Börtöntöltelékek
2016. január 10. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Börtöntöltelékek

A strasbourgi bíróság a minap a rossz börtönviszonyok elszenvedése miatt mintegy ötmillió forintot ítélt meg Zuschlag Jánosnak. Ez a döntés mélységesen felháborította az internetes kommentelőket. No persze nem a börtönviszonyokon háborodtak fel, hanem azon, hogy „egy ilyen börtöntöltelék” milliókat „zsebelhet be”, miközben… és nem folytatom.

zuschlag-index_hu.jpgA jól kitapintható általános közvélekedés szerint legalábbis rabláncon, sötétzárkában, kenyéren és vízen kellene tartani az elítélteket. Nem tudom, ki hogy van ezzel, de engem mindig megrettent az a gyűlölet és bosszúvágy, ami ezekből a hozzászólásokból árad. Persze mindaddig, amíg valaki nem tapasztalja meg, milyen is a magyar börtönök többsége. És ehhez manapság igazán nem kell sokat tenni, elég egy csokit ellopni, vagy hajléktalannak lenni. De nem csak a piti „bűnözőket”, hanem az igazi nehéz fiúkat is megilleti az emberhez méltó, tisztességes bánásmód. A börtönbüntetés lényege ugyanis a szabadságtól való megfosztás, nem pedig a megalázás és az embertelen bánásmód.

borton-femina_hu.jpg

kép: femina.hu

2010 októberében megváltoztatták azt az igazságügyi miniszteri rendeletet, amely szabályozta a fogvatartottaknak járó minimális mozgástér nagyságát. Az eredeti szövegben lévő „legalább” szót egyszerűen kicserélték a „lehetőleg” kifejezésre. Fránya dolog ez a jog! Ezzel a pici szócserével azt érték el, hogy immár nem kötelező egy elítélt részére 3 négyzetméter mozgásteret biztosítani. És ezzel a mi remek jogalkotásunk máris belefutott egy nemzetközi szerződésbe, no meg az Alaptörvénybe. A Fővárosi Törvényszék egy bírájának kezdeményezésére az Alkotmánybíróság meg is semmisítette az említett rendelkezést.

Ettől azonban a gyakorlat alig változott. A börtönök telítettsége 140 %-os, a cellák túlzsúfoltak, a foglyok hetente egyszer zuhanyozhatnak, a WC a cellában van, sokszor csak egy függöny választja el a lakótértől, néha az sem. Van, aki a poloskacsípésektől, más a hiányos táplálkozástól szenved.

cella-hu_123rf.jpg

Kép: hu.123rf.com

A foglyok sorra fordulnak kártérítésért az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) és többnyire nyernek is.

Az EJEB emellett úgynevezett „pilot” eljárást is elrendelt. Erre akkor van szükség, ha egy ország kormánya nem rendezi a panaszolt problémát annak ellenére sem, hogy a strasbourgi bíróság már számos esetben elmarasztalta. Az EJEB a magyar kormányt arra kötelezte, hogy szüntesse meg az az emberi jogi egyezményt sértő állapotokat, és hat hónapon belül dolgozza ki ennek módját. Ez végül meg is történt, a tervek szerint a kormány börtönöket épít és 2019-ig további 4000 férőhelyet hoz létre.

Ám addig az elítéltekkel való embertelen bánásmód miatt még milliárdos kártérítéseket fog az állam (fogunk mi) kifizetni. Már most van olyan ügyvéd, aki 3.000 ügyfelet képvisel a strasbourgi bíróság előtt, és a hírek szerint ez a szám akár tízszeresére is nőhet. Az elítéltek több civil szervezettől is kapnak segítséget, sőt a netről letölthető nyomtatványokat kitöltve akár maguk is fordulhatnak az EJEB-hez.  

Tisztelt közvélemény! Nem az elítéltekre, nem az ügyvédekre, nem a jogvédő szervezetekre és nem Strasbourgra kell haragudni a milliárdokra rúgó kártérítések miatt! Hanem arra a büntetőpolitikára, ami idáig vezetett: a fiatalkorúak szabálysértési elzárására, a hajléktalanok kriminalizására, a középmérték alapján kötelezővé tett szigorúbb büntetésekre, a „három csapásra”, az előzetes letartóztatások túl gyakori alkalmazására, vagyis az ész nélküli folyamatos szigorításra.

Vagyis arra a kormányra, amelyik mindezt kitalálta, ám – mint ez várható volt – mindezzel a bűnözést csökkenteni nem tudta.

bunozes-borsvezer_info.jpg 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr598258220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SacraCorona2010 2016.01.10. 19:26:37

Tökéletesen egyetértek a cikk mondanivalójával!! ... Jé, csoda, hogy erre a cikkre nem mozdult rá a ,,spontán felháborodásból" élő troll-hadsereg. Ma szabadnaposak talán? :-D

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.01.10. 21:43:08

kb semmi sajtó és kommentvisszhangja nem volt az ügynek...

Burgermeister 2016.01.10. 21:57:47

Kunmadsrason epul az ujabb borton. Ott is zsufoltsagra tervezik?

röf 2016.01.10. 22:25:06

Aha.... ezek szerint az a legjobb, ha az ember nem kerül börtönbe.... akkor a legnagyobb a mozgástér.

psmith 2016.01.10. 22:57:32

Ahogyan bánik az állam az ártatlan állampolgárokkal, nem is csodálkozom a börtönviszonyokon.

Kelly és a szexi dög 2016.01.10. 23:07:05

A four seasons hotelbe kell küldeni az elítélteket - mindjárt kezdhetjük az életfogytosokkal... Tényleg a faszomba az EU-val!

ember100 2016.01.10. 23:30:23

@Kelly és a szexi dög:
Helló !

Inkább húzzuk karóba , négyeljük fel .... az elítélteket .
Te TÉNYLEG ilyen sötét vagy ?

petraeus 2016.01.10. 23:53:44

@Kelly és a szexi dög: legyen, te mit tartanal korrekt bortonnek? hany negyzetmeter per fo, milyen suru zuhanyzas, milyen szorakozasi lehetoseg (tv, konyv?), engedned-e tanulni, telefonalni, gyerekevel kapcsolatot tartani?

Tom Bradley 2016.01.11. 00:09:37

@petraeus: Mindenből csakannyt kapjanak, amennyiért megdolgoznak, mondjuk egy átlagmelós szintjén.
Szerinted korrekt az, hogy a bűnnel kárt okoznak és még az adófizetők pénzéből teremtsenek nekik körülményeket?
Mert nekik jogaik vannak? Az áldozatoknak nem voltak? (Mielőtt még: minden bűncselekménynek - így vagy úgy - van áldozata)
Mielőtt fasságokat írsz, gondolj arra, h mit kívánnál annak, aki ellened követ el valamit!

Bambano 2016.01.11. 01:11:57

jók ezek a gondolatok, főleg a vége (nem), de akkor azt is el kellene mondani, hogy mi legyen azokkal a problémákkal, amik, a poszter szerint, jelenleg nem jól vannak megoldva.

prevent 2016.01.11. 01:18:01

egy Brukselesi dispotának az a lényeg, ami írva vagyon. azaz mekkora a tyúkok ketrece, mekkora a cella...
de vajh ilyenkor miért nem beszélünk Guantanamoról. az biztos megfelel az EU-s erkölcsi felfogásnak. kíváncsi lennék egy ET átiratra Obama felé...
persze a dolog mindig relatív - így nagyobb különbséget lenne illdomos tenni a fogház-börtön-fegyház relációban
én úgy látom, nálunk (talán az EU-ban is) mindenkinek vannak jogai, csak épp a sértett van leszarva. neki is volt joga pl. élini???

prevent 2016.01.11. 01:23:13

ja és a sugallmazott megoldás:
ne zárjuk be a bűnözőket, akkor több hely lesz, és nem kell büntit fizetni

azért kíváncsi lennék, ha ellopják a bicajodat, mi lenne a véleményed - nem beszélve estleg a húgod, nővéred, anyád...

prevent 2016.01.11. 01:26:42

meg szeretnék a bloggertől hallani egy-két példát arra, ki került börtönbe egy csoki ellopásáért
együtt megyünk a bíróságra, ígérem

vagy csak...

bkkzol 2016.01.11. 01:43:02

Európának annyi! Amikor a tömeggyilkos arra panaszkodik, hogy kevés a vaj, a kontinens legnagyobb pénzmosója az EU vezír (Juncker gyakorlatilag köztörvényes).
Az a tragikomikus, hogy Strasbourgban egyáltalán foglalkoznak az ilyen beadvánnyal. Amikor egy jogerős ítélet születik abban a pillanatban szünt meg minden joga a bűnözőnek. Mutassák az arcát a tv-ben és dolgozzon kötelezően mindegyik az adottsága szerint.

Tamás Darla 2016.01.11. 02:51:28

Csak két hét előzetes, nyolc romával összezárva 15 négyzetméteren, moslékon, és nem lenne több böszme komment. Ne feledd: Te is bármikor bekerülhetsz!

tralalala 2016.01.11. 03:10:09

"És ehhez manapság igazán nem kell sokat tenni, elég egy csokit ellopni, vagy hajléktalannak lenni."

Nekem volt több olyan ismerősöm is, akit kis értékű lopáson rajtakaptak, de egyikük sem ment börtönbe. A többi része is ekkora faszság?

tralalala 2016.01.11. 03:11:14

@Tamás Darla: "Ne feledd: Te is bármikor bekerülhetsz! "

Nyilván, tök véletlenszerű, olyan mint a lottó.

Nzoltan 2016.01.11. 04:41:31

Köztudott, hogy az EU-nak nincs eszköz a kezében a bűnözés megállítására.
A migránsokkal sem tudnak mit kezdeni. Pedig ők agysebészek!
Most ott tartunk, hogy aki bűnt követ el, azt megtorlásként welnesszezni küldik.

Nzoltan 2016.01.11. 04:45:17

"Tisztelt közvélemény! Nem az elítéltekre, nem az ügyvédekre, nem a jogvédő szervezetekre és nem Strasbourgra kell haragudni a milliárdokra rúgó kártérítések miatt! Hanem arra a büntetőpolitikára, ami idáig vezetett..."

Engedtessék már meg nekem, hogy ha Ronaldó és Dzsesszika kirabolnak, akkor ne az álamra haragudjak, hanem az elkövetőkre!
És igen a büntetőpolitika szar! Hála az EU-nak nevezett gittegyletnek!

macihagyma 2016.01.11. 05:59:15

Szerintem már az is gyalázat, hogy egy gyilkost a börtönbe küldenek. Attól feltámad az áldozat? Akkor mi értelme? Egyházi képzésre + karitatív tevékenységre ítélném és folyamatos kapcsolattartásra közelezném az áldozat rokonaival. Azonkívűl az átlagbér kétszeresét kapná minden hónapban megelőzés céljából és hetente 3 kurvát is.....

Faszságot én is tudok írni....és igen, aki erőszakos bűncselekményt követ el azt karóba húznám.

Nzoltan 2016.01.11. 06:18:42

@Nzoltan: Jajj....... most látom, hogy a hozzászólásom nagyon smittpalisra sikerül...:-D

Természetesen: ...államra....

macihagyma 2016.01.11. 06:29:22

@Tamás Darla: Te már csak tudod frissen szabadultként....
Érdekes, sosem kerültem szembe a törvénnyel.

2016.01.11. 07:08:13

Addig, amíg vannak olyanok, akiknek becsületes emberként a saját otthonukban kevesebb hely jut egy főre, mint a sittesnek a börtönben, addig közpénzből ne javítsunk a sittesek körülményein. Nem véletlenül kerültek oda. Örüljenek, hogy nem küldik őket a bányákba, mint régen.

Kampfer 2016.01.11. 07:43:08

Tisztelt bírónő!

A hétvégén volt 'szerencsém' egy összefoglalót megnézni a János kórházról. Továbbá sajnos nemrég meg kellett látogatnom az ún. 'Szent István Kórház' feliratot viselő intézményt, ami inkább egy lágerre hasonlító romhalmaz... Nos, abban a pillanatban neki kell állni a rabok sorsával foglalkozni, amint az utolsó ilyen intézmény és az utolsó beteg körülményei is rendezve lesznek kishazánkban! Nem is beszélve az ápolókról, kezdő orvosokról, altatóorvosokról! Addig egy büdös fillért se a rabok körülményeire! És még mielőtt 'orbánozásba' csapnék át, megjegyzem, 2000-től egy kormányzat SEM foglalkozott mindezzel, ergo ez sajnos NEM pártfüggő! Csokilopásért nem megy börtönbe a 'pógár', csak ha már korábban is ismeték valamiért a tekintetét!

"A foglyok sorra fordulnak kártérítésért az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) és többnyire nyernek is."

A foglyok nem véletlenül foglyok! Valamiért odakerültek, ahol vannak! Továbbá itt egy újabb érv (a sok többi mellett) arra, miért kell ennek az 'ajrópéer' pc bagázsnak hátatfordítani és jó határozottan bevágni magunk után az ajtót! Ezek a nyomorult 'unijós' pc lovagok hasonlóan kezelik ezt a kérdést is, mint a migránsokat... Gondolom, ez is legalább olyan égető kérdés volt, mint a kenyér sótartalma...! Majd azon is vitáznak velünk...? Tegyék, de inkább hagyjanak minket békén a hülyeségükkel!

"Fránya dolog ez a jog! Ezzel a pici szócserével azt érték el, hogy immár nem kötelező egy elítélt részére 3 négyzetméter mozgásteret biztosítani. "

És ezt épp Ön írja le? Jogászként...? Felteszem volt bőven alkalom a pályafutása során, amikor emberek sorsa csak egy-két szó beszúrásán múlott! Nem erről szól a joggyakorlat??? (Igazságszolgáltatást véletlenül se emlegessünk!) Persze ez is csak egy feltételezés, nem állítás!

"Tisztelt közvélemény! Nem az elítéltekre, nem az ügyvédekre, nem a jogvédő szervezetekre és nem Strasbourgra kell haragudni a milliárdokra rúgó kártérítések miatt! Hanem arra a büntetőpolitikára, ami idáig vezetett..."

De bizony, tisztelt bírónő! Emiatt a 'jogvédőket', ezt a közröhejes bíróságot mindennek el lehet hordani, okolni is lehet és számon is lehetne (kellene) kérni! A büntetőpolitikához pedig ezeknek semmi közük! Ha nem tetszik a társadalomnak a büntetőpolitika, akkor a következő választásokon majd olyan politikai erőre szavaznak, amelyik más büntetőpolitikát favorizál! De ez nem holmi 'jogvédők' vagy ennek az ostoba bíróságnak a döntése!
És igen...! Szerintem a 'cuslagnak' meg a 'hagyónak' és a hasonlóknak a sitten kellene megrohadniuk! Ha 2nm-en, akkor kettőn! És az ároktőieknek és a sztojkáéknak is, lehetőleg a napot se lássák soha többé! Szerintem.... Mert ez csak magánvéleményem!
Üdvözlettel:
Kamp.

FikkFakk 2016.01.11. 07:49:46

Tudj kedves birono, a demokracia olyan, hogy ha a tobbseg nem izgul a koztorvenyesek eletkorulmenyei miatt, akkor a demokratikus allamnak nem azon kell javitania.

Kivanom, hogy alkalomadtan ont verje el alaposan egy Ronáldó, Dzsínó, Rajmund es Dzsennifer... majd ezek kapna
nak egy felfuggesztettet, mert zsufoltak a bortonok...

FikkFakk 2016.01.11. 07:50:51

@FikkFakk: az eu es brusszeli adminisztracio meg egy iszonyatos koltsegu idiota klub

Célkereszt 2016.01.11. 08:01:19

@prevent: Beszélj akkor Guantanamóról! És?

MJános 2016.01.11. 08:04:46

Különös kegyetlenségből embert ölőnek kötél, visszaeső erőszakos elkövetőnek odaút egy orosz börtönbe bértartásra. A maradék tényleg még javítható és őket át lehet még talán nevelni a jobb útra. Ha nem akkor marad az első két verzió valamelyike. Ennyi...

macihagyma 2016.01.11. 08:06:11

@Tamás Darla: Mit szívsz? Igen ütős lehet, de próbáld abba hagyni mert igen rombolja az intelligenciádat, mint azt ahogy az írásod bizonyítja.

Amorphis 2016.01.11. 08:14:06

Amikor megalkották a nemzetközi (EU) normákat a börtönviszonyokra, Magyarországon nagyon kevés bv. intézet felelt meg ezeknek. Az átalakítás, bővítés folyamatos, de ez nyilvánvalóan több évtizedes munka. Az "embertelen" börtönviszonyokról annyit, hogy a tömeggyilkos Breiviknek a 3 szobás full extrás börtön-apartman is embertelen, mert olyan egyedül érzi magát. Szóval ez egy elég relaatív dolog.
Az önmagában nem baj, ha van egy nemzetközi kontroll a bv. viszonyok felügyeletére, az sem baj, ha a hiányosságok miatt rendszeresen felhívják az érintettek figyelmét, még az is belefér, hogy esetleg valami szankciót alkalmaznak, de az teljesen joggal kiveri a biztosítékot, hogy emiatt köztörvényes bűnözők milliós nagyságrendű "kártérítéseket" kapnak.
A hazai elitéltek "szakosodott" ügyvédhordákkal megerősítve ugyanis sportot űznek ebből.
Az egész arra épül, hogy egy elítéltre adott mozgástérnek kell jutnia. Nyilván ez a telítettség miatt nem teljesül. Jóformán az összes hazai elítélt ezért a bírósághoz fordulhatna. Csak az a büdös nagy helyzet, hogy a bentlévők jelentős része tapasztalt börtönlakó és az otthoni körülményeknél még így is sokkal jobbak a benti viszonyok (gondoljunk csak a 2 szobás putriban lakó 16 fős családokra, ahonnan a bentlévők jelentős része származik...) , így olyan nagyon nincsenek meghatva az "embertelen" helyzettől, de hülyék lennének kihagyni egy ekkora milliós ziccert. Jobban keresnek így odabent, mintha dolgoznának. Egy baromi nagy visszaélésről szól az egész, ezért soha, senki nem fogja őket sajnálni egy-két elborult libbant jogvédőn kívül.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2016.01.11. 08:59:42

Mo-on egyáltalán nincsenek rossz körülmények között az elítéltek

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.01.11. 09:06:06

De igen,az EU-t kell hibáztatni,mert kretének!
Nehogy már egy aljas gyilkos jól érezze magát odabent!

lazarvagyok 2016.01.11. 09:11:11

Hát, nekem egy ismerősöm (katonazenész) mesélte, hogy kivezényelték őket szinte majdnem az összes börtönbe műsort adni az elítélteknek, hadd szórakozzanak "szegények". Ki volt akadva, hogy milyen fejlesztések voltak, és miket terveztek még a börtöntöltelékeknek adni. Talán már csak egy uszoda hiányzott a tervekből. Ráadásul ezeket az ismertebb (akkor a Viszkis volt bent) külön cellában, teljesen elszigetelten tartják, nehogy valami baj érje őket.
Pont ennek a nyamvadt Zuschlagnak kellett még 5 millióval kitömni a zsebét, nem lopott előtte eleget. Én még emlékszem, mekkora képe volt, míg el nem kapták.

venszivar 2016.01.11. 09:21:54

KB. egy éve olvastam, hogy egy tetves rab NAPI !!! 10 000 Ft-ba kerül !!! AZ havi 300 000 Ft/hó !

Aki, kint dolgozik 200-220 órát az keres 150-160 ezret, ha "keres"....

Annyi zabálnivalót, fűtést, vizet, áramot adnék nekik, amennyiért megdolgoznak !!! ENNYI!

cupcake25 2016.01.11. 09:25:19

Na ez már az a tipikus túlzott liberalizmus, amit miatt a liberálisokat anyázzák, megjegyzem joggal. Szórakozás a raboknak?? Na ne szórakozzunk már, főleg akkor ne, amikor az oktatási intézményekben szénszünet van, amikor a kórházakban, rendelőkben nincs szappan meg wc papír és még sorolhatnám. Hogy mit egyenek? Beszélünk erről akkor, amikor a magyar lakosság 1/3 vagy 1/2-e mély-szegénységben vagy annak határán tengődik és ha heti egyszer meleg étel jut az asztalra az már boldogság?? Hogyan beszélhetünk arról, hogy a törvény ellen sértőknek hány m2 jusson mikor emberek élnek az utcákon, gyermekek ezrei élnek fűtetlen, komfort nélküli "házakban", "lakásokban"? Akik börtönben kerülnek, azok nem jutalomból vannak ott és tudom, hogy a kisebb bűncselekmények (mint a csoki lopás, muhahaha) nem kapnak börtön büntetést, ezt Ön mint bíró tudhatná, hiszen a túlzsúfoltság miatt tényleg csak akkor kerülnek börtönben az emberek, ha már a felfüggesztett büntetésre nincs opció vagy az elkövetett bűn olyan súlyos, hogy nem lehet az illetőt a társadalomba visszaengedni.

2016.01.11. 09:25:22

Nem lehetne ezeknek az embereknek nevezett bűnözőknek netán Nobel dijat vagy jutalom gyanánt ajándékba szigetet vagy birtokot adni ?

Lehetne alapitani egy "börtönben ültek" érdemrendjét, ahol az a legnagyobb aki a legtöbbet lopott, hazudott és őlt . Neki--nekik bónuszként még kastélyt is adhatnának .
Aki pedig csak dolgozik, csak szeretne tisztességgel megélni, a munkájából nevelni gyerekeit, azt pedig rabszolgaként dolgoztassák. Hogy a zsiványok, rablók, gyilkosok és politikusok jól éljenek. !

venszivar 2016.01.11. 09:40:03

Sitten volt egy rokon gyerek..... TV, rádió, olvasás, rejszolás, egymás megdugása, leszopása volt a max, amit mozogtak !!! unatkoztak!

fidesz a mutyipárt 2016.01.11. 10:00:43

Beteg vagy. Százezreket kell költeni arra, hogy megvédjem a lumpennarancsosoktól azt amiért megdolgoztam, te meg azon keseregsz, hogy nehogy rosszul bánjanak velük.
Keresd meg a neten az orosz börtönviszonyokról szóló filmet.
Keress rá, valahol Kaliforniában sátortáborba telepítették a bandát, és azt ették amiért megdolgoztak.

A kis fülemet nekik nem tévét meg konditermet. Melót a nyakukba baszni, és a keresetükből ellátni őket. Ha nem dolgozik, akkor nem eszik, ez ennyire egyszerű. Mint a hogy azok sem mindig esznek akik ezek a szennyek a te egyetértéseddel kirabolnak.

fidesz a mutyipárt 2016.01.11. 10:01:49

@jános515:

A szigetet kéne bevezetni. Csak befelé. Aki kifelé indul azt az őrhajókról lelőni.

Velemenyem szerint.... 2016.01.11. 10:54:08

@FikkFakk: fingod nincs arról hogy mi az a demokrácia. Nem, nem erről szól. pont arról hogy elég stabil rendszer legyen és kiszűrje ez ilyen kreténségeket. Fékek és ellensúlyokról hallottál? Ha igen, remélem nem valami kretén szélsőjobber blogból szitokszóként.

Javaslom kicsit olvass utána az alapokat mielőtt itt osztod az észt. Mármint a nyilvánvaló hivatalos tanokat is, nem csak az alteros marhaságokat.

L von Richthoven 2016.01.11. 11:18:49

Sokadszorra bizonyították a kedves kommentelők, hogy az állatkert valójában csak egy unalmas,látnivalókban szegény intézmény, ahol a varacskos disznók, vérszomjas ragadozók, hüllők, egyszóval minden lakó sokkalta humánusabb mint sok-sok itteni kommentelő...

ebella 2016.01.11. 11:24:49

Európának vége. Amikor bűnözőknek ítélnek meg milliókat mert nem nyalták ki a seggüket a büntetés alatt (közben meg a közoktatás és az egészségügy teljesen lerohad, mondjuk wc-papír meg kézmosási lehetőség sincs nem egy középiskolában évek óta), akkor nem nagyon van miről beszélni. Igen uiis, kenyéren és vízen, minimum a fegyház fokozatban, ha ez a döntő többség akarata,. Márpedig ez, meg vagyok győződve róla. Demokráciát!

ebella 2016.01.11. 11:26:34

@L von Richthoven: Magad is éppen bizonygatod, mert valami egészen furcsa félretájékoztatás miatt azt hiszed, okosabb vagy az átlagnál. Szólok: Nem!.

PR_fact 2016.01.11. 11:38:33

Mostanság mindenfelé találni okos szociológusokat, pszichológusokat, vannak ilyenek a börtönök környékén is kérdés, hogy ahelyett, hogy a rabok lelkét ápolják miért nem kutatják, hogy hogyan lehet elérni azt, hogy felhagyjanak a bűnözéssel.
Elég régóta vizsgálják a jutalom / büntetés hatását a viselkedésre. Kíváncsi lennék, hogy a szakemberek szerint alá van az támasztva valahol tudományosan, hogy azzal, hogy bezárunk embereket egy intézménybe, ahol az összes alapvető szükségleteükről és a szórakoztatásukról gondoskodunk úgy, hogy az illetőknek a kisujjukat se kell mozdítani miért venné el a kedvüket a nemkívánatos viselkedéstől?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.01.11. 11:44:22

Apró hiba a postban, hogy "hajléktalannak" lenni nem elég. Ellenben a számukra nyújtott intézmények igénybevétele helyett olyan helyre menni, ahol mások egészségét is veszélyeztetik... Na a már más történet. Főleg azért, mert békésen elküldeni őket nem lehet, hajlamosak némi erőszakos magatartást tanúsítani.

Milyen érdekes az a tény is, hogy a három csapás törvénye kapcsán "elfelejti" a volt bírónő azt, hogy akit harmadszor ültetnek le hasonló dolog miatt az utána nem nagyon szokott törvényesen megélni. Azaz a jelenlegi büntetőpolitika nélkül sem ülne sokkal kevesebbet a börtönben, csak éppen a rövid megszakítások alatt károkat okozna.

Mint azt is elfelejti, hogy a körülmények kapcsán apró különbség van a között, hogy mi legyen elérhető a börtönben - mindent vehessen meg az elítélt - és a között, hogy mi jár neki. Hogy ez utóbbi kapcsán ne járjon neki több alanyi jogon, mint egy törvénytisztelő munkanélkülinek, nyugdíjasnak. Azaz a másik oldal nem azt mondja, hogy kenyéren és vízen tartsák őket... Hanem azt, hogy a hajléktalanokénál jobb ellátás feltételeit éppen úgy az elítélteknek kelljen finanszírozni.

Elárulok valamit: A legtöbb esetben a szabadság elvonása a büntetőeljárás alatt is megvalósítható egyszerű GPS nyomkövetővel. Ugyanezt az elítélteknél is lehetne alkalmazni. Lőn csoda, sem a fűtésükre, sem az áramukra, sem a TVjükre, de még az ételükre sem kellene egy fillérrel sem többet költeni, mint amennyit a munkanélkülire költünk. A "külső munkahelyre" való utazás pontosan engedélyezett útvonalon megvalósulhat.

A következő fokozat nézhet ki úgy, hogy "elhagyott település" alakítható át BV faluvá. Na azt nem hagyhatja el, de valami munkalehetőség van, a rezsi, a lakhatás költségei pedig nem magasabbak a szociális bérlakásokénál. Vendéget fogadhat, családot odavihet de már izolálva van.

Gyorsan csökkenne zsúfoltság. De sok esetben a szabadságvesztés kívánt elvonása kisebb súlyú bűncselekmény esetén működhet úgy, hogy a BV által működtetett "iskolába" megy az elítélt a munkahelyéről, és ott bizony kötelező előadásokat hallgat meg, stb. tanul. Utána otthon éppen úgy él, mint addig. Lőn csoda, itt sem a közösből fizetünk nekik.

Akinek állandó őrzés és ellátás kell: Az is tudjon ott dolgozni, és tudja kifizetni azt, hogy erre több, jobb jusson, mint ami egy hajléktalannak. Keresetének X%-a megy az általa okozott károk megtérítésére, a többi pénzből vehessen amit akar.

Miért? Mert ne éljen azért rosszabbul egyetlen ember sem, mert nem bűnöző. Ugyanis, ha a nem bűnözést rosszabb, és megalázó életkörülményekkel rendeljük szankcionálni, az az emberek egy részét bűnözésre sarkallhatja.

Krumpli Bogart 2016.01.11. 12:03:24

Kedves Zsuzsa! Azon gondolkodom, vajon kinek írta ezt a postot és mi volt vele a szándéka?
Gondolom, a jelenlegi büntetőpolitka ostorozása gondolatkörben az Ön által (sem) kedvelt Fidesz-kormányon szeretett volna csapni egyet. Ez megtörtént.
De a börtönviszonyok nem a Fidesz-kormány regnálása alatt lettek olyanok, amilyenek, ráadásul a büntetőpolitikának, a büntetéskiszabás gyakorlatának nem sok köze van a büntetés-végrehajtás személyi és tárgyi feltételeinek biztosításához, ezért ezek összemosása - egy szakembertől!!! - nem szép dolog.

Amit nagyon hiányolok a postból - minthogy az internetes kommentekben megjelenő és valóban helytelen közvélekedéssel indított - az, hogy Ön sem magyarázza el, mi is a büntetés célja.

Miért várjuk el a laikus társadalomtól, hogy helyesen vélekedjék a büntetésVÉGREHAJTÁS kérdésében, ha senki nem magyarázza el érthetően, hogy mi a célunk a büntetéssel?

"A börtönbüntetés lényege ugyanis a szabadságtól való megfosztás, nem pedig a megalázás és az embertelen bánásmód." Ennyit mond Ön erről.
Tudja ön, hogy hány ártatlan embert foszt meg a szabadságától a szegénység? Aki ki sem mozdul otthonról, mert pénzbe kerül. Nem mehet oda, ahova szeretne, mert nem futja rá, nem tud fűteni, éhes, nincs tévéje, sokadmagával osztja meg lakóterét, tehát lényegében életének minősége nem is különbözik a fogvatartottétól?
Tudja, hogy hány ártatlan ember kénytelen megalázottan dolgozni - nem, nem csak a közmunkások - éhbérért?

Miért nem magyarázza el ezeknek az embereknek, hogy a fogvatartás és az embertelen bánásmód milyen veszélyekkel jár a társadalomra nézve? (Bűnkapcsolatok létesítése, személyiség torzulása, szabadulást követő beilleszkedési problémák hatása, stb., nem részletezem, mert nem én írtam a postot, de Ö tudja miről beszélek.)
Mért nem magyarázza el egy külön postban, hogy a krimnalizáció kiterjesztése miért veszélyes?

Szép feladat lenne.

Miért, mondja miért kell féligazságok pengetésével, fogalmak összemosásával politkai uszítást csinálni egy postból, amikor ráadásul Önnek még igaza is van?

Miért nem lehet Fidesz-szapulás helyett értelmesen elmagyarázni, hogy ami rossz, az miért rossz?

L von Richthoven 2016.01.11. 12:03:54

@ebella:
Nos te bizonygatod és úgy tűnik örülsz is neki, hogy Európának vége,pedig inkább sírnod kellene.... Ha vége lesz, akkor olyan kérődzők miatt történik meg, mint amilyen te is vagy. Amit te szeretnél az a középkor, csak azt nem tudom miért nem palatáblát használsz.... Kézmosási lehetőség, WC papír pedig nem azért nincs mert az elitéltek nem ólomgolyóval a lábukon járnak, hanem azért mert ilyen elvadult barmok, mint te is lehet, hogy nem is igénylik...

L von Richthoven 2016.01.11. 12:11:52

@Krumpli Bogart:
Az igazságszolgáltatás és a szociális ügyek ezért nem egy lapra tartoznak, ezt el kellene ismerned...
Ha úgy érzed, hogy a blog írója a fideszt szapulja, akkor gondolj bele, hogy a sok sok szép és jó melllett amit ez a rezsim nyujtott eddig, miért nem javítottak a börtönviszonyokon is valamellyest... Ha nap mint nap azt halljuk, hogy Magyarország fényes példaként tündököl Európa egén, akkor miért pont ezt hanyagoltuk el? Van erre válaszod?

Éhbérkommentelő 2016.01.11. 12:12:29

Ha így megy tovább, nem büntetés hanem jutalom lesz börtönbe menni. Minden ősszel betörök egy kicsit, télvíz idején meg bevonulok és megspórolom a fűtésszámlát

Krumpli Bogart 2016.01.11. 12:17:40

@Válasszunk: "A börtönbüntetés lényege ugyanis a szabadságtól való megfosztás, nem pedig a megalázás és az embertelen bánásmód."

Kezdő bíróként (1990-ben!!!!) megdöbbentem azon, hogy voltak olyan emberek, akik áprilisban azért loptak el a közértből egy kétdecis piát és buktak le szándékosan, mert így kb. ősszel megkapták a pár hónapos börtönbüntetést és télre bevonulhattak a börtönbe.
Volt olyan vádlott, aki bejött reklamálni szeptember elején, mert nem tűztem ki a tárgyalást, ezért nagyon aggódott, hogy novemberre nem kapja meg a behívóját.

Krumpli Bogart 2016.01.11. 12:24:43

@L von Richthoven: Megint keverednek a fogalmak. Az igazságszolgáltatás gyűjtőfogalom, a polgári peres jogszolgáltatás is ide tartozik.
A büntetőpolitka RÉSZE a büntetés(kiszabás) jogi szabályozása.
A büntetés-végrehajtás személyi és tárgyi körülményeinek biztosítása ismét más fogalom.
A bűnözés, a bűnmegelőzés és a büntetés, mint nevelőeszköz pedig szorosan összefügg a szociális kérdésekkel, de ez nagyon bonyolult dolog, kommentben nem mennék bele, ha nem haragszol.

Éhbérkommentelő 2016.01.11. 12:25:42

Mondjuk a szerzőnek fogalma sincs a hazai viszonyokról hogyha hajléktalanokat vízionál az elítéltek tömegében

Ha pedig túl soknak tartja összességében a foggvatartottak számát, akkor meg kell nézni a nemzetközi statisztikákat: Magyarország csak a 77. helyen van (Szlovákia a 78.), míg az USA a második

Éhbérkommentelő 2016.01.11. 12:28:16

Az ilyen fölényeskedően kioktató, ugyanakkor minimális tájékozottságot nélkülöző hozzáállás miatt ítéli meg a hazai közvélemény úgy a libsiket, ahogy

Krumpli Bogart 2016.01.11. 12:31:38

@L von Richthoven: Ja! A politikai agymosás részre pedig nincs válaszom, mert rettenetesen unom, hogy semmiről nem lehet beszélni anélkül, hogy a háttérben ne futna valamelyik politikai oldal ekézése.
Én a kormánypártokat pontosan annyira utálom, mint az ellenzéküket.

Éhbérkommentelő 2016.01.11. 12:38:38

@Krumpli Bogart:
"Miért nem lehet Fidesz-szapulás helyett értelmesen elmagyarázni, hogy ami rossz, az miért rossz?"

Tényleg megdöbbentő, milyen mértékben hajlandók egyes sztárlibsik sutba dobni a szakmai minimumot is annak érdekében, hogy bemutassanak egy kormányellenes vergődést

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2016.01.11. 12:39:48

@L von Richthoven: 2016.01.11. 11:18:49

talán mert azok az állatok betartják a társas együttélés szabályait

L von Richthoven 2016.01.11. 12:40:52

@Krumpli Bogart:
Ne is menj bele, mert belezavarodsz...
Igazsagszolgáltatás-igazságügy, szociális ügyek-népjóléti minsztérium
Előfordulhat, hogy ezek a dolgok valahol a távolban összérnek, de most nem erről volt szó, hanem arról, hogy egy úgymond európai ország képtelen javítani a büntetésvégrehajtás körülményein (szándékában sincs mint látjuk az utóbbi években) és emmiatt milliós kártérítéseket kell fizetnie (ami az adófizetők pénzéből, mi másból történik)

Krumpli Bogart 2016.01.11. 12:44:14

@L von Richthoven: Nem erről volt szó és éppen ez a problémám.

FikkFakk 2016.01.11. 12:44:23

@Velemenyem szerint....: Mert szerinted miben más a demokrácia, mint hogy a többség akarata érvényesül? Légyszi fejtsd már ki. Köszi

"Fékek és ellensúlyokról hallottál?" Igen, és mindig hányingerem volt azoktól, akik emlegették. Nem, nem szélsőjobberek emlegették.

Krumpli Bogart 2016.01.11. 12:49:23

@Éhbérkommentelő: Ez nem csak a "sztárlibsikre" vonatkozik, hanem mindenre és mindenkire.
Soha nem a folyamatokat nézzük, hanem azt, hogy melyik kormány "csinálta".
Pedig sem az oktatás, sem az egészségügy, sem az elosztórendszerek reformja (annak elmaradása), sem a büntetés-végrehajtás kritikus színvonala nem pártfüggő, hanem egy koncepciótlan, negyedszázados politikai dilettantizmus eredménye.

jágör68 2016.01.11. 13:02:28

Megvan a megoldás:
Nem kell bűnözni elvtársak..

tudtad.blog.hu/2009/02/19/a_jozan_esz_halalara

N. Barbie 2016.01.11. 13:02:31

Annak a tarsadalaomnak vege, ahol a bortontoltelekek, nem eleg, hogy egyes wellness-szallodaknal is jobb ellatast kapnak, de meg kis karpotlast is kapnak, mert nem Ritz szinvonalon toltottek a buntijuket. Felhaborito.

"A börtönbüntetés lényege ugyanis a szabadságtól való megfosztás, nem pedig a megalázás és az embertelen bánásmód."
Azt mar kifelejti a kedves biroelvtars (helyesebben szandekosan csusztat), hogy a bortonbuntetes lenyege valoban a szabadsagtol valo megfosztas. de miert is? Azert, hogy a bunozot elrettentse a bunismetlestol.
Kerdem en, mennyire rettenti el a rablot, gyilkost (mert csokilopasert senki nincs bortonben, ezt egy biro nagyon jol tudja, de jol hangzik az ilyen hangulatkeltes, igy hazudik) egy olyan szabadsagvesztes, ahol jobban el, mintha szabadon lenne?
Hat annyira, mint amit par napja olvastam, hogy egy faszi ellopott par kerekpart, hogy kitelelhessen a bortonben, majd feladta magat, de mivel meg aznap kiengedtek a rendorok (ennyit a csokilopasert borton, aljas hazugsagrol), igy kenytelen volt egy autot is ellopni, hogy vegre "tortenjen valami".

Velemenyem szerint.... 2016.01.11. 13:05:22

@FikkFakk: a gyakorlatban amit te itt állítasz az tiszta formájában szinte sehol sem működött (egy városállam a legnagyobb kivitelezhető közvetlen demokrácia) ami a gyakorlatban ezen az elven működött azt úgy hívták "proletárdiktatúra", és egy igen xar politikai berendezkedés volt (a párja a fasiszta rendszer sem volt jobb).

A demokratikus hagymányikkal bíró országokban A gyakorlatban évszázadok alatt kialakultak fékek és ellensúlyok amelyek lehetővé tették hogy a többségre hivatkozva ne tudjanak olyan ökörségeket bevezetni, amiket te is itt összehordtál.

Ha kicsit tanultál is nem csak blogokat olvasgatták,, akkor ismerős lehet a természetjog, vagy olyan intézményi védelmek mint az Alkotmánybíróság, szerepe. Vagy az hogy mennyit számít az hogy egy amerikai elnököt nem lehet harmadszor is újraválasztani. Lehet hogy az ilyen dolgok csökkentik a "hatékonyságot", de amikor bárki bármikor elvihet, elvehetik a a vagyonodat amiért te és a szüleid egy életen át dolgoztak, vagy éppen az hogy bármilyen kifogással bezárhatnak egy olyan helyre ahol normálisan állatokat sem tarthatnak (és ezt még börtönnnek sem nevezik), lehet hogy neked ez tetszene, de csak addig amíg a bráner jó végén vagy,

Barbaarb 2016.01.11. 13:12:23

Érthető, tehát ne azzal foglalkozzunk, hogy a bűnelkövetést büntessük, hanem szidjuk a kormányt...
Édesapám azt mondja, hogy az ő idejükben még kevesebb hely volt a katonaságon a barakkban, és az emeletes ágyról nem ritkán a másik nyakába érkeztek. Ez persze nem jó, de ha elfogadott volt az akkori sorkatonák számára, akkor legyen elfogadott bűnelkövetők számára is.

Barbaarb 2016.01.11. 13:15:09

@prevent:

A leggázabb ebből a szempontból a három csapár említése, mert a mi környékünkön elég konkrét eredménye van ennek. A visszaeső erőszakoskodó több évre eltűnt a környékről, majd amikor kikerült, sokkal jobban visszafogta magát. Aztán megint hibát követett el, és bizony gyerekként sírt, hogy nem akar bemenni megint olyan hosszú időre.

Zsuzsi25 2016.01.11. 13:22:05

Nem ertek egyet a cikkel! Azzal a reszevele igen, hogy a jog ebbol a szempontbol a bunozot vedimert ugye a bunozonek jogai vannak, az aldozatnak meg eselyei, neki jogai nincsenek....
Igen. Kenyeren es vizen. Vagy azon se....
Eloszor a tisztesseges, dolgozo szegenysegen kell segiteni....csak utana az elitelteken.
(Menekultekrol ugyanez a velemenyem) eloszor az itthoniakon kell segiteni.....csak utana johet a tobbi.

csak egy néző 2016.01.11. 13:55:10

Törvényt kell hozni, akár visszamenőlegeset is a lopásra és akkor nem történhet baj, oszt' jó napot.
Csak a lúzerek lopnak 100 milla alatt.

ZX 2016.01.11. 14:18:20

Bár alapvetően liberális szemléletű vagyok, az elítéltek semmilyen joggal nem kellene rendelkezzenek. Pláne ha gyilkosok és erőszaktevők. A börtön nem üdülő, és abban a pillanatban elvesztette emberi mivoltát amikor kivetkőzött magából.

bkkzol 2016.01.11. 14:28:19

Csak akkor kell kenyéren és vízen éli ha ledolgozta vagy kifizette valaki a szállását, kenyerét , vizét. Ha nem akkor vagy ne bűnözzön vagy kiláncolva rohadjon meg egy gödörben.

FikkFakk 2016.01.11. 14:51:57

@Velemenyem szerint....: Megbocsáss, de láthatóan a rendszer itt sem működik. Ahol köztörvényes bűnözőknek fizetnek ki vastag pénzeket azért, mert a börtönben lenni nagyon szar volt, az nem jó rendszer.

A bránernek meg jelenleg azon a végén vagyok, aki tanult, dolgozik, nem lop a közösből, ugyanakkor egy agresszív bűnözőnek mégcsak visszaütni sincs esélyem (na nem fizikailag, hanem jogilag).

Ha jön három Ronáldó szembe a járdán, akkor jobb átmennem az utca túloldalára. Ha belém kötnek, és megütnek, az én bajom. Még rosszabb, ha én ütöm meg őket: az is az én bajom lesz....

Majd amikor a rendőrség elkapja őket valami egyéb miatt, akkor meg jogaik vannak, meg kártérítés, mert a börtön nem adta meg nekik az esélyt. Ne adjanak az ilyennek esélyt. És ha én követek el ilyen-olyan cselekményeket, akkor engem is toljanak át a bráner rossz végére.

Elegem van belőle, ahogy a demokrácia 95%-ának.

ebella 2016.01.11. 15:01:18

@L von Richthoven: Ha nem érted, hát nem érted. A kérődzőt inkább a családodban keresd senkiházi!

fidesz a mutyipárt 2016.01.11. 15:04:14

Egy év csüccsre durván egy millát kapott.
Nagyjából közmunkásbér. Azzal a különbséggel, hogy ezért nem tett semmit, kapott ellátást, szállást, fűtést.

És ezek után még vannak olyan szellemi véglények a jobboldalról akik a bűnözőket védik. Mondjuk érthető, tudják, hogy ők is oda kerülnek, elő kell készíteni a jólétet a sittes időszakra is.

ebella 2016.01.11. 15:07:02

@Éhbérkommentelő: Azt hiszik ők fingták a passzátszelet, közben meg úgy beszélnek becsületes embertársaikról akiknek ellenvéleményük van, hogy egy tisztességes segédmunkás elbujdosna, ha olyanon kapnák. Ők meg büszkék is rá. Mintha a csekély intelligenciával párosuló ordenáré tahó stílus (még ha sztaniolba is csomagolva), dicséretes lenne.

ebella 2016.01.11. 15:09:38

@fidesz a mutyipárt: Sokkal inkább a baloldaliak védik a bűnözőket. Nameg a magukat liberálisoknak hazudó sorstalanok. Liberális Kossuth volt, meg Deák. Ezek legfeljebb deviancia és kisebbségvédők.

ZX 2016.01.11. 15:12:31

@ebella: Akkor ne hívd őket liberálisnak ha nem azok. Ennyi.

Karipapa01 2016.01.11. 15:35:56

'71.-'73.-ig voltam katona. Egy 32 nm-es hálókőrletben laktunk huszan emeletes ágyakon. Az fejenként kb 1,5 nm ha a "stokikat" és a szekrényeket nem számoljuk bele. Pedig nem bűnöző vagy elítélt voltam, hanem egy tisztességes becsületes magyar fiatal állampolgár, akinek abban a két évben az volt a feladata, hogy védje a hazát. A kőrletben 1 kályha és napi 1 vödör szénre voltunk jogosultak. 4 WC, 16 mosdó 100 emberre, melegvíz nincs. Fürdés melegvízben minden héten egyszer a gyengélkedőn 1 óra tisztacsere ugyanakkor. A 100 embernek a KISZ-klubnak nevezett 64 nm helységben egyetlen televízió. És a "szabadság"? Heti 2 kimaradás (4óra), havi 2 eltávozás (24 óra) és 8 havonta 10 nap szabadság, amikor haza lehetett menni. Ha valami csintalanságért meg nem vonták :) Eközben: kemény munka vagy kiképzés minimum napi 8 órában, 24 órás szolgálatok, őrségek, éjszakai riadók, kitelepülések nehéz körülmények közé, de ezek mellett legalább napi háromszori takarítás úgy, hogy az ablak, a mosdók, a WC, az összes járólap minden ragyogjon, és ráadásul úgy kellett kinéznie a katonának, mintha éppen most lépett volna ki a szolgálati szabályzat kézikönyvből. Mégegyszer jelzem: az ott szolgálatot teljesítő 18-25 éves fiatalembereknek ez nem büntetés volt! Ott nem voltak rablók, gyilkosok, nemi erőszaktevők... ez volt a haza védelmezőinek normál életciklusa. Kérdem én: akik a civil életben bűnözők azok jobb, kedvezőbb életciklust érdemelnek, mint a haza védelmezői?

L von Richthoven 2016.01.11. 16:19:15

@Karipapa01:
Relevancia?
Mi tegyünk a negyven ötven éves tapasztalatiddal?
A haza és a párt szolgálata sehol nem kapcsolódik a börtönviszonyokhoz. Mellesleg megemlítem, hogy az általad bemutatott körülmények sem egyeztek meg az akkori szabályozással, de mivel mindenkinek és a hős katonának is kuss volt, sunnyogva el kellett fogadni. Az akkori viszonyok gondolom nagyban hozzájárultak a mai "nem rám tartozik", "nem szól szám nem fáj fejem", "nekem még jól megy" hozzáálláshoz. Remek társadalmat építettünk, máig érezzük a hatásait....

L von Richthoven 2016.01.11. 16:34:08

@fidesz a mutyipárt:
Ha nem vagy képes megértve olvasni, akkor jobb lenne ha nem kommentálnál,
Senki sem védett egyetlen bűnözőt sem, de ha neked az érthetetlen, hogy mitől van joga egy börtönlakónak is az emberhez méltó elhelyezéshez és körülményekhez, akkor azt hiszem ez a blog neked nem való. Miközben mások jogai vitatod el, meglehet, hogy valaki más a te jogaidat csorbítja anélkül, hogy ez feltűnne ( vagy mernél valamit is tenni ellen)
Ha ez igy van rendjén Magyarországon, akkor én nem bánom, legyen igy.... de akkor ne siránkozzatok azon, hogy Nyugat Európából nézve az ország észveszejtő tempóban csúszik vissza a Balkánon túlra....

L von Richthoven 2016.01.11. 16:36:54

@ebella:
Ezen a héten a legárnyaltabb zsidózást olvashattuk tőled....
Persze ez nem ment fel a butaság bűne alól, csak szánalmasabbá tesz...

ZX 2016.01.11. 16:38:04

@L von Richthoven: Hát igen, a jog. Az igazság meg odaát van. :P

Karipapa01 2016.01.11. 16:42:12

@L von Richthoven: Semmit ne tegyél vele.
A haza és a párt szolgálatával kapcsolatban... Annak idején egy oktatás alkalmával a következőket mondta az előadó főhadnagy: ...(nem szó szerint idézve!) vannak barátaink, testvéreink és vannak ellenségeink. Tegye fel a kezét az, aki még soha nem verekedett össze a barátjával, vagy a testvérével! (Egy jelentkező sem volt). A feladatunk, hogy ha az ellenségeink, amerika, NSZK... megtámadják a hazánkat, akkor megvédjük. De ha például a barátaink, csehszlovákok, románok, stb. tennék aminek szinte nulla a valószinüsége, akkor is! De ebből ne csinálj politikát! Egy köztörvényes bűnözőt a világ összes országában megbüntetnek. A büntetés pedig annyit jelent, hogy nem lehet jobb élete, mint annak, akit nem büntettek meg! Milyen furcsa...

L von Richthoven 2016.01.11. 16:54:06

@Karipapa01:
Semmi furcsa nincs benne.... A rab az állam gondoskodása alatt áll, ezt nem kell magyarázni ugye?
Ha az állam, jelen esetben Magyarország vállalta, (merthogy nem kért Magyarország ezügyben soha felmentést, vagy kivételezést) hogy a börtönviszonyok tekintetében betart bizonyos minimális szabályokat, akkor azokat be kell tartani... Volt kérlelés, volt figyelmeztetés, most már a kártérítések vannak soron. Mi az ami ebben elfogadhatatlan?
Talán az, hogy számonkérik az amit vállaltak?

N. Barbie 2016.01.11. 17:18:07

@L von Richthoven: Valoban, eloszor azt kene nyakon vagni, aki alairta, hogy onkent es dalolva wellness-szallokka epitjuk at a bortoneinket...

prevent 2016.01.11. 18:02:02

@Barbaarb: segítenél?
most jobb, hogy eltűnt egy időre, vagy sajnálod, mert pityereg

csk, hogy egyetértsünk: ERŐSZAKOS bűncselekményekről van. és nem egyről. és HIBÁZOTT újra- -nane...

prevent 2016.01.11. 18:05:14

@ebella: elfolytott homoszexuális?

prevent 2016.01.11. 18:06:43

@Barbaarb: úgy van - az előbb talán feéreértettelek?

prevent 2016.01.11. 18:08:46

@ZX: ezzel nem tudok azonosulni. mindenkinek legyenek jogai, ez számomra nem kérdés.

a kérdés inkább az egyensúlyban van

venszivar 2016.01.11. 20:37:28

@fidesz a mutyipárt: Te el vagy TÉVEDVE !!! Egy közmunkás 45-65 000 Ft/hó "fizut" kap! És NEM bűnözött ! Abból kell tömegközlekednie, ennie, fűtenie, tán még gyereket nevelnie....

ezek a férgek meg hozzájuk képest milliomosok lettek ! költse mind minél előbb a saját kemójára...:)

Karipapa01 2016.01.11. 22:30:11

@L von Richthoven: Ebben igazat adok neked! Nem a rabok körülményeivel van baj, hanem azzal, hogy az állam mit vállalt :(

Barbaarb 2016.01.12. 10:34:34

@prevent:

Persze, hogy jó, hogy eltűnt évekre, meg az is, hogy az ez utáni szabadulása után már visszafogottabb volt. Aztán megint elkövetett egy erőszakos cselekedetet (hogy italnak ,vagy másnak hatására nem tudom), és aztán sírt. Ez tény, még véletlenül sem sajnálatot akartam ezáltal kifejezni. Csak azért tartom lényeges momentumnak, mert láthatóan van ráhatása a bűnözőkre.

Velemenyem szerint.... 2016.01.12. 14:39:28

@FikkFakk: nem azért fizetik ki, mert rossz börtönben lenni, hanem mert az állam megszegte a saját szabályait. A bűnelkövető itt az állam, és az csak egy gyakorlati ok, hogy a "bírság" kedvezményezettje a károsult és nem mondjuk az Európa Tanács (és mielőtt beszólnál neki, annak semmi köze az EU-hoz).

A rendőrség és közbiztonság esetében már nem tudok vitatkozni, de attól még a börtön célja nem az hogy megrohassza az elítéltet hanem hogy rehabilitálja.

Néha vannak hátrányai a jogállami berendezkedésnek, de összességében mindig megtérült.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.01.12. 20:44:19

@Krumpli Bogart: A jelenségről már Moldova is írt a Bűn az élet c. remek riportkönyvében. És tudod pont ezért is kell a három csapás. Nem az a lényeg, hogy többet tölt-e benn, mert nem. Hanem az, hogy ehhez kevesebb embert tesz áldozattá :)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.01.12. 20:54:08

@Velemenyem szerint....: Azért ez amit leírsz nem igaz. A börtönnek alapvetően 5 fontos célja van.

1. A büntetés visszatartó ereje másokat is visszatartson a bűnözéstől.
2. Te se akarj visszakerülni...
3. Amíg benn vagy addig izoláljon.
4. A nevelés, munka, a rehabilitáció okán legyen esélyed törvénytisztelő módon beilleszkedni.
5. A társadalom igazságérzetét szolgálva büntessen.

A kérdés az, hogy aki nem nagyon él a szabadságával és a börtönben várhatóan jobban élne mint kint, annál az első 2 szempont és az ötödik szempont, mint a büntetés célja érvényesül-e :) Ha nem érvényesül akkor a rehabilitáció során nyújtott lehetőség, ami nem lesz vonzó, hatékony-e?

Ha te ebből egyetlen célt kiemelve a többit letagadod, akkor a kép amit festesz valótlan. És nem csak erről. Hanem például a fékek és egyensúlyok rendszeréről is. Ugyanis az például elsősorban azt a tisztességtelen eljárást hivatott kiszűrni, hogy egy kisebbség (szavazatszámban) korlátlanul kifosztható legyen, mert az ő szava 0-t jelent. Hogy nem a többség kell, hogy döntsön, hanem közösen döntünk érveket és ellenérveket mérlegelve, sok szempontot. De ez nem jelenti azt, hogy bűnözőbarát rendszert kell építeni, pozitív diszkrimináció és polkorrektség jegyében bárki terrorizálhatná a társadalmat, stb.
süti beállítások módosítása