„A szolgálólány meséje”
2018. június 23. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

„A szolgálólány meséje”

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy okos lány, aki még az előző „átkos rendszerben” szerzett jogi diplomát és lett belőle bírósági fogalmazó. Akkor még nem sejtette (miként Pelikán elvtárs sem a békaemberekkel való találkozást), hogy milyen bölcsen döntött, amikor megfelelő férjet és barátokat szerzett magának a Bibó kollégiumban. Egészen 2012-ig kellett várnia, amíg ez a gyümölcsöző kapcsolat beérett és barátai 9 hosszú évre a bírák teljhatalmú főnökévé tették.

bibo-origo.jpg

Kép: Origo

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökeként Handó Tünde mindaddig szinte korlátok és következmények nélkül gyakorolhatta önkényuralmát, míg ez év januárjában a bírák nem választották meg az új Országos Bírói Tanácsot. Az új OBT – eléggé el nem ítélhető módon – képes volt komolyan venni azt a törvényben biztosított feladatát, amely szerint ellenőriznie kell az egyszemélyi vezető intézkedéseinek jogszerűségét. Ezek a „naiv” OBT-tagok nem akarták elhinni, hogy nálunk nem csak a jog a politika szolgálóleánya, de maga Handó is. A Fidesz és a kormány szolgálóleánya.

hando-hirstart.jpg

Kép: Hírstart

Alig két hónappal az új OBT megalakulása után Handó támadásba lendült. Azóta a 14 tagból és ugyanennyi póttagból álló testületnek 17 tagja „önként s dalolva” lemondott. („Máglyára ki ellenszegül, minden velsz énekest!”)

walesibard-youtube.jpg

Kép: youtube.com

A szolgálólány ekkor kezdte szétkürtölni azt a mesét, hogy ilyen sajnálatos körülmények között az OBT megszűnt létezni, hiszen a lemondások következtében nincs meg a 14 választott rendes tag, tehát a testület nem dolgozhat törvényesen. A Kúria elnöke viszont - aki hivatalból az OBT tagja - állította, hogy az OBT működőképes. (Persze Orbántól tudjuk, ő „intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához”.)

darak-peter-24_hu.jpg

Darák Péter, a Kúria elnöke     Kép: 24.hu

Ezen közben gőzerővel halad(t) az önálló közigazgatási bíróságok létrehozása. Handónak jóvá kellett tennie tavalyi, szolgálólányhoz nem méltó vétkét, amikor még ellenezte a bírósági szervezet szétszabdalását. Gépjármű-szakértőként érvelt ellene: „hiába látszik ugyanis önmagában szebbnek, jobbnak például egy új autóalkatrész, ha az nem az adott járműhöz való, nem fog elindulni vele. Vagy ha elindul is, pár méter után lerobban." Tavaly még amiatt is értetlenkedett, hogy „miért kell alapjaiban megváltoztatni az egységes bírósági szervezetrendszert”.

autoalkatreszek-fotauto_hu.jpg

Kép: fotauto.hu

A Fidesz szolgálólánya egészen mostanáig csak mesélt. De tartva attól, hogy ezek a hamis mesék tán kevésnek bizonyulnak hatalma megtartásához, úgy döntött, a nyílt hazugság útjára lép.

Történt ugyanis, hogy az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózata (ENCJ ) új elnököt választott. Az OBT, mely tagja e hálózatnak, meghívta őt a következő, júliusi testületi ülésére. Erről Hilbert Edit, az OBT jelenlegi elnöke közleményt is kiadott: „az ENCJ elnöke aggodalommal figyeli az OBT törvényességének megkérdőjelezését, a bírák és bírósági vezetők kinevezési gyakorlata kapcsán feltárt visszásságokat, és személyesen kívánnak tájékozódni a kialakult helyzetről.”

Indítsák be kérem számítógépük keresőjét, és azonnal szóljanak, ha ebben a közleményben megtalálják a „közigazgatási bíróság” kifejezést! Mert lehet, hogy az én gépem elromlott. De a szolgálólányé biztosan, hisz ezt volt képes nyilatkozni: „megdöbbenve olvastam az újságban, hogy interveniálást kértek egy Brüsszel által finanszírozott testülettől magyar bírák… (mármint a közigazgatási bíróság ügyében). Sajnálatosnak tartom azt, ha már a bírósági szervezet befolyásolásánál tartunk, akkor néhány bírótársunk magáról és a kötelességeiről, közösség iránti felelősségről megfeledkezve külföldre szalad és elárulja a hazánkat”.

401_hazaarulo-imperator_kartyajatek.jpg

Kép: Imperátor kártyajáték

Az OBT kikérte magának Handó nyilatkozatát, melyről az elnök asszony maga is tudta, hogy az – egy minden érintett részéről megcáfolt – álhíren alapult. Ez persze nem akadályozta meg a kormányhű sajtót, hogy az OBH elnökének hazugságát úton-útfélen terjessze.

Nekem azonban valami szöget ütött a fejemben. Vajon a mintegy 3000 magyar bírónak és vezetőiknek nem kellene együtt felállniuk és visszautasítaniuk, hogy egy igazgatási vezető lehazaárulózza bíró kollégáikat? Ennyi szolgálólányt nem bír el egy ilyen kis ország!

a_szolgalolany_meseje-talita_hu.jpg

 Kép: talita.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr3114066965

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bírói önkényuralom kialakulása 2018.06.26. 15:13:04

Ha a hatalomnak nincs semmilyen kontrollja, illetve csak is saját maga, akkor a rendszer törvényszerűen önkényuralomba torkollik. - Bírói Önkény Ellen mozgalom

Trackback: Handó Tünde férje és az elhagyott sunyi pártiratok 2018.06.26. 15:12:44

Nem városi legenda: - Szájer József elhagyta, az ellenzék olvasta és választási beszédtaktikát váltott. Hangyaf.szny.val bukott a zorbán és összetörte az irodáját mérgében majd évekig nem az Országházba, hanem kezelésre járt :-) Minek kellene a zorbá...

Trackback: Bírósági rendszer jelenleg önkényuralmi ág 2018.06.26. 15:12:29

Tegyük tisztába! A hazai bíróságok nem a harmadik hatalmi ág, hanem az egyik önkényuralmi ág. Minek kellene lennie? Inkább hatalom ellenőrző és szabályzó ágnak.

Trackback: Fővárosi Törvényszék neve helyesen Büdipesti Törvénytelenségi Hokedli 2018.06.26. 15:12:10

A Büdipesti Törvénytelenségi Hokedli a hazai bírói bűnözés fellegvára. Sem az általános emberi jogokat, sem az európai unió törvényeit, sem hazánk törvényeit nem tartják be, úgy gondolják azok csak irányadóak, de ezektől ők olyan döntéseket hoznak, a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.06.23. 20:26:40

Tegyék meg, takarodjanak.
Ideje rendet tenni köztük.
Is.

Molnar Cintia 2018.06.24. 17:42:55

Naiv kérdés!?
Ha történetesen ez a szolgálólány zsidó származású volna, mernétek-e pellengérre állítani?!
Vagy működne a kettősmérce?!

saját 2018.06.25. 07:28:57

Nagyon értékes, hozzáértő cikk az OBH és Handó Tünde eleve egyenlőtlennek ígérkező küzdelméről. Handó mögött a teljes magyar hivatalosság, ami - sajnos leegyszerűsítés nélkül, valóságosan - kizárólag a Fidesz, és hivatalos csatlósgárdája. Márpedig Magyarországon, ahol a választások után gyakorlatilag minden ellenzéki erő teljesen jogfosztottá vált - nincs remény arra, hogy a Fidesz-KDNP akaratával bárki (eredményesen) szembe szálljon. A szerző sem gondolja komolyan, hogy a teljes bírói kar "felállna/felállhatna" - bár igen elegáns gesztus lenne. Ilyen helyzetben - mint együtt érző volt kolléga - legfeljebb részvétemet nyilvánítom. Részvétem, kollégák.

saját 2018.06.25. 20:04:39

@saját: nem értem, hogy ez és a fenti bejegyzésem miért "saját" néven jelent meg... Van "saját" nevem! Dr Schafer !

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.27. 21:01:51

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

jog-ász 2018.07.14. 20:08:18

nem tudom a bírók lázadozásának mi értelme lenne, még csak nem is sztrájkolhatnak.. normális bíró örül, ha az ügyeit határidőben menedzselni tudja és utána kikapcsolja az agyát, nem fog tüntetgetni..de sztem a szerző sem lázadozott aktív korában, hanem tárgyalt és dolgát végezte.
süti beállítások módosítása