Tobin is megússza?
2014. január 19. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Tobin is megússza?

Tobin ügyben 14 éve zajlik nemzetközi vita. Az „ír gázolóként” elhíresült férfi 2000-ben halálra gázolt egy két és egy öt éves kisgyereket. A magyar bíróság 2002-ben, az időközben óvadék ellenében hazaengedett vádlottat távollétében, jogerősen 3 évi fogházbüntetésre ítélte.

[caption id="" align="alignleft" width="234"]Tobin az ír gázoló Kép: patriotaeuropa.hu[/caption]

A „jogi háború” azóta dúl Írország és Magyarország, az Unió két tagállama között.

Az uniós „kerethatározat” az európai elfogatóparancsról és a tagállamok közötti átadási eljárásokról 2002-ben született meg. Az átadás – ami nem tévesztendő össze a kiadatással – a mi esetünkben azt jelenti: követelhetjük Írországtól, hogy az ítélet végrehajtása érdekében adja át az időközben hazaszökött Tobint.

Írország évekig vitatta, hogy Tobin a büntetés elől szökött volna meg. Szerintük legálisan hagyta el Magyarországot. Mindaddig Írországnak volt igaza, amíg ki nem derült, hogy Tobin titokban az után is járt Magyarországon, hogy már tudott a vele szemben hozott ítéletről. Ettől kezdve vitathatatlanul szökésben volt.

A már említett Uniós kerethatározatot a tagállamok hazai joguk részévé tették. Írország is, Magyarország is. Ahhoz, hogy egy itthon elítélt személyt Magyarország egy másik országnak átadhasson, két feltételnek kell megvalósulnia: az átadást kérő országnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a kiszabott büntetés hátralévő részét végre fogja hajtani, és az elítélt is hozzá kell, hogy járuljon az átadáshoz.

[caption id="" align="alignright" width="278"]Tobin átadása Kép: atv.hu[/caption]

Ennek tükrében térjünk most vissza Tobin esetére. Írország hosszú éveken át minden lehetséges módon megakadályozta, a magyar ítélet végrehajtását. A két ország igazságügyi miniszterei több alkalommal is tanácskoztak, és az idők során az éppen hivatalban lévő magyar igazságügyminiszterek különböző uniós biztosokhoz fordultak az ügyben. Az írek ellenállása végül akkor tört meg, amikor Tobin önként jelentkezett az ír hatóságoknál, és ott kezdte meg büntetésének letöltését. Ez azonban ellenkezik az uniós egyezménnyel, amely szerint a büntetést ott kell megkezdeni, ahol azt kiszabták. Így került vissza Tobin Magyarországra.

Navracsics Tibor szerint „győzött az igazság!” Hozzátette, hogy ezt az eredményt az áldozatok családjával, illetve a család jogi képviselőjével együttműködve sikerült elérni. Engem azonban közel sem tölt el olyan hurráoptimizmus, mint amilyent az igazságügyminiszter szavaiból kivettem.

Nézzük csak meg, mi is ez az „eredmény”. Tobint hétfőn Magyarországra hozták és lecsukták. Mellesleg teljesítették az elítélt „feltételeit”: magáncellát kapott és a felesége naponta látogathatja. Azt azért tudjuk, hogy ez más elítélteknek nem adatik meg. Kedden Tobin már előterjesztette azt a kérelmét, hogy a büntetésének hátralévő részét Írországban tölthesse le. Az európai tagállamok többségében az ilyen kérelmek teljesítésére 14-16 napon belül kerül sor. Nem úgy a döntések meghozatalának gyorsaságárol oly híres Magyarországon! Navracsics Tibor még aznap hozzájárult az átadáshoz és Tobint pénteken már vihették is vissza Írországba.

A televízió nyilvánossága előtt Navracsics azt is megemlítette, hogy az ír gázoló otthon kegyelmi kérelmet nyújthat be, és akár kegyelmet is kaphat az ír államfőtől.

Vajon miért tett a miniszter egy ilyen nyilatkozatot? Hiszen a törvény az átadás előfeltételeként írja elő a másik állam kötelezettségvállalását arra nézve, hogy végrehajtja a büntetés hátralévő részét. Attól tartok –Valki László nemzetközi jogásszal egyetértve – hogy Magyarország nem ragaszkodott ehhez a törvény írta feltételhez. Máskülönben Navracsics miért hozta volna szóba már jó előre az elnöki kegyelem lehetőségét?

[caption id="" align="alignleft" width="288"]Navracsics Tibor Fotó: balatonfuredma.hu[/caption]

Ugye emlékeznek a Safarov ügyre? A „baltás gyilkoséra”, akit Magyarország átadott Azerbajdzsánnak. Ahol nem csak hogy börtön helyett elnöki kegyelmet, de még kitüntetést is kapott. Szabó Máté, az akkori ombudsman szerint „a magyar kormány nem járt el körültekintően, amikor nem kért garanciát arra, hogy az azeri állam nem részesít kegyelemben egy életfogytiglani büntetésre ítélt katonatisztet.” Az ügyből nemzetközi botrány kerekedett.

Tobin ügye nem fogja felkavarni a nemzetközi közvéleményt. Még abban az esetben sem, ha valóban kegyelmet kér és kap. Bár egy ír napilap - meg nem nevezett forrásokra hivatkozva – azt állítja, hogy Tobin „nem készül kegyelmi kérvény benyújtására”.

De ha mégis, és ha Navracsics ezt előre tudta, akkor az igazság megint kap egy jó kis sallert.

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr977442906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jenő Ferincz 2014.01.20. 10:57:43

Tisztelt Bírónő! Pásztor István még 2011-ben egy gyalogátkelőhelyen motorjával elütött egy 80 éves idős embert, aki a helyszínen belehalt a sérüléseibe. Pásztor István korábban annak Veszprémnek a kézilabdása volt, amelynek a szintén veszprémi Navracsics nagy szurkolója. Azonban a két éve megszületett ítélet végrehajtása meg sem kezdődött, mert a kézilabda-rajongó Navracsics Tibor kétszer is halasztást adott Pásztor Istvánnak. “Pásztor Istvánt 2011 novemberében ítélték el. A kézis előbb halasztási kérelmet adott be, de az 2012. február 28-án lejárt, majd kegyelmi kérvényt nyújtott be. Mivel a kegyelmi kérvénynek nincs halasztó hatálya a szabadságvesztésre nézve, így már 2012-ben Navracsics Tibor miniszteri külön engedélyére volt szükség, hogy az államfő döntéséig Pásztor ne kezdje meg jogerős büntetése letöltését. Aztán Áder János 2013 júliusában elutasította a kegyelmi kérvényt, ám a kézisnek utána és azóta sem kellett fogházba vonulnia. Pásztor István újabb kegyelmi kérvényt nyújtott be. Ennek elbírálásáig szabadlábon maradhat, mert 2013. július 3-án a Navracsics Tibor ismét engedélyezte a büntetés-végrehajtás megkezdésének elhalasztását. Mindezt csak a párhuzam, vagy inkább a kontraszt kedvéért.
süti beállítások módosítása