"Hamvadó cigarettavég…"
2015. január 18. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

"Hamvadó cigarettavég…"

[caption id="attachment_5482" align="aligncenter" width="300"]Hamvadó cigarettavég Kép: est.hu[/caption]

Ma még csak egy, de holnapra ki tudja hány trafik-károsult elhamvadt cigarettájáért fogunk kifizetni hatalmas összegeket mi, adófizetők. Félre ne értsék, nem tőlük sajnálom a Strasbourgban megítélt milliókat. Nekik jár a kártérítés. Áldozatok ők ebben a végtelenül mohó, emberi alapjogokat durván sértő, korrupciótól bűzlő rendszerben.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága az elsőként tárgyalt trafik ügyben kimondta, hogy az állam úgy sértette meg a dohánykiskereskedő magántulajdonhoz való jogát, hogy közben az állami beavatkozásnak nem volt kellő indoka.

 

[caption id="attachment_5483" align="alignleft" width="300"]Állami trafikmutyi Kép: jozanparaszt.info[/caption]

Korábban a trafik-károsultak közül tizenhatan fordultak az Alkotmánybírósághoz, de – mint oly sok más esetben is – hiába. Az AB szerint a fiatalkorúak egészségének védelme érdekében a dohánytermékek értékesítésének korlátozása szükséges és arányos volt. Pedig rajtuk kívül minden épeszű ember átlátta, hogy a fiatalkorúak védelmére történt hivatkozás hatalmas humbug. Hiszen hogyan lehetne „arányos” egy olyan törvény, amely vállalkozások ezreit teszi tönkre azért, hogy a haverok működtethessék az így megszerzett trafikokat.

 

[caption id="attachment_5484" align="alignright" width="300"]Fiatalok egészségének védelme - kamu Kép: nol.hu[/caption]

A strasbourgi bíróság ítéletében ugyan nem vitatta, hogy a törvényben megjelölt cél – a fiatalkorúak egészségének védelme – valóban közérdek. (Lenne, ha igaz lenne.) De egy ilyen beavatkozásnak akkor is „méltányos egyensúlyt kell találnia a közérdek és az egyén alapvető jogainak tiszteletben tartása között”. A bíróság azt is hozzátette, hogy a számára „úgy tűnik, az eljárás nélkülözte az elemi átláthatóságot és bármilyen jogorvoslati lehetőséget".

A tizenhat trafik-károsult minden bizonnyal nyerni fog Strasbourgban. Vagy az állam – ezt megelőzendő – egyezséget köt velük. De vajon mi lesz azokkal, akik nem járták végig ezt az utat? Ők már nem fordulhatnak az emberi jogok bíróságához, mert arra 6 hónapjuk lett volna, és ez a határidő rég lejárt. Hiába biztatja az MSZP őket, hogy „a következő hetekben, hónapokban, szerezzenek érvényt igazuknak”. A kérdés csupán az, hogy hol és hogyan?

 

[caption id="attachment_5485" align="aligncenter" width="208"]Szerezzen érvényt jogának! Kép: bookline.hu[/caption]

„A trafikrendszer átalakításával kapcsolatban hozott strasbourgi bírósági döntést a magyar kormány - ahogy eddig is - kötelezőnek ismeri el magára nézve” - mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. Eső után köpönyeg. Nincs egyetlen olyan jogász ebben a „tudós” kormányban, aki tudta volna, hogy a trafik koncesszióval ezrek magántulajdonát sértik meg? Azt hiszik, hogy a kormány kegyeit kereső Alkotmánybíróság döntése számít valamit? Hogy az elegendő igazolásul szolgál az emberi alapjogok semmibevételéhez?

[caption id="attachment_5486" align="alignleft" width="300"]Varga Mihály fizetni fog Varga Mihály
Kép: hircsarda.blog.hu[/caption]

Kivagyiságuk legújabb bizonyítéka, hogy tovább módosítgatják „a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról” szóló törvényt. Létrehozzák a „dohánykereskedelmi ellátót”, ami kizárólag állami tulajdonban, vagy – a trafikokhoz hasonlóan - állami koncesszióban működhet. A trafikok csak onnan szerezhetik be a dohányárut. Milyen ismerős ez a trükk! Így lehet majd szétverni a mintegy 800 embert foglalkoztató és több milliárd forintos beruházást jelentő, eddig jól működő értékesítési rendszert. Ismét nyithatjuk a pénztárcánkat, amikor majd az uniós jog megsértése miatt az Európai Bíróság bírságot szab ki Magyarországra.

 

A Fidesz jóvoltából megállíthatatlanul sodródunk a szakadék felé. Ott hamvad majd el a szegények, a munkanélküliek és kifosztottak kezében az utolsó - csempészett - cigarettavég.

[caption id="attachment_5487" align="aligncenter" width="300"]Hamvad a cigi az árokban Kép: index.hu[/caption]

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr687443164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jenő Ferincz 2015.01.19. 01:50:22

Nemcsak trafikügy. A föld is ugyanilyen jogkérdés. A szerencsejátékipar szétverésének a módja is dettó. És akkor még nem is beszéltünk a takarékszövetkezetekről. Mindezt megspékelve előbb a bankszektor, majd a multihálózat ellehetetlenítésével. Mindegyik területen az alkotmányos jogok tömkelegét sértették meg államhatalmi szinten tudatosan és számdékosan. Vannak jogászok a kormányban és körülöttük szép számmal. De ahelyett, hogy az alkotmányos jogokat védenék, inkább arra használják a végzettségüket (mert attól félek, szakmai tudásuk az nincs), hogy az alkotmányos és a nemzetközi jogot kijátsszák. Mint látjuk, ezek ideig-óráig sikeresek voltak. Valamint annyira, hogy a sértettek, károsultak - mindannyiunk közvagyonából - kapnak valamennyi kártérítést, de az eredeti állapot az ő idejükben biztos, hogy nem lesz helyreállítva. Az államhatalmi szinten megerőszakolt gazdaságban a piac politikailag erőszakos fel- és újraosztása következtében hiába ítélte azt a Strasbourgi bíróság, amit, a gazdaságból haveri köröknek juttatott vastag szeletek bizony ottmaradtak náluk.
süti beállítások módosítása