Igazságszolgáltatás kampánymódban
2014. október 12. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Igazságszolgáltatás kampánymódban

Négy nappal az önkormányzati választások előtt kezdték meg újra a moszkvai külkereskedelmi képviselet eladása miatt indított büntető pert a volt moszkvai nagykövet és társai ellen. A 2013 májusában emelt vád szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést és más, ehhez kapcsolódó bűncselekményeket követtek el. A vádirat azonban olyan kesze-kusza volt, hogy azt a bíróság visszadobta, mondván, ilyen vád alapján nem lehet tárgyalni. A vádiratot kiegészítették, most azonban a vádlottak és védőik ítélték hasonló színvonalúnak, és kérték az eljárás megszüntetését. A bíró az indítványt elutasította, noha megállapította, hogy a konkrét tényállás megfogalmazása most is pontatlan. A védelem fellebbezett, a bíróság pedig – kérésüknek engedve – elnapolta a tárgyalást a fellebbezés elbírálásáig.

[caption id="attachment_5204" align="aligncenter" width="300"]A moszkvai kirendeltség tárgyalása Fotó: MTI/Beliczay László[/caption]

Deviza alapú hitel-ügyben eddig 79 per indult. Mindössze négy törvényszéki és egy táblabírósági tanács vette magának a „bátorságot”, hogy megkérdőjelezve a nyáron elfogadott törvény alkotmányosságát, az Alkotmánybírósághoz forduljon. Vajon az ilyen ügyekben ítélkező többi bíró nem észlelte, hogy az a törvény, amelynek alapján el kell járnia, száz sebből vérzik? Borítékolnám az Alkotmánybíróság döntését, és azt sem gondolom, hogy az említett öt bírónak illúziói lennének. Mégis minden tiszteletem az övék.

[caption id="attachment_5205" align="aligncenter" width="300"]Devizaperek Kép: magyarhirlap.hu[/caption]

Az úgynevezett tábornok-per vádlottjai is éppen október 8-ára kaptak idézést, hogy ismét előről kezdjék ügyük tárgyalását. Ez az ügy lassan rekordot dönt: a katonai ügyészek negyedszer fogják ismertetni a vádiratot. Azt, amelynek alapján bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés vádja alól a Kaposvári Törvényszék már egyszer felmentette a vádlottakat, de a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a felmentő ítéletet és az új eljárás lefolytatására a Debreceni Törvényszéket jelölte ki. Ez utóbbi bíróság ugyan júniusban már megkezdte a tárgyalást, de mert kicsúszott a törvényben előírt határidőből, most ismét előlről kell kezdenie az eljárást. Éppen most.

[caption id="attachment_5206" align="aligncenter" width="300"]tábornokper újratöltve Fotó: somogymegye.net[/caption]

Fapál László, a tábornok-per egyik vádlottja ellen időközben két másik – hasonlóan „megalapozott” - vádat is emeltek. Ezek az eljárások megszüntetéssel, illetve felmentéssel végződtek. A volt honvédelmi államtitkár blogjában írt a vádhatóság gyakorlatáról. Azt állítja, hogy a nyomozás során ajánlatot kapott: ha a volt szocialista honvédelmi miniszterekre, Juhász Ferencre és Szekeres Imrére, valamint államtitkáraikra terhelő vallomást tesz, akkor csak a negyedét kapja a kiszabható 10 - 20 évi börtönnek.

[caption id="attachment_5207" align="alignleft" width="214"]Fapál László Fapál László
Fotó: nol[/caption]

 Molnár Gyula, Lakos Imre

Molnár Gyula, Lakos Imre
Fotó: MTI-Mohai Balázs

Molnár Gyulát, az MSZP volt újbudai polgármesterét is felmentette a bíróság a hivatali visszaélés vádja alól, bár ez sem ment könnyen. Az elsőfokú felmentő ítéletet követően a másodfokú bíróság – egy hamis tanúzás miatt korábban már felelősségre vont tanú vallomása alapján - nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki. Végül Molnárt a harmadfokon eljáró Kúria mentette fel jogerősen. Ez ellen a Jobbik kiabált, méghozzá azért, mert a Kúria eljáró tanácsának elnöke korábban a szocialisták alkotmánybíró-jelöltje volt. Persze a többi – nyilvánvalóan alaptalan - vádemelés ellen soha egy szavuk sem volt. Miért is lett volna?

„Mene, mene, tekel, ufarszin” írták fel a babiloni király palotájának falára. „Megmérettél és könnyűnek találtattál”. És ha egyszer a Markó utcai falakra írják fel ugyanezt?

[caption id="attachment_5209" align="aligncenter" width="300"]Mene tekel ufarszin Rembrandt[/caption]

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr437443114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása