Handó és a spanyolviasz
2018. november 05. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Handó és a spanyolviasz

Fussunk neki még egyszer!

Mielőtt elmondanám, hogyan is találta fel Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a spanyolviaszt, tisztázzuk, mi is az a spanyolviasz. A spanyolviasz alkotóelemét – eltérően a növényi viaszoktól – állatokból, pontosabban nősténytetvekből nyerik ki. Száz-háromszázezer tetű kell 1kg spanyolviaszhoz. Ezt pedig már több ezer éve tudjuk, nincs mit feltalálni rajta.

spanyolviasz-asztahuha_blog_hu.jpg

Kép: asztahűha - Blog.hu

Nos, a spanyolviasz feltalálásához hasonlóan értelmetlen és fölösleges az a törvénymódosítási javaslat, amellyel Handó most próbálkozik. Ebben ugyanis alig tesz mást, mint hogy újra feltalálja a „szépemlékezetű” OIT-ot (Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot), melynek élén a még szebb emlékezetű egykori főbíró, Lomnici Zoltán állt. Azt az OIT-ot, melynek legtöbb tagja bírósági elnök volt, és amelyet – tán részben ezért is – a Fidesz földbe szántott.

lomnici-mediaklikk.jpg

Kép: MédiaKlikk

Mert mit javasol most a demokrácia nyomait is elszántan üldöző Főnéni? Módosítsák úgy a törvényt, hogy a jelenlegi Országos Bírói Tanács (OBT) - ami a bírósági igazgatás egyetlen, a bírák által demokratikusan megválasztott intézménye, és amelynek feladata, hogy felügyelje az OBH elnökét – szóval e helyett alkossanak egy 26 fős – amúgy aligha működőképes - testületet, melynek tagjaivá – a Kúria elnökén kívül – minden törvényszék és ítélőtábla egyetlen bírót delegálhatna.

Lássuk be, Handó szempontjából az ötlet dermesztően zseniális. Nyilván el tudná érni, hogy az az egyetlen bíró az adott bíróság elnöke, vagy legalábbis elnökhelyettese legyen. Azok az elnökök, akiket ő nevezett ki, akik minden szempontból tőle függenek, akik fölött fegyelmi jogkört gyakorol és akiket éppen ezért kordában tud tartani. Ennek eredményét jól láttuk már a nemrég tartott „elnöki értekezleten” is (a törvényben nem létező jogintézmény), ahol ez a tisztes társaság – minden erre irányuló felhatalmazás nélkül – „a bírák nevében” felszólította a jelenlegi, törvényesen működő OBT tagjait, hogy mondjanak le.

Naná, hogy egy ilyen összetételű OIT – ó, bocsánat – OBT – kedvére való lenne a Főnéninek. (Aki netán nem ismeri a „Száll a kakukk fészkére” Főnénijét, ebbéli hiányosságát gyorsan pótolja!)

one_flew_over_the_cuckoo_s_nest_7-the_oscar_buzz.jpg Kép: The Oscar Buzz

Azután meg az is mennyire igazságos lenne, hogy a fővárosi 800 bírót ugyanúgy egyetlen ember képviselné, mint például a 26 bírót számláló Debreceni Ítélőtáblát. Ez utóbbit akár az a Balla Lajos elnök képviselhetné, aki nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a legutóbbi küldöttértekezlet országos botrányba fulladjon. Ezen az értekezleten kellett volna megválasztani az OBT új póttagjait – ám a törvénysértések, szavazatszámlálási csalások, hatáskör-túllépések miatt a vezetők viselkedése szégyent hozott az egész - már amúgy is megroggyant tekintélyű - bíróságra.

Így azután a jelenlegi OBT továbbra is 11 taggal működik (15 helyett), de működésének törvényességét hiába is próbálta Handó kétségbe vonni, ez az ötlete – a Kúria elnökének szilárd jogi érvelése révén – hamvába holt. Pedig milyen látványos érvelésnek tűnt még márciusban, hogy nem működhet úgy az OBT, hogy abban nincs minden bírósági szint képviselve. Most meg mit is írt bele Handó a zseniális törvényjavaslatába? Csak nem valami olyasmit, hogy mind a 25 új OBT tag kizárólag a magasabb szintű bíróságokról kerüljön ki? Hogy egyetlen kerületi-, vagy járásbíróság se képviseltethesse magát a testületben? Handónak egy szűk félév elég volt arra, hogy ugyanazt és ugyanannak az ellenkezőjét állítsa. Semmi sem számít, se jog, se logika? Nem annak, akinek egyetlen cél lebeg a szeme előtt: az ő akaratát és hatalmát egy még oly törvényesen megválasztott testület se merészelje korlátozni. A mai napig ugyanis kizárólag Handó Tünde volt az, aki folyamatosan megszegte a törvény rá vonatkozó előírásait: nem vett részt az OBT ülésein, nem adta át az OBT által kért iratokat, ráadásul a tagokról hamis információkat terjesztett a sajtóban.

hando-index.jpg

Kép: Index

Az OBT a saját honlapján https://orszagosbiroitanacs.hu/ nálam sokkal precízebben és részletesebben elemzi a Handó féle törvénymódosítási javaslat „hibáit” (nevezzük eufemisztikusan csak hibáknak), de egyúttal le is leplezi a javaslat igazi célját: „ebben az OBH elnöke sajnálatos módon éppen a bírói önigazgatás meggyengítésére és saját hatalmának megerősítésére fogalmazott meg javaslatokat, noha az előterjesztésnek „az OBT törvényes működésének biztosítása” címet adta”.  

A szándék világos. A kérdés már csak az: vajon Handó partizán jellegű magánakciójáról vagy Fidesz-megrendelés teljesítéséről van-e szó.

fidesz-behir_hu.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr114354295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sas70 2018.11.05. 17:12:05

Mindegy kinek az ötlete. A lényeg, hogy törvényesnek nézzen ki, mert ha az 'ejunak nem tetszene még mindig simán azt lehet mondani, hogy ez csak valami gépházzaj és jogilag minden rendben van, amúgy meg totál demokratikus. Ezt a technikát lehetett látni szinte mindennél, az eeemútnyóc évben. Különben is sorosmigráncsok, mert ez mindenre ok és magyarázat.
Akinek meg nem tetszik, az elmehet más országba, mert amíg víz van a kuktában és működik a szelep, addig úgysem fog felrobbanni.
Aljasul borzasztó, mert a náciknak még börtönök és táborok kellettek, hogy a számukra nem kívánatos embereket eltüntessék, Orbánnak elég az EU. munkaerő hiánya és a kiköltözők szavazati jogának nehezítése. Mennyivel keresztényebb ez így!

Éhesló 2018.11.05. 19:18:26

Ahhoz, hogy valaki valakit lemondásra szólítson fel NULLA felhatalmazásra van szükség.
Ez a szólás és véleményszabadság körébe tartozó szabadságjoga bárkinek.

Értekezletre bárki bárkiket összehívhat. Kell valaki, aki összehívja, kell hely hozzá, ahol leülhetnek és kellenek résztvevők, akik elfogadják a meghívást. Nem kell hozzá semmiféle törvény.

A szakmai képviseletnek különböző formái vannak, akár 800 embert is képviselhet 1 küldött, vagy húszat is. Nem mindegy mennyit ér a szavazata.

Handó nem képes rendet tenni a rábízott területen.
A bírósági törvénysértések, a nyílt politikai uszítás, a jog eszközeivel való visszaélések következmény nélkül folynak ma is.
Ennek véget kell vetni.
Ha handó képtelen rá, majd lesz, aki képes lesz rendet tenni a felelőtlen és önjáró kommunista bírók között.

Éhesló 2018.11.05. 19:21:18

Egy gyöngyszem a posztertől:
"... Nevezett így ír Schifferről: "„Hál’ Istennek nem láttam ezt a kis görényt ma este, de már attól felforr az agyam, amit László Kálmán leírt. Jól emlékszem, amikor talán tavaly, vagy azelőtt nem ment el a hanukagyertya-gyújtásra, mondván, ő nem vesz részt vallási eseményen. Ritka egy aljas kis tetű. Már bocsánat, de mindig felbosszant, hogy még mindig vannak olyan naiv emberek, akik a szavazatukat vesztegetik egy ilyen aljas, sunyi kis mocsokra.”"

Nos, ez a másik toleranciabajnok, amúgy bíró volt egykoron. Aztán bírósági szóvivő. Egy pillanatra képzeljük el, hogyan ítélkezett ez a rohadék, amikor egy „nem elvtárs” került a színe elé. A hanukagyertya ügyébe pedig bele sem mélyedek, mert az nagyon messzire vezetne… "

flagmagazin.hu/jobbegyenes/bayer-zsolt-emesztogodor

anonymand 2018.11.06. 10:31:44

@Éhesló:

Miért kell egy igazolatlan állítást (a te egyetlen, hitelesnek egyáltalán nem tekinthető forrásod a lovaggá ütött) megint terjeszteni?
Ahelyett, hogy megadnád a forrás?
Ahogy illik.

Éhesló 2018.11.06. 10:54:37

@anonymand: igazolatlan?
Mitől lenne az?
Csupán attól, hogy a profilgazda és a trágárkodó kommentelők is törölhették sec perc a mocskukat?
Ezt a sok pöcegödörbe való mocskot az tudja bíró előtt bizonyítani, akinek képernyőmentése van róla.
De mivel ennek kapcsán Bayer nem lett perelve, joggal gondolom, hogy van róla mentése neki és még pár embernek is.

anonymand 2018.11.06. 11:02:11

@Éhesló:

Attól igazolatlan, hogy nem tudsz rá más "forrást" adni, csak és kizárólag egy hazudságon számtalanszor rajtakapott alakot.

Éhesló 2018.11.06. 11:09:11

@anonymand: ez a poszterről is joggal elmondható lenne, de nekem Bayer hitelesebb, mint ez a kommunista őskövület...

anonymand 2018.11.06. 14:37:40

@Éhesló:

Ölég érdekes felfogásod van!

Anno:
"Bayer pert vesztett, nem fizet 2011. August 1. Monday 16:34 "
nepszava.com/2011/08/magyarorszag/oda-sujt-ahova-koll.html

Rég volt...
24.hu/belfold/2013/06/26/bayer-zsolt-veglegesen-pert-vesztett/

Vona ellen is...
"Vona Gábor pert nyert Bayer Zsolt ellen, egy a jogi finomságok egész tárházát felvonultató perben."
www.blikk.hu/aktualis/politika/vona-gabor-bayer-zsolt-per/wh1w6kz

Idegen ellen:
"Bayer Zsolt pert vesztett

Első fokon pert nyert Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti európai parlamenti (EP-) képviselő a Bayer Zsolt újságíró ellen indított becsületsértési ügyben kedden."
www.ma.hu/belfold/230336/Bayer_Zsolt_pert_vesztett

Nemrégiben:
"Bayer pert vesztett, 300 ezret kell fizetnie Hadházynak "
168óra

És néked ő a zsinórmérce, néked ő a "hiteles" forrás?
Gondolkozz, ha nehezedre esik is.
Nem kívánom terjeszteni, de magam is olvastam cikkét, amelyben egy (muszlim) esemény helyét, idejét, célját, szervezőit hamisította meg.
De néked ő a hitelesebb.
Viccosakat írsz, csak nem tudok röhögni rajta...

Éhesló 2018.11.06. 15:05:28

@anonymand: örülök, hogy jól érzed magadat.
De ha már megkérdezted: igen.
De majd a poszter nyilatkozik.
Ha akar.

anonymand 2018.11.06. 15:27:47

@Éhesló:

Az pedig eszedbe sem jut, hogy "Egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá."

Éhesló 2018.11.06. 16:32:38

@anonymand: nem.
Az jut eszembe, hogy ezt a kádert, aki ilyen pöcegödörbe való módon nyilvánult meg, még párttitkárok kaserolták, amikor bíróvá nevezték ki, amikor előléptették a proletárdiktatúra elnyomó gépezetének részeként és ennek ellenére és te meg itt majomkodsz a védelmében.

anonymand 2018.11.06. 16:49:23

@Éhesló:

Evangéliumba illő szavaid könnyekig meghatottak.

Éhesló 2018.11.06. 17:06:59

@anonymand: felesleges hazudoznod.
Látszik mit és kit kaserolsz.
Passzolsz hozzá.
Minden szempontból.
süti beállítások módosítása