Antikorrupciós kerék
2014. augusztus 24. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Antikorrupciós kerék

A címben szereplő kereket bárki megforgathatta az idei Sziget Fesztiválon, a Transparency International Magyarország (TI) sátránál. Közben azt is megtudhatta, mennyire tudna ő maga ellenállni egy korrupciós kísértésnek. Nem véletlen, hogy a TI, no meg az őt támogató holland, francia, brit és norvég nagykövetség fontosnak tartotta, hogy bevonja a fiatalokat a korrupcóellenes harcba.

[caption id="attachment_5048" align="aligncenter" width="225"]Korrupciós kerék Korrupciós kerék a Szigetköztársaságban
Kép: TI magyarország[/caption]

Korrupció mindig volt, van és lesz is. Sajnos. De az egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mértékű egy társadalom életében. Jól emlékszem egykori főnökömnek, még az „átkosban” elhangzott szavaira: „ahol áruhiány van, ott szükségszerűen virágzik a korrupció”. De hol vagyunk ma már ettől? Áruhiány nincs, ellenben a magyarországi korrupciónak sikerült állami szintre emelkednie.

[caption id="attachment_5049" align="alignleft" width="200"]Állami korrupció Kép: privatbankar.hu[/caption]

 

Két magyar kutató szociológus – Jávor István és Jancsics Dávid – akik talán a világon először írták le, hogy hogyan működik egy szervezetben hatékonyan a korrupció, Magyarországon mégsem tudta megjelentetni az erről szóló tanulmányát. Amikor ugyanezt a cikküket az Egyesült Államokban publikálták, ott bezzeg rangos díjat nyertek el.

[caption id="attachment_5050" align="aligncenter" width="192"]amerikai díj korrupció-kutatásért Kép: hvg.hu[/caption]

Miért is jut eszembe erről Mosonyi Alíz magyar meséje arról a rádióról, amelyik a világ összes nyelvén bemondta, hogy „szégyelljétek magatokat”, mire a világ összes embere elszégyellte magát, kivéve a magyarokat. Ők gyorsan kikapcsolták a rádiót.

[caption id="attachment_5054" align="alignright" width="150"]Magyar mesék Kép: profunduslibrum.blogspot.hu[/caption]

Pedig nyugodtan szégyellhetnénk magunkat a hazai korrupció mértéke és jellege miatt. Az EU 28 tagállamából Magyarország évek óta változatlanul a 20. helyen áll. És ez nem véletlen. Az Orbán kormány gyakorlatilag teljesen felszámolta a fékek és ellensúlyok rendszerét. A bíróságokat „lefejezték”, az Alkotmánybíróságot a kormány kiszolgálójává tették, az állami intézményeket a kormány „bizalmi emberei” irányítják, a jogalkotás a hatalom pillanatnyi érdekeit szolgálja és a civil szféra ellehetetlenítéséért is mindent elkövetnek. E cikk terjedelmét azoknak az ügyeknek a puszta felsorolása is meghaladná, amelyek igazolják a fenti állítást. Gondoljunk csak a MOL-INA máig is tisztázatlan esetére, vagy Vizoviczki és 52 társa elleni eljárásra, amelyben éppen most emeltek vádat. A Csongrád megyei büntetőbíróval szemben hozott elsőfokú ítéletre, vagy a focis bundaügyekre, hogy csak a legismertebbeket említsem. És akkor még szót sem ejtettem azokról a közbeszerzésekről, amelyek már messziről bűzlenek, mert olyan pályázati feltételeket tartalmaznak, amelyeknek csak egyetlen, a pályáztató által előre kiszemelt pályázó tud megfelelni.

[caption id="attachment_5051" align="aligncenter" width="300"]Közbeszerzés Kép: varanus.blog.hu[/caption]

Az EU által készített, és az idén publikált korrupciós jelentés szerint az EU tagállamaiban évente 120 milliárd euró vész el korrupció miatt. Magyarországon az európai átlagnál rosszabb a helyzet, elsősorban a pártfinanszírozás, a közbeszerzések, a nem megfelelő összeférhetetlenségi szabályok és az orvosi hálapénz miatt. A jelentés szerint a korrupció ellen elsősorban a kormányoknak és a politikai elitnek kellene fellépnie.

És itt van az a bizonyos kutya eltemetve. Az antikorrupciós kereket nem csak ideiglenesen, és nem csupán a Fesztiválköztársaságban kellene felállítani. Bár nagyon hamar elkopna az a kerék, ha mindazok megforgatnák, akik e témában érintettek.

[caption id="attachment_5052" align="aligncenter" width="300"]55 milliárd közbeszerzés nélkül Kép: atlatszo.hu[/caption]

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr757443084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása