Alvilági kiskáté
2018. augusztus 19. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Alvilági kiskáté

A legfrissebb hírek szerint Jozef Rohác egy perújítási eljárásban magára vállalt egy olyan gyilkosságot – nevezetesen azt, hogy ő ölte meg Prisztás Józsefet – amely miatt Hatvani István (Portik Tamás testőre) már két éve tölti jogerős büntetését.

Attól tartok, olvasóim nagy része egy kukkot sem ért a fenti összetett mondatból. Ne aggódjanak kérem, nem a szövegértésükkel van gond! Inkább az életkorukkal. Olyan emberekről szól a mese, akikről a mostani fiatal generáció szinte semmit sem tud, az idősebbek pedig feltehetően a részletekre nem, csak a ’90-es években zajlott általános káoszra, a robbantásokra, gyilkosságokra, maffia-háborúkra emlékeznek vissza.

maffiahaboru-hirpress_hu.jpg

Kép: hirpress.hu

Ismerkedjünk hát meg a szereplőkkel!

Az 1956-ban született szlovák nemzetiségű Jozef Rohác élete szinte kizárólag bűnözésből állt, „foglalkozása” terrorista, bérgyilkos, „szakterülete” a robbantás. Az egykori Csehszlovákiában terrorizmus miatt 15 évre ítélték, ám 6 év elteltével - Václav Havel elnökké választásakor - közkegyelemmel szabadult. 2011-ben Rohác-ot kiadták Magyarországnak, ahol több gyilkosság – köztük Fenyő János médiamágnás, Boross Tamás maffiózó és vele együtt ártatlan járókelők megölése miatt életfogytiglanra ítélték.

jozef-rohac-24_hu.jpg Jozef Rohác   Kép: 24.hu

Az 1967-ben született Portik Tamás milliárdos „vállalkozó” a ’90-es években működött „olaj-maffia” meghatározó alakja volt. 1994-ben alakult meg az Energol Rt., melynek vezetői Drobilich Gábor, Ferencsik Attila és Portik Tamás voltak. Drobilich és Ferencsik már korábban hosszú éveket töltöttek börtönben. A cég fő tevékenysége az olajszőkítés volt, ami a szervezett bűnözés egyik fő bevételi forrását jelentette.

portik-index_hu_1.jpg

Portik Tamás    Kép: Index.hu

Prisztás József vállalkozót 1996-ban a nyílt utcán lőtték le, majd a gyilkos – az ítélet szerint Hatvani István - elbiciklizett a helyszínről. Hatvanit – ugyancsak az ítélet szerint – az a Portik Tamás bérelte fel, akinek százmilliós elszámolási vitája volt Prisztással. Mind Portikot, mind Hatvanit jogerősen 15 évre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla.

prisztas-hirpress_hu.jpg

A meggyilkolt Prisztás József    Kép: hirpress.hu

Hogy mit is kezdjünk Rohác mostani „őszinteségi rohamával”, ahhoz még egy szereplővel meg kell ismerkedjünk: Radnai Lászlóval.

Radnai Lászlót mind az Energol-, mind a kecskeméti maffiaperben elítélték. Ez utóbbi ítélet szerint Radnai és társai egy konkurens maffiával akartak leszámolni. Az Energol vezetői közül csak Portik úszta meg a felelősségre vonást, ő még időben lelécelt, ráadásul állítólag az „illegalitásba” magával vitte az Energol adócsalásból származó milliárdjait is. Így nem csoda, hogy némi „elszámolási vitája” támadt Radnaival, sőt, Radnaiék abban is biztosak voltak, hogy a kecskeméti maffiaperben kiosztott súlyos éveket Portikéknak köszönhetik. A bosszú nem maradt el, Radnai – szabadulása fejében – 2010 után részletesen beszámolt a ’90-es évek addig felderítetlen bűntetteiről. (Utóbb tanúvédelmi programba került és állítólag valahol külföldön él.)

radnai-borsonline.jpg

Radnai László   Kép: BorsOnline

És itt ér össze a történet Rohac mostani „beismerő” vallomásával. Radnai ugyanis már a Prisztás-ügy tárgyalásán azt vallotta, hogy Rohác lőtte le Prisztást. Mellesleg Rohácra jobban is illett a szemtanúk leírása, mint a Prisztás-gyilkosság miatt végül elítélt Hatvani Istvánra. Ez azonban úgy tűnik, az eljárásban senkit sem zavart: Radnai vallomását nem fogadta el a bíróság.

Hatvani meg az ítéletet nem fogadta el és perújítási kérelmet nyújtott be, amelynek a Kúria másodfokon helyt is adott és elrendelte a perújítási nyomozást. Így kerülhetett sor Rohác legújabb vallomására, melyben „beismerte”, hogy ő maga lőtte le Prisztást. Vallomását lelkiismereti okokkal indokolta: „az ő bűnéért ne üljön egy ártatlan ember”.

Nehéz a maffiózok bonyolult lelkét kiismerni. Miközben Rohác veszettül tagadta, hogy akár a Fenyő-gyilkosságban, akár a Boros Tamás elleni Aranykéz utcai robbantásban bűnös lenne – amelyek miatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték – most önként magára vállal egy ugyancsak életfogytiglani szabadságvesztéssel fenyegetett gyilkosságot? Pusztán emberbaráti megfontolásból?

fenyo-borsonline.jpg

A meggyilkolt Fenyő János   Kép: BorsOnline

aranykez_utcai-ras-archivum.jpg

Aranykéz utcai robbantás    Kép: RAS-Archívum

Hogy mi következik ezután, azt csak találgatni lehet.

Remélem, nem egy újabb „móri-ügy”.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr6114190157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.08.19. 19:57:07

A remény hiábavaló.
Ismét kiderül, hogy a rendőrök, ügyészek, bírók sora végzett szar munkát.

Felelősségre pedig ugyan úgy nem lesznek vonva, mint a móri ügyet követően.
Bármilyen aljasságot megtehetnek következmények nélkül.
Mindet leültetném.
Annyira, mint az általuk igazságtalanul kiosztott büntetés volt.

Bambano 2018.08.19. 22:07:15

Ha már alapinformációkat bemutató poszt a cél, akkor magyarázzuk el, mi az az olajszőkítés, mert, szerintem, ezt sem értik a fiatalok.

Vegyük a kutyaközönséges gázolajat. Akkoriban a gázolaj alapvetően két felhasználási irányba mehetett: háztartási tüzelőolaj és üzemanyag. Az akkori kormány úgy gondolta, hogy növeli az adóbevételeket, ezért az üzemanyag felhasználású gázolajra magasabb adót vetettek ki, mint a hto-ra. Erre okosan elkezdtek hto-t tankolni az autókba. Hogy ezt megakadályozzák, azzal az ötlettel állt elő a kormány, hogy egy folyékony festékkel megfestik a hto-nak szánt gázolajat, ami a kazánokat nem zavarta.

Elvileg így egyszerű lett az adócsalás lebuktatása, hiszen mintát vettek az autó tankjából, és ha festék-színű volt a gázolaj, akkor lebuktak. Erre alakult az az olajbiznisz, hogy nagy tételben vettek hto-t, kémiai módszerekkel, savazással visszaváltoztatták a festékszínt normál gázolaj színre, és eladták üzemanyagnak. Tehát ez volt a szőkítés, hogy a mesterséges színezéket kicsapták a gázolajból.

Ennek a gazdasági értelme a jelentős adókülönbség volt, amit nyilván nem fizettek meg. Az más kérdés, hogy a gázolajban maradó savmaradványok általában tönkretették a motorokat...

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2018.08.20. 09:20:11

@Bambano: Teljesen igazad van, csak nem fért bele a cikkbe az olajszőkítés elmagyarázása. Ezért nem tudtam kitérni rá. De köszönöm a szakszerű magyarázatot.

háromperhármas 2018.08.20. 13:08:44

Lehet, hogy a Rohac-ot "szépen megkérték" arra, hogy vállalja már magára a Prisztást, neki már úgy is mindegy, életfogytot kapott más ügyekben is. Ha elvállalja, gondolom védelmet ígértek neki a börtönben, meg egy kicsit jobb körülményeket. (Nem, nem a "szervek" kérték ezt tőle, hanem a Portikék, - szerintem.)

gyben 2018.08.20. 14:58:53

@Bambano:
S ha már alapinformációk! Ki volt még benne, ki(k)nek nevéhez köthetők a korabeli események és ugyan a jelenben kik mozgatják a figurákat?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.08.20. 15:26:50

És mi van ha a Gyárfás ellen gyártanak éppen bizonyítékot?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.08.20. 15:58:16

Mi az, hogy újabb „móri-ügy”?
Biztos értenem kéne, dehát nem. Talán nem vagyok egyedül.

DFK 2018.08.20. 16:05:26

Hát igen, a móri ügy a bírói kar szégyene. Senkit se vontak felelőségre a szar munkáért. A bírói függetlenség nevében.
Persze a Cozma ügy elsőfokú ítéletét is emlegethetjük...

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2018.08.20. 16:19:44

@p.a: A "móri ügy" egy több ember meggyilkolásával elkövetett bankrablás volt egy móri bankban, ahol nem az igazi tetteseket ítélték el. Már jogerős ítéletét töltötte Kaiser Ede, amikor az igazi tettesek előkerültek.
hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%B3ri_bankrabl%C3%A1s

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.08.20. 16:25:18

@Dr. Sándor Zsuzsa:
Tehát a cikk konklúziója, hogy reméljük, hogy Rohác csak hazudik? Oké, így értem.

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2018.08.20. 16:30:00

@p.a: Azt reméljük, hogy az igazi tettest ítélik el, nem úgy mint Mórnál.

kiskutyauto 2018.08.20. 17:19:13

Számomra nyilvánvaló, hogy valaki helyett viszi a balhét nagy pénzért (a sok pénz talán neki kell, hogy megszervezze a szökést, újratárgyalást, vagy csak a további börtönéletet jobbá tegye stb, vagy valakinek tartozik, illetve a családjának szánja, de amúgy mindegy is.. kinek nem kell pár milliárd..?) ez a valaki pedig valószínűleg, Gyárfás lehet....

kolomparlole1114 2018.08.20. 17:30:33

Mindig az a kérdés kinek áll érdekében. Nemrég volt cikk hogy a Portik berosált a várható ítéletétől, ha most a Rohács magára vállalja amiket valszeg tényleg ő követett el, ÉS nem Portikot nevezi meg felbújtónak, akkor akár ki is moshatná belőle (már ha a hatóságok vannak olyan hülyék és el is hiszik). Rohácsnak meg valszeg már úgyis mindegy, annyi egyenként is életfogytot érő közismert gyilkossággal vádolták meg, hogy legalább 1-2-ben úgyis elítélik, akkor meg már mindegy, főleg ha ezért kintről kapja a pakkokat.

háromperhármas 2018.08.20. 17:56:34

@kolomparlole1114:
No pontyosan ezt írtam kissé feljebb.

röf 2018.08.20. 18:40:07

Hiába tűnik fontosnak és logikusnak a halálbüntetés visszaállítása -tudom, EU- a bírói elqrások miatt lehetetlen.
Amíg ezt a töketlen, politikailag pártos bírói kart nem sikerül nyugdíjba küldeni, addig minden lehetséges.
És az ellenkezője is.

putris72 2018.08.20. 19:22:02

Hát itt azért van némi csúsztatás Portikról! Aki a baloldal kegyeltje volt! hu.wikipedia.org/wiki/Portik_Tam%C3%A1s Ráadásul,még a titkosszolgálatok fejesével is találkozott,hogy felajánlja 2009-ben a segítségét a baloldalnak! Pénzt ,embereket,közösségi médiát ígért a baloldalnak,és nem épp tiszta eszközökkel a Fideszes politikusok lejáratását,és megfélemlítésében való segítséget! Külön érdekes,hogy a 2002-es kormányváltás után nemsokkal törölték a körözött emberek listájáról! Érdekes,hogy bűnözőként csak 1998-2002 között félt,hogy letartoztatják!

Bambano 2018.08.20. 20:13:52

@szamaritánus: kénsavval nem szokás lúgozni.

zvajo 2018.08.20. 20:26:34

Ebbol egy dolgot lehet minden ketseget kizaroan levonni: gratulalunk Vaclav Havelnek, es a kozkegyelemnek! Terroristakat nem szokas kiengedni, meg ilyen alkalmakkal sem!

pizo 2018.08.20. 22:00:03

@röf: A fiatal bírók sem jobbak, tapasztalatból mondom. Egy díjmegállapító végzést nem tudnak segítség nélkül megírni, nemhogy ítéletet hozni egy komoly büntetőügyben.

Zoli

Helga Beauty Salon. 2018.08.21. 08:00:34

@Dr. Sándor Zsuzsa: Ennyit a bírói függetlenségről. Nyilvánvalóan külső hatásra született a "móri" ítélet, "közvetett bizonyítékok" és "logikai láncolatok" (észbontó!!) alapján.. Úgy, hogy más nem áll rendelkezésre, hogyan ítélkezhetnek? Márpedig egyetlen bizonyítékuk sem lehetett, ha előkerültek a valódi bűnösök! A máskor a váderedményességre hivatkozva vádat nem emelő ügyészek szintén megérik a pénzüket a rendőrökkel együtt. Persze közismertek a nyomozás közben felsőbb politikai körökből érdeklődő, eredményt hiányoló nyomásgyakorlók által okozott "károk", csak itt dőlt ki legjobban a bili, erre már nem lehetett azt mondani hogy összeesküvés elmélet.
Önnek Tisztelt Bírónő, hányszor "szóltak oda" kényesebb ügyekben?
(tudom, ÁLLAMTITOK)

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2018.08.21. 11:03:59

@Helga Beauty Salon: Ez az igazi összeesküvés-elmélet. A móri ítéletbe senki "nem szólt be", a bíróság egyik legtisztességesebb bírája nagyot tévedett. Sajnos. Igen, valóban közvetett bizonyítékok voltak, amelyeket a bíró mérlegelt és hibásan döntött. Jelzem, nem csak ő, hanem a másodfok is, akik helybenhagyták az ítéletet.
Nem kell gúnyolódni, nem ÁLLAMTITOK, hogy hányszor "szóltak oda" nekem. Tudom, hogy úgysem hiszi el, de egyetlen egyszer sem. Tudja, vannak bírók, nem is kevesen, akiknek nem lehet "odaszólni".

szepipiktor 2018.08.21. 13:05:23

Nagyon hasznos írás!
Láthatóan sokan már nem ismerik a kiindulási okokat, így összefüggéseiben is nézhető a történet.
Szerintem DE!
Egy újabb móri ügy lesz, hiszen még becsatolhajuk a gyárfás, fenyő ügyeket is.
.
Tegnap a már nagykorú fiammal ganajoztuk a hétvégi házat és előkerültek 1998-as újságok (gyújtósnak vannak féretéve) és szórakozásból megnéztünk egy Kurírt és egy Mai Napot (egyik sincs már).
A fiam akkoriban pici volt, de például a teraszról láttuk, amikor felgyűjtották a Szentendrei szigeten az egyik maffiózó lovardáját, ő is emlékezett a hatalmas tűzre.
Így meséltem neki a gengszerváláts követő privatizációs dolgokról, hiszen annak egyik szála az alvilág újraosztása volt, aztán az olajos dolgokról (megemlítve a környezetünkből olyanokat, akik az olajozásból szereztek egy év alatt vagyont, pedig csak kishalak voltak) és eljutottunk a rendőrség, ügyészség dolgaihoz.
Hogy ez a két szervezet nem ment át a mai napig semmiféle átalakuláson! Most pintér még utasítást is adott a félelemkeltésre, az állampolgárok folyamatos zaklatására.
Az olajos dolog az alvilág-rendőrség-politika összefonódásának mintája.
De nem csak Mór volt itt a probléma, a tánczos-ügy vagy a Balla-gyilkosság is melléfogás volt, és mindekttő parancsalapú lezárással ért véget. A Balla-ügyben is ült már az ártatlan, míg a korábban már ismert gyilkos a rendőrök engedték el.
Ma a weiszfanni dolog is ugyanez, meg fognak hozni ítéletet úgy, hogy még azt sem tudni, a csaj valóban meghalt-e, hiszen ismét egy politikai-kábszermaffia páros áll a háttérben...
.
Szerintem az írás azért is hasznos, mert legalább a felszínen tartja a rendőrségünk, ügyészségünk hiteltelenségeit, legalább az emberek nem fogják elhinni, ami a közleményekben megjelenik.
Nem tudom, mi következik be előbb...
Az Andrássy 60 féle politikai irány vagy egy szicíliai, délamerikai maffiarendszer?

szepipiktor 2018.08.21. 13:13:32

@Dr. Sándor Zsuzsa: Kedves Zsuzsa!
A bíró nem téved! Ön is tudja...
A legbecsületesebb bíró is a "hozott" anyagból tud csak dolgozni, móri esetnél meg a közhangulat miatt kellett elkövető, így előrecsomagolva kapta meg a bíróság a történetet.
Balla esetben sem a bíró hibázott, hanem a rendőrök és az ügyészség, ahogy tánczos-ügy is közvetett és alapból hibás bizonyítékra épült, mert védeni kellett egy "nagy segget". Jimmi sem a kakasra lődözött, de érdekes, senkit sem zavar 30 perc hiány, és vajon mit is csinált ez alatt a helyszínen a csepeli rendőrkapitány hölgy...
Ön hiteles szakmabeli!
Tudja, miért vezették be pintérék a mai módit, hogy a gyanúsítottat nem gyanúsítottként viszik be, hanem tanúként...
A rendszernek működnie kell.

Helga Beauty Salon. 2018.08.21. 13:19:52

@szepipiktor: Tudja, miért vezették be pintérék a mai módit, hogy a gyanúsítottat nem gyanúsítottként viszik be, hanem tanúként...

Pintér még próbarendőr volt amikor már ezt csinálták. :D

Helga Beauty Salon. 2018.08.21. 13:55:24

@Dr. Sándor Zsuzsa: " Ez az igazi összeesküvés-elmélet. A móri ítéletbe senki "nem szólt be", a bíróság egyik legtisztességesebb bírája nagyot tévedett. "

Amikor az összeesküvés elmélet szót meghallom, közel az igazság!
A "beszólást" az eredmény sürgetésének a politikusi gyakorlata alatt értettem, ami közismert szokás és pont a mórihoz hasonló eredményekhez vezethet. Ezt az ügyet nem merték volna lezárni a tettes ismeretlennel ugyebár!
És hogy a bíróság legtisztességesebb bírája? Van másmilyen is arrafelé???????? A tévedett meghatározás elég elnéző, vagy az ügy hordozta magában a tévedés vírusát, ugyanis ott mindenki egyfolytában csak "tévedett"!
süti beállítások módosítása