Hol a határ?
2017. április 16. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Hol a határ?

Nem az országé, azt felismerjük a dupla szögesdrót kerítéséről.  Csütörtökön azonban az ügyészségnek és a bíróságnak sikerült egy újabb kerítést kreálnia. Egy „elvi” kerítést.

Gulyás Márton és Varga Gergő tárgyalásán arról kellett döntenie a bíróságnak, vajon a Sándor-palotára dobott narancssárga vízfesték politikai véleménynyilvánítás, avagy köztörvényes bűncselekmény. Nevezetesen, hogy Gulyásék tette garázdaság és rongálás-e, vagy fel kell-e őket menteni e vádak alól.

gulyas-24_hu.jpg

Kép: 24.hu

Mire önök ezt a cikket olvassák, már tudják az „eredményt”. Tudják, hogy mindkettőjüket közérdekű munkára ítélte a bíróság. A közérdekű munka azt jelenti, hogy az „elítéltnek hetente legalább egy napon – a heti pihenőnapon vagy a szabadidejében - díjazás nélkül kell munkát végeznie”. Én bizonyára valami festési munkára kötelezném őket. :-)

varga-444.jpeg

Kép: 444

Dr. Hornyák Szabolcs János bíró nagy bátorságról tett tanúbizonyságot már azzal, hogy nem az ügyész által indítványozott felfüggesztett szabadságvesztést szabta ki. Igazi bátorság persze az lett volna, ha ezt az ügyet nem hajlandó „gyorsított eljárásban” tárgyalni. Ha felismerte volna az elkövetett eljárási hibákat és főként azt, hogy a 3 napos „nyomozást” követően elé állított vádlottak ügye nem alkalmas erre a „hirtelen felindulásból” alkalmazott eljárásra. Mentségére talán csak az szól, hogy bár egyetemen tanította a büntetőjogot, bírói rutinja ugyancsak kevéske.

hornyak-magyar_narancs.jpg

Dr. Hornyák bíró  Kép: Magyar Narancs

Gulyásék ügye még arra sem alkalmas, hogy érdemben vizsgálhassuk az imént feltett kérdést.

Azért nem, mert a garázdaság törvényi tényállása formálisan sem valósult meg, de legalábbis nincs bizonyítva. Gondolom, már mindenki kívülről fújja, hogy a garázdaság „kihívóan közösségellenes, erőszakos és másokban megbotránkozás vagy riadalom keltésére alkalmas” magatartás. A tárgyaláson a védők mindhárom kritérium meglétét vitatták. De elég, ha csak egy is hiányzik ahhoz, hogy ezt, az egyébként gumijogszabályt ne lehessen alkalmazni. Vajon riadalmat kelthet-e pusztán az, ha valaki festékes palackot dob egy épület falára? El lehet vonatkoztatni attól, hogy mindez egy tüntetés keretei között történt? Vajon ez a festékdobálás „kihívóan közösségellenes” magatartás? Arról már szót sem érdemes ejteni, hogy a „csoportos” garázdasághoz három elkövető kell, és a harmadik ismeretlenül maradt dobálóról nem hogy a helyszínen lévő rendőrök, de Gulyásék sem tudtak. Márpedig milyen csoport az, ahol az abban résztvevők sem tudnak egymásról?

gulyas_a_foldon-blikk.jpg

Kép: Blikk

De baj van szerintem a rongálás tényállásával is. Az követi el a rongálást, „aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz”. A Sándor-palota nem semmisült meg, de még csak „állagsérelmet” sem szenvedett, nem romlott a használhatósága, nem csökkent az értéke. Különösen nem Gulyás Márton részéről, aki még csak el sem találta festékével az épületet. Csacskaságokat mondott az ügyész, amikor azt perbeszélte, hogy a rongáláshoz nem kell, hogy kár következzen be. Már hogyne kéne! De a kár összegét még a bíró sem tudta meghatározni. Akkor?

sandor-palota-444.jpeg

Kép: 444

Azzal az elhatározással ültem neki e kis eszmefuttatás megírásának, hogy megpróbálom megtalálni azt a határt, ami elválasztja a véleménynyilvánítás szabadságát a bűncselekmény elkövetésétől. Be kell látnom azonban, hogy ezt csak akkor tehetném, ha a bíróság által megállapított bűncselekmények legalább formálisan megvalósultak volna. Ha Gulyásék magatartása legalább formailag megfelelne a Btk.-ban leírt tényállásoknak. Ha az eljárás maga legalább szabályos és törvényes lett volna. Mindennek hiányában azonban – jogászként - lehetetlenre vállalkoznék.

Mivel az ítélet ellen mindenki fellebbezett, csak abban bízhatunk, hogy az „elvi” szögesdrótot majd a másodfokú bíróság lebontja. Ha ugyan.

szogesdrot-minap.jpg

Kép: Minap

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr9212429975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gumirocker 2017.04.16. 20:43:11

Boldogult büntetőjogász koromban járta az a mondás: a nyóckerben nem lehet garázdaságot elkövetni, mert ott már senki sem riad meg.

paragrafus 2017.04.16. 22:00:00

Az eljáró bíró doktori értekezésében még határozottan nemmel foglalt állást azt illetően, hogy a garázdaság jelenlegi tényállásának van-e egyáltalán helye egy jogállam büntetőjogában – vette észre a Vastagblőr.

A „közösség nyugalma” megfoghatatlan, túlontúl absztrakt kategória, egy olyan fikció, amelynek további fenntartása csak egyetlen indokkal igazolható: ha a büntetőjogot valóban eszköznek tekintjük az állampolgárok helyes irányú nevelésére. Ettől pedig a magunk részéről már a korábbiakban határozottan elzárkóztunk. (168.o.)

Határozott álláspontunk, hogy a garázdaság, mint bűncselekmény felett eljárt az idő. (…) A garázdaság tehát olyan cselekmény, amelyet nem szükséges büntetőjogi büntetéssel fenyegetni. A társadalmi együttélést zavaró súlyosabb megnyilvánulások azonban érdemelhetnek szankciót – erre a szabálysértési jog megfelelő kereteket biztosíthat. (177.o.)

A garázdaság tényállásának „kihívóan közösségellenesség” eleme sérti a jogbiztonságot. A kihívóan közösségellenesség megállapítása a jogalkalmazásban meglehetősen esetleges, gyakorlatilag az eljáró szervek diszkrecióján múlik, hogy sor kerül e a büntetőjogi felelősségre vonásra. A tényállási elem határozatlansága emiatt jogbiztonsági problémákat vet fel, amely szintén azt erősíti, hogy az ilyen jellegű cselekmények bűncselekményként való megítélése nem tartható. (196.o.)

ajk.pte.hu/files/file/doktori-iskola/hornyak-szabolcs/hornyak-szabolcs-vedes-ertekezes.pdf

paragrafus 2017.04.16. 22:12:32

Az ügyész beszéde is maga volt az abszurditás magasfoka:

Ő ugyanis azzal érvelt a garázdaság tényállása mellett, hogy Gulyás és Varga festékdobálása kirívóan közösségellenes magatartás, amely alkalmas volt rá, hogy a jelenlevők körében megbotránkozást és riadalmat keltsen

A megbotránkozás és riadalom kiváltása a garázdaság tényállásának fontos eleme, az ugyanis lényegében azokat a magatartásformákat fedi le, amelyek ezeket kiválthatják a békés polgárokból. Csakhogy a cselekmény idején eleve felháborodott polgárok gyülekeztek a Sándor-palotánál, hogy Gulyáshoz és Vargához hasonlóan tiltakozzanak Áder János aznapi döntése, a CEU-törvény aláírása ellen.

Az egyik tanúvallomást tett rendőr vallomásából kiderült, hogy ő volt az, aki a vonuló tömegben követni kezdte Vargát, azért, mert elmondása szerint a tömegben nem lehetett ellene intézkedni. Gulyással ellentétben őt azért nem tudták kiemelni a rendőrök (helyette inkább hazáig követték), mert a Gulyás leteperése akkora felháborodást keltett a tömegben, hogy nem fértek hozzá Vargához.

Mindezek ismeretében el lehet gondolkodni azon, hogy mennyire lehetett komolynak nevezni az ügyész vádveszédének azon részét, amelyben azt állította, hogy ezen jelenlevők körében megbotránkozást és riadalmat keltett Gulyás és Varga cselekménye.

Dr. Sándor Zsuzsa · http://jog-asz.blog.hu/ 2017.04.17. 20:30:32

@paragrafus: Az ügyész amúgy sem állt a helyzet magaslatán. Azt is mondta, hogy a rongáláshoz nem kell kár. És a Phd. professzor sem állapított meg kárt, mégis kimondta a rongálást. Hát ennyi.

dr. jenőke (jenőke) 2017.04.19. 17:49:34

A garázdaság vétségének és szabálysértésének különbségét elemzi közleményében az ügyészség.

jogaszvilag.hu/rovatok/napi/a-garazdasag-fogalmat-elemzi-az-ugyeszseg

.
süti beállítások módosítása