy (minisztériumi államtitkár), aki a működésével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, a jogtalan előnyt vagy ennek ígéretét elfogadja (szavazzon nemmel)… bűntett miatt 1 - 5 évig, ha vezető beosztású, akkor 2 – 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. 5-10 évig terjed a büntetés, ha a vezető beosztású hivatalos személy megszegi hivatali kötelességét, túllépi hatáskörét, vagy egyébként visszaél hivatali helyzetével.

Van más is. „Aki nagy nyilvánosság előtt… valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport ellen… gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Meg még ez is: „Aki… népszavazás során az arra jogosultat a népszavazásban… megtévesztéssel, vagy anyagi juttatással befolyásolni törekszik, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Szerintem nem is kell elmélyült jogi tudás az említett bűncselekmények felismeréséhez. Jó, ha tudják, kik akarják, hogy szavazzanak. Ne legyenek bűnsegédek!

bun-www_szkene_hu.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr5511758715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.02. 16:39:37

Hivatali hatalommal való visszaélés, hűtlen kezelés, személy adatokkal való visszaélés. Ezekkel mi a helyzet? Vagy csak figyelmetlenül olvastam?

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2016.10.02. 17:43:39

@Hóhér az utolsó barátod: Dehogy, csak kötött a terjedelem. Nem volt hely a fél Btk.-t még felsorolni. :-)

Graves 2016.10.02. 18:38:23

Jegyezzétek már meg végre, ez az ő országuk, a saját tulajdonuknak tekintik, azt csinálnak vele, amit akarnak. Nem érvényes a cirkusz? Nem baj, holnap annak fogják tekinteni. Minden btk csak annyit ér, amennyit a hatalom betart belőle. Ez a btk ennyit ér. Akkor meg minek idézgetni belőle?
És azt se feledjétek el, hogy ez a bűnbanda nem külső segítséggel landolt a nyakatokon, ezt ti szavaztátok meg magatoknak.

Larry Silverstein 2016.10.02. 18:56:48

fordulj óvással az OVBhez, ne a rizsát nyomjad

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.02. 18:59:07

@Graves: én ugyan nem. Tolvajnak mondott, de bizonyíthatóan csak hazug gazemberekre szavaztam már, de egy ilyen köpönyegforgató, gerinctelen, náci csürhére még akkor sem szavaznék, ha nem lennének tolvajok és rablók.

Willkommenskultur 2016.10.02. 19:03:12

@Graves: sajna az nem ugy müxik hogy sándor zsuzsi azt mondja szerinte ez van a btk-ban aztán akkor az van....

mer ha értene hozzá akkor a jogászkodásból megélne ügye, hol látsz te menő ügyvédeket blogolni?

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2016.10.02. 19:29:17

@Willkommenskultur: Nem vagyok, és nem is voltam soha ügyvéd. Mielőtt személyeskedsz, legalább ezt tudhatnád.

Willkommenskultur 2016.10.02. 19:31:37

@Dr. Sándor Zsuzsa: Hát ne is legyél. De akkor minek szólsz hozzá a témához?

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2016.10.02. 19:33:30

@Willkommenskultur: Ha nem tudnád, számos egyéb jogászi foglalkozás is van, nem csak az ügyvéd. És azért szólok hozzá a témához, mert értek hozzá. De nem kötelező a blogomat olvasni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.02. 23:05:25

@Larry Silverstein: "fordulj óvással az OVBhez, ne a rizsát nyomjad"

Nem sikerült a posztot elsőre megérteni, mi? Pont arról szól, hogy bűntetlenül csalhatnak. Fordulhatsz az atyaúristenhez is, itt az is fideSS pártkatona.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.02. 23:06:35

@Willkommenskultur: Na, a fideSS fasszopói elmehetnek a sunyiba a sebeiket nyalogatni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.02. 23:08:48

Számomra elképesztő - és ugynakkor szívet melengető -, hogy ennyi pénnzel, hatalommal és csalással se tudtak egy érvényes referendumot összehozni.

Mielőtt a fizetett trollok azt mondják, hogy ez csak közvéleménykutatás volt, szólok, hogy az egy másik műfaj. Ha csak meg akarja tudni a lakosság véleményét, ahhoz nem kell agitálni.
süti beállítások módosítása