Úgy viselkedett a magyar kormány, mint az okos lány Mátyás király előtt
2023. június 11. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Úgy viselkedett a magyar kormány, mint az okos lány Mátyás király előtt

Vajon emlékszik még valaki a Cambridge Analytica-botrányra? Már persze az érintetteken kívül. 2016-ban ez a kis angol cég beszállt Donald Trump kampányába, majd azt állították magukról, hogy ők vitték sikerre a kampányt. Ez a politikai tanácsadó cég a „nemes cél” érdekében illetéktelenül szerezte meg 87 millió Facebook-felhasználó adatait. Amikor ez kiderült, hatalmas botrány kerekedett, amiből Mark Zuckerberg sem maradt ki, mert a közösségi oldal hanyagul kezelte a felhasználók adatait.

Ennek és az ehhez hasonló botrányoknak lett a következménye, hogy az Európai Unió rádöbbent: szükség van az úgynevezett „whistleblowing” törvényre. Az angol kifejezés szó szerint azt jelenti: „sípot fújni”, magyarul úgy mondanánk, „kongatni a vészharangot”. Jogi értelemben a közérdekű bejelentésekkel kapcsolatban használatos a kifejezés: valaki azért „kongatja a vészharangot”, mert olyan cselekményt észlelt, amely az egész társadalomra nézve káros.

Az unió tehát 2019-ben kiadott egy irányelvet azzal a céllal, hogy azok a személyek, akik tudomást szereznek valamilyen visszaélésről, azt félelem nélkül merjék bejelenteni.

Magyarország nem kapkodta el a dolgot, három és fél év elteltével, ez év május 25-én hirdette ki a Magyar Közlönyben (78. szám) a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényt.

orban-marjai_janos.jpg

Kép: Marjai János 24.hu

És itt muszáj egy kis kitérőt tennünk. A Gulyáságyú Média megkérdezte az immáron négy hónapja létrejött Integritás Hatóságot, hogy mikorra tervezik létrehozni a „megfelelő rendszert”, mikortól lehet náluk személyesen panaszt, illetve bejelentést tenni. A válasz szerint jelenleg egyetlen e-mail címük van, személyes bejelentésre pedig nincs lehetőség. Az online felület létrehozására határidőt sem tudtak megjelölni, saját honlapjuk nincs, mindössze egy pársoros üzenetük jelenik meg a kormány honlapján.

Ugye, ezek után joggal bízhatunk abban, hogy 60 nap alatt feláll a panaszok és közérdekű bejelentések fogadásának kifinomult rendszere?

A részleteket lásd ITT

vagyis: https://24.hu/belfold/2023/06/10/panasztorveny-europai-unio-kormany-ombudsman-jogorvoslat-aggalyok-sandor-zsuzsa-velemeny/

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr4418144260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása