Elképesztő indokokra hivatkoznak a bombával fenyegetők
2023. február 20. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Elképesztő indokokra hivatkoznak a bombával fenyegetők

Nem gondoltam, hogy ekkora felhajtás lesz a dologból

– mondta az a nő, aki sok évvel ezelőtt bombával fenyegette meg a kecskeméti Mercedes-gyárat. Ő csak annyit akart, hogy a gyárban dolgozó élettársa ne találkozzon a szeretőjével. Ez a „felhajtás” azt jelentette, hogy a bombariadó miatt komoly rendőri erőket kellett mozgósítani, az akcióba még a TEK munkatársait is bevonták. A hölgy féltékenységét a bíróság 1 évi – 3 évre felfüggesztett – szabadságvesztéssel honorálta. Abban az időben ezért a bűncselekményért legfeljebb 2 évi szabadságvesztést lehetett kiszabni.

police_hu.jpg

Kép: police.hu

A régi Btk. felülvizsgálata során Soltész Miklós, az akkori Nemzeti Erőforrás Minisztériuma szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára javasolta, hogy az idézett bűncselekmény alapesetében a büntetési tétel felső határát kettőről háromra, a minősített esetében – vagyis, amikor a fenyegetés a köznyugalmat tényleg súlyosan megzavarta – háromról öt évre emeljék fel. Most persze megkérdezhetik, vajon mi dolga van egy szociális államtitkárnak a Btk. módosításával? Nem fogják kitalálni!A Fidesz-KDNP vezette parlament átgondolt és koherens jogalkotására általában is jellemző módon az történt, hogy a 2011. április 2-án rendezett Családünnep Európával elnevezésű fesztivált bombariadó miatt félbe kellett szakítani.

Ha nincs bombariadó a fesztiválon, akkor nincs is súlyosítás?

Amúgy meg, hogy önmagában mennyit ér a büntetési tételek súlyosítása, az jól látszik, ha az elmúlt évek eseteiből csemegézünk.

Hogy milyen „elrettentő hatással” volt a büntetési tételek felemelése, azt talán a tavalyi év bizonyította leginkább, amikor is sorozatos bombariadók voltak több bevásárlóközpont (Corvin Pláza, Győr Pláza, Szeged Pláza, MOM Park, Aréna Mall pláza, Mamut, Westend, Árkád, Kapos Pláza), a Népligeti buszpályaudvar, a Szépművészeti Múzeum, a Rudas, a Lukács és a Széchenyi fürdő ellen, hogy csak a fontosabbakat említsük a 2022-es évből.

A továbbiakat lásd ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr9118054300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása