Kiderülhet-e valaha az igazság a Nemzeti-baleset ügyében?
2023. november 30. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Kiderülhet-e valaha az igazság a Nemzeti-baleset ügyében?

A törvény a bíróságokra bízza, hogy egy-egy konkrét ügyben eldöntsék, egy adott létesítmény veszélyes üzem-e vagy sem. Ehhez a Fővárosi Ítélőtábla adott egy általános meghatározást: „fokozottan veszélyes tevékenység az, amelynek a folytatása során fellépő, viszonylag csekély mértékű rendellenesség is súlyos kárral fenyegető veszélyhelyzetet alakíthat ki”.

Például, amikor egy színész egyetlen rossz lépése egy csaknem 3 méteres zuhanást, súlyos kéz- és/vagy lábtörést eredményezhet. Ha egy sport mászófal üzemeltetését vagy a falmászást korábbi bírósági ítéletek veszélyes üzemnek minősítették, nehezen vitatható, hogy a színház is az.

nnél sokkal fontosabb kérdés, hogyki vagy kik felelnek a munkavédelmi szabályok megszegéséért, és van-e valakinek büntetőjogi felelőssége.Ezt kell megállapítania a folyamatban lévő belső vizsgálatnak, illetve a rendőrségi nyomozásnak.romeo.jpg

Kép: 24. hu Soós Lajos MTI

Erős kétségeim vannak afelől, hogy ennek a vizsgálatnak a lefolytatása objektív eredményre vezetne. Csák János kulturális és innovációs miniszter – akárcsak legutóbb a Magyar Nemzeti Múzeum kapcsán kirúgott L. Simon László ügyében – ismét félrenézett, amikor tisztelnie kéne a jogot, de legalább az etikai elvárásokat.

Hagyjuk most a „lemondás/felmondás” visszásságait, foglalkozzunk csak azzal, hogy Csák János miért nem függesztette fel a kettős szerepében – mint igazgató és mint rendező – netán felelőssé tehető Vidnyánszky Attilát a vizsgálat idejére. Vidnyánszkynak nem csak a szerepe kettős, hanem a lehetséges felelősségének a fajtája is, hiszen a munkavédelmi felelőssége mellett a büntetőjogit is vizsgálni kell.

A részleteket lásd ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr818270877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása