„Zavargás” tolószékben
2016. július 10. írta: Dr. Sándor Zsuzsa

„Zavargás” tolószékben

Egy félig béna, egy bottal sántikáló és egy félvak asszony is volt a kilenc szíriai és egy iraki elítélt között, akiket Arany János, a Szegedi Járásbíróság bírája bűnösnek talált. A verdikt szerint mind a tízen a „határzár tiltott átlépésének” minősített esetét követték el, amikor Röszkénél „tömegzavargás résztvevőjeként” léptek magyar földre.

arany_janos-mti-kelemen_zoltan_gergely.jpg

Kép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Emlékezetes, 2015. szeptember 16-án Röszkénél a feldühödött menekültek megdobálták a rendőröket és kidöntötték a határkerítés kapuját. A nyitott kapun keresztül mintegy ezer fő behatolt Magyarország területére, de a könnygázt és vízágyút bevető rendőrök visszaszorították a tömeget.

roszke-diplomaci_blog_hu.jpg

Kép: diplomaci.blog.hu

A szegedi tárgyaláson senki – beleértve az ügyészt és a tanúként meghallgatott rendőröket is – de senki sem tudta megmondani, miért éppen ezt a tíz embert citálták bíróság elé. Bár az egyik rendőr próbálkozott, mondván, az öregember belerúgott a kerítésbe, ám állítása kevéssé hihető egy deréktól lefelé béna embert illetően.

kerekesszekes-hirado_hu.jpg Kép: hirado.hu

A Btk. szerint a vádiratnak minden vádlottra kitérve tartalmaznia kell a vád tárgyává tett cselekmény leírását és a bizonyítási eszközöket. Kivéve Szegeden, ahol a vád egyetlen vádlott esetében tartalmazott „tényállást”. Azét, aki megafonon „néha csitította, néha felhergelte” a többieket, ahogyan azt az egyik rendőr vallotta. Nem tudom, hogy a „néha csitította” mennyit számított, de a „néha hergelte” miatt 3 évet kapott. De szabadságvesztést kaptak azok is, akikről nem tudni, mit csináltak, vagy csináltak-e egyáltalán bármit.

megafonos-szeka_blog_hu.jpg

Kép: diplomaci.blog.hu

A bíró szerint neki azt kellett vizsgálnia, hogy a vádlottak szándékosan és jogosulatlanul léptek-e be Magyarországra és ezt tömegzavargás résztvevőjeként tették-e.

Szerintem azonban egészen mást is vizsgálnia kellett volna. Például azt, hogy a „határzár tiltott átlépése” elnevezésű bűncselekmény ellentétes a genfi menekültügyi egyezménnyel. És hogy nem kellene-e emiatt az Alkotmánybírósághoz fordulnia. Nem állítom, hogy sikerrel, de legalább tisztességesen járt volna el.

De ha ennyire nem is volt bátor, azért a büntetőjog alapelveit betarthatta volna. Mondjuk azt, hogy tisztázza, mit tudtak, vagy mit nem tudtak a vádlottak. Tény, hogy még a zavargás napján is tucatnyi menekülőt engedtek át a rendőrök. Gondolhatták-e, hogy őket is beengedik, hiszen nyitva volt a kapu és a rendőrök hátrébb húzódtak? Látták-e, hogy a tömeg döntötte ki a kaput? Ha a bíró úr legalább a 20. §-ig eljutott volna a Btk.-ban, megtalálhatta volna, hogy „nem büntethető az elkövető olyan tény miatt, amelyről az elkövetéskor nem tudott”. Ezt hívja a jog ténybeli tévedésnek.

gyerek-nol_hu.jpg

Kép: nol.hu

Az meg végképp abszurd érvelés, hogy valaki a tömegzavargás résztvevőjévé válik pusztán azért, mert jelen van a helyszínen. Nem kellett volna megnézni azokat a videókat, amelyeken jól látszik, hogy a „zavargók” asszonyokat és gyerekeket toltak maguk előtt? Ezen akkor még Kovács Zoltán kormányszóvivő is felháborodott, még ha a kerítésen átdobott gyermek legendája kissé eltúlzottnak is bizonyult.

De lépjünk túl ezen a törvénysértő ítéleten, hiszen még nem jogerős. Van az óta újabb fejlemény: a „mélységi határőrizet”. Magyarul, az ország területén 8 km mélységben elfogott menekülteket is ki lehet innen ebrudalni ahelyett, hogy lefolytatnák a menekültügyi eljárást.

Eddig „csak” Strasbourggal volt bajunk, de most már az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága is aggódik, hogy „az állami erőszakszervezetek figyelmen kívül hagyhatják a menekültek emberi jogait, illetve jogi eljárás nélküli, erőszakos kitoloncolásukkal megsérthetik az ide vonatkozó nemzetközi jogot.”

A „tolószékes” szegedi ítélet tükrében végképp nem értem, milyen alapon merészel valami okoskodó ENSZ szervezet ilyesmit feltételezni a magyar jogállamról!

melysegi-magyaridok_hu.jpg

Kép: magyaridő.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://jog-asz.blog.hu/api/trackback/id/tr648878870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása