Börtönélet
2018. március 11. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Börtönélet

Hányszor halljuk egy-egy bűntett kapcsán a „közvélemény” hangján, hogy „tartsák élete végéig kenyéren és vízen”, vagy, hogy „rohadjon csak a börtönben élete végéig az ilyen” és ehhez hasonlókat. Pedig a börtönbüntetésnek nem a bosszú a célja. Senki nem válik jobb emberré attól, ha minden emberi méltóságától, emberi jogától megfosztják, ha kínzásnak, megalázó vagy embertelen bánásmódnak teszik ki.

rab-hvg.jpg

Kép: HVG

A törvény úgy fogalmaz: „a büntetés célja a társadalom védelme érdekében annak megelőzése, hogy akár az elkövető, akár más bűncselekményt kövessen el.” A büntetést ezért úgy kell végrehajtani, hogy az azzal járó joghátrányon túl „elősegítse az elítélt társadalmi beilleszkedését és a jogkövető magatartás kialakulását”. Ez utóbbi célt a börtönben végzett szakképzéssel, oktatással és munkáltatással lehet elérni.

Vajon ezeknek a törvénybe foglalt ideális elvárásoknak mennyiben felelnek meg a mai börtönviszonyok?

Ma Magyarországon mintegy 18 ezer ember ül börtönben. Közülük átlagosan csak minden második dolgozik. Börtönkeresményük a minimálbér egyharmada. Ebből levonják az ellátási költségüket és az esetleges egyéb tartozásukat (bűnügyi költség, kártérítés, stb.), így a legtöbb rabnak gyakorlatilag semmi pénze nem marad még arra sem, hogy mondjuk egy tusfürdőt vehessen magának. Ráadásul a rabok nem „munkaviszonyban”, hanem úgynevezett „büntetés-végrehajtási jogviszonyban” dolgoznak, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a börtönben ledolgozott évek nem számítanak bele a majdani nyugdíjukba. Vajon mi tartaná vissza az újabb bűnözéstől azt az elítéltet, aki szinte egy fillér nélkül szabadul és a jövője is kilátástalan?

bortonmunka-vs_hu.png

Kép: VS.hu

Mind Székely László ombudsman, mind a Helsinki Bizottság számos visszásságot tárt fel az egyes börtönökben. (Az utóbbi persze ezt csak addig tehette, amíg tavaly októberben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) egyoldalúan fel nem mondta az 1999 óta köztük volt megállapodást.) Egyúttal a BVOP a szigort növelve meg is nyírbálta a fogvatartottak jogait.

A miskolci börtönben évente 767 ezer motozást, 25 ezer zárka-ellenőrzést, 55 ezer ruházatátvizsgálást és 9 ezer csomagátvizsgálást hajtanak végre – írja a Helsinki Bizottság jelentése. Ez némileg aránytalannak tűnik ahhoz képest, hogy átlagosan egymillió vizsgálatból mindössze 8 esetben találnak tiltott tárgyat a raboknál.

tiltott_targyak-alba_regia_prison.jpg

Kép: Alba Regia - Prison

Az is a szigorítás jegyében és a tiltott tárgyak behozatalának megelőzésére hivatkozva történt legutóbb, hogy a „beszélőn” minden testi érintkezést – kézfogást, ölelést, puszit – betiltottak, akkor is, ha a foglyot a kisgyereke látogatja meg. E szigorú szabály ellenére a beszélőt követően minden elítéltet meztelenre vetkőztetnek, és úgy kell leguggolniuk az őrök előtt.

Az ombudsman jogsértésről adott számot a telefonhívásokkal kapcsolatban is. „A telefonálás percdíja belföldi díjzónában vezetékes telefonszám hívása esetén 81 forint, mobilszámnál 93 forint, ami többszöröse a piaci percdíjaknak. Annak tudatában, hogy a rabok a fizetésükből gyakorlatilag semmit sem kapnak meg, többségüknek önerejéből esélye sincs a telefonálás költségeit előteremtetni – írja az ombudsman jelentése - ami alkotmányosan visszás”. Mint ahogyan az is, hogy nem biztosítják mindenütt az elítélt és ügyvédje ellenőrzés nélküli beszélgetését, mert kamerával felszerelt helyiségben kell azt lefolytatniuk.

telefon-atlatszo_blog.jpg

Kép: Átlátszó blog

És akkor még szót sem ejtettünk a börtönök iszonyatos túlzsúfoltságáról. Köztudott, hogy rabok százai fordultak a strasbourgi emberi jogi bírósághoz emiatt. A bíróság úgynevezett „pilot”, vagyis „mintaítéletet” hozott, amelyben kötelezte Magyarországot, hogy dolgozzon ki tervet a túlzsúfoltság megszüntetésére, az ugyanis sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát. Az új börtönök építéséről meg is született a terv, bár Németh Szilárd szerint „a családok támogatása megelőzi a börtönépítést”.

Nos, ebben igaza is lenne, ha kormánya legalább a családok támogatását valóban fontosnak tekintené.

family-ujbuda.jpg

Kép: Újbuda

 VH

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr7113731814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.03.13. 09:11:04

A börtönök nem szanatóriumok, minden általatok sugallt eszement ötletetek ellenére sem.
Azokról pedig, akiket megölnek, megerőszakolnak, kirabolnak, megvernek, elütnek, meglopnak, sosem olvasok ilyen posztokat sem tőled, sem a soros pénzén tartottaktól.

Ez nyilvánvalóan ocsmányság és a társadalompusztításotok része.
Számunkra sokatmondó kiknek az érdekeit véditek soros pénzén.

Sokunk szerint a büntetésvégrehajtás intézményei nem arra szolgálnának, hogy a társadalom törvényes szféráiból önként és szándékosan kivonult bűnözők jól érezzék magukat és vidáman készülhessenek a következő bűncselekményükre, kiokítva egymást a bűnözés akadémiáin, hanem arra, hogy egy életre elvegyék a kedvüket attól, hogy bűnözzenek.
De nem ez történik.
Az oda elsőként 14-17 éves korukban bekerülő gazemberek kiképzést kapnak a társaiktól és kioktatást tőletek, miként lehet kimaxolni a társadalomrombolásukat és minimalizálni az ezért elszenvedett büntetést.

Ez nem támogatandó, hanem akadályozandó, megelőzendő, mert látható, tapasztalható a magyar no-go zónák százaiban is, hogy hová vezet.

Kampfer 2018.03.13. 09:20:25

"Pedig a börtönbüntetésnek nem a bosszú a célja."

Pedig a társadalom jelentős része igenis bosszút vár! Megtorlást és elrettentést! És nagyon gyakran joggal várja el ezt. A társadalom békéje és működőképessége céljából a tagjai lemondanak az erőszak jogáról az erőszakszervezeteknek juttatva ezt a jogot az állam és a törvények által. És lemondanak a bosszú és megtorlás jogáról az igazságszolgáltatás és büntetésvégrehajtás javára, annak a törvények és az állam által biztosított jogaiknál fogva. DE! Ezért a társadalom joggal vár el védelmet, igazságot, BÜNTETÉST és megtorlást! Ezt ostobaság a társadalom szemére vetni.

"Senki nem válik jobb emberré attól, ha minden emberi méltóságától, emberi jogától megfosztják, ha kínzásnak, megalázó vagy embertelen bánásmódnak teszik ki."

Nem is azért kapja mindezeket, hogy jobb emberré váljon!

„a büntetés célja a társadalom védelme érdekében annak megelőzése, hogy akár az elkövető, akár más bűncselekményt kövessen el.”

Ennek nem mond ellent a társadalmi elvárások szerinti 'kemény' fogvatartás!

"A büntetést ezért úgy kell végrehajtani, hogy az azzal járó joghátrányon túl „elősegítse az elítélt társadalmi beilleszkedését és a jogkövető magatartás kialakulását.”

Ez a mondat egy ostobaságnak tűnik. Egy elítélt társadalmi beilleszkedését NEM a börtönben, hanem a családban, a gyermekkorban, az iskolában kell(ett volna) megalapozni. Felelős a tetteiért, vállalja a következményeit MINDEN elítélt! Ez azzal jár, hogy elveszíti a szabadságát, a lehetőségeit és a társadalmi szolidaritást. Azt hiszem, ennek teljesen alapnak és evidensnek KELL(ene) lennie! Nem véletlenül kerül valaki a sittre! És itt nem a fogházról és azon cselekményekről beszélek, amelyek kívül esnek a bírónő által említett társadalmi közvélekedés körén! Hanem azokról az elítéltekről, akiket a tömegek valóban a pokolban 'rohasztanának meg'.

"Ez utóbbi célt a börtönben végzett szakképzéssel, oktatással és munkáltatással lehet elérni."

Ezzel nincs is semmi baj. De a szakképzés nem ad tiszta és érett erkölcsöket, morális mérlegelési képességeket. Egy gazdasági lehetőség esélyét jelenti, nem többet. A munkával pedig elsősorban a társadalom felé törlessze az elítélt az adósságát!

"Vajon ezeknek a törvénybe foglalt ideális elvárásoknak mennyiben felelnek meg a mai börtönviszonyok?"

Semennyire. Ahogy a legtöbb kórház gyógyításra, ahogy sok iskola oktatásra, a legtöbb munkahely érdemi munkára, ahogy sok lakás lakhatásra nem alkalmas.

"Ma Magyarországon mintegy 18 ezer ember ül börtönben."

Ezen meglepődtem. Többnek lenne ott a helye!

"Közülük átlagosan csak minden második dolgozik."

Talán ennyi alkalmas érdemi és értéket teremtő munkavégzésre? Belső infók szerint már így is körökkel jobb a mérleg, mint a nagyon 'progresszív' (ja, nem...) csótányfletóék idejében volt. Igaz, akkor a pardaviék úgy aknázták alá a rendszert, ahogy akarták!

"Börtönkeresményük a minimálbér egyharmada."

Teljesen korrekt. Hiszen a munkáltatásuk sem a piaci feltételek szerint történik.

"Ebből levonják az ellátási költségüket és az esetleges egyéb tartozásukat (bűnügyi költség, kártérítés, stb.), így a legtöbb rabnak gyakorlatilag semmi pénze nem marad még arra sem, hogy mondjuk egy tusfürdőt vehessen magának."

Ezzel (is) érdemes számolni annak, aki az életmódjával a fogvatartást kockáztatja.

"Ráadásul a rabok nem „munkaviszonyban”, hanem úgynevezett „büntetés-végrehajtási jogviszonyban” dolgoznak, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a börtönben ledolgozott évek nem számítanak bele a majdani nyugdíjukba."

Amennyiben nyugdíjcélú járulékot nem vonnak tőlük, akkor ez teljesen természetes is kell, hogy legyen. Ha vonnak tőlük ilyen céllal járulékot, akkor ez aggályos.

"Vajon mi tartaná vissza az újabb bűnözéstől azt az elítéltet, aki szinte egy fillér nélkül szabadul és a jövője is kilátástalan?"

Elmondom, bírónő: egy kemény és határozott rendvédelem, egy büntető és megtorló súlyú igazságszolgáltatás, egy kellően elrettentő és hatásos büntetésvégrehajtás. Ha egy ember a szocializációja során nem tanulja meg, hogy egy társadalom milyen alapokon nyugszik, mi a közösségi lét és rend alapja, akkor sosem fog beilleszkedni! De NEM a társadalom kell alkalmazkodjon az elítélthez (és ahhoz a nyomorult pardavihoz), hanem az elítélt kell felismerje és megtanulja az alkalmazkodás fontosságát és annak módját. Persze egy elítélttől ez elvárható. A pardavitól nem...

"Mind Székely László ombudsman, mind a Helsinki Bizottság számos visszásságot tárt fel az egyes börtönökben."

De jó! Gondolom az elkövetésekkor semmilyen 'visszásság' nem merült föl, azzal nincs gondja se az 'ombudsmannak', sem annak a nyomorult pardavinak! Családtagom elmondása szerint ezeket sose zavarta az, ha a BV alkalmazottak szenvedtek hátrányt, igazságtalanságot. Mindig elkövettek mindent, hogy alátegyenek a rendszernek és felkészítsék az 'elítélteket' a rendszer kijátszására és ellehetetlenítésére. Nos, én ebben neki hiszek, nem csak a pardavi ismerete miatt!!!

==>

Kampfer 2018.03.13. 09:40:46

==>

"A miskolci börtönben évente 767 ezer motozást, 25 ezer zárka-ellenőrzést, 55 ezer ruházatátvizsgálást és 9 ezer csomagátvizsgálást hajtanak végre – írja a Helsinki Bizottság jelentése."

Vagyis a BV személyzet ennyit tart indokoltnak és kivitelezhetőnek. Ezzel semmi gond nincs. Engem naponta négyszer vizsgál át egy biztonsági őr a munkahelyemen! Pedig nem vagyok sem elítélt, sem törvénysértő, egyszerűen csak egy munkavállaló. Akkor ezzel is rohanjak a pardavihoz???

"Ez némileg aránytalannak tűnik ahhoz képest, hogy átlagosan egymillió vizsgálatból mindössze 8 esetben találnak tiltott tárgyat a raboknál."

Tehát 8 esetben találnak. Lehet, hogy ha 70 ezer alkalommal vizsgálnák át a ruházatot, akkor már 10 esetben találnának tiltott tárgyakat??? Az aránytalanság megállapítása NEM egy pardavi vagy a röhejes szervezete hatásköre. Nem is ért a témához. Azt majd a szakemberek inkább jobban tudják, mint egy 'civil'!

"Az is a szigorítás jegyében és a tiltott tárgyak behozatalának megelőzésére hivatkozva történt legutóbb, hogy a „beszélőn” minden testi érintkezést – kézfogást, ölelést, puszit – betiltottak, akkor is, ha a foglyot a kisgyereke látogatja meg."

Családtag elmondása szerint (amíg ő ott volt) a cigányok által képviselt 'jelenségek' miatt történt a módosítás. A cigányok előszeretettel használják a 'purdékat' vagy a szinte magatehetetlennek tűnő időseket a csalásaikhoz, továbbá a megjelenő 'kiccsaládok' rutinosan osztják meg az őrök figyelmét és kihasználnak a csalásra, bűnözésre és okosságokra MINDEN lehetőséget. Ebből (is) elege lett a BV-nek. Azt csinálják ott is, mint a kisebb boltokban.

"E szigorú szabály ellenére a beszélőt követően minden elítéltet meztelenre vetkőztetnek, és úgy kell leguggolniuk az őrök előtt."

Gyors és eredményes rutineljárás a leggyakoribb csalások ellen. NEM véletlenül vezették be!

"A telefonálás percdíja belföldi díjzónában vezetékes telefonszám hívása esetén 81 forint, mobilszámnál 93 forint, ami többszöröse a piaci percdíjaknak."

A figyeléshez, rögzítéshez és regisztrációhoz szükséges extra technológia és személyi erőforrások finanszírozását NE a szolgáltatók és a jogkövető ügyfelek fizessék már meg! Fizessen érte az elítélt! Ez alap.

"Annak tudatában, hogy a rabok a fizetésükből gyakorlatilag semmit sem kapnak meg, többségüknek önerejéből esélye sincs a telefonálás költségeit előteremtetni – írja az ombudsman jelentése - ami alkotmányosan visszás."

Ha többet dolgozik, kapjon többet. Levonásokkal is több marad. Továbbá ismét hangsúlyozandó: nem véletlenül van ott az elítélt! Az ombudsmicsoda esetleg nem tartja alkotmányosan 'aggályosnak' tanárok agyonverését a gyermekeik előtt? Vagy 'magyarozva' agyonverni embereket? Nem tart aggályosnak milliárdokat elsíbolni és átverni más embereket? Vagy nem tart aggályosnak csoportosan elkövetett rablásokat, garázdaságokat??? Hihetetlen, hogy erre 'tartunk' embereket, akik ennyire képesek!

"Mint ahogyan az is, hogy nem biztosítják mindenütt az elítélt és ügyvédje ellenőrzés nélküli beszélgetését, mert kamerával felszerelt helyiségben kell azt lefolytatniuk."

Nagyon helyes, hogy így van! Látva az ügyvédek egy jelentős részét, KIZÁRÓLAG így engedném bármilyen találkozást az elítélt és ezek között... Ugye, nemtisztelt (szerintem) ún. 'magyargyörgy'...? (Phejjj...!)

"És akkor még szót sem ejtettünk a börtönök iszonyatos túlzsúfoltságáról."

Már épülnek!

"Köztudott, hogy rabok százai fordultak a strasbourgi emberi jogi bírósághoz emiatt."

Szerintem MINDEN forintot le kéne verni a pardavimártán, a brigádján, a vagyonán és a családján! MINDEN fillért!

"Az új börtönök építéséről meg is született a terv, bár Németh Szilárd szerint „a családok támogatása megelőzi a börtönépítést”."

Gyakran nem értek vele egyet, de ebben igaza van! Korrekt!

"Nos, ebben igaza is lenne, ha kormánya legalább a családok támogatását valóban fontosnak tekintené."

Hogy ő annak tekinti-e, ezt nem tudom, de a jelenlegi kormány bőven többet tesz a családokért, mint amit az a semmirevaló csótányferenc, a libajnai és a brigádja tett! Talán már nem akkora biznisz a 'megélhetési purdégyártás', amit ugye nagyiparilag tolt itt a balliba oldal! Esetleg végre dolgozó fehér családoknak is születhet gyereke és még támogatást is kap (adókedvezmény)! De ez már egy másik történet.
Üdvözlettel: Kamp.

János Hiszékeny 2018.03.15. 18:54:22

Hadd próbáljam kicsit árnyalni a képet. Azt gondolom, hogy a bírónő sokkal több mindenre asszociál mint mi akik szerencsére csak a médiából látunk tárgyalást és ezek többnyire rémtörténetek olyan elkövetőkkel akikről nem feltételezzük, hogy más ember lesz. De az esetek jelentős részében főleg fiatalok esetén simán van olyan, hogy botlott egy nagyot, de van esély a változásra olyan is van, hogy egy számunkra piti dolog a jog szerint súlyosnak minősül és azt se felejtsük el, hogy egy előzetesbe bárki bekerülhet elég egy rosszul látó szomszéd (roma gyilkosságok esetében) egy hamis vád pl molesztálásra (szerencsétlen mentősök esetében), de talán a 2006-os letartóztatások a legismertebbek amikor volt aki csak haza ment. Ezek a jéghegy csúcsai, de sajnos látható, hogy nem viszik túlzásba a hatóságok a bizonyítást és az eljárások sebessége is olyan, hogy ha vki bekerül ha ártatlan is évekig tart mire kikerül. Szerintem fontos, hogy a fent felsoroltak ne egy totál idegroncsként jöjjenek ki.

Remixedsoul2016 2018.03.18. 08:53:38

Az a cél, hogy az elítélt jobb ember legyen, nem egy ,,libsi" lózung, hanem egy racionális cél, mivel ezáltal nem fog elkövetni a jövőben bűncselekményt egy olyan ember, akinek életcélt, szakmát, megélhetési lehetőséget adtak a kezébe. Ha ezt megvonják tőlük, nem marad más számukra, mint a bűnözés, vagy a hajléktalanok számának növelése, drogozás, alkoholizmus. Ez lenne az antiliberális ,,szebb jövő"? Na kösz, ebből nem kérek! Amúgy ha valaki annyira mélymagyar, illene betartani a magyar helyesírás szabályait is! Soros: tulajdonnév, nagy kezdőbetű. Pardavi: tulajdonnév, nagy kezdőbetű. Emellett nevetséges és szánalmas, hogy ha valaki nem ért egyet a szélsőjobb eszméit képviselőkkel, akkor rögtön Soros által fizetett ellenségnek bélyegzi. Magyarellenes az, aki a jogállam maradékát lebontva, a börtönt szadista megtorló-intézménnyé akarja süllyeszteni, növelve ezzel a bűnözést. Aki erőszak áldozata lesz a börtönben, az a legtöbbször lelkileg sérült, idegbeteg, agresszív állattá válik, épp olyanná, mint azok, akik ellene az erőszakot elkövették. Ez kinek lenne jó? Ez lenne a ,,magyar érdek"??

Remixedsoul2016 2018.03.18. 09:05:54

@Remixedsoul2016: Az előbbi az Éhesló, Kampfer (vagy inkább Éhesló-Kampfer?) néven dolgozó ... hhm ... ,,független" médiamunkásnak szólt.

Éhesló 2018.03.18. 12:08:54

@Remixedsoul2016: a magadfajta haladárok a francia nagy mészárlás óta csak a társadalompusztítókkal szemben ilyen toleránsak és megértők, mint amit itt is olvashattunk tőled.
Természetesen a magadfajták által (új)náci cimkével megtiszteltekkel szemben nem vagy toleráns - akik nem egy politikai platformon vannak veled, azoknak bármi kijár sec perc és ezek közül a legenyhébb a brutális cenzúra és az agyonhallgatás - kivéve, ha a szavazataikra hajtotok, mint most voncsicsi és a sleppje esetében..

Ennél a posztnál sem az áldozatok és a társadalom védelmében sikerült állást foglalnod, hanem azok mellett álltál ki, azok érdekeid védenéd, akik áldozatokat szednek és pusztítják a társadalmat még a rácsok mögött is, hiszen őrzésük, ellátásuk fajlagosan sokkal több pénzt emészt fel, mint amennyit a gyermekeinkre költünk a közpénzekből.

A társadalommérnöki projektjeitekbe párszázmillióan már belepusztultak világszerte, pusztulnak ma is Dél-Arikától Európáig.
Felesleges minden újabb áldozat az agyament ötleteitek mentén és a kedvenc támogatottjaitokkal együtt kellene a társadalmat megszabadítani tőletek. Ez lenne a társadalmi érdek.
Sajnos messze vagyunk tőle, de ki tudja, fordulhat még így a kerék.
Nem csak az apáitoknak és szellemi felmenőiteknek lehetett az "ellenségeiteket" korlátlanul cenzúrázni, betiltani, likvidálni, kirabolni, kitelepíteni, rátok is sor kerülhet egyszer.

Attól pedig hogy magatokat "függetlennek" hazudjátok, másokról -köztük rólam és egy másik kommentelőről is - sunyi módon hazudoztok, még azok vagytok, amik: szélsőbaloldali, kultúrmarxista haladárok, akiknek szerencsére a társadalmi támogatottsága nem éri el az általuk hergelt és pátyolgatott deviánsok számát.

Se.
Még azok is átlátnak rajtatok.

Remixedsoul2016 2018.03.18. 14:11:46

@Éhesló: ,,a magadfajta haladárok a francia nagy mészárlás óta csak a társadalompusztítókkal szemben ilyen toleránsak és megértők, mint amit itt is olvashattunk tőled. "

Nagy hülyeség, amikor valaki nem is ismeri a vitapartnerét, mégis bizonyos nézeteket neki tulajdonít. Valójában én mindenféle kegyetlenséget, a francia forradalom alatt elkövetetteket is beleértve elítélek.

,,Természetesen a magadfajták által (új)náci cimkével megtiszteltekkel szemben nem vagy toleráns"

Mit jelent a ,,magadfajták"?? Ez borzasztó nagy toleranciára utal a részedről. Újnáci címkével én csak azokat szoktam ellátni, akik újnáci nézeteket vallanak: antiszemiták, gyűlölködők, jogállamiságot ellenzők, szélsőjobboldali összeesküvés elméleteket terjesztők, a halálbüntetést a vagyon elleni (a mai világban sokszor politikai indíttatású) büntetőügyek esetén is bevezetnék.

,,Ennél a posztnál sem az áldozatok és a társadalom védelmében sikerült állást foglalnod, hanem azok mellett álltál ki, azok érdekeid védenéd, akik áldozatokat szednek és pusztítják a társadalmat még a rácsok mögött is, hiszen őrzésük, ellátásuk fajlagosan sokkal több pénzt emészt fel, mint amennyit a gyermekeinkre költünk a közpénzekből."

Ennél a posztnál is az áldozatok védelmében foglaltam állást, ugyanis ha az elítéltek számára munkát, megélhetési lehetőséget, életcélt biztosítunk, akkor a jövőben nem követnek el bűncselekményeket egyéb áldozatok ellen. Természetesen az élet, testi épség és egészség, személyes szabadság elleni bűncselekményeknél én is a hosszú ideig történő fogvatartás híve vagyok, de ezt kombinálni kell hatékony pszichoterápiával, amely a bűnelkövető személyiségének megváltoztatását célozza.

,,A társadalommérnöki projektjeitekbe párszázmillióan már belepusztultak világszerte, pusztulnak ma is Dél-Arikától Európáig. "

Jézusom!! Neked elmentek otthonról? Kikkel azonosítasz engem, pusztán azért, mert a börtönöket nem megsemmisítő táborokként képzelem el??

Remixedsoul2016 2018.03.18. 14:16:35

@Éhesló: ,,Attól pedig hogy magatokat "függetlennek" hazudjátok, másokról -köztük rólam és egy másik kommentelőről is - sunyi módon hazudoztok, még azok vagytok, amik: szélsőbaloldali, kultúrmarxista haladárok, akiknek szerencsére a társadalmi támogatottsága nem éri el az általuk hergelt és pátyolgatott deviánsok számát."

Milyen deviánsokat hergelek és pátyolgatok én??? Ez a vége, amikor valaki a vitapartnerét nem egyénként kezeli, hanem be akarja skatulyázni egy politikai vagy társadalmi csoportba!! Elég korlátolt gondolkodásra vall ez!

Éhesló 2018.03.18. 14:49:04

@Remixedsoul2016:
A hozzászólásodból az derült ki, hogy te a bűnelkövetőket pártolod, az áldozataikra szót sem vesztegettél. Az, hogy a gyilkosokat, rablókat, deviánokat pátyolgatod nem szolgál semmit és senkit rajtuk kívül, az áldozatokat és a normális társadalmat végképp nem.

Az itt kifejtett nézeteid, szóhasználatod, a karakterlapodon hozzáférhető alkotásaid alapján nem nehéz a csoportba sorolásod, sajnos jól ismertek a magadfajták nézetei és társadalomrombolása is.
Sehol nem írtam azt, hogy toleráns lennék a magadfajtákkal és a nézeteikkel kapcsolatban. A tolerancia a ti kettősmércés, újbeszél szómágiátok, ahol leginkább azokkal kapcsolatban vagytok toleránsak, akik veletek egyetértenek, vagy akik benneteket szolgálnak és addig, míg a kedvetek tartja, lásd voncsicsit és a nácijait. Ha hatalmon vagytok, még azokkal sem, mert akkor saját harcostársaitokat is kiirtjátok évszázadok óta.
Világosan leírtam kikkel azonosítalak.
Ebben a válaszaid csak megerősítettek.

Arról pedig, hogy a magadfajták hogyan kezelik a vitapartnereiket sokat elmond a beköszönésed:
" Remixedsoul2016
2018.03.18. 09:05:54
@Remixedsoul2016: Az előbbi az Éhesló, Kampfer (vagy inkább Éhesló-Kampfer?) néven dolgozó ... hhm ... ,,független" médiamunkásnak szólt."

Vagy a nácizásod.
Egyikre se légy büszke.

Remixedsoul2016 2018.03.18. 22:39:11

@Éhesló: ,,A hozzászólásodból az derült ki, hogy te a bűnelkövetőket pártolod, az áldozataikra szót sem vesztegettél."

A hozzászólásomból pont nem az derül ki, hogy a bűnelkövetőket pártolom. Az derül ki, hogy nem a szadista bosszúállást, a börtönök megsemmisítő táborokká degradálását pártolom, hanem azt, hogy ezek az intézmények hatékonyan megelőzzék a további bűnelkövetést.

,,Az itt kifejtett nézeteid, szóhasználatod, a karakterlapodon hozzáférhető alkotásaid alapján nem nehéz a csoportba sorolásod, sajnos jól ismertek a magadfajták nézetei és társadalomrombolása is."

