Kövér jobb lenne?
2017. szeptember 24. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Kövér jobb lenne?

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője alig több mint tíz napja bejelentette, hogy az őszi parlamenti ülésszak első napjaiban olyan javaslatot terjeszt a parlament elé, melynek célja Áder János köztársasági elnök tisztségétől történő megfosztása.

volner-janos-24_hu.jpg

Kép: 24.hu

Bátor kezdeményezésnek nevezhetnénk ezt, ha nem tudnánk – miként a Jobbik is – hogy ennek az ötletnek a piár értékén kívül más előnye nincs. Nincs, annak ellenére – nem szívesen mondom – hogy ez esetben a Jobbiknak igaza van. Ezt persze joghatályosan nem én, hanem majd az Alkotmánybíróság fogja eldönteni. A Jobbik kezdeményezésére ugyanis az ellenzéki képviselők 58-an (34 nem jobbikos is) az AB-hoz fordultak utólagos normakontrollt kérve. (Arra azért nagyobb összegű fogadást mernék kötni, hogy az AB döntése, úgy értem törvényes döntése, megszületik-e a választások előtt.)

A Jobbik azért kezdeményezi az államfő elleni lépést, mert Áder aláírta az úgynevezett plakáttörvényt, „amivel nyíltan alaptörvényt sértő intézkedést fogadott el”.

plakat-nepszava.jpeg

Kép: Népszava

Emlékeztetőül: a Fideszt felbosszantotta, hogy a Jobbik „ti dolgozok, ők lopnak” plakátjai elárasztották az országot, ezért beterjesztett egy, a plakátolás megszorítását célzó kétharmados törvényt. Hogy a dolog még bosszantóbb legyen, nem tudták megszerezni hozzá a kétharmados többséget. Ennek ellenére a törvényt felterjesztették a köztársasági elnökhöz, noha az egyszerű többséggel elfogadott részek önmagukban totál értelmetlenek voltak. Áder ezt a zagyvalékot visszaküldte a parlamentnek. Ekkor a törvénytiszteletéről oly híres kormánypárt elővett egy „feles” törvényt, a településkép védelméről szólót, és abba szuszakolta bele a kétharmados többséget igénylő paragrafusokat.

ne_ird_ala-friss_hirek.jpg

Kép: Friss hírek

Az államfő másodszor már nem mert szembemenni az ő kedves Fideszével, így gyorsan aláírta a nyilvánvalóan alkotmányellenes törvényt. Az ugye nem is lehet kétséges, hogy a jogász végzettségű Áder János, valamint az őt körülvevő jogászok hada pontosan tudta, hogy sérti az Alaptörvényt, ha feles törvénnyel szabályoznak valamit, amihez kétharmad kell. Ha pedig Áder ezt tudta – márpedig tudta - akkor szándékosan megsértette a gránitba vésettet.

ader-hirstart.jpg Kép: Hírstart

Azt is az Alaptörvény mondja ki, hogy ha a köztársasági elnök „az Alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsért”, akkor a képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségétől való megfosztását. Ezt akarja kezdeményezni a Jobbik, bár én még nem láttam, hogy „az őszi ülésszak első napjaiban” – ahogy mondták - megtette volna. (Persze lehet, hogy én kerestem rosszul a parlamenti „irományok” között.)

Ha eddig mindenben igazat adtam a Jobbiknak, miért mondom azt, hogy ez csak egy piár fogás? Mert egy szakasszal tovább is olvastam az Alaptörvényt. „A megfosztási eljárás megindításához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. A szavazás titkos.” Ha még össze is szedi a benyújtáshoz szükséges egyötödnyi (40) képviselőt, azt Volner János sem gondolhatja komolyan, hogy ebben a parlamentben kétharmadot tud szerezni az eljárás megindításához. Az ötlet tehát már itt gellert kap.

parlament-alfahir_hu.jpg

Kép: alfahir.hu

De tegyük fel, hogy mégsem. Akkor következne az, hogy „a megfosztási eljárás lefolytatása az Alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik”. Látom magam előtt az Alkotmánybíróság teljes ülését, amint a Fidesz által delegált alkotmánybírák éppen „megállapítják a köztársasági elnök közjogi felelősségét és megfosztják tisztségétől”.

Végül már csak egyetlen paragrafust idéznék az Alaptörvényből. „A köztársasági elnök megbízatásának megszűnése esetén az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke gyakorolja.”

kover-origo.jpg

Kép: Origo

Akkor már csak egyetlen kérdés: Kövér jobb lenne?

 V.H.

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr7712893576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paragrafus 2017.09.26. 00:30:01

Március végén benyújtottam egy indítványt ennek a fideszes Alkotmánybíróságnak, amelyben kezdeményeztem azt, hogy állapítsák meg, Áder János nem köztársasági elnök.
Ezen indítvány keretében - a többi indítványomhoz hasonlóan - azt is kezdeményeztem, hogy állapítsák meg az alaptörvény közjogi alkotmányellenességét és azt erre tekintettel, a hatálybalépésének időpontjára visszamenőlges hatállyal semmisítsék meg.
Mivel a köztársasági elnök egyik feladatköre, hogy őrködjön az államszervezet demokratikus működése felett, ezért - álláspontom szerint - elengedhetetlen követelmény, hogy a köztársasági elnököt alkotmányos norma alapján válasszák meg.
Mivel az alaptörvény alkotmányellenes, ráadásul közjogi értelemben is, ezért - álláspontom szerint - Áder Jánost nem lehetett volna megválasztani az alaptörvény előírásai alapján.
Mivel megválasztották, ezért ez a választás alkotmányellenes volt. Következésképp alkotmányjogi szempontból, alkotmányos keretek között Áder János nem köztársasági elnök. A megválasztása semmis.
És ez a fideszes Alkotmánybíróság az eltelt hat hónap alatt nem volt képes az indítványom vonatkozásában semmilyen döntést hozni.
Az Alkotmánybíróság sokféle döntést hozhat, de azt nem teheti meg, hogy semmilyen döntést sem hoz. Márpedig ez történt.
süti beállítások módosítása