Sírrablók
2013. június 11. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Sírrablók

Az utóbbi évek talán legmorbidabb büntető ügyének tárgyalása kezdődött, pontosabban kezdődött újra a múlt héten. A Fővárosi Törvényszék tegnap elnapolta a tárgyalást, mert két tanú nem jelent meg.
A krimibe illő történet még 2008-ban indult. A vád szerint az elkövetők egy budapesti ügyvéd vezényletével Ausztriában kihantoltak egy koporsót. Ebben Hitler egykori kedvelt fegyvergyárosának, a néhai milliárdos, Friedrich Flicknek földi maradványai nyugodtak.
Pontosabban egyáltalán nem nyugodtak. A vádlottak ugyanis titokban kihantolták, majd Magyarországra hozták a koporsót. Azt a legbizarrabb helyeken – kocsmában, bérházakban – rejtegették. Közbevetőleg, a megboldogult egy háborús bűnös volt, akit Nürnbergben hét évi börtönre ítéltek, mert gyáraiban ingyen dolgoztatott foglyokat.  Ez persze mit sem változtat a vádlottak tettének megítélésén.

[caption id="" align="alignright" width="113"]Friedrich Flick ww2gravestone.com[/caption]

A vádlottak a családtól követeltek hatmillió eurót a koporsó visszaszolgáltatásáért Az elhunyt özvegyéhez a pénz megszerzése céljából írt zsaroló levelek tucatjai érkeztek. A vádlottaknak két ízben is sikerült száz-százezer eurót megszerezniük. A tetteseket végül magánnyomozók leleplezték le.
Az ügy három vádlottja immáron másodszor áll a bíróság előtt, de még mindig csak első fokon. Először a Pesti Központi Kerületi Bíróság kezdte tárgyalni az akkor még “csak” bűnszövetségben elkövetett zsarolással vádolt személyek perét. A Btk. szerint az követ el zsarolást, aki “jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit, tegyen, ne tegyen, vagy eltűrjön és ezzel kárt okoz.” Nem is vitás, ha bebizonyosodik, hogy a vádlottak csak pénz ellenében voltak hajlandók a koporsót visszaszolgáltatni, ráadásul a pénz egy részéhez hozzá is jutottak, akkor megvalósult a zsarolás bűntette.  Mindezért – a bűnszövetségben történt elkövetésre figyelemmel – kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés jár.
Ezt az ügyet a kerületi bíróság akár le is tárgyalhatta volna. Ám az eljárás megkezdése, mi több, a vádlottak kihallgatása után egy végzésben megállapította saját “hatáskörének hiányát”. Mit is jelent ez magyarra fordítva? Azt, hogy vannak olyan bűncselekmények – és ezeket a büntetőeljárásról szóló törvény tételesen felsorolja - amelyeket csak magasabb szintű bíróságok, vagyis a törvényszékek tárgyalhatnak első fokon. Jelen esetben emiatt tette át a kerületi bíróság az ügyet a Fővárosi Törvényszékre. Az újabb elsőfokú tárgyalás a héten el is kezdődött.
Az igazi kérdés persze az, vajon milyen újabb bűncselekmény gyanúja merült fel a kerületi bíróságon, ami miatt nem tárgyalhatta tovább a koporsó-rablók ügyét. Őszintén mondom, alig-alig találkoztam ilyen bűntettel, pedig ez a tényállás már 1998 óta létezik. Úgy hívják: “emberi test tiltott felhasználása”. Ezt a bűncselekményt az követi el, aki “emberi gént, sejtet, ivarsejtet, embriót, szervet, szövetet, halott testét vagy annak részét jogellenesen megszerzi, vagyoni haszonszerzés végett forgalomba hozza, vagy azzal kereskedik.” Ez a tényállás bonyolultnak látszik. Esetünkben azonban nagyon egyszerű: a vádlottak jogellenesen megszerezték az elhunyt milliárdos holttestét.

[caption id="" align="alignleft" width="240"]Holttest webtudakozo.hu[/caption]

Ezzel pedig már meg is valósították ezt a ritka bűntettet. Persze ezt majd csak akkor állíthatjuk, ha a bíróság ítéletében ezt ki is mondja. A bűnszövetség itt is minősítő körülmény. E bűncselekményt a törvény öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. Amennyiben halmazati büntetést szabnak ki, annak általában többnek kell lennie, mint a súlyosabb büntetési tétel felső határa.
A folytatás és talán már az ítélethirdetés is szeptemberben várható.

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr747442718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása