Vagyonosodgatunk?
2014. december 07. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Vagyonosodgatunk?

Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer Bencsik Gábort, a Magyar Krónika főszerkesztőjét fogom idézni: „Nem azért mentünk ki a Békemenetekre, nem azért szerveztünk polgári köröket, nem azért álltunk ki mellettetek minden fórumon, hogy ti meggazdagodjatok. Nem az a baj, hogy palira vesztek minket, hanem az, hogy az egész nagy terv elbukhat a mohóságotokon.”

 

[caption id="attachment_5353" align="aligncenter" width="300"]Nem kapkodnak a Magyar Krónikáért Kép: 444.hu[/caption]

Hogy mi a „nagy terv”, azt ne feszegessük. Inkább beszéljünk arról, mi váltotta ki egy igazhívő fideszes csalódását. Ugyanaz, mint a többiekét, akik egyre kevésbé tolerálják a Fidesz politikusait. És nem csak az általuk létrehozott autokratikus államberendezkedés, a demokrácia megcsúfolása, a botrányos külpolitika, a hazudozás és a korrupció miatt, hanem mérhetetlen mohóságukért is.

[caption id="attachment_5354" align="aligncenter" width="281"]Korrupció Kép: atlatszo.hu[/caption]

 

Immár három évvel ezelőtt megtudtuk, hogy Lázár János kisfia „jó parti” lesz a „hódmezővásárhelyi lányos anyukák” nagyobb örömére. Ezt nem is kétlem, hiszen egy 10 éves kisfiú egy 60-70 millió forintot érő svábhegyi lakással, egy 17-20 millió Ft értékű Tokaj-hegyaljai szőlővel és egy svájci frank betéttel valóban nem rossz parti.

 

[caption id="attachment_5355" align="alignleft" width="271"]Lázár kisfiának pénze Kép: dumaujvaros.hu[/caption]

 

A képviselők családjának vagyonnyilatkozatát eddig is kötelező volt beadni, de - a törvényalkotás nagyobb dicsőségére – azt sem régen, sem most nem kellett nyilvánosságra hozni. Lázár már rég megbánta, hogy „a transzparencia érdekében” korábban nyilvánosságra hozta felesége és kisfia vagyonnyilatkozatát is. Nem elég szegény fejének, hogy az államköltségen tett 2 milliós utazásai, a hercegek és grófok társaságában lőtt 913 fácán, meg a szintén csekély 1-2 milliót érő Rolex Bubbleback órája miatt piszkálják?

 

[caption id="attachment_5356" align="alignleft" width="283"]   A Rolex Bubbleback         Fotó: index.hu A Rolex Bubbleback
Fotó: index.hu[/caption]

 

[caption id="attachment_5357" align="alignright" width="284"]Lázár milliós vadászata Úri-muri[/caption]

 

 

 

Már mindenki elfelejtette, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszternek milyen elévülhetetlen érdemei vannak? Ő terjesztette be – az azóta már elbukott – 98 százalékos különadóról, az Alkotmánybíróság hatáskörének csorbításáról és a magán-nyugdíjpénztári befizetések elvonásáról szóló indítványokat. Hát nem érdemli meg, hogy egy parányival jobban éljen, mint mások?

[caption id="attachment_5358" align="aligncenter" width="300"]Magánnyugdíjpénztárak lenyúlása A magánnyugdíjam
Kép: tmkronika.hu[/caption]

 

Az ellenzék a családtagok vagyonnyilatkozatát is nyilvánossá tenné, de már a fideszes képviselők is agyalnak valamiféle elfogadható megoldáson. Papcsák képviselő szerint a vagyonnyilatkozatot közokirattá kellene tenni, így aki azt hamisan tölti ki, bűncselekményt követ el. Látom magam előtt Polt Pétert, amint reszketve várja, hogy nyomoztathasson egy bűnöző fideszes ellen.

[caption id="attachment_5359" align="alignleft" width="300"]Polt Péter nyomozna a fideszesek ellen Hadd nyomozzak már ellenetek!
Fotó: nemzetihirhalo.hu[/caption]

Már persze csak úgy, ha a Mentelmi bizottság kiadná a gyanúsítottat. Csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy ma is bűncselekményt követ el, aki egy valótlan tartalmú magánokiratot használ fel, vagyis hamis vagyonnyilatkozatot nyújt be. Ezt magánokirathamisításnak hívják. Igaz, ezért csak 1 évig terjedő szabadságvesztés jár. Persze ez is csak akkor, ha a Mentelmi bizottság kiadja a gyanúsítottat.

 

Saját honlapjuk szerint a Mentelmi bizottság a Parlament egyetlen állandó paritásos bizottsága. A bizottság munkájában három ellenzéki és három kormánypárti képviselő vesz részt, a KDNP-s elnök mellett két fideszes, két Jobbikos és egy MSZP-s és tagja van.

 

Csak rajtuk múlik, hogy egy vagyonnyilatkozati eljárás végén az Országgyűlés tudomást szerezhet-e a családtagok vagyonnyilatkozatának tartalmáról. A törvény szerint ugyanis a családtag vagyonnyilatkozatát ők őrzik, de a bizottság is csak akkor nézhet bele, ha eljárás indult a képviselő ellen. És ki dönt arról, hogy megindulhat-e ez az eljárás? Kitalálták. Maga a mindenható Mentelmi bizottság.

[caption id="attachment_5360" align="aligncenter" width="300"]A mindenható mentelmi bizottság Fotó: index.hu[/caption]

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr447443144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jenő Ferincz 2014.12.18. 23:48:25

De bizony az is baj. Nagyon nagy baj, hogy palira akarnak venni bennünket. Akkor is baj, ha nem mohóak. (Ez nem függhet a mohóság mértékétől) A visszamenőleges hatályú, 98%-os elkobzást azzal indokolták, hogy akiket érintett, azok pofátlanok voltak azon összegek felvételével, amelyre kirótták ezt az elkobzást. Ennek árnyékában kérdezném: amit ők most tesznek, az nem pofátlanság? És akkor most én is visszafelé mutogatok arra a bizonyos előző nyolc évre: ha csak annak a töredékét követte volna el a Gyurcsány (Bajnai)-kormány, amelyet a fidesz tett az elmúlt öt évben, vajon mit csinált volna a fidesz ellenzékben?

Jenő Ferincz 2014.12.18. 23:55:16

Ami pedig a Papcsák-féle ötletet illeti a vagyonnyilatkozat közokirattá minősítéséről. Ez megint egy nagyon sunyi trükk. Ugyanis a közokiratban foglaltakat (akár igaz, akár nem) ellenkező bizonyításig valónak kell elfogadni. Vagyis nem lehet vitatni, nem lehet kételkedni a tartalmában, nem kezdeményezhető vagyonosodási vizsgálat. Onnantól kezdve csak maga a vagyonnyilatkozat lenne támadható, de az is csak akkor, ha már hitelt érdemlő és perdöntő bizonyíték áll a rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a tartalma valótlan. Amíg viszont a bizonyíték nem lézetik, a vagyonnyilatkozatban foglaltakat (ha közokirat lenne) nem lehet megkérdőjelezni.
süti beállítások módosítása