Mikor adhat kegyelmet Novák Katalin?
2023. január 08. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Mikor adhat kegyelmet Novák Katalin?

Az elmúlt év utolsó napjaiban az úgynevezett Budaházy-ügyben gyakorolt köztársasági elnöki kegyelem hívta fel ismét a figyelmet a kegyelmezési jog témájára. Röviden összefoglalva háromféle egyéni kegyelem létezik: az eljárási, a végrehajtási és a mentesítés iránti kegyelem. 

Kegyelmi kérelmet a terhelt, a védő, a terhelt törvényes képviselője, valamint a terhelt hozzátartozója nyújthat be. De indulhat hivatalból is kegyelmi eljárás, ha például a bíróság vagy az ügyészség kezdeményezi azt a köztársasági elnöknél. Bárhogyan is kezdődik egy kegyelmi eljárás, az minden esetben az igazságügyi miniszteren keresztül jut el a köztársasági elnökhöz. Az államfő dönt, a döntését pedig nem köteles megindokolni, sőt, magát a döntést nem is kell nyilvánosságra hoznia. Az elnök kegyelmi döntése visszakerül az igazságügyi miniszterhez, aki azt „ellenjegyzi”. Ha nem teszi, akkor a kegyelmi eljárás megszűnik, azaz a kérelmező nem kap kegyelmet.

novak.jpg

Kép: 24.hu

A gyakorlatban ilyen 1998-ban fordult elő először, amikor Dávid Ibolya akkori igazságügyi miniszter megtagadta az ellenjegyzést Kunos Péter ügyében. Kunos korábban az Agrobank elnöke volt, akit a Legfelsőbb Bíróság 1998-ban vesztegetés miatt elítélt, mert a bank a privatizáció elősegítése érdekében úgynevezett E-hitelt adott különböző cégeknek azzal a feltétellel, hogy amíg nem törlesztik teljes egészében a kapott hitelt, a részvényeik 26 százalékát át kellett adniuk a bank által kijelölt kft.-nek. (Annyit azért megjegyeznék, hogy Kunost első fokon még felmentették, leginkább azért, mert ez a konstrukció azidőtájt más bankoknál is előfordult, egy közismert és gyakorolt formája volt a kihelyezett hitel biztosításának.) Göncz Árpád államfő kegyelmet adott Kunosnak, ám mivel Dávid Ibolya nem ellenjegyezte az elnök döntését, Kunosnak le kellett ülnie a rá kiszabott két évet.

Budaházy György 2007-ben szervezett egy csapatot „Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg” néven. A csapat tagjai kezdetben SZDSZ- és MSZP-pártirodák ellen intéztek Molotov-koktéllal támadásokat, emellett Budaházy felhívására vasrudakkal verték meg Csintalan Sándor korábbi szocialista képviselőt.

budahazy.jpg

Kép: 24.hu

Amikor napirendre került az egészségügyi törvény reformja, Budaházy és társai úgy döntöttek, erőszakkal fogják arra kényszeríteni a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a törvényjavaslatot. Ennek érdekében rálőttek Hiller István házára és Molotov-koktélokat dobtak Kóka János miniszter épülő házára. Nem sokkal ezután még hat további képviselővel szemben követtek el gyújtogatásos támadást, majd a Broadway Jegyiroda felgyújtása és egy, a melegek által látogatott szórakozóhely megtámadását követően bombatámadást hajtottak végre Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter nyaralójánál. 2009 tavaszán robbantásos merényletsorozattal akarták megakadályozni a lemondott miniszterelnök utódjának megválasztását. Négy helyszínen terveztek robbantást, végül azonban Budaházy megbízásából csak két helyszínre indult el egy-egy csapat. Ezeket a merényleteket a rendőrök akadályozták meg, akik már jó ideje figyelték a vádlottak tevékenységét....

A kegyelmezési jog lényegében korlátlan, az a kegyelmezési jog gyakorlójának céljától és elhatározásától függ.

Igaz ez a Budaházy-perben gyakorolt kegyelmekre is. Arról persze el lehet gondolkodni, vajon milyen célból született meg „az egész társadalom egységét képviselő” Novák Katalin kegyelmi döntése.

A részleteket lásd még ITT

azaz itt: https://24.hu/belfold/2023/01/07/novak-katalin-budahazy-per-kegyelem-koztarsasagi-elnok-sandor-zsuzsa-velemeny/

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr6518021534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2023.01.09. 09:01:31

Az időmúlás önmagában nem lenne túl jó indok. De, ha a bűnt egy manipulálható fiatal követte el, részben kialakulatlan jellem, akkor az életkorukhoz képest jelentős időmúlás, ami miatt nagyon mást büntetnénk már meg, mint amilyen ember elkövette a cselekményt... Ha a büntetőeljárás prevenciós célja teljesült így is, és az államnak nem célja a bosszú és akit nem fenyeget már így a büntetés az könnyebben tanúskodik a még nem változó főkolomposok ellen... Az például egy kicsit más történet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.09. 09:22:13

Én úgy tudom, a köztársasági elnök köteles előzetesen egyeztetni a ballib agytröszttel.

birkamenet 2023.01.09. 11:44:25

Jajjaj, novák is orbán s.eggéből bújt elő, majd gondolja valaki, hogy nem azt teszi, amit a neonácikkal szövetkező gazdája parancsol neki?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2023.01.09. 17:01:50

@birkamenet: Itt nem hiszem, hogy ez lenne a helyzet, mert elég komoly problémákra mutatott rá, és bár a blog szerzője és a Népszava által megkérdezett szakértő sem említette a tényt, de többeket az eredeti első fokú eljárás során felmentették, csak éppen az ügyészség ebbe nem nyugodott bele... Ne csináljunk úgy, mintha a "szegény ellenzéki“ Polt úrral szemben politikai okból az ügyben eljáró régen dolgozó bíró és a kormányzatot kritizáló elnök lenne a kormánypárti összeesküvés.

Ahol a felmentő ítélet megszületett vagy olyan dologban volt bűnösség rég kimondva, ami már elévülne ennyi ideje ÉS ennyi idő alatt már az elkövető is változott, rég nem ugyanaz aki volt ÉS a kegyelem miatt már nem lenne magukra terhelő a vallomásuk így már kötelesek tanúskodni, együttműködni és ezzel a veszélyesebb elkövetők elleni eljárás is egyszerűbb, hatékonyabb lehet, ott szerinted mit kellene tenni?

Ha mire eljut hozzá az ügy hivatalosan, már tud tájékozódni és azoknak kegyelmez meg akiknél felmentő ítéletre számít, de a többiek elleni eljárás sikerének esélye javul, akkor szerintem ebbe az irányba mutat a közérdek is.
süti beállítások módosítása