Az én véleményem pedig az, hogy a te és a hozzád hasonló politikai nézeteket vallóknak társadalomromboló a hatása, mert a gyűlöletet, a bosszúvágyat, a társadalom megosztását, a jogállamiság lebontását a magyar függetlenség megszüntetését, és az orosz diktátornak való alárendelését szolgálja.

Te se légy erre büszke!

Veled a vitát befejeztem, mert érvek híján csak a gyűlöletszító propagandát tudod terjeszteni, és engem gyalázni. Ez érvnek gyenge!

Éhesló 2018.03.19. 08:50:27

@Remixedsoul2016: a börtönök ma szanatóriumok és maffiaakadémiák, ahonnan kigyúrt vadállatokat eresztenek rá a társadalomra magadfajta haladárok.
A hozzászólásodban szavad nem volt az áldozataikról, hanem a bűnözők jósorsáért aggódsz, akárcsak a legutolsó hozzászólásodban is.
Bármiféle megsemmisítő tábort a magadfajták üzemeltettek rosenfeld és eisenberger idején, de még csermanek alatt is bebörtönöztetek bárkit, akinek a pofája nem tetszett a beteg marxista fajtádnak.

Kevesebb gondunk lenne, ha hasonképp bántunk volna el veletek, mint ti és apáitok, nagyapáitok tették a mi felmenőikkel és velünk.
De sajnos ez nem történt meg.
Ami késik nem múlik.

A bosszúvágy természetes emberi érzés, amit a hitközséged fogat fogért, szemet szemért alaptörvénye is kifejez.
Az aki kilencven éves emberek után folytat hajtóvadászatot, különben se oktasson ki se gyűlöletből, se bosszúállásból.

Különösen úgy ne, hogy bármilyen ellenvéleményt, nemtetszést gíűlöletnek állítanátok be.
Talán megérted egy egyszerű példán át: a szart, hányást nem "gyűlöli" senki. Elkerüli ha a másé és eltakarítja, ha a sajátja. Undorodik tőle, de nem "gyűlöli".
Téged se gyűlöl senki, ahogy a magadfajta haladárokat, társadalommérnökösködő anarchistákat sem, pedig sokat tettek érte eddig is.
Szimplán megvetünk benneteket, undorodunk tőletek és a véres munkátok, társadalompuisztításaitok eredményeitől, nem értünk a bukott és társadalomromboló nézeteitekkel egyet és minden a kor és jog által megengedett módon harcolunk a pusztításotok és a beteges rombolásotok ellen.

Felhívnám a figyelmedet, hogy az oroszokat az ávós apáitok és szellemi nyomoronc elődeitek hívták a magyarokra és nem a magyarok rátok.
Bár utóbbi sem lenne ördögtől való, hiszen amit ti megtettetek, miért ne tehetné meg veletek más is, de ettől eltekinthetünk, tekintettel arra, hogy ti megtaláltátok az orosz komisszárok után a brüsszelita komisszárok valagát, amit nyalhattok kedvetekre.

De ez legyen a ti bajotok, a fene a gusztusotokat!

Kampfer 2018.03.19. 11:07:23

@Remixedsoul2016: Nos, ha már ilyen 'sunyi' és 'bújkáló' módon küldöd semmitmondó, demagóg és ostoba kis reakciód, akkor már én is reagálok a firkálmányodra. Mellesleg a 'válasz erre' fülre kattintva tudsz reagálni egy hozzászólásra. Örülök, ha segíthettem!

"Az a cél, hogy az elítélt jobb ember legyen, nem egy ,,libsi" lózung, hanem egy racionális cél, mivel ezáltal nem fog elkövetni a jövőben bűncselekményt egy olyan ember, akinek életcélt, szakmát, megélhetési lehetőséget adtak a kezébe."

Ez csak a magadfajták gyermeteg és rózsaszín ködös álmaiban van így, az élet egészen más! Gondolom, értő olvasásra és szövegértésre nem fordítottál túl nagy energiát, sebaj, nekem nem gáz. De azért segítek: leírtam fentebb, hogy egy szakmát (?), valamilyen szaktudást (esetleg) el tud sajátítani a börtönben egy elítélt, azonban az erkölcsi normák, a normális együttélés szabályait és az alapvető szocializáció hiányát NEM tudja pótolni egy ilyen képzés. Csak szólok, hogy annak is oka van ám, hogy a munkaerőpiacon még manapság is versenyképtelenek az ilyen képzéssel és előélettel rendelkezők! És okkal!

"Ha ezt megvonják tőlük, nem marad más számukra, mint a bűnözés, vagy a hajléktalanok számának növelése..."

De, marad más megoldás! A megmaradt lehetőségeiket (bármennyire is szánalmasak) figyelembe véve kell az életüket alakítani! Nagyon gyenge jövedelmük, szerény anyagi lehetőségeik lesznek, a társadalmi kirekesztettség is osztályrészük lesz. Ez utóbbin a képzés sem segít! Bármennyire fáj, ezek a tények. Továbbá az elrettentés és a visszatartó erő legalább annyit nyom a latban, mint a társadalmi igazságérzet. Amiről persze nem szokás beszélni...
Mellesleg azt sem figyelted meg, hogy az általad írott eseteket külön kezelve kiemeltem, hogy soraim azon elkövetőkre vonatkoznak, akiket az elkövetett cselekmény súlya és/vagy jellege miatt a társadalom szinte egyöntetűen bélyegez meg bírónő által idézett sorokkal! Rajtuk a szakképzés SEM segít!

"Ez lenne az antiliberális ,,szebb jövő"? Na kösz, ebből nem kérek!"

Semmi gond! Mi pedig belőled és a fajtádból nem kérünk!

"Amúgy ha valaki annyira mélymagyar, illene betartani a magyar helyesírás szabályait is!"

Egyrészt: definiálni sem tudod a mélymagyar fogalmát, de gyépéharcos! Másrészt: láthatóan nagyon vérszegény kis csikóhal vagy te ahhoz, hogy nekem te helyesírási tanácsokat adjál! Röhejes érvelésed és a retorikád színvonala ezt egyértelművé teszi számomra! De ez a te kudarcod és anyádé, engem nem zavar...

"Pardavi: tulajdonnév, nagy kezdőbetű."

Egy nyomorult széllibbant 'álcivil' retek! Az ilyeneket még írásban sem írjuk nagybetűvel!

"Emellett nevetséges és szánalmas, hogy ha valaki nem ért egyet a szélsőjobb eszméit képviselőkkel, akkor rögtön Soros által fizetett ellenségnek bélyegzi."

A pardavi saját maga állította magáról és szervezetéről, hogy a soros (schwartz) pénzeli őket. Nem én definiáltam őket a soros hálózatának részeként, hanem önnön maga. Vele vitatkozz erről!

"Magyarellenes az, aki a jogállam maradékát lebontva, a börtönt szadista megtorló-intézménnyé akarja süllyeszteni, növelve ezzel a bűnözést."

Idióta az, aki a marhaságaidat megvalósulván 2002-től 2010-ig nem látta azt, mit eredményez az a típusú ostobaság, ami téged is jellemez!

"Az előbbi az Éhesló, Kampfer (vagy inkább Éhesló-Kampfer?) néven dolgozó ... hhm ... ,,független" médiamunkásnak szólt."

Nos, ha erre van KONKRÉT bizonyítékod (IP címek, mcaddress adatok, felhasználói adatok), akkor tárd elénk! Addig ez csak egy szánalmas és ostoba kis vagdalkozás a részedről, ami éppen annyit ér, mint te magad! De számomra ez lényegtelen, ez is csak arról szól, hogy kár volt közpénzt költeni rád! Az iskolád, anyád és a környezeted kudarca, hogy ilyen gyenge kísérlet lettél... Ez ilyen. Az evolúció is sok kudarc mentén jut el a tökéletességre, ha ott van helye a kudarcnak, akkor egy magadfajtán sem szabad meglepődnünk...! ;-) Szerintem...

Biztosíthatlak: @Éhesló: társunk és én (bár közeli véleményen vagyunk) nem vagyunk azonos személyek. A szolgáltatói adatok ezt bizton meg is erősítenék!

Az, hogy szerinted én médiamunkás vagyok, ez a te magánvéleményed lehet, nem kívánok vitatkozni rajta. Azt gondolsz, amit akarsz (még egy ilyen 'diktatúrában' is), csak rólad szól...!
Kamp.

Kampfer 2018.03.19. 12:06:47

@Remixedsoul2016: Másik poszton olvastam a téged ért sérelmekről, illetve személyedben hölgyről lévén szó a megnyilvánulásokról. Láthatóan ez elég elevenen 'beette' magát a lelkedbe. Érthető is, olvasva a soraid és a tag reakcióit is...!
Csak magánvélemény, de jogos, ha ezt nem hagyod. De, szerintem azt a hibát ne kövesd el, hogy ennek az agyatlannak a megnyilvánulásai vagy primitív és ostoba szavai miatt nem látsz nyilvánvaló különbséget ember és ember (értsd: jobber és jobber) között!
Továbbá csak még egy gondolat erejéig játssz el a feltevéssel, hogy akár mások lelkébe (akár a 'túloldalon' is) más események vagy reakciók is szépen 'beették' magukat! És azok esetleg más véleményt vagy világlátást szültek! Talán épp a tiéddel ellentéteseket... Ez nem lehetséges?
További szépeket!
Kamp.
süti beállítások módosítása