Ennél üresebb már nem is lehetne a tanárok sztrájkjoga
2022. december 27. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Ennél üresebb már nem is lehetne a tanárok sztrájkjoga

Az Alkotmánybíróság a minap elutasította azt a beadványt, amely szerint a kormány értelmetlenné tette a pedagógusok munkabeszüntetését.

Nemrég „összehajolt” ötven magyar ellenzéki képviselő, mert éppen ennyi kellett ahhoz, hogy az Alkotmánybíróság (AB) köteles legyen az indítványukkal foglalkozni. Beadványuk lényege szerint több okból is alaptörvénybe ütköző a sztrájktörvénynek az a módosítása, amely a pedagógusokra vonatkozik. Ezért e módosítások megsemmisítését kérték az Alkotmánybíróságtól. Legfőbb érvük az volt, hogy az úgynevezett „még elégséges szolgáltatást” e törvényszakaszok úgy határozzák meg, hogy azzal kiüresítik a tanárok sztrájkjogát.

A sztrájktörvény kifogásolt rendelkezéseit nem azért támadták meg, mert létezik, hanem azért, ahogyan létezik.

sztrajk.jpg

Kép: 24.hu

Csakhogy az Alaptörvény azt is meghatározza, hogy milyen módon korlátozható egy alapjog. „A feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan, az alapvető jog lényeges tartalmának tiszteletben tartásával.” Vajon ha a pedagógusoknak úgy kell sztrájkolniuk, hogy azt senki észre sem veszi – márpedig a sztrájktörvény kifogásolt rendelkezéseinek ez az eredménye – akkor ez lenne a „feltétlenül szükséges mérték”?

A továbbiakat lásd ITT

azaz: https://24.hu/belfold/2022/12/23/alkotmanybirosag-pedagogusok-sztrajkjog-kulonvelemeny-sandor-zsuzsa-velemeny/?fbclid=IwAR1fVgHFpUtzdkYqAI4WnAFxvY5d3fUhy8uGDW6IE4qPQQc8f604s_SdV6Y

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr3518011310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása