Rés a pajzson
2016. április 10. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

Rés a pajzson

Mintegy másfél évig tartó, reménytelennek látszó küzdelem után a héten a Kúria hitelesítette az MSZP népszavazási kérdését, mely így hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"

bezaras-kritikusok_blog_hu.jpg

Kép: kritikusok.blog.hu

A másfél év történetének aprólékos ismertetése meghaladná e rovat kereteit. Elég utalni arra, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI), élén a fidesz-hű Pálffyi Ilona elnök asszonnyal és karöltve az ugyancsak fidesz-káder Patyi István vezette Nemzeti Választási Bizottsággal (NVB) eddig mindig talált okot arra, hogy elmeszelje a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseket. Nem véletlenül. A felmérésekből pontosan tudták, hogy az emberek 65-70 százaléka utálja, hogy beleszólnak a mindennapi életébe, azaz, egy erről szóló népszavazás biztos kudarc a Fidesz-KDNP számára. Sőt, arra is jól emlékeznek, hogy egy vizitdíjhoz hasonló népszavazással kormányt lehet buktatni.

 patyi-kozpontban_hu.jpgpalffy-nepszava_hu.jpeg

 

 

 

 

Kép: nepszava.hu                                                                                     Kép: kozpontban.hu

A kérdés az, vajon a Kúria ütötte-e a rést az eddig szinte áttörhetetlennek hitt Fidesz-pajzson, vagy maga a Fidesz.

A vasárnapi népszavazási kezdeményezések eddigi megakadályozása, ha törvényesnek nem is mondanám, de legalább a törvényesség látszatát próbálta kelteni. Törvényes – a szó valódi értelmében - már csak azért sem lehetett, mert maga a törvény is „törvénytelen”. Tudom, ez kissé dodonai megfogalmazása annak, hogy a népszavazási törvénynek egyetlen valódi célja az, hogy ne lehessen népszavazás. Ezért határozták meg az érvényességhez szükséges részvételi arányt 50 % plusz 1 főben. A mostani szabályok szerint érvénytelenek lennének mind az EU-hoz, mind a NATO-hoz való csatlakozásról szóló korábbi népszavazások. És milyen hatásos ötletnek bizonyult a párhuzamosság tilalma! Vagyis az, hogy amíg egy adott témában a Kúria nem dönt, addig ugyanabban a témában nem lehet újabb referendumot kezdeményezni. Ha ez a szabály nem lenne, hogy lehetne versenyfutást rendezni az NVI épületében?

versenyfutas-az-idovel.jpg

Amíg csak a célszalagot, azaz az érkeztető bélyegzőt kellett elsőként elérni, addig a Fidesz által elképzelt rendben mentek a dolgok. Például ki lehetett találni, hogy akinek belépője van az épületbe, az hiába is érkezik elsőként, csak második lehet. Hogy ilyen szabály nem volt? Az nem számít. Én a hatéves unokámnak sem hagyom, hogy játék közben változtatgasson a játékszabályokon. Igaz, belőle becsületes embert akarunk nevelni.

jatek-jatszma_reblog_hu.jpg

Kép: jatszma.reblog.hu

Hat héttel ezelőtt viszont, a kopaszok lökdösődésével a Fidesz „túltolta a biciklit”. Bár hűséges alattvalóinak, az NVI és az NVB tagjainak még ez is belefért, a Kúria azért ezt már mégsem hagyhatta. Már akkor kimondta, hogy a kopaszok akadályozták Nyakó Istvánt abban, hogy elsőként érhessen a sorsdöntő érkeztető bélyegzőhöz. És innen már nem volt visszaút. A népszavazási kezdeményezés akadályozása ugyanis bűncselekmény.

nepszavazas-index_hu.jpg

Kép: index.hu

A Kúria mostani döntése előtt Pálffyi Ilona azért még tett egy röhelyes próbálkozást. Az időbélyegzőt bevitte az aulába és egy kör közepére állított „oltárra” helyezte. Vizuális típus lévén elképzelem, amint a kör szélén állók egyszerre próbálnának lecsapni az „időgépre”. Tisztára, mint anno a zsákban-futás, lepényevés az úttörőtáborokban. Igazán kár, hogy ez a mulatság most elmaradt.

 kor_banditapolitika_blog_hu.jpg

Kép: banditapolitika.blog.hu

zsakban-users_atw_hu.jpg

Kép: users.atw.hu

Kúria korrekt, törvényes döntést hozott. És nem is az elsőt mostanság, gondoljunk csak az MNB alapítványok ügyében nemrég kihirdetett határozatára. Mégis úgy gondolom, hogy a Fidesz az önhittségével, kivagyiságával, a jog sárba tiprásával maga ütött rést saját pajzsán.

De ne feledjük, mielőtt tényleg szavazhatnánk, lesznek még ötleteik!

res-www_coversclub.jpg

 Kép: www.coversclub.cc

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr918584888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása